Joehoe zo blij als een kind. Nog enkele kilometers en dan mogen we eindelijk die finish aantikken. Links reikt al kilometers de Ben Nevis boven alles uit. Hoe dichterbij we komen hoe grote die berg word. Het maakte het niet makkelijker want die laatste kilometers duren lang, heel lang. 

West Highland Way van Kinglochleven tot Fort William

Totale afstand 26 km
Begin punt Kinglochleven
Eindpunt Fort William
Overnachting In Fort William zijn volop overnachtingsmogelijkheden. Ik sliep bij Bank Street Lodge.
Wildkamperen Langs deze route mag je overal wildkamperen
Moeilijkheid Je begint gelijk met een flinke klim. In het begin loop je vooral in het bos.  Daarna zijn het smalle paden en vooral op en af.
Lunchen Geen mogelijkheid tot lunchen onderweg. Neem genoeg eigen eten mee.
Water Onderweg alleen mogelijkheden tot vullen vanuit meren of beekjes. Dit water moet je wel reinigen. Neem zeker 3/4 liter mee.

De eerste flinke klim

We beginnen de dag gelijk met een flinke klim de bergen in vanuit Kinglochleven. Zelf ben ik niet sterk in klimmen en al helemaal niet in de vroege ochtend. Tijdens het klimmen krijgen we als cadeautje wel een paar mooie uitzichtpunten. Als we halve wegen zijn passeert er ons een koppel. Als we in gesprek komen blijkt dit koppel in Nederland te wonen. Ze kunnen helaas geen Nederlands maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf daar lopen we met z’n 4-en verder.

Uitzicht over Kinglochleven

Uitzicht net na de klim uit Kinglochleven

Uitzicht net na de klim uit Kinglochleven

Wauw…dit zijn de Highlands

Als we eenmaal de bergen uit zijn en de Highlands inlopen weten we niet wat we zien. Dit is toch zo onwijs prachtig. De lucht is blauw, het gras is groen en het uitzicht vooral niet saai. Wat hebben wij toch een geluk met het weer. Alles is zo mooi en helder. Deze weg verveeld ook niet want na elke bocht is het uitzicht weer anders. Het verrast ons elke keer.

De gesprekken zijn leuk en de tijd vliegt voorbij en voordat we het in de gaten hebben zijn we kilometers verder. We rusten een paar keer onder weg uit of staan stil om te genieten. Wel begint het weer aardig warm te worden en snakken we naar schaduw.

Lees verder na de foto’s…

Uitzicht over de highlands op de West Highland Way

Uitzicht over de highlands op de West Highland Way

Uitzicht over de highlands op de West Highland Way

Uitzicht over de highlands op de West Highland Way

Uitzicht over de highlands op de West Highland Way

Veel gekapte bossen

We zagen op de kaart dat we een groot deel door het bos mochten gaan lopen. Helaas werden we dik teleurgesteld, want er was een groot stuk van het bos gekapt. Daar gaat onze schaduw. En niet alleen dat maar het is zo ook gewoon zonde om een mooi stukje natuur weg te halen. We baalde een beetje. Gelukkig werden we naar een tijdje wandelen weer beloond met een prachtig uitzicht.

West Highland Way

Oooh hello Ben Nevis

Gelukkig word de omgeving steeds mooier en mooier. De gekapte bossen laten we achter ons. Fijn! En daarvoor in de plaats reikt de Ben Nevis boven alles uit. In het begin twijfelen we nog of het de Ben Nevis is want er zijn meer hoge bergen hier maar als we dichterbij komen weten we het zeker. Dit is de hoogste berg van de UK en wauw wat is die hoog. Hoe dichterbij je komt, hoe kleiner je, je voelt.

De omgeving rond de Ben Nevis is niet zo mooi als het eerst stuk van de Highlands, maar klagen mogen we zeker niet. De omgeving is meer bedekt met bomen en planten en we dalen en stijgen meer. Uit eindelijk zien we nog een lange klim, voordat we mogen dalen. Het is warm, heel warm. Mijn lichaam begint tegen te werken en eenmaal boven plof ik letterlijk neer van vermoeidheid. Even een 400 calorieën reep naar binnen werken en wat water. Na wat rusten voel ik de energie terug komen en zijn we klaar voor de laatste 5 kilometer.

Laatste 8 kilometer van West Highland Way

De laatste 5 kilometer

Het lijkt echt eeuwen te duren en daling dacht ik zo gedaan te hebben maar dat is bedrog. We blijven dalen en dalen totdat we eindelijk een stadje zien. Joehoe…daar is Fort William. Het lijkt zo dichtbij maar ook dit is nog 3 kilometer. We willen zo graag met z’n alle de finish bereiken. Het is geen wedstrijd maar wat ben ik er aan toe.

Acht dagen er naar toe gelopen. De tijd lijkt voorbij gevlogen en nu weer zo langzaam te gaan. Als we Fort William in lopen, drukt de warmte van de stad tegen ons aan. Op Google Maps zien we het eindpunt steeds dichterbij komen. Onze vermoeidheid maakt plaats voor vreugde. We kunnen niet meer wachten, maar moeten nog een stukje lopen.

De laatste afdaling richting Fort William met de Ben Nevis op de achtergrond

Het officiële eindpunt van de West Highland Way

Tranen in mijn ogen, een zonnestraal boven mijn hoofd en een houvast aan het officiële eindpunt van de West Highland Way. Heb ik dit echt gedaan? Nog nooit in mijn leven liep ik 153 kilometer in 8 dagen. Trots! Mega trots ben ik op mezelf. Ik kan het nog niet helemaal geloven maar ik heb het gedaan.

Gelukkig smaakt dit ondanks de pijn overal, naar meer. De gedachten aan een nieuwe trail lopen, giert door mijn hoofd. Ik laat het even, het is goed. Nu lekker naar mijn hostel, douche en een welverdiende maaltijd. Morgen ga ik Fort William ontdekken en lekker een dag chillen. Lopen op mijn slippers, met blote voeten en geen stink stokken.

Het officiële eindpunt van de West Highland Way

West Highland Way

Wauw…wat een ervaring. De West Highland Way, geen woorden voor hoe vet dit avontuur was. Ik heb gewoon één van de mooiste lange afstand wandelingen ter wereld gelopen. Ik heb natuurlijk niet heel veel vergelijking materiaal maar één ding weet ik zeker: ik ben verliefd geworden op Schotland.

Meer lezen over de West Highland Way:

 

Foutje gezien? Meld het. 

 

Uitzicht over de highlands op de West Highland Way

Uitzicht over de highlands op de West Highland Way