Rickshaw Challenge Tamil Nadu 2019: in een rickshaw rijden door India

Tamil Nadu, India

Avontuur, 

In een delfstblauwe rickshaw, 953 kilometer crossen door de regio Tamil Nadu in het zuiden van India en als je het mij vraagt is dit misschien het bizarste avontuur wat ik tot nu toe heb meegemaakt. Worden schieten te kort om dit totale avontuur goed te kunnen omschrijven. Rijden in een rickshaw door India is iets wat je moet durven, je moet ballen hebben maar je moet vooral niet bang zijn om een beetje meer pit in het avontuur te gooien. Ontmoet de Rickshaw Challenge, een avontuur voor het leven.

Rickshaw Challenge India

“Je bent echt gek dat je dit gaat doen!” en “Doe toch normaal, het is gevaarlijk” maar ook “wat een gaaf avontuur, waar kan ik dit boeken of mag ik mee”. Al deze vragen en opmerkingen kwamen de afgelopen maanden voorbij. Mensen dachten in eerste instantie dat er een chauffeur zou zijn die onze rickshaw voor 953 kilometer door India zou rijden maar nee die chauffeur, dat waren wij zelf. Niemand die voor ons zou zorgen als de rickshaw met tientallen scooters, auto’s en bussen in een traffic jam zou stilvallen, niemand die ons de weg zal wijzen als we verkeerd zouden rijden en niemand die er voor zorgde dat we voor het donker terug bij het hotel zouden zijn. 

Rickshaw Challenge Zuid-India
Rickshaw Challenge Zuid-India

Wat is de Rickshaw Challenge?

De Rickshaw Challenge is zoals het er staat een challenge waarbij je in een rickshaw door o.a. India rijd en onderweg opdrachten uitvoert. Het is eigenlijk het ultieme India avontuur! Er zijn in India op dit moment 5 verschillende Rickshaw Challenges met verschil in het aantal dagen en kilometers. Je doet met meerdere teams mee vanuit verschillende landen. Het is de bedoeling dat je onderweg natuurlijk voor de overwinning gaat maar je er ook bent voor je mede Rickshaw buddy’s. 

Het is een race waarbij je onderweg langs opmerkelijke landschappen komt, waar je fantastische locals ontmoet en waarbij geniet van de bezienswaardigheden, geluiden en geuren van India. Je kunt het ook zien als een groot gek avontuur die je eens een keer in je leven gemaakt moet hebben. Je ziet India vanaf een hele andere kant dan als je op de normale manier gaat reizen. Dit maakt buiten het avontuur van rijden in een Rickshaw deze reis speciaal. 

Lees ook: Ook voor de eerste keer in India? Lees dan deze 12 handige tip die Yvonne geeft in haar artikel.

Rijden in een rickshaw door zuid-india

Deelnemen aan het verkeer in India

Rijden in India is een kunst op zich en compleet anders dan in Europa. Vergis je dan ook niet dat rijden in India met een rickshaw enige ervaring vereist. Daarmee bedoel ik dat je niet pas één jaar je rijbewijs moet hebben en dat je wel wat ervaring moet hebben hoe je het verkeer door komt. En zelfs dan nog is rijden in India een grote uitdaging omdat alle regels niet altijd even goed nagestreefd worden, of gewoon helemaal niet. Daarom soms ik even op wat ik heb geleerd tijdens het rijden in een rickshaw door India.

 • De belangrijkste verschil met Nederland is toch wel: je rijd links en haalt rechts in. Dat laatste gebeurd eigenlijk niet.
 • Schrik niet maar spookrijden aan de zijkant van de weg is normaal. Let hier dus op tijdens het rijden.
 • Hoe goedkoper het voertuig, hoe minder het te verliezen heeft. Een dure auto gaat sneller op zij dan een rickshaw. Maar dit geld niet voor grote bussen of vrachtwagens, ze zitten niet voor niets vol met deuken en scheuren. Geef ze dan ook voorrang als ze met de soundhoorn er langs willen. Ze knallen behoorlijk door.
 • Kijk er niet van op als iemand je vol afsnijdt, dit hoort bij het verkeer in India.
 • Toeteren is ook normaal. In verschillende steden is het al vermindert maar nog steeds wordt het overal veel gedaan. Toeteren heeft ook een functie om te laten weten dat je er aankomt en of je boos bent op iemand omdat ie je afsnijdt.
 • Een koe heeft altijd voorrang 😉

Deelnemen aan het verkeer in India is zoeken naar de snelste kruip-door-sluip-routes, tussen de plots opduikende voetgangers met hier en daar een koe, hond of geit. Alles is normaal in India en je zal er op moeten aanpassen.

Rijden door India in een rickshaw
Rijden in een rickshaw door India
Rijden in een rickshaw door India
Rijden in een rickshaw door India

Rickshaw Challenge: verslag per dag

Wat is er nou leuker om jullie mee te nemen op dit te gekke avontuur. In minidagverslagen neem ik jullie mee en vertel ik wat we allemaal beleeft hebben onderweg. Ben je er klaar voor?

Challenge dag 1: Kennis maken met de Rickshaw

Op dag 1 van onze Rickshaw Challenge kregen we de onthulling van onze rickshaw waarmee we 953 kilometer gaan afleggen. We kwamen aan bij een kleine parkeerplek en in de schaduw stond ie dan te pronken. WAUW…wat was de rickshaw toch gaaf geworden. Zoals iedereen waarschijnlijk over zijn eigen rickshaw zou zeggen, vonden we de onze, de beste, de gaafste en het beste gepimpte. 

Daarna was het tijd om te gaan oefenen. We kregen ongeveer 1 uur de tijd om te oefenen op de parkeerplek. Hier konden we even alles onder de knie krijgen en ik kan je vertellen dat het eigenlijk nog best even wennen is. Je schakelt met je hand en je slingert de rickshaw aan door hard aan een hengel te trekken. In die hitte zorgt dat soms voor een goede inspanning met veel zweetdruppels.

En toen was het tijd om te gaan tanken en de echte weg op te gaan. Wauw…rijden in India is toch wel even anders dan in Nederland. Overal om je heen zie echt van alles om je heen rijden. Alles gaat kriskras door elkaar heen en spookrijden blijkt hier compleet normaal te zijn. Dit is wel even wennen kan ik je vertellen. Na de eerste tankbeurt en 60 minuten rijden kwamen we alweer aan bij ons hotel. Dit was genoeg voor de eerste dag, morgen meer!

Overnachting in Chennai bij het Clarion Hotel

Challenge dag 2: Onze eerste challenge en nog meer oefenuren

Goedemorgen op de tweede dag van de Rickshaw Challenge. Op deze dag gingen we meer ontdekken van Chennai en natuurlijk het rijden meer onder de knie gaan krijgen. Ik kon niet wachten en sprong als eerste achter het stuur. Het aanzwengelen van de rickshaw ging even moeizaam maar eenmaal op de weg ging het prima. Het is wel even goed opletten omdat je deze verkeerschaos totaal niet gewend bent. Je moet anders leren kijken en afleiding kan zomaar een ongeluk veroorzaken. 

Onze eerste challenge bestond uit het vinden van een Murugan Idli shop in een specifieke wijk. We moesten daar natuurlijk de Idli proeven en uitvinden hoeveel soorten ze verkochten. Dit lukte goed en we waren de eerste die aankwamen bij deze shop. Dit is tevens ook mijn eerste kennismaking met echt eten uit India. Kan je vertellen dat het erg goed smaakte. Een aanrader als je in Chennai bent. 

Overnachting in Chennai bij het Clarion Hotel

In India rijden in een rickshaw
Chennai bezoeken
Chennai bezoeken
Chennai bezoeken
Chennai bezoeken

Challenge dag 3: van Chennai naar Pondicherry – 164 kilometer

Mijn eerste Indian Belly & slapen in het hotel

Yes…onze eerste challenge dag waarbij we 164 kilometer gaan afleggen naar Puducherry is begonnen. Wat ik niet had verwacht is het geen dat ik in de nacht mijn eerste Indian Belly kreeg. Ik stapte de rickshaw in en voelde me super beroerd. Natuurlijk twijfelde ik wel of het niet beter was om in de volg auto mee te gaan maar toch besloot ik om mijn aller eerste dag (dan maar ziek) de rickshaw in te stappen. De eerste 50 kilometer ging het eigenlijk wel prima, ik heb zelfs nog 30 kilometer gereden. Maar helaas rond het middag uur, toen de zon erg warm begon te worden, brak ik. Ik kon echt niet meer. Energie was compleet weg en het enige wat ik nog kon doen was mijn ogen dicht doen en hopen dat we snel in ons hotel aankwamen.

Helaas moesten we ergens onderweg stoppen waarbij ik even in airco kon gaan zitten. Uiteindelijk heb ik daar 1 uur geslapen en heb ik een klein beetje iets kunnen drinken. Dit hield ik gelukkig binnen en voelde ik mezelf ietsjes beter. De laatste 60 kilometer gingen iets beter. Toen ik eenmaal in het hotel aankwam, ben ik op bed geploft en daar niet meer vanaf gekomen. In de avond heb ik nog wat witte rijst besteld (wat goed helpt bij een Indian Belly) en heb ik veel geslapen.

Dus eigenlijk heb ik van mijn eerste dag maar weinig mee gekregen helaas…

Overnachting in Pondicherry bij het Annamalai International hotel

Rijden in een Riksja door India

Challenge dag 4: Puducherry naar Thanjavur – 200 kilometer

Onze eerst traffic jam met koeien & achterop de motor

Onze tweede dag is begonnen en deze dame voelt zich gelukkig een stuk beter. Ik had echt nog niet zo’n dag kunnen doorbrengen als dag 1 in de rickshaw. Vandaag begon onze dag met een bezoek aan een school waar speciaal onderwijs word gegeven. Wat prachtig om te zien dat deze ontwikkeling plaatst vind in India. Tot een aantal jaar geleden was dit er nog maar bar weinig. De school is opgebouwd uit kleine klassen zodat de kinderen extra aandacht kunnen krijgen.

Na 1 uurtje was het tijd voor de kinderen om de schoolbanken in te gaan en voor ons tijd op door te rijden want we hadden deze dag nog ruim 200 kilometer te gaan. Onderweg hadden we een aantal opdrachten gekregen die we moesten voltooien voor een aantal punten. Zo hup hup vaart er achter.

Verder was het een groot feest onderweg. Vele lokals wilde vanaf de motor of andere rickshaw met ons op de foto. Op een gegeven moment werd er gevraagd of we achterop de motor mee wilde. Jacomijn ging als eerste en dat zag er allemaal goed uit. Hij reed rustig en hield zich aan de verkeersregels (zover die er zijn). Toen besloot ik ook maar achterop mee te gaan maar bij mij ging het even anders. Eenmaal achter op gooide hij het gas open en reed hij met volle vaart vooruit. Gelukkig snapte hij na een tijdje mijn slow down en uiteindelijk stopte hij ook. Begrijp mij niet verkeerd, dit was echt een kick maar ook gevaarlijk. 

Achteraf bleek ook dat hij indruk probeerde te maken op mij. Het was een toffe beleving maar ik gaf hem een hand ipv van de knuffel die hij wilde. En hij wilde nog mijn nummer maar dat heb ik maar even voor mijzelf gehouden. 

Overnachting in Thanjavur bij Hotel Parisutham

Traffic jam met rickshaws door koeien
Traffic jam met rickshaws door koeien
Schoolbezoek India met de rickshaw challenge
Schoolbezoek India met de rickshaw challenge
Mee rijden op een motor India

Challenge dag 5: Thanjavur naar Yercaud- 231 kilometer

5 unieke rickshaw foto’s & prachtige uitzichten & heftige traffic jam

Yes onze derde dag op de weg is begonnen en volgens de organisatie word het vandaag één van de mooiste dagen op de progamma. Helaas was het eerste stuk helemaal niet zo mooi en was het een lange snelweg met jawel overal verkeerd om je heen. Toen we na een flink aantal kilometers aankwamen bij Salem, werd het mooier en mooier met de minuut. De organisatie had ons er op gewezen om voor 15:00 uur in Salem te zijn omdat we vanaf daar alleen nog maar bergopwaarts moesten – we moesten naar 1500 meter hoogte.

Onderweg hadden we trouwens – natuurlijk ook nog een opdracht gekregen. We moesten in totaal vijf keer met onze rickshaw op een originele manier op de foto. Gelukkig was dat voor ons geen probleem en gingen onze creative breinen flink aan de slag. Wat daarvan wel weer het nadeel was, is dat we maar net op tijd aankwamen in Salem.

Toen we eenmaal in Salem waren, stond er voor mij mijn heftigste traffic jam ooit te wachten. Er was een of ander festival bezig en echt overal, maar dan ook overal was er verkeer. Ik kon niet rechts, links, rechtdoor en omkeren. Ik stond compleet vast tussen bussen, auto’s, scooter, fietsers en de koeien niet te vergeten. Wat was dit heftig en ook wel erg spannend op sommige stukken. Maar zoals wij dat goed konden, kwamen we ook weer uit deze traffic jam.

Eenmaal uit de traffic jam nam Jacomijn het stuur over en was het tijd om de 1500 meter richting boven te maken. Onderweg kwamen we langs de meest gave uitzichten over de Kalrayan Hills. Wat is het toch mooi en haast niet te geloven dat dit ook India is. We kwamen in de schemer aan bij onze accommodatie en konden helaas niet veel meer zien van de omgeving maar de weg omhoog heeft alles goed gemaakt.

Overnachting in Yercaud bij INDeco’s Lake Forest Hotel

Rickshaw Challenge dag 5 poseren met de Rickshaw
Rickshaw Challenge dag 5 poseren met de Rickshaw
Rickshaw Challenge dag 5 poseren met de Rickshaw
Rickshaw Challenge dag 5 poseren met de Rickshaw
Rickshaw Challenge dag 5 poseren met de Rickshaw
Rickshaw Challenge avontuur India

Challenge dag 6: Yercaud naar Tiruvannamalai – 156 kilometer

Als de weg ophoud & Kalrayan Hills & rijstvelden

Na een fijne nacht was het tijd om aan de een na laatste dag te beginnen. Waarbij we gisteren omhoog ging moest er vandaag afdaalt worden. Wat we al wel wisten is dat de wegen in India niet altijd even goed zijn, maar dat ze ook ineens kunnen ophouden was wel even iets anders. we reden al zo’n 45 minuten in onze rickshaw naar beneden tot de weg in een keer was veranderd in een pad vol kiezelstenen en modder. We konden er niet omheen en de navigatie zei toch echt dat we hier langs moesten. Het was een hobbelige weg met wel onwijs gave uitzichten over de Kalrayan Hills. Onderweg een paar keer gestopt met de apen in onze smiezen om te genieten van het uitzicht en de rickshaw even een rustmoment te geven.

Toen we eenmaal na 2 uur rijden beneden waren kwamen we in een prachtige omgeving vol palmbomen en rijstvelden. Bij het eerste mooie uitzicht stopte we, en daarna nog een keer en nog een keer. We konden er geen genoeg van krijgen. Bij onze laatste stop, liepen we ook naar een paar locals toe die bezig waren op de rijstvelden. Ze wilde dat we kwamen kijken hoe ze daar aan het werk waren (en moesten foto’s maken). Wat een prachtige manier om zo kennis te maken met de lokale bevolking.

Dag 4 was een korte maar fijne dag. We kwamen op tijd aan in Thiruvannamalai zodat we ook deze prachtige stad nog even konden ontdekken en één van de mooiste tempels in India konden bekijken. Indrukwekkend om te zien hoe toegewijd deze mensen zijn. 

Overnachting in Tiruvanamalai bij Sparsa Resort

Rickshaw Challenge Tamil Nadu 2019
Rickshaw Challenge Tamil Nadu 2019
Rickshaw Challenge Tamil Nadu 2019
Rickshaw Challenge Tamil Nadu 2019
Op de foto met politie in India
Op de foto met politie in India
Tamil Nadu Rickshaw Challenge
Tamil Nadu Rickshaw Challenge
Tamil Nadu Rickshaw Challenge

Challenge dag 7: Tiruvannamalai naar Chennai – 202 kilometer

Onze laatste challenge day & prachtige forden & finish Rickshaw Challenge

Boehoe onze allelaatste dag is aangebroken. Helaas maar ook dit avontuur stopt. Zo achteraf had ik wel gewild dat het avontuur iets langer had geduurd maar goed wie weet voor de volgende keer.

Vandaag reden we zonder al teveel challenges richting Chennai. Onderweg kregen we wel een aantal tips met bezienswaardigheden waar geadviseerd werd om te stoppen. Onze eerste bezienswaardigheid was een brug, die achteraf toch niet zo interessant was (erg vervallen). Onze twee bezienswaardigheid was een ander verhaal. Wat is de Gingee Fort of Senji Fort in Tamil Nadu mooi en dit is er eentje die je moet bezoeken als je in de buurt. We wandelen hier een uurtje of twee rond en dan komen we er achter dat we echt terug moeten.

Om 2 uur in de middag moeten we op onze eindbestemmingen zijn en we moeten nog best een stuk om onze eindstreep te halen. We geven alles om op tijd te zijn maar dan in eens staan we stil in een mega traffic jam. Als we Google Maps openen dan zien we dat het een lange rit gaat worden. Het is warm, heel warm en de zweetdruppels druipen van ons gezicht af. We zien op de maps dat we om kunnen rijden, we draaien af en komen in de rust. Het is 30 minuten omrijden maar we rijden en staan niet stil in de hitte en tussen de uitlaatgassen. 

Onderweg rijden we over landwegentjes en door grote plassen water. Onze laatste uitdaging en die halen we met gemak na zoveel dagen oefenen.

Veel te laat komen we natuurlijk aan (net zoals vele andere die ook in de zelfde file stonden) bij de finish aan. Overal staan kinderen te juigen en we rijden uiteindelijk met alle riskja’s een ererondje. Later bij de prijsuitrijking horen we dat wij als enige damesteam de meeste punten hebben gewonnen. WAUW…we hebben gewoon de Rickshaw Challenge 2019 in Tamil Nadu gewonnen. Wij zijn goed hehe.

We sluiten de dag af met een mini feestje in een hostel en gaan na een heerlijk biertje, goede gesprekken en overheerlijk eten slapen. Want morgen vertrek ik richting Goa. 

Overnachting in Chennai bij het Clarion Hotel

Gingee Fort of Senji Fort in Tamil Nadu
Gingee Fort of Senji Fort in Tamil Nadu
meiden die de Rickshaw Challenge winnen

Ik wil ook aan de Rickshaw Challenge deelnemen

Dan heb ik goed nieuws voor je want ook jij kan dit te gekke avontuur aan gaan. Dit is geen verkoop praatje maar een praatje om het ultieme avontuur aan te gaan. De organisatie Travel Scientists organiseert al een aantal jaar verschillende Rickshaw Challenge door India. Ook is deze organisatie goed in het organiseren van andere soorten te gekke evenementen zoals een Wild West Challenge of de Great Balkan Ride, beide die ik zelf nog graag zou willen ondernemen. 

Een te gek avontuur

Naast de 600 kilometer fietsen door Zambia of de 153 kilometer hiken door de Schotse Hooglanden is dit toch wel een van mijn gaafste avonturen ooit. Daag jezelf uit om is iets anders te doen dan wat je normaal doet. Ik kan je beamen dat je er 100% avontuur voor terug krijgt en iets wat je van je leven nooit gaat vergeten. 

Dankjewel Rickshaw Challenge voor dit te gekke avontuur…

Zou jij het durven om in een gepimpte riksja 953 kilometer dwars door India te rijden? 

Visum India aanvragen | alles wat je moet weten

India, je houd ervan of je haat het. Dat is een zin die je vaak hoort van menig reiziger. India is intens en je moet er van houden. De zeer drukke steden, geuren die je onderweg overal ruikt, het afval aan de kant van de weg en het grote verschil tussen arm en rijk....

Wat te doen in Zuid-Goa met slecht weer

Wat te doen op Goa met slecht weer Goa, India Strand Zelf Ontdekt 4 tips te doen met slecht weer Als je aan Goa denkt, denk je al snel aan strand, palmbomen en heel veel zon. Helaas kan dit ook anders zijn en kun je dagen achter elkaar regen hebben. Eind oktober was...

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Essentials voor backpackers

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

4 Reacties

 1. Marcella

  Jeej, wat een onwijs gaaf avontuur! Het verslag van Aniek had ik al gelezen, maar super om ook van jou te lezen over jullie te gekke avontuur. Ik moet zeggen dat je mij echt enthousiast hebt gemaakt. Wie weet, ooit 😉

  Antwoord
  • stripeaway

   Doen! Het is een avontuur om nooit maar dan ook nooit te vergeten 😉 Vooral omdat het zo bizar en mooi tegelijk was. Ja ik lees Aniek der verhaal ook nog vaak, juist om zei weer dingen anders heeft gezien en heeft ervaart.

   Antwoord
 2. ivonne

  Tof avontuur Diana. Toen wij in Rajasthan waren reden we zelf niet en dat verkeer man o man, langzaam snel, koeien, fietsers, alles kriskras door elkaar….Ik was regelmatig blij dat het niet hoefde en rustig kon genieten van dat gekkenhuis. De Rikshaw Challenge lijkt me echt geweldig leuk om een keer te doen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Gelukkig hoefde ik ook niet altijd te rijden en kon ik ook genieten van de omgeving terwijl mijn andere Rickshaw buddies aan het rijden waren. Maar idd alles gaat kriskras door elkaar en soms had je ogen te kort 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.