Wildkamperen in Europa

Wildkamperen in Europa | wat moet je allemaal weten

Europa

Kamperen is leuk maar wildkamperen is nog een stukje leuker. Niks en niemand om je heen, één met de natuur, back tot basic waarbij je je eigen eten moet klaar maken. Wildkamperen in Europa is echt te ultieme ervaring als je van avontuur houdt en geen zin heb in luxe. In dit artikel vertel je ik je alles wat je moet weten over wildkamperen in Europa.

Wildkamperen in Europa

Wildkamperen in Europa kan je helaas niet overal doen dus wil je van te voren goed weten waar het wel en niet mag. Dan hoort een goede voorbereiding wel in het pakket. Als je een beetje goed in plannen bent dan kun je het zelf voor elkaar krijgen om bijna een gratis roadtrip kwa overnachtingen voor elkaar te krijgen.

Wildkamperen in Europa

Leave No Trace

Voordat ik je laat zien waar je wel en niet mag wildkamperen in Europa wil ik even stil staan bij het volgende: Leave No Trace. Eigenlijk is het heel makkelijk. Ga je wildkamperen of maak je gebruik van de natuur met wat voor activiteit dan ook, neem je rotzooi mee. Dus neem je afval mee, sloop niets en laat de plek achter zoals je die hebt gevonden. Ligt er wel rotzooi probeer dat dan mee te nemen en ergens weg te gooien waar dat wel mag.

Waar mag je niet wildkamperen in Europa

Er zijn een aantal landen in Europa waar je sowieso niet mag wildkamperen. Hierin zijn een aantal landen die hierin de regel een beetje breken. Zo heb je bv in België de ‘bivakplaatsen’. Dit zijn kleine stukjes grond waarbij je vaak maar met een aantal tentjes mag staan. Ze hebben hier vaak wel een plaats waar je kunt koken en heel af en toe een back to basic wc. Nederland heeft ook zoiets en hier heet dat ‘Paalkamperen’. Hier mag je vaak met maximaal 3 tenten staan. 

Er zijn diverse landen in Europa waar je dus niet mag wildkamperen. Zo is wildkamperen verboden in; België (Bivakplaatsen), Bulgarije, Duitsland, Engeland, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Spanje.

Wildkamperen in Europa

Waar mag je wel wildkamperen in Europa

Gelukkig zijn er nog een hoop landen in Europa waar je wel mag wildkamperen. Gelukkig maar want het zou jammer zijn als het wildkamperen op de legale manier zou verdwijnen. Dus we lopen even alle landen na waar je mag wildkamperen in Europa:

Wildkamperen in Schotland

We beginnen als eerste met mijn favoriete reisbestemming: Schotland. Wildkamperen in Schotland is geweldig en zelf al meerdere keren gedaan. Heerlijk kamperen tussen de Schotse Hooglanden, aan de rand van de ruige kliffen op Isle of Skye of gewoon aan een strandje in Noord Schotland. In de avond drink je een heerlijke Schotse Whisky die je op je wandeltrail hebt gekocht. Omdat er ontzettend weinig mensen wonen in de natuurlijke gebieden van Schotland ben je er vaak helemaal alleen. 

In Schotland geldt ook bijna overal het Allemansrecht of zoals Schotland zelf het noemt ‘Freedom of Roam’ ofwel ‘Everyman’s Right’ en kan je zo lang je geen gemotoriseerd voertuig gebruikt bijna overal doorheen hiken, fietsen, kanoën, zwemmen of paardrijden. Let wel op dat er op sommige plekken zoals in bepaalde periodes langs de Loch Lomond niet wild gekampeerd mag worden. Er zijn dan speciale wildkampeerplekken waar maximaal maar 3 tenten mogen staan.

Wildkamperen tijdens je wandeltocht over West Highland Way is geen enkel probleem. Lees hier de complete wandelgids over de mooste lange afstandwandeling van Europa.

Wildkamperen in Europa

Wildkamperen in Scandinavië

Yes mensen in heel Scandinavië mag je wildkamperen. Heerlijk je tentje opzetten met vaak niemand dan jezelf of je reispartner. Om je heen uitgestrekte landschappen tussen de mooiste Noorse, Zweedse of Finse bossen. Of wat dacht je kamperen op een van de Deense Waddeneilanden of tussen de Noorse Fjorden? Mooi vooruit toch? 

Natuurlijk zijn er zoals op veel plekken dingen waarmee je rekening mee moet houden. In Scandinavië geldt een Allemansrecht. Dit houdt in dat je minimaal 150 meter afstand moet houden van het dichtstbijzijnde huis, je mag je tent (slaapplek) niet neerzetten op een openbare parkeerplek of een privéterrein en je mag maximaal maar twee aaneengesloten nachten op één plek staan. Ook mag je niet in de openlucht slapen, klinkt natuurlijk een beetje raar maar dit houdt in dat je dus in een tent of caravan moet slapen. Alleen met je slaapzak zonder beschutting mag dus niet.

Tussen 15 april en 15 september mag je in Noorwegen geen vuur maken.

Wildkamperen in Europa

Wildkamperen in IJsland

Bij vele hoog op hun verlanglijstje van landen die ze nog willen bezoeken. Het is echt de ultieme bestemming als je van ruige natuur houdt. Omdat er zo ontzettend weinig mensen wonen, ben je snel één met de natuur. Helaas is wildkamperen in IJsland niet erg gemakkelijk en ben je gebonden aan een aantal regels. Zo moet je altijd de landeigennaar informeren, je mag niet met meer dan 3 tentjes op één plek staan en je moet binnen 24 uur weer weg zijn. 

De Golden Cirkel is ontzettend druk, dus dat stuk zou ik vermijden als het om kamperen gaat, vooral als je ook rust en ruimte zoekt. Wil je echt puur, ongerept en bijna verlaten, ga dan voor het noordoosten van IJsland. Daar kan je wildkamperen zoals het hoort. 

Wildkamperen in Europa

Wildkamperen in Zwitserland

Wil je gaan wildkamperen in Zwitserland dan moet je rekening er mee houden dat dit niet over mag. Op veel plekken mag je niet wildkamperen zoals beschermde natuurgebieden. Wat wel weer mag is wildkamperen in de bergen, eigenlijk boven de boomgrens. Let wel op dat je hier ook respect moeten hebben voor de natuur dus ook hier geldt neem je rotzooi mee en maak niks kapot.

Wildkamperen in Baltische Staten

We zijn nog niet klaar als het gaat over wildkamperen in Europa want we hebben nog de landen Estland, Letland en Litouwen ookwel de Baltische Staten genoemd. Hier is wildkamperen toegestaan buiten het privéterrein. 

Europa Wildkamperen

Wildkamperen in Frankrijk

Bij wildkamperen denk je niet 123 aan Frankrijk maar eigenlijk zijn er best veel mogelijkheden om te wildkamperen. Eerst even het volgende. Wildkamperen in Frankrijk is eigenlijk gewoon verboden. Het mag er gewoon niet!

Maar…dan heb je nog bivakkeren en dit betekend letterlijk dan je mag bivakkeren tussen 19.00 uur en 09.00 uur in het wild. Dit moet wel op minimaal een uur wandelafstand zitten van een weg. In nationale parken is zowel wildkamperen als bivakkeren verboden. Wil je zeker weten waar je mag bivakkeren in Frankrijk, check dan voor aankomst de informatie over kamperen over de desbetreffende regio.

Wildkamperen tip: Ontdek via Campspace dat je ook soort van kunt wildkamperen bij locals. 

Europa Wildkamperen

Bivakkeren in Europa

Er zit gelukkig een kleine wet in de maas als je wilt wildkamperen in Europa. In sommige landen mag wildkamperen niet maar mag je bijvoorbeeld bivakkeren. Eigenlijk betekend bivakkeren letterlijk dat je een nachtje mag verblijven tussen zonsondergang en zonsopkomst dus van 19.00 uur tot 9.00 uur kun je ongeveer aanhouden. 

Bekende bivaklanden zijn België en Frankrijk maar ook Luxemburg en Duitsland. Let natuurlijk wel op dat er per land andere regels kunnen gelden. Zoek dit dan altijd van te voren goed uit. Nationale Parken zijn doorgaans altijd verboden. Hier kun je dan meestal wel overnachten op een outdoor camping of trekhutten. Je kunt ook altijd een boer lief aankijken en vragen of je op een stukje land bij hem mag overnachten. 

Wildkamperen Europa

Europa en wildkamperen een goede combinatie

Je ziet maar weer dat er nog genoeg wildkampeer mogelijkheden zijn Europa. Natuurlijk zijn er per land regels waar je aan moet houden maar dat lijkt mij niet het ergste om te moeten doen. Dus als we allemaal netjes houden aan die regels dan kunnen we nog langs genieten van het wildkamperen en hoeven we ook niet bang te zijn dat het in meer landen gaat verdwijnen. Want dat ultieme vrijheids gevoel in de natuur willen we niet kwijt raken. 

Hou jij van wildkamperen? Wat is jou favoriete plek om te wildkamperen in Europa?

Sla dit artikel op in Pinterest en vind het later gemakkelijk terug

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Esther

  Wat een prachtige plekjes waar je allemaal kan staan met je tent. Lijkt me leuk om te doen met zijn tweetjes, maar met twee jonge kinderen iets minder. Voor ons nu dus nog niet ideaal.
  Goed om de regels te kennen waar je kunt wildkamperen en in welke tijden. Het moet een heerlijk gevoel van vrijheid geven.

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat je ook kunt doen is met de auto een roadtrip maken en vanuit daar wildkamperen. Soms hoef je maar een stukje te lopen of kun je je auto zoals in de Ardennen vlakbij de tent zetten. Dit is dan bivakkeren maar wel een leuke optie.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.