West Highland Way complete gids

Schotland

LAW, Hiking, Outdoor

153 kilometer met verschillende hoogtemeters

8 dagen

De West Highland Way is een fanatische lange afstand wandeling dwars door de Schotse Hooglanden. Elke jaar lopen tienduizenden mensen van over de hele wereld de West Highland Way en geen wonder dat dit bestempeld word als een van de mooiste LAW van de wereld. In dit artikel geef ik je alle informatie die je nodig hebt. 

Wil jij deze fanatische lange afstandswandeling gaan lopen? Helemaal te gek, want je gaat zeker geen spijt krijgen. Wel heeft deze wandeling iets van voorbereiding nodig, vooral omdat de accommodaties langs het pad gering zijn maar er wel meer mensen de West Highland Way lopen of willen gaan lopen.

Waarom de West Highland Way lopen

Omdat het gewoon waanzinnig mooi is. Als je het aantal mensen ziet wat per jaar de WHW lopen dan weerhoud het je waarschijnlijk om te gaan en je besluit voor een andere LAW te gaan doen. Doe dit niet en keer om want het valt allemaal reuze mee. Ondanks het groeiende aantal hikers blijft de West Highland Way over het algemeen een oase van rust. Over de gehele wandeling ben ik denk ik 20 mensen tegen gekomen. Valt mee toch?

Verder zijn de uitzichten onderweg echt adembenemend, soms geloof je je eigen ogen even niet en moet je twee keer knipperen. Toen wij gingen was het 1.5 week lang zonnig en de landschapen waren prachtig groen na de vele gevallen regen daarvoor. Niet hoe je Schotland verwacht maar…WAUW! Onderweg kom je ook nog een handvol vriendelijke locals tegen, die je met van alles willen helpen en vele wollige runderen die schattig naast het pad staan te eten.

Uitzicht Loch Lomond vanaf de West Highland Wa

Hoe plan je de West Highland Way

Voordat je begint aan de West Highland Way is het goed om het kijken hoe lang je er over wilt doen. De WHW is in totaal 153 kilometer lang en de hoogte meters zijn ook flink aanwezig. Ik heb de West Highland Way gelopen in 8 dagen.

1: In hoeveel dagen loop je de West Highland Way

Dit is voor iedereen verschillend. De één doet er 6 dagen over en de andere 9 of zelf 12. Loop je 6 dagen, dan heb je er een flink tempo in zitten. Je loopt gemiddeld 30 kilometer per dag en tel daarbij ook de soms flinke klimmen bij op.

Zelf vond ik 8 dagen de perfecte hoeveelheid. Je loopt gemiddeld 18/25 kilometer per dag. Daarbij heb je genoeg tijd om onderweg te stoppen en te genieten van de omgeving. Wij stopte waar we zin hadden. Ook kom je op tijd op je overnachting aan waardoor je daar even kunt bijkomen en genieten.

Uitzicht op de Ben Nevis vanaf de West Highland Way
Wandelen van de West Highland Way

2. Hotel, hostel of tent (wildkamperen)

Langs de West Highland Way zijn niet veel plekken om te overnachten. In totaal zijn er langs de route maar 13 mogelijke stops (veel zijn ook iets van de route af). In het hoogseizoen heb je kans dat deze ook snel vol zitten. Boek ruim van te voren.

De andere optie is kamperen of wildkamperen. In Schotland mag je bijna overal je tent opzetten (niet meer dan 2 a 3 per op één plek). Vaak zijn er bij hostels of hotel ook plekken waar je je tent op kunt zetten. Wil je dit niet dan ga je dus wildkamperen.

Wildkamperen op de West Highland Way kan bijna op alle plekken. Het eerst stuk tot na de Loch Lomond is wildkamperen alleen niet toegestaan. Wil je toch kamperen, dan heb je langs de Loch Lomond een aantal plekken waar je je tent op kunt zetten.

Soms moet je landinwaarts om een goede plek te vinden met wildkamperen omdat er veel rotsen liggen langs de route.

3. Afstanden per dag

De afstanden per dag verschillen per persoon. Ga je wildkamperen dan kan je dit helemaal zelf beslissen. Ben je afhankelijk van een hostel/hotel of kampeerplek dan moet je natuurlijk die aantal kilometers lopen.

Omdat er niet zoveel overnachtingen zijn op de West Highland Way zit je soms vast aan het aantal kilometer wat je loopt op één dag. Vooral vanaf Tyndrum zijn de overnachtingen schaars en is vooruit plannen een must.

4.Hoogtemeters

Met dit deel dient wel rekening gehouden te worden met je planning. Om sommige dagen stijg je weinig en minstens 80 meter maar je hebt ook dagen en dan stijg je maximum 600 meter op één dag. Dit zijn dan toch pittige dagen. Hier plan je dan ook minder kilometers in. 

West Highland Way uitzicht Conic Hill

Hoe zwaar is de West Highland Way

De West Highland Way is een pittige lange afstandswandeling. Dit komt daardoor je niet alleen te maken hebt met de afstand en hoogtemeters maar ook met het extreem wisselende weer. Met 25/30 graden, met pieken van 38 graden in de vallei is het behoorlijk pittig. Deze temperatuur komt dan ook bijna niet voor en het andere weerbeeld zoals hele dagen regen en wind is veel normaler voor Schotland. 

De hele dag regen en wind maakt het ook niet makkelijk en vooral langs de Loch Lomond erg lastig i.v.m. gladden paden die dan ontstaan.

Wel kan je de West Highland Way zo moeilijk maken als je zelf wilt. Wil je het snel doen, dan zal je meer moeten doorstappen. Heb je geen tijdsbestek, dan kun je tussendoor een dag rust nemen of de dag inkorten als je gaat wildkamperen.

Voor de West Highland Way heb je wel wat ervaring nodig. Gaan niet zomaar lopen zonder getraind te hebben. Trainen is immers goed voor je lichaam en voorkomt blessures.

Wandelen over de West Highland Way in Schotland

Basis benodigdheden West Highland Way

Dwars door de Schotse natuur met de meeste mooie uitzichten, je vooruitzicht ziet er top uit en je kunt haast niet wachten om daadwerkelijk te beginnen. Deze basis benodigdheden heb je zeker nodig als je met een dagrugzak of rugzak voor meerdere dagen loopt.

1: Goede wandelschoenen

We beginnen gelijk maar met één van de belangrijkste dingen: je schoenen. Zorg dat je goede wandelschoenen draagt! Wandelen met je gympen? Daarmee ga je het niet redden. Je loopt voor een groot gedeelte over onverharde wegen met veelal kleine tot grote stenen. Ook zul je veel moeten klimmen maar ook weer moeten dalen. Tijdens het dalen loop je ook regelmatig over padden waar veel lossen stenen liggen. Door met goede wandelschoenen te lopen voorkom je blessures en zeer pijnlijke voeten.

Loop je wandelschoenen goed in. Niet ingelopen is meer kans om blessures.

Uitzicht vanaf Conic Hill

2. Draag goede wandelsokken

Gemiddeld loop je tussen de 6 en 8 uur per dag (zolang was ik gemiddeld onderweg per dag). Vaak op onverharde wegen en als je pech hebt met regen. Goede wandelsokken die snel drogen en/of je voeten goed warm houden is erg belangrijk. Bij de ANWB en Bever heb ik een aantal van mijn wandelsokken gekocht. Ik had per dag op twee paar gerekend. Worden je sokken nat i.v.m. regen of zweet, dan kun je gemakkelijk wisselen. Dit verminderd de kans op blaren

3. Neem een regenjas mee

Schotland en regen gaan hand in hand samen, behalve bij mij (heb 1.5 week geen druppel gezien). Maar goed, krijg je wel regen dan is een regenjas een uitkomst, een must om te hebben. Omdat je al zoveel moet meedragen, raad ik je aan om te kijken naar een lichtgewicht regenjas. Mijn regenjas is 200 gram en weegt echt niks.

Bij een regenjas is het ook fijn dat deze ook echt waterdicht is. Veel regenjassen zijn alleen waterafstotend en laten na een paar flinke regenbuien water uiteindelijk door. Kijk voor Schotland echt naar een waterdichte regenjas.

4. Hoofdnetje tegen de Midges

Je gaat toch niet lopen met zo’n belachelijk hoofdnetje? Nou geloof mij, in Schotland ben je mega blij dat je die op je hoofd kunt zetten.

Midges…het zijn irritante klein mini insecten die je het leven zuur kunnen maken. Je zou wensen dat je muggen om je heen had want Midges zijn verschrikkelijk!

In het begin hadden we er maar weinig last van maar hoe meer we bij water verbleven en de Highlands in trokken hoe meer Midges. Het haarnetjes beschermt je tegen die insecten. Het haarnetje is ook handig tegen grote horzels, die bij warm weer extreem irritant aanwezig kunnen zijn.

5. Waterfles of waterzak

Per dag is het handig om zo’n 2 a 3 liter water mee te  nemen. Zelf liep ik met een waterzak van 2 liter en had ik twee Doppers bij. Dit ging helemaal op en hadden op sommige dagen te weinig (bij ons was het gemiddeld 25/30 graden).

Je kunt er ook voor kiezen om het water onderweg te reinigen. Let wel op dat er niet overal waterbronnen zijn. Dus neem altijd extra water mee.

Hoofdnetje tegen de Midges in Schotland

6. Neem je camera mee

De natuur is prachtig en dat wil je niet alleen op je netvlies vastleggen maar ook op foto. De telefoons van tegenwoordig maken ook goede foto’s en enkele foto’s uit dit artikel zijn ook met de Iphone 8 plus genomen. Maar wil je iets omhoog in kwaliteit dan raad ik zeker een camera aan.

Ik als fotograaf kan niet zonder mijn Canon 7D.  Het grote nadeel van dit is wel dat ze zwaar zijn en omdat je al zoveel mee sjouwt, raad ik je een goede compact of systeemcamera aan. Deze nemen minder plek in beslag en zijn lichter.

7. Drybag voor kostbare spullen

Regen, regen en regen. In Schotland kan het een uur regenen maar ook uren achter elkaar. Tegenwoordig hebben we veel spullen die niet tegen water kunnen. Een drybag is dan echt een uitkomst. Hier stop je al je spullen en deze zorgt er dan voor dat die niet nat worden.

Daarbij zijn deze 7 items niet het enige wat je mee moet nemen en denk daarbij ook aan:

 • Hike stokken
 • Kampeerspullen voor als je gaat kamperen of wildkamperen (tent, slaapzak, matras, kookspullen etc)
 • Energie repen voor onderweg
 • EHBO-kit
 • Daypack of trekkingsrugzak
 • Pen
 • Mes
 • Snel drogende handdoek
 • Map of telefoon met offline kaart
Uitzicht na de Devil's Staircase op de WHW

Wildkamperen West Highland Way

Het fijne aan de West Highland Way is dat je op bijna de hele route kunt wildkamperen. De ultieme vrijheid! Tijdens het wildkamperen heb je natuurlijk meer spullen nodig dan als je verblijft in hostels etc.

Denk daarbij aan je tent, slaapzak en matras. Als deze dingen zijn nog maar het begin. Maar ook het eten onderweg moet gebeuren, dit allemaal moet je extra meeslepen.

Route West Highland Way in 8 dagen

Zoals ik al eerder al vermeld kun je de West Highland Way in verschillende hoeveelheid dagen lopen.  Zelf liep ik de West Highland Way in 8 dagen en zal deze dan ook delen met jullie.

Dag 1: Milngavie naar Drymen – 18 km

De start van de West Highland Way is in Milngavie (let op dit spreek je anders uit “Millguy”.). Grote kans dat je de nacht voor de start verblijft in Glasgow of Milngavie. Verblijf je in Glasgow, dan gaat er iedere 30 minuten een tram richting Milngavie (2018).

Het eerste deel is het makkelijkste deel van de WHW. Het is nog tamelijk vlak, met hier en daar een mini klim. Je maakt voor het eerst kennis met deze prachtige wandeling.

Wandeldag 1 informatie

 • De route is 18 kilometer
 • Beginpunt: Milngavie
 • Eindpunt: Drymen

Wildkamperen kan op deze route niet overal. Van mei tot september is het op 2/3 van de route verboden om te wildkamperen. Vooral het laatste stuk bij Dyrmen. Hier heb je één handige overzichtskaart met de plekken waar je wel en niet mag wildkamperen.

Overnachten op een kampeerterrein kan langs de route op enkele plekken. Wij verbleven net 2 kilometer voor Drymen op de camping “Drymen Camping“. Deze ligt op de route aan de linker kant. Je betaald hier wat je ervoor wilt betalen. Vooraf hoef je niet te boeken maar vol=vol.

Hostel of Hotel in Drymen zijn altijd snel volgeboekt. Er is namelijk ook niet heel veel keuze. Ben erop tijd bij als je hier iets wilt boeken.

West Highland Way van Milngavie naar Drymen
West Highland Way van Milngavie naar Drymen

Dag 2: Drymen naar Sallochy Campsite

Hier verlaat je Drymen en ontdek je voor het eerste de uitzichten van de Loch Lomond. Tijdens deze route beklim je de Conic Hill. Deze kun je overslaan maar raad dit zeker af. Het uitzicht vanaf de Conic Hill is geweldig.

Na de beklimming van de Conic Hill, kom je in Balmaha aan. Een leuk dorpje waar je even een lunchbreak kunt invoegen. Vanaf Balmaha gaat de route langs de Loch Lomond echt beginnen.

Wandeldag 2 informatie

 • De route is 18 kilometer
 • Beginpunt: Drymen
 • Eindpunt: Sallochy Campsite

Wildkamperen langs de route kan van mei tot september niet en is het verboden om te wildkamperen. Vooral het eerste stuk bij Dyrmen en langs de Loch Lomond. Hier heb je één handige overzichtskaart met de plekken waar je wel en niet mag wildkamperen.

Tussendoor zijn er enkele plekken waar je vooraf moet boeken om te mogen wildkamperen. Let wel op dat dit altijd betaald is en er maar 3 of 4 tenten op één plek mogen en die al snel vol zitten. 

Kampeerterrein aan de route: kan op deze route op enkele plekken. Vooral in het hoogseizoen zullen deze plekken snel volgeboekt zijn. 

 • Sallochy Campsite (betaald en vooraf boeken)

Hostel of hotel aan de route zijn te vinden in Balmaha en Rowardennan. Het dorp Rowardennan ligt op ongeveer kilometer van Sallochy Campsite.

Uitzicht vanaf de Conic Hill op de West Highland Way
Uitzicht vanaf de Conic Hill op de West Highland Way

Dag 3: Sallochy Campsite naar Inversnaid

Dag 3 is weer begonnen. Je verlaat de campsite en je begint gelijk met een flinke klim. Na de klim kom je aan in Rowardannan waar je even wat kan inslaan voor de grote route langs de Loch Lomond.

Tot aan Inversnaid heb je onderweg geen gelegenheden om te eten of drinken bij te vullen. De route langs de Loch Lomond kan behoorlijk uitdagend zijn en word door sommige gezien als het zwaartste stuk van de West Highland Way. Vooral bij nat weer zijn de padden waarbij je vaak omhoog en omlaag gaat spiegel glad.

Wandeldag 3 informatie

 • De route is 18.6 kilometer
 • Beginpunt: Sallochy Campsite of Rowardennan
 • Eindpunt: Inversnaid

Wildkamperen langs de route kan op deze route niet overal. Van mei tot september is het op 2/3 van de route verboden om te wildkamperen. Hier heb je één handige overzichtskaart met de plekken waar je wel en niet mag wildkamperen.

Langs de Loch Lomond wildkamperen is vaak lastig ivm de dichte begroeiing en de vele rotsen.

Kampeerterrein aan de route: kan op deze route op enkele plekken. Vooral in het hoogseizoen zullen deze plekken snel volgeboekt zijn. 

Hostel of hotel aan de route zijn te vinden in Balmaha en Rowardennan. Het dorp Rowardennan ligt op ongeveer kilometer van Sallochy Campsite.

Wandelen langs de Loch Lomond
Wandelen langs de Loch Lomond

Dag 4: Inversnaid naar Crianlarich

Het laatste stuk van de Loch Lomond is in gegaan. Een van de mooiste maar ook moeilijkste stukken van de West Highland Way. Vooral bij veel regen kan het behoorlijk glad zijn.

Als je de Loch Lomond achter je laat kom je bij Beinglas Farm Campsite. Aanrader om hier even binnen te hoppen voor een lekker lunch. Super aardig en gezellig personeel. Daarna vervolg je de route richting de Crianlarich. Deze route is best een pittig gedeelte als het warm weer is want er is weinig tot geen schaduw.

Wandeldag 4 informatie

 • De route is 23.1 kilometer
 • Beginpunt: Inversnaid
 • Eindpunt: Crainlarich

Wildkamperen langs de route is eindelijk mogelijk. Let wel op dat het langs de Loch Lomond moeilijk blijft om je tent op te slaan. Ben je de Loch Lomond voorbij dan mag je eindelijk overal wild kamperen.

Crianlarich is een groot dorp waar genoeg mogelijkheden zijn om te overnachten. Ook zijn er enkele supermarkten waar je spullen in kunt slaan.

Kampeerterrein aan de route: 

 • Pine Trees

Hostel of hotel aan de route 

West Highland Way van Inversnaid naar Crianlarich
West Highland Way van Inversnaid naar Crianlarich

Dag 5: Crianlarich naar Bridge of Orchy

Vanuit Crianlarich begin je gelijk met een stevige klim door het bos. Er is een sluip route die de klim iets gemakkelijker maakt. Als je eenmaal het bos uit bent, ontpopt zich het open landschap van Schotland.

Dit stuk van de route word gezien als een van de saaiste stukken. Je loopt vooral over een oude weg waar weinig variatie in zit. Persoonlijk vond ik dit ondanks het fijne gezelschap de minst fijne stuk van de route.

Wandeldag 5 informatie

 • De route is 23.2 kilometer
 • Beginpunt: Crianlarich
 • Eindpunt: Bridge of Orchy

Wildkamperen langs de route is overal toegestaan langs dit deel van de route. Soms zal je iets verder van de route af moeten wijken om een goede spot te vinden.

Kampeerterrein aan de route: 

 • Net over de brug na het terrein station ligt er aan de linker kant een grasveld. Hier mag je je tent opslaan. Let wel op dat hier een limiet aan tenten is.

Hostel of hotel aan de route

WHW Crianlarich naar Bridge of Orchy
WHW Crianlarich naar Bridge of Orchy

Dag 6: Bridge of Orchy naar Glencoe Mountain resort of Kingshouse

Eindelijk begint het nu echt en krijgen we te maken met onwijs mooie uitzichten. Je stapt in de eerste meters van de highlangs. Helaas is het tweede deel na Inveroran Hotel wat minder leuk. Het is een lange weg met weinig schaduw.

Ook hadden we hier veel te maken met horzels. Deze komen vooral bij warm weer naar boven. Dan komt het hoofdnetjes prima van pas. Vanaf hier ga je ook het ruige deel van de West Highland Way lopen. Je hebt hier dus geen lunchplekken en wc stops.

Wandeldag 6 informatie

 • De route is 18.7 kilometer
 • Beginpunt: Bridge of Orchy
 • Eindpunt: Kingshouse of Glencou Mountain resort

Wildkamperen langs de route is overal toegestaan langs dit deel van de route. Soms zal je iets verder van de route moeten afwijken om een goede spot te vinden.

Kampeerterrein aan de route: 

 • Kingshouse is weer open. Het hotel, hostel en kampeerplek langs de route.

Hostel of hotel aan de route

West Highland way dag 6
dag 6 van de West Highland Way

Dag 7: Kingshouse/Glencoe naar Kinlochleven

Tijdens deze etappe krijg je te maken met de zwaartste klim van de West Highland Way: Devils Staircase. De klim is pittig maar als je eenmaal boven staan krijg je een uitzicht voor je kiezen waar je wauw tegen zegt.

Daarna duik je nog verder de prachtig Highlands in. De natuur word steeds ruiger en de uitzichten steeds mooier. Schotland laat zich hier op z’n best zien.

Wandeldag 7 informatie

 • De route is 14,6 kilometer
 • Beginpunt: Kingshouse/Glencoe
 • Eindpunt: Kinlochleven

Wildkamperen langs de route is overal toegestaan langs dit deel van de route. Soms zal je iets verder van de route moeten afwijken om een goede spot te vinden.

Kampeerterrein aan de route: 

Hostel of hotel aan de route

Bovenop de Devil's Staircase
West Highland Way Devils's Staircase

Dag 8: Kinlochleven naar Fort William

De laatste etappe is in gegaan, dwars door de Highlands en misschien wel het mooiste stuk van de West Highland Way. Je hebt een paar flinke klimmen maar de uitzichten die elke kilometer veranderen maakt het helemaal goed.

Bij het laatste stuk krijg je een prachtig uitzicht op de hoogste berg van de UK, de Ben Nevis. Van ver lijkt deze berg klein maar hoe dichter bij hoe groter de berg natuurlijk word.

Wandeldag 8 informatie

 • De route is 26 kilometer
 • Beginpunt: Kinlochleven
 • Eindpunt: Fort William

Wildkamperen langs de route is overal toegestaan langs dit deel van de route. Soms zal je iets verder van de route moeten afwijken om een goede spot te vinden.

Kampeerterrein aan de route: 

 • Glen Nevis Caravan & Camping Park 

Hostel of hotel aan de route

West Highland Way laatste dag
Laatste wandeldag West Highland Way

Bewegwijzering West Highland Way

De bewegwijzering op de West Highland Way is uitstekend. Geen moment heb ik het idee gehad dat ik verdwaalt was. Bij elke punt waar je een andere kant op zou kunnen stond er weer een bordje. 

Tassen service West Highland Way

Heb nou geen zin om de hele wandeling je tas te tillen of net zoals bij mij een blessure oplopen? Dan kan je elke etappe je tas laten vervoeren. Dit kost €7,- per dag (2018). Zelf heb ik er 7 dagen gebruik van gemaakt en geen moment spijt van gehad.

Als je wilt kun je dit ook de ene dag wel doen en de andere dag niet.

Natuurlijk is de WHW een totale uitdaging waarbij een zware backpack hoort. Maar lukt dit niet om wat voor omstandigheid dan ook. Dan is deze service een goede uitkomst.

Ik maakte gebruik van Baggage Transfer Travel-Lite en kost 7 euro per dag (2018)

 

De West Highland Way, een van de mooiste LAW’s

De West Highland Way heeft mij in alle opzichten verast. Het was rustig (bijna geen mensen tegen gekomen), vele uitgestrekte landschappen, mooie weer (komt niet altijd voor) en de vele uitdagingen onderweg. Deze LAW hoort echt op je lijstje als je ook van prachtige lange afstandswandelingen houd. Hier ben ik verliefd geworden op Schotland, wie weet jij ook. 

Heb je al eens een LAW gelopen en staat de West Highland Way nu ook op jouw lijst?

Van Inversnaid naar Crianlarich | West Highland Way | Wandeldag 4

Van Inversnaid naar Crianlarich | West Highland Way | Wandeldag 4West Highland Way, SchotlandHiken, Outdoor23,1 kilometerHond is welkom, hoeft niet vastWe zijn bijna over de helft, nog één wandeldag. Het was gisteren een dag waarvan ik even van bij moest komen....

Wandelen op Isle of Skye: de mooiste wandelingen

Het eiland Isle of Skye is een van de populaiste gebieden die men bezoek in Schotland. Dat is natuurlijk niet voor niets want Isle of Skye heeft echt prachtige fotogenieke natuur. Wandellaars vanuit de gehele wereld komen naar Skye op hier hun wandelhart op te halen....

Beklimmen van de Devil’s Staircase in Schotland

De Devil's Staircase is een klim die je tegen gaat komen als je de West Highland Way gaat lopen. De één vind het een makkie en de andere een hel. De naam heeft deze klim natuurlijk niet voor niets gekregen. Devils Staircase...here I come!Devil's Staircase aka...

Conic Hill: het mooiste uitzicht over Loch Lomond

Een van de mooiste uitzichten rondom het Loch Lomond is vanaf de Conic Hill. Deze 361 meter hoge heuvel geeft een waanzinnig uitzicht waar je u tegen zegt. Deze kleine heuvels zijn een uitdaging maar ook zeker eentje die je moet ondernemen. Ben jij er klaar voor?...

Op weg naar Schotland | de klaar voor vertrek TAG

Yeah...het aftellen is eindelijk klaar. We zijn richting of misschien al wel in Schotland. We hebben er super veel zin in, maar we weten ook dat het behoorlijk zwaar gaat worden. Het weer ziet er voor Schotland super goed uit, dus de zonnebrand kan mee. In deze 'klaar...

De Athene van het noorden: Calton Hill

Aan de rand van de stad Edinburg, op een vulkanische heuvel ligt iets wat je niet doet denken aan Schotland: Calton Hill. Deze plek vult zich met bijzondere historische bouwwerken die voor een deel je aan de Griekse tijd laten denken. Deze plek is een bezoekje meer...

Wat te doen in Edinburgh 14 keer

Een Schotse stad met een zeer rijke historie. Deze stad word door vele mensen beschreven als één van de mooiste steden van héél Europa. Een perfecte stad voor een lang weekend weg en het proeven de magische sfeer in de stad. In dit artikel geef ik je 14 tips met wat...

De Ben Nevis beklimmen | de hoogste berg in de Verenigd Koninkrijk

Voor even was ik het hoogste meisje in de Verenigd Koninkrijk en wat was ik blij dat ik hier mocht staan. Ik stond met -10 op de Ben Nevis en ik kon alleen maar glimlachen ondanks dat ik mijn handen niet meer voelde. De Ben Nevis is mijn zijn 1344 met de hoogste berg...

Bezoek het Glenfinnan Viaduct: bekend van Harry Potter

Het Glenfinnan Viaduct kennen de meeste van de beroemde Harry Potter films. Buiten dat is het deze wereld beroemde brug een treinviaduct op de waanzinnige West Highland Line Railway, ook loopt deze treinrails nog eens dwars door de mooiste plekjes en is één van de...

Van Milngavie naar Drymen | West Highland Way | Wandeldag 1

West Highland Way  | van Milngavie naar Drymen | wandeldag 1 West Highland Way, Schotland Hiken, Outdoor 18 kilometer Hond is welkom, hoeft niet vastJe hond mee naar Texel? Geen probleem! Je zal zeker niet de enige zijn. Texel staat bekend als één erg vriendelijk...

Isle of Skye: de mooiste campsites om te kamperen

Isle of Skye is zeker een van Schotland mooiste gebieden om te bezoeken. In razend tempo word deze plek ook steeds populairder. De omgeving is echt geweldig. De ruige gebieden afwisselt met zandstranden. Ik verbleef er een aantal dagen en sliep vervolgens op de...

Met je hond reizen naar Schotland

Met je hond richting Schotland? Dat moet je zeker doen. Het vergt wat voorbereiding maar dan heb je ook wat. Schotland is een waar hondenparadijs en een stuk land waar honden meer dan welkom zijn. In dit artikel kan je uitgebreid lezen hoe je met je hond in Schotland...

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Essentials voor backpackers

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

Wandelkaart en gidsen West Highland Way

GA GOED VOORBEREID OP PAD

Wandelgids West Highland Way

West Highland Way wandelkaart

13 Reacties

 1. Fred v.d. Horst

  Een bijzonder fraai verslag wat ik aandachtig heb door gelezen .. Juni 2019 gaan wij ook deze “wandel-uitdaging” aan … dank aan degene die dit verslag geplaatst heeft !!

  Antwoord
  • stripeaway

   Graag gedaan en hopelijk heb je er veel aan gehad 🙂

   Antwoord
 2. Manon Ruitenberg

  Jeetje, wat super stoer om dit zo te lopen. Zeker over dat parcour! Respect hoor. Ik heb ooit de vierdaagse gelopen en dat vond ik na 4 dagen al vermoeiend genoeg. 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Was idd een enorm gave beleving. En dankjewel :)…vond het van mezelf ook wel knap hoor haha.

   Antwoord
 3. Anne - Ditisanne.nl

  Ziet er gaaf uit! Ik heb nog nooit een meerdaagse langeafstandswandeling gemaakt maar het lijkt me wel heel tof. Al zou ik misschien eerder voor Ierland dan voor Schotland kiezen, hoewel deze er ook wel geweldig uit ziet, zeker de mooie landschappen.
  Toen ik in Schotland was, waren we de midges gelukkig net voor maar kan mij voorstellen dat ze enorm hinderlijk zijn tijdens het lopen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Zelf ben ik nog niet in Ierland geweest dus kan het niet vergelijken. Schotland heeft mijn hart gestolen dus die zal altijd voorop staan ;). Maar Ierland wil ik zeker ook nog eens gaan ontdekken 🙂

   Antwoord
 4. Linda

  Wauw wat klinkt dit geweldig! Het is niks voor ons denk ik omdat wij na 18 km al helemaal kapot zijn. Acht dagen wandelen lijkt me dan ook behoorlijk pittig, maar misschien als je veel traint dat het goed te doen is. Het klinkt in ieder geval echt geweldig en je foto’s zijn ook prachtig. Wat een natuur! Misschien niet helemaal zoals je Schotland voor je ziet, maar ook evengoed prachtig mooi

  Antwoord
 5. Dewi

  Wauw, heel leuk om te lezen dit! En deels ook herkenbaar. Zelf heb ik de West Highland Way niet gelopen, maar mijn vader wel. Hij was inderdaad maanden van te voren al bezig met trainen en met de planning en voorbereidingen. Het lijkt me geweldig om ooit in zijn voetsporen te treden 🙂

  Antwoord
 6. Sanne

  Wat een uitgebreide routebeschrijving. Het is echt prachtig daar. In Nieuw zeeland ga ik een paar dagtochten maken en als dat bevalt kijk ik zeker in Europa verder naar meer. Deze hou ik dan zeker in gedachten. Foto’s hebben me overtuigd 🙂

  Antwoord
 7. Michal

  Wauw wat een uitgebreide blogpost en wat een prachtige foto’s. Ik zou de West Highland Way ook wel willen hiken. Dacht ik, totdat ik over de midgets en de horzels las. Daar ben ik dan weer niet zo’n fan van. Doe mij trouwens ook maar de hele route zonder regen 😉

  Antwoord
 8. Marcella

  Leuk om zo uitgebreid over je geweldige reis te lezen! Ik vraag me echt af hoe ik dat vind: elke dag minstens 18 kilometer lopen lijkt me best pittig namelijk! Ik zou vantevoren wel echt goed moeten trainen, want zoiets kan ik nu echt niet aan. Maar toch, wat lijkt het me gaaf om die uitdaging gewoon te halen. Jouw foto’s zijn stuk voor stuk supertof!

  Antwoord
 9. site

  Wat een verslag! Prachtig. Lijkt me een leuke uitdaging voor een ‘beginnende’ wandelaar.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel 🙂 is idd een pittige LAW maar wel eentje die je eigenlijk een keer gemaakt moet hebben in je leven. Heb jij wel eens een LAW gelopen?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.