West Highland Way

Complete Gids

6

MAART, 2018

De West Highland Way is één fanatische lange afstand wandeling dwars door de Schotse Hooglanden. Een LAW die op jouw bucket list thuis hoort. Elke jaar lopen tienduizenden mensen van over de hele wereld de West Highland Way. Geen wonder dat dit bestempeld word als een van de mooiste LAW van de wereld. 

Wil jij deze fanatische lange afstandswandeling gaan lopen? Helemaal te gek, want je gaat zeker geen spijt krijgen. Wel heeft deze wandeling iets van voorbereiding nodig, vooral omdat de accommodaties langs het pad gering zijn maar er wel meer mensen de West Highland Way lopen of willen gaan lopen.

Waarom de West Highland Way lopen

Omdat het gewoon waanzinnig mooi is. Als je de aantallen ziet van de hoeveelheid mensen die per jaar de West Highland Way lopen, dan schrik je waarschijnlijk. Het weerhoud je en je besluit voor een andere LAW te gaan. Niet doen! Keer om want het valt allemaal wel mee. Ondanks het groeiende aantal hikers blijft de West Highland Way over het algemeen een oase van rust. Op de hele wandeling ben ik denk ik 20 mensen tegen gekomen. Valt mee toch?

Verder zijn de uitzichten onderweg echt adembenemend, soms geloof je je ogen even niet. Moet je twee keer knipperen. Toen wij gingen was het 1.5 week aan zon, na het vele gevallen regen waar de landschappen knap groen. Niet hoe je Schotland verwacht maar…WAUW! Onderweg kom je ook nog een handvol vriendelijke locals tegen, die je met van alles willen helpen en vele wollige runderen die schattig naast het pad staan te eten.

Hoe plan je de West Highland Way

Voordat je begint aan de West Highland Way is het goed om het kijken hoe lang je er over wilt doen. De WHW is in totaal 153 kilometer lang. De hoogte meters zijn ook flink aanwezig. Ik heb de West Highland Way gelopen in 8 dagen.

1: In hoeveel dagen loop je de West Highland Way

Dit is voor iedereen verschillend. De één doet er 6 dagen over en de andere 9 of zelf 12. Loop je 6 dagen, dan heb je er een flink tempo in zitten. Je loopt gemiddeld 30 kilometer per dag en tel daarbij ook de soms flinke klimmen bij op.

Zelf vond ik 8 dagen de perfecte hoeveelheid. Je loopt gemiddeld 18/25 kilometer per dag. Daarbij heb je genoeg tijd om onderweg te stoppen en te genieten van de omgeving. Wij stopte waar we zin hadden. Ook kom je op tijd op je overnachting aan waardoor je daar even kunt bijkomen en genieten.

2. Hotel, hostel of tent (wildkamperen)

Langs de West Highland Way zijn niet veel plekken om te overnachten. In totaal zijn er langs de route maar 13 mogelijke stops (veel zijn ook iets van de route af). In het hoogseizoen heb je kans dat deze ook snel vol zitten. Boek ruim van te voren.

De andere optie is kamperen of wildkamperen. In Schotland mag je bijna overal je tent opzetten (niet meer dan 2 a 3 per op één plek). Vaak zijn er bij Hostels of hotel ook plekken waar je je tent op kunt zetten. Wil je dit niet dan ga je dus wildkamperen.

Wildkamperen op de West Highland Way kan bijna op alle plekken. Het eerst stuk tot na de Loch Lomond is wildkamperen alleen niet toegestaan. Wil je toch kamperen, dan heb je langs de Loch Lomond een aantal plekken waar je je tent op kunt zetten.

Soms moet je landinwaarts om een goede plek te vinden met wildkamperen omdat er veel rotsen liggen langs de route.

3. Afstanden per dag

De afstanden per dag verschillen per persoon. Ga je wildkamperen dan kan je dit helemaal zelf beslissen. Ben je afhankelijk van een hostel/hotel of kampeerplek dan moet je natuurlijk die aantal kilometers lopen.

Omdat er niet zoveel overnachtingen zijn op de West Highland Way zit je soms vast aan het aantal kilometer wat je loopt op één dag. Vooral vanaf Tyndrum zijn de overnachtingen schaars en is vooruit plannen en must.

4.Hoogtemeters

Met dit deel dient wel rekening gehouden te worden met je planning. Om sommige dagen stijg je weinig minstens 80 meter maar je hebt ook dagen dan stijg je maximum 600 meter op één dag. Dit zijn dan toch pittige dagen. Hier plan je dan ook minder kilometers in. 

Hoe zwaar is de West Highland Way

De West Highland Way is een pittige lange afstandswandeling. Dit komt daardoor je niet alleen te maken hebt met de afstand en hoogtemeters maar ook met het extreem wisselende weer. Met 25/30 graden, met pieken van 38 graden in de vallei is het behoorlijk pittig. Deze temperatuur komt dan ook bijna niet voor. Het andere weerbeeld zoals hele dagen regen en wind is veel normaler voor Schotland. 

De hele dag regen en wind maakt het ook niet makkelijk en vooral langs de Loch Lomond erg lastig i.v.m. gladden paden.

Wel kan je de West Highland Way zo moeilijk als je zelf wilt. Wil je het snel doen, dan zal je meer moeten doorstappen. Heb je geen tijdsbestek, dan kun je tussendoor een dag rust nemen of de dag inkorten als je gaat wildkamperen.

Voor de West Highland Way heb je wel wat ervaring nodig. Gaan niet zomaar lopen zonder getraind te hebben. Trainen is immers goed voor je lichaam en voorkomt blessures.

Basis benodigdheden West Highland Way

Dwars door de Schotse natuur met de meeste mooie uitzichten. Je vooruitzicht ziet er top uit en je kunt haast niet wachten om daadwerkelijk te beginnen. Deze basis benodigdheden heb je zeker nodig als je met een dagrugzak of rugzak voor meerdere dagen loopt.

1: Goede wandelschoenen

We beginnen gelijk maar met één van de belangrijkste dingen: je schoenen. Zorg dat je goede wandelschoenen draagt! Wandelen met je gympen? Daarmee ga je het niet redden. Je loopt voor een groot gedeelte over onverharde wegen met veelal kleine tot grote stenen. Ook zul je veel moeten klimmen maar ook weer moeten dalen. Tijdens het dalen loop je ook regelmatig over padden waar veel lossen stenen liggen. Door met goede wandelschoenen te lopen voorkom je blessures en zeer pijnlijke voeten.

Loop je wandelschoenen goed in. Niet ingelopen is meer kans om blessures.

2. Draag goede wandelsokken

Gemiddeld loop je tussen de 6 en 8 uur per dag (zolang was ik gemiddeld onderweg per dag). Vaak op onverharde wegen en als je pech hebt met regen. Goede wandelsokken die snel drogen en/of je voeten goed warm houden is erg belangrijk. Bij de ANWB en Bever heb ik een aantal van mijn wandelsokken gekocht. Ik had per dag op twee paar gerekend. Worden je sokken nat i.v.m. regen of zweet, dan kun je gemakkelijk wisselen. Dit verminderd de kans op blaren weer.

3. Neem een regenjas mee

Schotland en regen gaan hand in hand samen, behalve bij mij (heb 1.5 week geen druppel gezien). Maar goed, krijg je wel regen dan is een regenjas een uitkomst, een must om te hebben. Omdat je al zoveel moet meedragen, raad ik je aan om te kijken naar een lichtgewicht regenjas. Mijn regenjas is 200 gram en weegt echt niks.

Bij een regenjas is het ook fijn dat deze ook echt waterdicht is. Veel regenjassen zijn niet alleen waterafstotend en laten na een paar flinke regenbuien water uiteindelijk door. Kijk voor Schotland echt naar een waterdichte regenjas.

4. Hoofdnetje tegen de Midges

Je gaat toch niet lopen met zo’n belachelijk hoofdnetje? Nou geloof mij, in Schotland ben je mega blij dat je die op je hoofd kunt zetten.

Midges…het zijn irritante klein mini insecten die je leven zuur kunnen maken. Je zou wensen dat je muggen om je heen had, Midges zijn verschrikkelijk.

In het begin hadden we er maar weinig last van maar hoe meer we bij water verbleven en de Highlands in trokken hoe meer Midges. Het haarnetjes beschermt je tegen die insecten. Het haarnetje is ook handig tegen grote horzels, die bij warm weer extreem irritant aanwezig kunnen zijn.

5. Waterfles of waterzak

Per dag is het handig om zo’n 2 a 3 liter water mee te  nemen. Zelf liep ik met een waterzak van 2 liter en had ik twee Doppers bij. Dit ging helemaal op en hadden op sommige dagen te weinig (bij ons was het gemiddeld 25/30 graden).

Je kunt er ook voor kiezen om het water onderweg te reinigen. Let wel op dat er niet overal waterbronnen zijn. Dus neem altijd extra water mee.

6. Neem je camera mee

De natuur is prachtig. Dit wil je niet alleen op je netvlies vastleggen maar ook op foto. De telefoons  van tegenwoordig maken ook goede foto’s. Enkele foto’s uit dit artikel zijn ook met de Iphone 8 plus genomen. Maar wil je iets omhoog in kwaliteit dan raad ik zeker een camera aan.

Ik als fotograaf kan niet zonder mijn Canon 7D. Jammere van dit is wel dat ze zwaar zijn. Omdat je al zoveel mee sjouwt, raad ik je een goed compact of systeemcamera aan. Deze nemen minder plek in beslag en zijn lichter.

7. Drybag voor kostbare spullen

Regen, regen en regen. In Schotland kan het een uur regenen maar ook uren achter elkaar. Tegenwoordig hebben we veel spullen die niet tegen water kunnen. Een drybag is dan echt een uitkomst. Hier stop je al je spullen en deze zorgt er dan voor dat die niet nat worden.

Daarbij zijn deze 7 items niet het enige wat je mee moet nemen:

 • Hike stokken
 • Kampeerspullen voor als je gaat kamperen of wildkamperen (tent, slaapzak, matras, kookspullen etc)
 • Energie repen voor onderweg
 • EHBO-kit
 • Daypack of trekkingsrugzak
 • Pen
 • Mes
 • Snel drogende handdoek
 • Map of telefoon met offline kaart

Wildkamperen West Highland Way

Het fijne aan de West Highland Way is dat je op bijna de hele route kunt wildkamperen. De ultieme vrijheid. Tijdens het wildkamperen heb je natuurlijk meer spullen nodig dan als je verblijft in hostels etc.

Denk daarbij aan je tent, slaapzak en matras. Als deze dingen zijn nog maar het begin. Maar ook het eten onderweg moet gebeuren, dit allemaal moet je extra meeslepen.

Route West Highland Way in 8 dagen

Zoals ik al eerder al vermeld kun je de West Highland Way verschillende aantallen in dagen lopen. Zelf liep ik de West Highland Way in 8 dagen en zal deze dan ook delen met jullie.

Dag 1: Milngavie naar Drymen – 18 km

De start van de West Highland Way is in Milngavie (let op dit spreek je anders uit “Millguy”.). Het kan zijn dat je de nacht te voor verbleef in een hotel in Glasgow of Milngavie. Verbleef je in Glasgow, dan gaat er iedere 30 minuten een tram richting Milngavie (2018).

Het eerste deel is het makkelijkste deel van de WHW. Het is nog tamelijk vlak, met hier en daar een mini klim. Je maakt voor het eerst kennis met deze prachtige wandeling.

Lees ook: West Highland Way wandeldag 1

Wandeldag 1 informatie

 • De route is 18 kilometer
 • Beginpunt: Milngavie
 • Eindpunt: Drymen

Wildkamperen kan op deze route niet overal. Van mei tot september is het op 2/3 van de route verboden om te wildkamperen. Vooral het laatste stuk bij Dyrmen. Hier heb je één handige overzichtskaart met de plekken waar je wel en niet mag wildkamperen.

Overnachten op een kampeerterrein kan langs de route op enkele plekken. Wij verbleven net 2 kilometer voor Drymen op de camping “Drymen Camping“. Deze ligt op de route aan de linker kant. Je betaald hier wat je ervoor wilt betalen. Vooraf hoef je niet te boeken maar vol=vol.

Hostel of Hotel in Drymen zijn altijd snel volgeboekt. Er is namelijk ook niet heel veel keuze. Ben erop tijd bij als je hier iets wilt boeken.

Dag 2: Drymen naar Sallochy Campsite

Hier verlaat je Drymen en ontdek je voor het eerste de uitzichten van de Loch Lomond. Tijdens deze route beklim je de Conic Hill. Deze kun je overslaan maar raad dit zeker af. Het uitzicht vanaf de Conic Hill is geweldig.

Na de beklimming van de Conic Hill, kom je in Balmaha aan. Een leuk dorpje waar je even een lunchbreak kunt invoegen. Vanaf Balmaha gaat de route langs de Loch Lomond echt beginnen.

Lees ook: West Highland Way wandeldag 2

Wandeldag 2 informatie

 • De route is 18 kilometer
 • Beginpunt: Drymen
 • Eindpunt: Sallochy Campsite

Wildkamperen langs de route kan van mei tot september niet en is het verboden om te wildkamperen. Vooral het laatste stuk bij Dyrmen. Hier heb je één handige overzichtskaart met de plekken waar je wel en niet mag wildkamperen.

Tussendoor zijn er enkele plekken waar je vooraf moet boeken om te mogen wildkamperen. Let wel op dat dit altijd betaald is en er maar 3 of 4 tenten op één plek mogen en die al snel vol zitten. 

Kampeerterrein aan de route: kan op deze route op enkele plekken. Vooral in het hoogseizoen zullen deze plekken snel volgeboekt zijn. 

 • Sallochy Campsite (betaald en vooraf boeken)

Hostel of hotel aan de route zijn te vinden in Balmaha en Rowardennan. Het dorp Rowardennan ligt op ongeveer kilometer van Sallochy Campsite.

Dag 3: Sallochy Campsite naar Inversnaid

Dag 3 is weer begonnen. Je verslaat de campsite en je begint gelijk met een flinke klim. Na de klim kom je in Rowardannan aan waar je even wat kan inslaan voor de grote route langs de Loch Lomond.

Tot aan Inversnaid heb je onderweg geen gelegenheden om te eten of drinken bij te vullen. De route langs de Loch Lomond kan behoorlijk uitdagend zijn en word door sommige gezien als het zwaartste stuk van de West Highland Way. Vooral bij nat weer zijn de padden waarbij je vaak omhoog en omlaag gaat spiegel glad.

Lees ook: West Highland Way wandeldag 3

Wandeldag 3 informatie

 • De route is 18.6 kilometer
 • Beginpunt: Sallochy Campsite of Rowardennan
 • Eindpunt: Inversnaid

Wildkamperen langs de route kan op deze route niet overal. Van mei tot september is het op 2/3 van de route verboden om te wildkamperen. Hier heb je één handige overzichtskaart met de plekken waar je wel en niet mag wildkamperen.

Langs de Loch Lomond wildkamperen is vaak lastig ivm de dichte begroeiing en de vele rotsen.

Kampeerterrein aan de route: kan op deze route op enkele plekken. Vooral in het hoogseizoen zullen deze plekken snel volgeboekt zijn. 

Hostel of hotel aan de route zijn te vinden in Balmaha en Rowardennan. Het dorp Rowardennan ligt op ongeveer kilometer van Sallochy Campsite.

Dag 4: Inversnaid naar Crianlarich

Het laatste stuk van de Loch Lomond is in gegaan. Een van d mooiste maar ook moeilijkste stukken van de West Highland Way. Vooral bij veel regen kan het behoorlijk glad zijn. 

Als je de Loch Lomond achter je laat kom je bij Beinglas Farm Campsite. Aanrader om hier even binnen te hoppen voor een lekker lunch. Super aardig en gezellig personeel. Daarna vervolg je de route richting de Crianlarich. Deze route is best een pittig gedeelte als het warm weer is. Weinig tot geen schaduw.

Lees ook: West Highland Way wandeldag 4

Wandeldag 4 informatie

 • De route is 23.1 kilometer
 • Beginpunt: Inversnaid
 • Eindpunt: Crainlarich

Wildkamperen langs de route is eindelijk mogelijk. Let wel op dat het langs de Loch Lomond moeilijk blijft om je tent op te slaan. Ben je de Loch Lomond voorbij dan mag je eindelijk overal wild kamperen.

Crianlarich is een groot dorp waar genoeg mogelijkheden zijn om te overnachten. Ook zijn er enkele supermarkten waar je spullen in kunt slaan.

Kampeerterrein aan de route: 

 • Pine Trees

Hostel of hotel aan de route 

Dag 5: Crianlarich naar Bridge of Orchy

Vanuit Crianlarich begin je gelijk met een stevige klim door het bos. Er is een sluip route die de klim iets gemakkelijker maakt. Als je eenmaal het bos uit bent, ontpopt zich het open landschap van Schotland.

Dit stuk van de route word gezien als een van de saaiste stukken. Je loopt vooral over een oude weg waar weinig variatie in zit. Persoonlijk vond ik dit ondanks het fijne gezelschap de minst fijne route. 

Lees ook: West Highland Way wandeldag 5

Wandeldag 5 informatie

 • De route is 23.2 kilometer
 • Beginpunt: Crianlarich
 • Eindpunt: Bridge of Orchy

Wildkamperen langs de route is overal toegestaan langs dit deel van de route. Soms zal je iets verder van de route moeten afwijken om een goede spot te vinden. 

Kampeerterrein aan de route: 

 • Net over de brug na het terrein station ligt er aan de linker kant een grasveld. Hier mag je je tent opslaan. Let wel op dat hier een limiet aan tenten is.

Hostel of hotel aan de route

Dag 6: Bridge of Orchy naar Glencoe Mountain resort of Kingshouse

Eindelijk begint het nu echt en krijgen we te maken met onwijs mooie uitzichten. Je stapt in de eerste meters van de highlangs. Helaas is het twee deel na Inveroran Hotel wat minder leuk. Het is een lange weg met weinig schaduw.

Ook hadden we hier veel te maken met horzels. Deze komen vooral bij warm weer naar boven. Dan komt het hoofdnetjes prima van pas. Vanaf hier ga je ook met het ruige deel van de West Highland Way lopen. Je hebt hier dus geen lunchplekken en wc stops.

Lees ook: West Highland Way wandeldag 6

Wandeldag 6 informatie

 • De route is 18.7 kilometer
 • Beginpunt: Bridge of Orchy
 • Eindpunt: Kingshouse of Glencou Mountain resort

Wildkamperen langs de route is overal toegestaan langs dit deel van de route. Soms zal je iets verder van de route moeten afwijken om een goede spot te vinden.

Kampeerterrein aan de route: 

 • Kingshouse is weer open. Het hotel, hostel en kampeerplek langs de route.

Hostel of hotel aan de route

Dag 7: Kingshouse/Glencoe naar Kinlochleven

Tijdens deze etappe krijg je te maken met de zwaartste klim van de West Highland Way: Devils Staircase. De klim is pittig maar als je eenmaal boven staan krijg je een uitzicht voor je kiezen waar je wauw tegen zegt.

Daarna duik je nog verder de prachtig Highlands in. De natuur word steeds ruiger en de uitzichten steeds mooier. Schotland laat zich hier op z’n best zien.

Lees ook: West Highland Way wandeldag 7

Wandeldag 7 informatie

 • De route is 18.7 kilometer
 • Beginpunt: Kingshouse/Glencoe
 • Eindpunt: Kinlochleven

Wildkamperen langs de route is overal toegestaan langs dit deel van de route. Soms zal je iets verder van de route moeten afwijken om een goede spot te vinden.

Kampeerterrein aan de route: 

Hostel of hotel aan de route

Dag 8: Kinlochleven naar Fort William

De laatste etappe is in gegaan, dwars door de Highlands en misschien wel het mooiste stuk van de West Highland Way. Je hebt een paar flinke klimmen maar de uitzichten die elke kilometer veranderen maakt het helemaal goed. 

Bij het laatste stuk krijg je een prachtig uitzicht op de hoogste berg van de UK, de Ben Nevis. Van ver lijkt deze berg klein maar hoe dichter bij hoe grote de berg natuurlijk word. 

Lees ook: West Highland Way wandeldag 8

Wandeldag 8 informatie

 • De route is 26 kilometer
 • Beginpunt: Kinlochleven
 • Eindpunt: Fort William

Wildkamperen langs de route is overal toegestaan langs dit deel van de route. Soms zal je iets verder van de route moeten afwijken om een goede spot te vinden.

Kampeerterrein aan de route: 

 • Glen Nevis Caravan & Camping Park 

Hostel of hotel aan de route

Bewegwijzering West Highland Way

De bewegwijzering op de West Highland Way is uitstekend. Geen moment heb ik het idee gehad dat ik verdwaalt was. Bij elke punt waar je een andere kant op zou kunnen stond er weer een bordje. 

Tassen service West Highland Way

Heb nou geen zin om de hele wandeling je tas te tillen of net zoals bij mij een blessure oplopen? Dan kan je elke etappe je tas laten vervoeren. Dit kost €7,- per dag (2018). Zelf heb ik er 7 dagen gebruik van gemaakt en geen moment spijt van gehad. 

Als je wilt kun je dit ook de ene dag wel doen en de andere dag niet. 

Natuurlijk is de WHW een totale uitdaging waarbij een zware backpack hoort. Maar lukt dit niet om wat voor omstandigheid dan ook. Dan is deze service een goede uitkomst. 

Ik maakte gebruik van Baggage Transfer Travel-Lite en kost 7 euro per dag (2018)

 

Pin it on Pinterest