Kamperen op de prachtige Bivakzone Lesse in de Ardennen

Ardennen, België, Bivakzone, Kamperen

Wildkamperen in de Ardennen is streng verboden, helaas! Gelukkig heeft de Ardennen enkele plekken waarbij je toch soort van kan gaan wildkamperen, dit zijn bivakzones. Tijdens onze spontane rit voor 1.5 dag richting de Ardennen wilde wij niet op een overvolle camping staan. Na een tijdje zoeken kwamen wij dus uit bij deze prachtige bivakzone aan de Lommel. Een fijn plekje waarbij je dus het gevoel krijgt van wildkamperen. 

Update: In 2020 werd de bivakzone in het dorp Lesse gesloten en vervangen door de nabijgelegen nieuwe bivakzone Virée à Chêne. Dit ligt op een kleine stukje lopen van de oude Bivakzone de Lesse.

Bivakzone aan de Lesse

Even weg van de wereld, back to basic en het doen met een kampvuurtje, gezelligheid en een stroomend beekje. We waren last minut op zoek naar een plek om één nacht door te brengen. We hadden één eis en dat was dat we in de tent konden overnachten zonder teveel andere soort gezelligheid om ons heen waar we geen zin in hadden. Wildkamperen mag helaas niet in de Ardennen. Als je Google afspeurt lees je dat veel mensen het toch doen, maar er staan ook berichten van mensen die een toren hoge boeten hebben gekregen. Dat laatste wilde wij niet en gingen opzoek naar een alternatief.

Na een tijdje speuren kwamen we dus uit bij de bivakzones. Dit zijn speciale plekken waar je met maximaal 10 tenten mag staan. De meeste bivakzones liggen verstopt in het bos aan een wandelroute. Bij sommige kun je ook komen met de auto, bij andere moet je een stuk lopen en sommige zijn echt alleen te bereiken via de wandelroute. Op de bivakzone gelden een aantal regels. Het belangrijkste is, ruim je eigen zooi op en mag je er niet langer dan 2 nachten verblijven. Voor ons natuurlijk top want wij hadden maar 1 nacht nodig.

Op naar de Ardennen

In de late namiddag sprongen we in de auto richting de Ardennen. Onderweg natuurlijk een hoop files maar dat mocht de pret niet drukken. Tegen een uurtje of 8 kwamen we aan bij onze overnachting. Er stonden na onze telling al 8 tenten. We hadden dus nog geluk. We sprongen uit de auto en zochten een mooie plekje aan het water op. Yes…we zijn er en dit is precies wat we voor ogen hadden. Vanuit Breda is het zonder file ongeveer 2 uur en 9 minuten rijden, totaal zo’n 218 kilometer. Wij hebben en ruim 3 uur over gedaan.

De haringen vergeten

Daar sta je dan. Haastig ingepakt, niet goed gekeken maar een tent zonder haringen gaat niet echt werken. We keken nog is goed in de auto maar ook echt daar geen haringen. Shit…hoe gaan we dit nou aanpakken. Gelukkig hadden we lieve tent buren die ons 6 haringen te leen aanboden. Deze pakte we dus graag aan. Wel kwamen we nog 4 haringen te kort. Even creatief nadenken en later kwamen we tot de conclusie dat lepels, vorken en messen ook het werk van een haring over kunnen nemen. Na ongeveer 30 minuten inspanning stond de tent. Compleet met slaapvoorziening en al 🙂

Avondeten maken en kampvuurtje

Natuurlijk hadden we nog geen avondeten op. We hadden een gaspit bij, wat pannen en onderweg basis inkopen gedaan. Terwijl de een het avondeten maakte zocht de andere naar sprokkelhout om een kampvuurtje te maken. Je mag namelijk op de bivakzone op de aangegeven plekken met alleen sprokkelhout een kampvuurtje maken. Takken breken van bomen is dus verboden. Het eten was zo klaar en het vuurtje was aan. Gezellig! Met een waterstroompje op de achtergrond. Met hier en daar een vogeltje. Het is mooi om hier te mogen slapen. Na een tijdje sloten we de avond af en duikte we onze tent in. Lekker onder de wol, zoals oma altijd zij.

Goedemorgen Lesse

Al vroeg werden we natuurlijk wakker en ritsten we onze tent open. WAUW! De zon schoot door de bomen richting de grond, alles begon rustig te ontwaken en wat is het mooi hier. Ondanks dat deze bivakzone langs de weg ligt hoor en zie je hier bijna geen auto’s voorbij komen. We trokken onze schone kleding aan, gingen naar de back te basic wc die even iets terug op de route is en we maakte een kleine wandeling over de brug het bos in. Dit is alles wat je toch wilt. Wij wel!

Lees in dit artikel ook alles over kamperen in de Ardennen. Van natuurkampeerterreinen tot aan campings aan een riviertje.

Handige informatie bivakzone Lesse

Nog even alles voor jullie op een rijtje:

  • Er is plek voor maximaal 10 tenten
  • Het is gratis
  • Er mogen geen auto’s op het terrein. Wel op de parkeerplek ervoor.
  • Kampvuurtje mag alleen op de aangegeven plekken.
  • Maximaal 1 nacht verblijven.
  • Je neemt je eigen rommel weer meer naar huis of je gooit het netjes in de vuilnisbak.
  • Honden zijn toegestaan minst ze onder appel staan.
  • Het is een rustige plek dus zorg dat je geen overlast veroorzaakt voor anderen.

De locatie

Bivakzone Lesse ligt dus aan rivier de Lommel net buiten het dorpje Redu. Vanaf de weg is de plek gemakkelijk te zien.

Kamperen in de Ardennen

Het is een fijn plekje dit. Nadat ik foto’s had geplaast op Facebook en Instagram (volg jij mij al?) kreeg ik tientallen vragen over waar deze plek precies was. Eerste wilde ik dit voor mezelf houden. Een geheim plekje waar alleen ik even van afwist. Maar aan de ene kant weet ik ook dat zulke plekjes voor iedereen mogelijk moeten zijn. Even tot rust komen en even niks dan kamperen in de natuur. Natuurlijk moet je wel rekening houden dat je hier geen douches hebt, afwasbakken en een oplaadpunt. Het is back to basic. Wil je dat, dan is dit de perfecte plek voor jou.

Ben jij wel eens gaan kamperen in de Ardennen of op een bivakzone?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.