Leading Quality Trails

Leading Quality Trails – de beste trails van Europa

Europa, Meerdaagse Trekking, Wandelen

De beste trails in Europa om te lopen volgens de hoge normen van de ERA. Het zijn maar een handje vol meerdaagse wandelingen maar volgens hen ben je met deze certificering verzekerd van wandelen op paden van wereldklasse. Ik ging op onderzoek uit en kan je vertellen dat mijn wandel bucket list een stuk langer is geworden.

Wat zijn Leading Quality Trails

Zoals je hierboven al een beetje kon lezen zijn Leading Quality Trail de beste trails van Europa om te wandelen. Om een certificering van de ERA (European Ramblers Association) te krijgen moeten de trails aan een flink aantal punten voldoen. De voorwaarden zijn niet niks. Zo moet een trail uit minimaal 35% natuurlijke paden bestaand (betekent veel natuur), moet maximaal 3% drukke wegen bevatten, er moet minimaal twee veranderingen in het landschap hebben binnen acht kilometer (dus lekker afwisselend), er moet een verbinding met het openbaar vervoer (tweemaal per dag) zijn en er moet een mogelijkheid bestaan op je bagage te laten vervoeren.

Leading Quality Trails

Dus wil je:

 • Prachtige natuur; vergezichten, smalle bospaden en een uitdagende trail;
 • Goed gemarkeerde paden met een gemakkelijke toegang;
 • Veel natuur en weinig bebouwing;
 • De mogelijkheid tot bagagevervoer;
 • Makkelijk toegang tot rustplaatsen en campings;
 • Maar vooral de kans tot het lopen van Europa’s beste wandelroutes volgens ERA.

Dan is één van deze meerdaagse wandelingen misschien wel iets voor jou volgende avontuur :).

Welke Leading Quality Trails zijn er?

Op dit moment van schrijven (mei 2021) zijn er in totaal 19 Leading Quality Trails in Europa. Alle verspreid over dit continent met ieder zijn eigen hoeveelheid kilometers. Elke trail heeft een certificering tot een bepaald jaar en moet aan de eisen blijven voldoen om de stempel van de Leading Quality Trail te behouden. Deze volgende 19 meerdaagse wandelingen zijn de beste van Europa:

Mullerthal Trail – Luxemburg

112 kilometer
Certificering tot 2023

Eén van de bekendere trails van Europa en die wij hier in Nederland kennen. Een prachtige meerdaagse wandeling door het eveneens prachtige Luxemburg. In een aantal dagen leg je 112 kilometer af en kun je als je wilt ook nog de overige luswandelingen er achter aan wandelen.

Leading Quality Trails

Escapardenne Eislek Trail – België en Luxemburg

106 kilometer
Certificering tot 2021

Men praat hier over één van de mooiste trails in Europa. De Escapardenne Eislek Trail loopt van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne, een prachtig deel van de Ardennen. Het is grensoverschrijdend en niet alleen letterlijk. Uitdagend tot in de hoogtemeters die je niet zult verwachten in dit deel van Europa. Tot wel 2000 meter klimmen en 800 meter dalen op één dag.

Escapardenne Lee Trail – Luxemburg

52 kilometer
Certificering tot 2021

De Lee Trail, een nieuwe in de rij en werd gemaakt als een zuidelijke verlenging op de Escapardenne Eislek. Met z’n 53 kilometer lange wandeling maakt de Lee Trail en de Eislek Trail samen de Escapardenne Trail. Een prachtige wandeling van samen 158 kilometer. Je kan natuurlijk ook de Lee Trail los lopen maar zoals je ziet ook mooi combineren.

Leading Quality Trails

Veldenz Wanderweg – Duitsland

62.8 kilometer
Certificering tot 2020

Momenteel zoals je kunt zien is deze certificering verlopen maar ik denk wel dat deze verlengt gaat worden. Een meerdaagse wandeling met echt onwijs prachtige vergezichten. Je loopt vooral door bossen en over bergtoppen.

Moselsteig – Duitsland

365 kilometer
Certificering tot 2020

Een meerdaagse wandeling die al een flinke tijd op mijn wandel bucket list staat. De Moselsteig loopt door het prachtige wijn cultuurlandschap van de Moezelstreek in Rheinland-Pfalz. Het is niet alleen erg indrukwekkend maar momenteel ook één van de langste en afwisselendste lange afstandswandelingen in Duitsland.

Leading Quality Trails

Lechweg – Oostenrijk

125 kilometer
Certificering tot 2022

Op de meerdaagse bergwandeling wandel je letterlijk van de bron tot aan de waterval. Je volgt hier namelijk één van Europa’s laatste wildwaterrivieren vanaf zijn oorsprong. De 125 kilometer loop vrijwel bergafwaarts en over de spectaculaire 200 meter lange hangbrug bij Holzgau. Afhankelijk van je uithoudingsvermogen kun je de 15 etappes onderverdelen in 5, 6 of 7 dagen.

Gendarmastien – Denemarken

84 kilometer
Certificering tot 2021

Net over de Duits-Deense grens begint op de noordelijke oever van de Flensburger Förde het Gendarmepad. 84 kilometer lang langs stranden, bossen, kastelen, oude fabrieken en de vele kliffen. Een prachtige wandeling waarbij je het natuurschoon van Denemarken ontdekt.

Leading Quality Trails

Overige Leading Quality Trails

Natuurlijk zijn er nog veel meer meerdaagse wandelingen die deze certificering hebben gekregen. Duitsland gaat goed aan kop met in totaal vijf Leading Quality Trails. Verder ben erg benieuwd naar Griekenland want die had ik even niet verwacht in dit rijtje.

 • Stezka údolím Lužnice Toulavou Wandelpad Lužnice Valley in Tsjechië – 55 kilomete
 • Albtraufgänger in Duitsland – 113 kilometer
 • Donauberglandweg in Duitsland – 57 kilometer
 • Zeugenbergrunde in Duitland – 48 kilometer
 • Mols Bjerge Stien in Denemarken – 60 kilometer
 • Traversée du Massif des Vosges in Frankrijk – 430 kilometer
 • Andros-route in Griekenland – 100 kilometer
 • Menalon Trail in Griekenland – 75 kilometer
 • Nestos Rodopi Trail in Griekenland – 70 kilometer
 • Historische dorpen van Portugal – GR22 – 555 kilometer
 • Rota Vicentina in Portugal – 250 kilometer
 • Kullaleden in Zweden – 70 kilometer

De beste meerdaagse wandelingen in Europa

Zo zie je maar weer dat je nooit helemaal uitgewandeld bent. Elke van deze wandelingen is compleet anders maar elk heeft pareltjes. Van wat vlakker tot aan hoogtemeters waar je u tegen zegt. Het voordeel van al deze wandelingen is wel dat je zeker weet dat je in aanraking komt met de natuur. Hier en daar zul je net als bij de Historische Dorpen van Portugal in stedelijk gebied komen maar dat is ook geen straf.

Heb jij wel eens of zou je wel eens één van deze Leading Quality Trails willen lopen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.