Er wordt altijd gekeken naar wat er wel op je bucket list staat. Bij mij staan er nu ruim 180 dingen op en de lijst blijft elke dag groeien. Ook zet ik er bewust geen dingen op bv die het welzijn van de dieren aantasten. In dit artikel laat ik je een aantal attracties zien die echt niet op je bucket list zouden moeten staan…

Rijden op een olifant

Helaas zie ik tot op de dag van vandaag dit nog staan op de bucket list van mensen. Ook zie ik vaak nog trotse foto’s van mensen die op de rug van een olifant zitten. DIT IS NIET GOED!! Olifanten worden jaren lang gemarteld om ze tam te krijgen. Met Phajaan Ceremonie, een erg oude traditie wordt de ziel van de olifant gescheiden. Dit is een weerloze marteling waar soms jaren overheen gaan – het wordt ook wel de crunch genoemd. Tegenwoordig, ook in 2017 wordt de olifant met veel geweld toegetakeld – vaak met scherpe speren en veel stokslagen.

dieren, welke dierenattracties niet op je bucket list moeten, dierenattracties, tijger selfies, tijger, tijger in het wild, lopen met leeuwen, op een olifant rijden, olifant rijden, olifant rijden thailand,

Het rijden op een olifant beschadigd de rug extreem. BRON: Pixabay

Wat kan je wel doen?

Ga naar een olifanten reservaat of park. Hier wordt de olifant opgevangen (soort van beschermd wonen). Helaas door de jaren heen, vele mishandelingen kunnen sommige olifanten niet meer in het wild leven. Kunnen ze dat wel, dan is er niets mooiers dan deze pracht dieren in het wild te bewonderen. Dit kan je o.a. doen in Azie in verschillende beschermde parken of natuurlijk in een van de vele beschermde natuurparken in Afrika.

dieren, welke dierenattracties niet op je bucket list moeten, dierenattracties, tijger selfies, tijger, tijger in het wild, lopen met leeuwen, op een olifant rijden, olifant rijden, olifant rijden thailand,

Mini in vrijheid

De tijgerselfie

Ook dit zie ik nog steeds voorbij komen en elke keer snap ik echt niet waarom mensen met een dikke glimlach op de foto gaan. Tijgers zijn van nature dieren die je aanvallen (met uitzondering hier en daar) en het liefs je opeten als een heerlijke maaltijd. Tijgers krijgen voordat ze op de foto gaan een rustgevend middel. Dit is natuurlijk zeer slecht voor de gezondheid – ze krijgen dit niet één keer maar elke dag! Ook als ze ondanks de versuftheid niet luisteren, krijgen ze een prik met een scherp voorwerp of een pak slaag met een houtenstok.

WIST JE DAT: dat ook wandelen met leeuwen een grote vorm van mishandeling is. Ook deze zitten vaak onder verdovende middelen!

Wat kan je wel doen?

Tijgers in het wild bewonderen! Er zijn genoeg plekken op de wereld waar je deze dieren kan bewonderen vanaf een veilige afstand. Jammer genoeg moeten er ook tijgers leven in dierentuinen om er voor te zorgen dat ze niet uitsterven. Door de grote jacht op deze dieren moeten ze ook beschermt worden. Maat het mooiste is om deze dieren tijdens een safari door het Kruger Nationaal Park in Zuid Afrika te zien. Geheid dat je er een tegen komt!

dieren, welke dierenattracties niet op je bucket list moeten, dierenattracties, tijger selfies, tijger, tijger in het wild, lopen met leeuwen, op een olifant rijden, olifant rijden, olifant rijden thailand,

Een tijgers in het wild zien is toch het mooiste wat er is. BRON: Pixabay

Naar een uilencafé gaan

Het bestaat echt, een café waar je met uilen onder genot van een kop koffie mee op de foto kunt. Het grote verschil met een kattencafé is dat de katten vrij rondlopen en zich terug kunnen trekken naar een eigen plek zonder mensen. Deze uilen zit vast, kunnen niet vliegen en worden gedwongen om heel de tijd wakker te blijven. Weet je ook dat een Uil erg gestrest wordt van zoveel aanraking met de mens. In Japan is dit een ware happening.

https://youtu.be/UoVXaK_qaZw

Wat kan je wel doen?

Een grote kans dat je gewoon hier in Nederland Uilen in het wild kunt tegen komen. In het hartje van de stad, langs de weg op een paaltje, vliegend over het platteland op jacht naar een muis of slapend in een van de vele bomen in het bos. Ze zijn overal om ons heen dus waarom Uilen bezoeken in een café?

Welke dierenattracties je niet op je bucket list moet zetten

Vliegend op zoek naar zijn middag hapje – wie weet – maar deze Uil is vrij…

Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap

Dit heeft ook heel lang op mijn lijst gestaan – eerlijk is eerlijk. Een aantal jaar geleden zag ik een foto van een toerist die aan de vinnen van de dolfijn zich liet voort trekken. Deze man was 10 keer zo zwaar als die dolfijn. Oké, dolfijnen zijn sterk maar kom op dit doe je toch zo dier niet aan. Ze vragen er niet om – ze worden gedwongen. De meeste dolfijnen die dit moeten doen zitten ook opgesloten in een kleine bassins. Ze hebben niet een ontsnappingsmogelijkheid en de vrijheid om tientallen kilometers te zwemmen.

Net als bij olifanten worden dolfijnen op zeer jonge leeftijd gescheiden van hun moeder. Vaak door de hoeveelheid stress overleven deze mini’s het niet. Als ze ouder worden, krijgen ze training. Een bekende methode is om het dier de verhongeren en pas eten te geven als de dolfijn luister (ps: ik zeg niet dat alle trainingen zo gaan). Maar wel goed om hier bewust van te zijn.

Welke dierenattracties je niet op je bucket list moet zetten, zwemmen met dolfijnen,

Super vet om door een dolfijn voortgetrokken te worden maar vind de dolfijn dit wel leuk? BRON: Pixabay

Wat kan je wel doen?

Er bestaan gelukkig veel diervriendelijke manieren om met dolfijnen te zwemmen. Er zijn excursies die naar het leefgebied van de dolfijn gaan. Dit zijn speciale excursie en ze hanteren over het algemeen erg strenge regels (zoek dit van te voren dan ook goed uit!). Het is zeer belangrijk dat het leefgebied van de dolfijn niet gestoord wordt. Wist je dat dolfijnen erg nieuwsgierig dieren zijn en je daardoor, ook in het wild gemakkelijk contact zult leggen. Wat hier natuurlijk het mooie van is, is dat de dolfijn dit zelf kan bepalen. Er is geen dwang en de dolfijn komt uit vrije wil naar je toe.

Welke dierenattracties je niet op je bucket list moet zetten

In de vrije natuur zwemmen dolfijnen in grote groepen vooruit op de boot.  BRON: Pixabay

Dansende of fietsende aapjes

In sommige landen zie je dit nog, aapjes die vast zitten aan kettingen, meestal om de kleine pootjes. Dansen tot ze er bij neer vallen – LETTERLIJK. Want doen ze niet wat er van hun gevraagd wordt, dan krijgen ze een flinke pak slaag. Ze hebben vaak ook geen bewegingsvrijheid. De ketting is zo gemaakt dat ze wel bij je in de buurt moeten blijven. Vaak groeit de ketting vast aan de pootjes. Dit zorgt voor pijnlijke infectie die vaak lijden tot de dood.

Wat kan je wel doen?

Zoals alle bovenstaande dieren, deze dieren in het wild op te zoeken. Tijdens mijn reis door Thailand, kwam ik werkelijk bijna over apen tegen. Van dichtbij naast de auto tot ver weg boven slingerend in de bomen. Vrij en zonder kettingen. Aapjes zijn zulke leuke en lachwekkende dieren om te zien. Ze hoeven niet te dansen voor je om je een leuke dag te geven. Dat doen ze al door hun fratsen in het wild ;).

Welke dierenattracties je niet op je bucket list moet zetten, tijgerselfie,

Aapjes in het wild aan het spelen – hilarisch om te zien – vooral dat kleintje

Maar er is nog meer

Over de wereld zijn er nog genoeg dierenattracties die je niet op je bucket list moet zetten. Bedenk altijd of een dier dat ook zou doen als je die tegen komt in het wild. Nee, waarom dan wel als jij er bent? Doet een dier het uit vrije wil? Stel die vraag van te voren aan jezelf. Meestal – of altijd wel doen ze dat niet uit vrije wel en worden ze gedwongen en gehouden in de meest gruwelijke opvangen.

Een bezoek brengen aan een berenkuil? Een zeeschildpad vasthouden? Gekooide Civetkatten? Een slang kussen? Grote krokodillen farms? Ook als deze attracties zijn dierenmishandeling.

Onwetendheid

Natuurlijk maakte ik mezelf ook schuldig (heb het wel niet gedaan maar wel aan gedacht). Vroeger wilde ik ook heel graag met dolfijnen zwemmen, knuffelen met een baby tijgers en rijden op een olifant. Soms moet je het zelf eerst ervaren om er achter te komen. Maar toch hoop ik jullie inmiddels van dit artikel te behoeden tot het bezoeken van deze attracties en dat we er met zijn alle voor kunnen zorgen dat dit een stuk minder gaat worden en het liefs tot helemaal niet.

Extra tip

Zoek altijd ondanks dat het goed lijkt te zijn voor de dieren of een alternatieve attractie zoals een olifantenopvang goed voor de dieren is. Je ziet helaas ook te vaak dat een dierenopvang doorgaat met bijvoorbeeld tijger selfies maar dan achter het excuus dat de baby tijgers toch gevoed moeten worden omdat mamma tijger dood is. Dit klopt niet!  Vraag ook altijd naar ervaringen van andere mensen en zoek recensies op het internet. Ga nooit blindelings ergens op af en zoek het altijd goed uit.

 

Lees ook:

 

Heb jij een van de bovenstaande dingen wel eens gedaan? Hoe denk jij over bepaalde dingen met wilde dieren?

Foutje gezien? Meld het.

 

Disclaimer: sommige foto’s komen van één gratis stocksite (Pixabay) of betaalde stocksite. Dit staat vermeld bij de foto’s. Dit is omdat ik dit beeldmateriaal niet heb en nog niet op bestemming ben geweest.