Welke dierenattracties je niet op je bucket list moet zetten.

de Wereld

Dieren, Bucket List

Wat moet je niet op je bucket list zetten

Er wordt altijd gekeken naar wat er wel op je bucket list staat, bij mij staan er nu honderden dingen op en de lijst blijft elke dag groeien. Wat ik er niet op zet zijn activiteiten die het welzijn van de dieren aantasten. In dit artikel laat ik je een aantal attracties zien die echt NIET op je bucket list zouden moeten zetten.

Rijden op een olifant

Helaas zie ik tot op de dag van vandaag dit nog steeds staan op de bucket list van vele mensen. Ook zie ik vaak nog trotse foto’s voorbij komen van mensen die op de rug van een olifant zitten. DIT IS NIET GOED!! Olifanten worden jaren lang gemarteld om ze tam te krijgen. Dit gebeurd met de Phajaan Ceremonie, een oude traditie waarbij de ziel van de olifant wordt gescheiden. Dit is een weerloze marteling waar soms jaren overheen gaan – het wordt ook wel de crunch genoemd. Tegenwoordig, ook in 2017 wordt de olifant met veel geweld toegetakeld – vaak met scherpe speren en veel stokslagen.

Wat kan je wel doen?

Ga naar een olifanten reservaat of park. Hier wordt de olifant opgevangen (soort van beschermd wonen). Helaas door de jaren heen, vele mishandelingen kunnen sommige olifanten niet meer in het wild leven. Kunnen ze dat wel, dan is er niets mooiers dan deze pracht dieren in het wild te bewonderen. Dit kan je o.a. doen in Azië bij het Khao Yai Nationaal Park of natuurlijk in één van de vele beschermde natuurparken in Afrika zoals South Luangwa Nationaal Park in Zambia.

Lees ook: Ook bezocht ik een olifantenopvang in Thailand hier vangen ze verwaarloosde olifanten op.

De tijgerselfie

Ook dit zie ik nog steeds voorbij komen en elke keer snap ik echt niet waarom mensen met een dikke glimlach op de foto gaan! Tijgers zijn van nature dieren die je aanvallen (met uitzondering hier en daar) en het liefs je opeten als een heerlijke maaltijd. Tijgers krijgen voordat ze op de foto gaan een rustgevend middel, dit is natuurlijk zeer slecht voor de gezondheid.  Ze krijgen dit niet één keer maar echt elke dag! Ook als ze ondanks de versuftheid niet luisteren, krijgen ze een prik met een scherp voorwerp of een pak slaag met een houtenstok.

WIST JE DAT: dat ook wandelen met leeuwen een grote vorm van mishandeling is. Ook deze zitten vaak onder verdovende middelen!

Wat kan je wel doen?

Tijgers in het wild bewonderen! Er zijn genoeg plekken op de wereld waar je deze dieren kan bewonderen vanaf een veilige afstand. Jammer genoeg moeten er ook tijgers leven in dierentuinen om er voor te zorgen dat ze niet uitsterven. Door de grote jacht op deze dieren moeten ze ook beschermt worden, eigenlijk te triest voor woorden. In India heb je een aantal plekken waarbij je tijdens een safari deze geweldige dieren kunt bewonderen.

Naar een uilencafé gaan

Het bestaat echt, een café waar je met uilen onder genot van een kop koffie mee op de foto kunt. Het grote verschil met een kattencafé is dat de katten vrij rondlopen en zich terug kunnen trekken naar een eigen plek zonder mensen. Deze uilen zit vast, kunnen niet vliegen en worden gedwongen om heel de tijd wakker te blijven. Weet je ook dat een uil erg gestrest wordt van zoveel aanraking met de mens. In Japan is dit een ware happening.

Wat kan je wel doen?

Een grote kans dat je ze gewoon hier in Nederland in het wild kunt tegen komen. In het hartje van de stad, langs de weg op een paaltje, vliegend over het platteland op jacht naar een muis of slapend in een van de vele bomen in het bos. Ze zijn overal om ons heen dus waarom uilen bezoeken in een café waar ze hun vrijheid verliezen en elke moment van de dag worden aangeraakt?

Lees ook: Ik schreef een artikel over het wel of niet bezoeken van dierentuinen en wat mijn mening en gevoel daar achter is.

Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap

Dit heeft ook heel lang op mijn lijst gestaan – eerlijk is eerlijk. Een aantal jaar geleden zag ik een foto van een toerist die aan de vinnen van de dolfijn zich liet voort trekken. Deze man was 10 keer zo zwaar als die dolfijn. Oké, dolfijnen zijn sterk maar kom op dit doe je toch zo dier niet aan. Ze vragen er niet om – ze worden gedwongen en vaak weg gerukt van familie. De meeste dolfijnen die dit moeten doen zitten ook opgesloten in een kleine bassins. Ze hebben niet een ontsnappingsmogelijkheid en de vrijheid om tientallen kilometers te zwemmen.

Net als bij olifanten worden dolfijnen op zeer jonge leeftijd gescheiden van hun moeder. Vaak door de hoeveelheid stress overleven deze mini’s het niet. Als ze ouder worden, krijgen ze training. Een bekende methode is om het dier de verhongeren en pas eten te geven als de dolfijn luister (ps: ik zeg niet dat alle trainingen zo gaan). Maar wel goed om hier bewust van te zijn.

Wat kan je wel doen?

Er bestaan gelukkig veel diervriendelijke manieren om met dolfijnen te zwemmen. Er zijn excursies die naar het leefgebied van de dolfijn gaan. Dit zijn speciale excursie en ze hanteren over het algemeen erg strenge regels (zoek dit van te voren dan ook goed uit!). Het is zeer belangrijk dat het leefgebied van de dolfijn niet gestoord wordt. Wist je dat dolfijnen erg nieuwsgierig dieren zijn en je daardoor, ook in het wild gemakkelijk contact zullen leggen. Wat hier natuurlijk het mooie van is, is dat de dolfijn dit zelf kan bepalen. Er is geen dwang en de dolfijn komt uit vrije wil naar je toe.

Dansende of fietsende aapjes

In sommige landen zie je dit nog, aapjes die vast zitten aan kettingen, meestal om de kleine pootjes en dansen tot ze er bij neer vallen – LETTERLIJK. Want doen ze niet wat er van hun gevraagd wordt, dan krijgen ze een flinke pak slaag. Ze hebben vaak ook geen bewegingsvrijheid. De ketting is zo gemaakt dat ze wel bij je in de buurt moeten blijven. Vaak groeit de ketting vast aan de pootjes. Dit zorgt voor pijnlijke infectie die vaak lijden tot de dood.

Wat kan je wel doen?

Zoals alle bovenstaande dieren, deze dieren in het wild op te zoeken. Tijdens mijn reis door Thailand en India, kwam ik werkelijk bijna overal apen tegen. Van dichtbij naast de auto tot ver weg slingerend in de bomen en dat vrij en zonder kettingen. Aapjes zijn zulke leuke en lachwekkende dieren om te zien, dat ze niet hoeven te dansen voor je om je een leuke dag te geven. Dat doen ze al door hun fratsen in het wild ;).

Lees ook: Verantwoord reizen kan op zoveel verschillende manieren, wil jij er meer aan bijdragen lees dan dit handige artikel.

Wat je nog meer moet weten over dierenattracties

Over de wereld zijn er nog genoeg dierenattracties die je ook niet op je bucket list moet zetten! Bedenk altijd of een dier dat ook zou doen als je die tegen komt in het wild. Nee? Waarom dan wel als jij er bent? Doet een dier het uit vrije wil? Stel die vraag van te voren aan jezelf. Meestal – of altijd wel doen ze dat niet uit vrije wel en worden ze gedwongen en gehouden in de meest gruwelijke omstandigheden.

Een bezoek brengen aan een berenkuil? Een zeeschildpad vasthouden? Gekooide Civetkatten? Een slang kussen? Grote krokodillen farms? Ook als deze attracties zijn dierenmishandeling!

Onwetendheid over dierenattracties 

Natuurlijk maakte ik mezelf ook schuldig (heb het wel niet gedaan maar wel aan gedacht). Vroeger wilde ik ook heel graag met dolfijnen zwemmen, knuffelen met een baby tijgers en rijden op een olifant. Soms moet je het zelf eerst ervaren om er achter te komen. Maar toch hoop ik jullie inmiddels van dit artikel te behoeden tot het bezoeken van deze attracties en dat we er met zijn alle voor kunnen zorgen dat dit een stuk minder gaat worden en het liefs helemaal gaat verdwijnen.

Extra tip

Zoek altijd ondanks dat het goed lijkt te zijn voor de dieren of een alternatieve attractie zoals een olifantenopvang goed voor de dieren is. Je ziet helaas ook te vaak dat een dierenopvang doorgaat met bijvoorbeeld tijger selfies maar dan achter het excuus dat de baby tijgers toch gevoed moeten worden omdat mamma tijger dood is. Dit klopt niet! Vraag ook altijd naar ervaringen van andere mensen en zoek recensies op het internet. Ga nooit blindelings ergens op af en zoek het altijd goed uit.

Heb jij één van de bovenstaande dierenattracties wel eens gedaan? Hoe denk jij over bepaalde activiteiten met wilde dieren?

Update: Deze blog verscheen voor het eerste op 17 april 2017 en werd op 11 november 2019 geüpdate met nieuwe informatie welke dierenattracties je niet op je bucket list moet zetten. 

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Essentials voor backpackers

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

Meer lezen over dierenattracties of over dieren

12 dieren die de wereld over reizen

Je kent ze wel, de bekende reisdieren van Instagram, soms wel met een miljoen volgers. Vandaag is het Werelddierendag en wat is er nou leuker om te zien welke dieren er meer hebben gereisd dan menig reiziger. Twee katten broers Twee katten, ook broertjes van elkaar...

Wel of niet een dierentuin bezoeken

Dierentuinen bezoeken heeft (bijna) iedereen in zijn of haar leven gedaan. Als kind ging altijd met veel plezier dieren kijken achter hekken en in kooien. Onwetend dat deze dieren daar eigenlijk helemaal niet horen. Ze horen in het wild te leven, vrij en in hun...

Wereld Olifantendag – een reis zonder olifantenleed

Wereld Olifantendag op reis zonder olifantenleed Overal Persoonlijk, Dieren Op deze Wereld Olifantendag open ik Twitter en het eerste wat ik te zien krijg is hoe een groep olifanten word aangevallen door een groep stropers. Mijn hart breekt, ik laat verschillende...

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

35 Reacties

 1. Peri Peri Reizen

  Dankjewel dat je het wandelen met leeuwen onder de aandacht brengt! Er zijn in die branche inderdaad een hoop wantoestanden. Veel van onze klanten willen dit doen en vaak attenderen we ze hier op, ze weten dit gewoon niet. De stichting Lion Alert heeft een projectgroep die hier werk van maakt; met regelmaat worden er aanbieders van deze praktijken gesloten: http://lionalert.org/alert/project-detail/african-lion-rehabilitation–release-into-the-wild-program

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat super fijn dat er een projectgroep is die zich daar opricht. Ik vind het echt niet kunnen en ik hoop ook dat het er steeds minder gaan worden, tot helemaal niet meer.

   Antwoord
 2. Priscilla

  Ik vind dit een heel mooi en informatief artikel. Ik denk dat heel veel mensen er niet bewust van zijn dat deze dingen voor dieren echt niet fijn zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar zelf ook niet per se bij stil heb gestaan. Ik zou zelf heel graag met dolfijnen zwemmen maar weet inmiddels wel dat zal moeten in het leefgebied van de dolfijn. Ik wist niet dat er uilencafés bestaan, die Japanners bedenken ook allerlei gekke dingen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Die japanners bedenken helaas te veel gekke dingen met dieren. Hopelijk kunnen wij ze een beetje laten inzien dat dit niet oké is. Dit artikel is er ook om mensen er bewust van te maken. Want zelf ik wilde vroeger met dolfijnen zwemmen.

   Antwoord
 3. cassandra

  wat grappig een uilen cafe, nog nooit van gehoord!

  Antwoord
  • stripeaway

   Hopelijk bezoek je er alleen nooit eentje. Ik verwijs je even naar het artikel en het filmpje van een bezochte Uilencafé.

   Antwoord
 4. Anouk

  Wat een super artikel! Het komt inderdaad uit onwetendheid maar het is ook soms bewust wegkijken. Wat goed dat je ook opschrijft wat je wél kan doen om toch met deze fantastische dieren in aanraking te komen zonder ze te schaden.

  Antwoord
 5. Marieke

  Wat droevig!! Sowieso stonden deze al nooit op mijn bucketlist, maar nu ik dit zie, hoop ik dat er snel maatregelen worden genomen tegen deze vorm van dierenmishandeling! Verschrikkelijk!

  Antwoord
 6. layla

  Ik ben het er helemaal mee eens. Dieren in het wild opzoeken in hun eigen omgeving is veel mooier dan dieren opgesloten.

  Antwoord
 7. Peggy

  Zielig!!! :(. Zolang iedereen er voor kiest om het niet te doen! Helaas zijn er altijd mensen die er geen erg in hebben.. die mensen moeten bewust worden! X

  Antwoord
 8. Serafina

  Oei, m’n zoontjes wouden zo graag op een olifant zitte.. Snik

  Antwoord
 9. Amy

  Wat vreselijk allemaal. Ik blijf meestal ver weg van dit soort praktijken. Laat mij de dieren maar vanop afstand bewonderen, in hun natuurlijke habitat.

  Antwoord
 10. Natalie

  Ik zou nooit zoiets doen, ik vind olifantrijden etc echt verschrikkelijk! Ik heb wel al mooie alternatieven gevonden voor olifanten mee te gaan verzorgen en wassen.

  Antwoord
 11. Miryam

  Wat goed om dit te schrijven en onder de aandacht te brengen. Het stond al niet op mn bucketlist, maar dit is toch confronterend.

  Antwoord
 12. sabine

  Deze post waardeer ik zo! Dat rijden op olifanten is zo zielig. Dieren zijn geen speeltjes.

  Antwoord
 13. A Fashion Taste

  Oei ik moet wel toegeven dat ik in Sri Lanka ooit op een olifant heb gezeten. Ik heb daarbij echt niet zover gedacht maar nu dat ik dit zo lees, voel ik mij wel een beetje schuldig 🙁

  Antwoord
  • sabine

   Ja dat is ding ook. Veel mensen weten helemaal niet waarom dit ‘schadelijk’ is voor de dieren. Ze denken dat het geen kwaad kan. xx

   Antwoord
 14. laura

  wat ernstig,… ik wist dit niet

  Antwoord
 15. Maikel

  Dat uilencafe lijkt me zo leuk!

  Antwoord
  • Kim

   ……. Heb je überhaupt gelezen wat er over geschreven wordt?!

   Antwoord
 16. Nathalie - Volgmama

  Die selfies met tijgers.. en eigenlijk kun je het lijstje nog wel verder uitbreiden..

  Antwoord
 17. Fleur

  Goed om bij stil te staan als je op vakantie gaat. Ik zie ook graag dieren, maar dan wel in het wild

  Antwoord
 18. Jolien

  Heel goed artikel dit. Belangrijk om hier even bij stil te staan!

  Antwoord
 19. Sanne

  Verschrikkelijk. Alles eigenlijk. Persoonlijk doet het me veel, die selfies met tijgers. Tijgers zijn prachtige dieren en heel moeilijk in het wild te spotten. Misschien dat mensen daarom die foto’s maken bij de tempels? Zo erg, de tijgers zijn dan vaak helemaal verdoofd. Gelukkig is er laatst een grote tijger tempel gesloten in Thailand, laten we hopen dat dat een begin is.

  Antwoord
 20. Eva

  Was ik blij te horen dat de Tiger Temple nabij Kanchanaburi in Thailand eindelijk vorig jaar ontruimd is, lees ik onlangs in de Thaise krant, dat er plannen zijn om een paar kilometer verderop een nieuwe tempel mét tijgers te openen….. 🙁

  Antwoord
 21. Jenny

  Veel mensen willen snorkelen met walvishaaien. In Oslob in de Filipijnen worden de dieren gevoerd. Een enkele keer gaat er zelfs een toerist op staan…

  Zo’n excursie zou ik nooit boeken!

  Antwoord
 22. Roger

  Hier word ik niet vrolijk van. Wel heel goed van je dat je er aandacht aan besteed! Als iemand ooit zoiets voorstelt dan haal je jouw blog tevoorschijn.

  Antwoord
 23. Sanne

  Vreselijk ja, dit soort leed moet verboden worden.

  Antwoord
 24. Kelly

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Veel mensen zijn inderdaad onwetend en hebben geen flauw idee dat ze dierenmishandeling in stand houden. Ik heb jaren geleden een documentaire gezien over olifanten in Thailand. Ik zat serieus te brullen als een klein kind en nam het besluit om NOOIT op een olifant te gaan rijden.

  Antwoord
 25. Yvonne

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt! Tijgers zal je in het Krugerpark niet zien trouwens, dat zijn leeuwen. 🙂 Helaas verstopten ze zich erg goed voor ons toen wij er waren en moeten we dus nog een keer terug!

  Antwoord
 26. Gabriëlle

  Wat vreselijk, ik krijg gewoon rillingen van sommige foto’s. Het is een belangrijk onderwerp de laatste tijd, steeds meer mensen gaan inzien dat dit soort praktijken niet kunnen. Goed dat je hier aandacht aan besteed, dat is zeker weten nodig. Hopelijk zijn er mensen die toch nog eens nadenken voor ze een tijgerselfie maken of op de rug van een olifant door de jungle rijden.

  Antwoord
 27. Jessica

  Ik krijg echt een vervelend gevoel bij het lezen van al deze verschrikkelijke dingen. Erg dat mensen dit nog als een leuke manier van tijdsbesteding op reis zien hè? Ik wist trouwens niet eens dat er zoiets als een uilencafé bestaat, wat zielig zeg.. Goed dat je hier aandacht aan geeft én dat je ook mogelijkheden noemt voor mensen die wel iets met dieren op reis willen doen 🙂

  Antwoord
 28. Marcella

  Ik reed zelf ooit op een olifant. Destijds was er niet veel bekend over de nare effecten voor het dier, en deed ik gewoon. Nu zou ik liever naar een reservaat gaan, of een plek om ze te helpen verzorgen. Met dolfijnen zwemmen, dat wil ik ook nog graag doen. Maar ik zal me flink verdiepen in hun welzijn!

  Antwoord
 29. Kreanimo

  Heel goed en informatieve blogpost!
  Mensen zijn er gewoon te weinig mee bezig denk ik.
  Ook goed dat je de alternatieven op een rijtje zet!

  Antwoord
 30. Martin

  Goed om hier aandacht voor te vragen…het is vaak onwetendheid en niet zo zeer onwil. Eigenlijk zijn alle dieren buiten hun natuurlijke omgeving onnatuurlijk…goed over nadenken dus of je dat wilt.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.