Wereld Olifantendag

op reis zonder olifantenleed

Overal

Persoonlijk, Dieren

Op deze Wereld Olifantendag open ik Twitter en het eerste wat ik te zien krijg is hoe een groep olifanten word aangevallen door een groep stropers. Mijn hart breekt, ik laat verschillende tranen vallen en word echt boos. Hoe kan iemand deze dieren zo behandelen. Daarom wil ik in dit artikel een blik werpen op een van mijn favoriete dieren: de olifant.

Wereld Olifantendag

Ik weet nog goed dat ik als klein kind een knuffel olifant kreeg met Sinterklaas. Stiekem was het de knuffel Dombo. Zijn grote oren en het lieve gezicht. Ik hielt Dombo jaren en jaren bij mij totdat ik op een dag Dombo nergens meer kon vinden. Weg was Dombo. Ik had weken lang volle tranen en kon niet geloven dat Dombo echt weg was. Helaas gebeurd het bovenstaande nog elke dag ergens in de wereld. Niet met een knuffel maar met een echte olifant. Weg gerukt bij familie, doorgeschoten en gebruikt voor luxe. En niet alleen worden ze doodgeschoten maar sommige worden weg gerukt bij familie om gebruikt te worden voor toerisme zodat wij mensen er op kunnen rijden. Geen afscheid, niks! 

Mijn eerste ontmoeting met een olifant

De ontmoetingen in de dierentuin als klein kind (ik bezoek geen dierentuinen meer) tel ik hier niet in mee. Ook het bezoek aan een opvangcentrum waar ik de olifanten mocht aanraken ook niet. Ik leg later uit waarom. Mijn eerste echte ontmoeting was met een olifant in de jungle van Thailand. Een niet zo’n aangename ontmoeting maar wel de mooiste die ik ooit heb gehad. We liepen diep in de jungle totdat we een oproep kregen dat er een olifant was gespot. Op een rustig tempo liepen we naar de plek van bestemming toe. We moesten goed zoeken maar wel op onze hoede blijven.

Na een tijdje zoeken zag onze ranger de olifant, die rustig stond te eten. We liepen er in een grote veilige (dachten we) boog omheen en  liepen verder het open veld in. Weg van de olifant want we hadden de olifant inmiddels kunnen bewonderen. Wat we niet helemaal goed zagen was dat ze olifant ons al een tijdje goed in de gaten aan het houden was.

Toen we nog verder verwijderd waren van de olifant wilde een koppel een foto samen met de olifant op de achtergrond. Ik pakte mijn camera en keek door de kijker. Op dat moment zag ik de olifant zich om keren en met zijn oren flapperen. Op dat exact zelfde moment riep de ranger dat we rustig aan door moesten lopen. Ik klikt op het knopje en voordat ik het wist waren we aan het rennen. De olifant had ons gespot en was boos, heel boos. Run, run, run…riep de ranger en zo hard als we konden renden we weg. De ranger riep dat we moesten spreiden en op dat moment haakte de olifant af.  We renden nog even door totdat de olifant op veilige afstand was. Op dat moment keerde de olifant ook om en liep de andere kant op. Mijn hart was achter gebleven en de angst was goed aanwezig. Wat als de olifant slim genoeg is en een shortcut neemt? Maar goed, het bleek later dat er een groep in de buurt was met een kleintje (deze was niet gespot). Olifanten zijn heel beschermend als het aankomt op familie.

Maar wat…pfff wat als de olifant niet was afgedropen? Dan was dit verhaal misschien wel andere geëindigd.

Olifanten zijn slimme dieren

Iedereen kent het verhaal wel van dat olifanten jaren later nog weten wat er op een bepaalde dag is gebeurd. Die reclame met dat jongetje wat een snoepje geeft maar dan op het laatste moment in zijn eigen mond stopt. Jaren later komt de olifant de jongen als een volwassen man tegen en slaat met zijn slurf. Ken je die? Nou daar zit dus een grote kern van waarheid in. Zo hebben olifanten gevoelens van empathie en kunnen ze erg vrolijk zijn. Ook kunnen ze rouwen en leven ze vaak in gemeenschapen met veel soortgenoten die lang bij elkaar blijven. Ze bouwen dus een band op. Een band die jaren blijft bestaan. 

Lees ook: Welke dierenattracties je niet op je bucket list moet zetten en de alternatieve daarvoor. 

Erngstig bedreigd: ivoor en toerisme

Helaas gebeurt het nog steeds en worden er ieder jaar veel olifanten gedood om hun ivoor. Ook niet alleen dit maar helaas circussen en toerisme vormen een ook een grote bedreiging voor deze dieren. Olifanten gebruiken in circussen word in enkele landen nog steeds toegestaan. Gelukkig zien we dit in Nederland niet meer maar is het in sommige landen in Azië nog de normaalste zaak van de wereld.

Een rit op een olifant maken gebeurd nog dagelijks. Wel beseffen steeds meer mensen dat een rit maken op een olifant een lijdensweg is en dat deze dieren voor de rest van hun leven zijn getekend. Het begin is er, maar er is nog een lange weg te gaan.

Olifantenopvang? Wel of niet bezoeken

Als klein kind droomde ik altijd dat ik op de rug van een olifant zou rijden. Dit heeft jaren lang hoog op mijn bucket lijst gestaan. Toen wist ik alleen nog niet het leed wat er achter schuil ging. Gelukkig heb ik nooit die wens in vervulling laten gaan ant de waarheid achter deze attracties kwam bij mij op tijd binnen. 

Toch wilde ik olifanten van dichtbij zien maar dan op een goede manier, in het wild of in een opvang. Dus tijdens mijn reis door Thailand bezocht ik een olifantenopvang en olifanten in het wild. In het wild is natuurlijk de beste manier om een olifant te bewonderen. Helaas zijn er ook veel olifanten die na jarenlange gevangenisschap niet meer terug kunnen in het wild. Dit zouden ze niet overleven en alsnog sterven. Deze olifanten komen dan in een opvang terecht. 

Ik besloot een plek te bezoeken die olifanten van mensen overgekocht en zorgde dat de veilig verder konden leven. We zouden de olifanten mogen aanraken, wassen en eten mogen geven. Mijn kinderhart maakte een sprongetje en mijn denken werd even uitgeschakeld. De olifanten die ik bezocht waren lief en vrolijk. Geen een olifant stond vast en alle werden goed verzorgt. Maar…toch knaagt er iets aan mij. Het wassen van een olifant is niet natuurlijk dus waarom mochten wij dit wel doen? Het knuffelen van een olifant is ook niet natuurlijk maar waarom mochten wij dit wel doen? 

Buiten de kleine Nana van 5 maanden oud die kwam aangerend toen wij kwamen aanrijden en bijna mijn voeten plattrapte omdat ze tegen je aan ging staan om geknuffeld te worden, voelde de rest niet helemaal goed. Zou ik aanraden om een olifantenopvang te bezoeken? Ja, dit zou ik aanraden. Zou ik aanraden om er een te bezoeken waar je olifanten mag wassen? Nee, zou ik niet aanraden. Voeren en zien van dichtbij is niet erg. Maar besef goed dat olifanten zo wild mogelijk moeten blijven. Ga je gezellig met olifanten in een modder spelen/wassen, zoals ik toentertijd deed? Dan haal je het wild zijn eraf en dat is juist wat we denk ik willen voorkomen. 

Ik snap idd dat het aantrekkelijk is om deze dieren van zo dichtbij te kunnen zien, ze te knuffelen en een leuk modderbad samen te mogen beleven. Maar bedenk wel dat het ook anders kan…en dat er ook opvangen zijn waarbij je alleen mag voeren en ze mag bekijken op een gepaste afstand. Ik weet oprecht zeker dat de opvang waar ik ben geweest, het beste voor heeft met de prachtige dieren en dat ze zeker willen dat de olifanten die er verblijven een beter leven krijgen. 

Olifanten zijn prachtige dieren

Blij dat ik nu anders ben gaan kijken en dit redelijk op tijd heb ontdekt. Olifanten zijn het mooist om te zien in het wild, waar ze leven met hun soortgenoten. Lukt dit op een of andere reden nou niet dan moeten ze wel olifant kunnen zijn. 

Dat ik knetterhard weg moest rennen voor een olifant heeft mijn mening alleen maar meer bevestigd. Olifanten zijn wilde dieren en zijn niet zo als mijn knuffel Dombo. Het maakt voor mij niet uit hoevaak ik een olifant in het wild zie maar elke keer krijg ik een grote glimlach op mijn gezicht. Laten we deze dieren behouden en samen zorgen voor een toekomst vol olifanten. Want het zou toch zonde zijn als we over tientallen jaren geen olifanten meer zien op de wereldbol.

Heb jij wel eens een olifantenrit gemaakt of een olifanten gewassen. Hoe denk jij hier achteraf over? Ben je het er mee eens dat een olifant in het wild bewonderen veel mooier is dan in een dierentuin? Laat het mij weten in een reactie…

Meer artikelen over dieren

Welke dierenattracties je niet op je bucket list moet zetten

Welke dierenattracties je niet op je bucket list moet zetten. de Wereld Dieren, Bucket List Wat moet je niet op je bucket list zetten Er wordt altijd gekeken naar wat er wel op je bucket list staat, bij mij staan er nu honderden dingen op en de lijst blijft elke dag...

12 dieren die de wereld over reizen

Je kent ze wel, de bekende reisdieren van Instagram, soms wel met een miljoen volgers. Vandaag is het Werelddierendag en wat is er nou leuker om te zien welke dieren er meer hebben gereisd dan menig reiziger. Twee katten broers Twee katten, ook broertjes van elkaar...

Wereld Olifantendag – een reis zonder olifantenleed

Wereld Olifantendag op reis zonder olifantenleed Overal Persoonlijk, Dieren Op deze Wereld Olifantendag open ik Twitter en het eerste wat ik te zien krijg is hoe een groep olifanten word aangevallen door een groep stropers. Mijn hart breekt, ik laat verschillende...

Wel of niet een dierentuin bezoeken

Dierentuinen bezoeken heeft (bijna) iedereen in zijn of haar leven gedaan. Als kind ging altijd met veel plezier dieren kijken achter hekken en in kooien. Onwetend dat deze dieren daar eigenlijk helemaal niet horen. Ze horen in het wild te leven, vrij en in hun...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.