Het wordt als een van de mooiste nationale parken genoemd om een safari te maken: het South Luangwa national park. Afgelopen zomer kreeg ik de kans om maar liefs 3 safari’s door deze prachtige plek te maken. In deze blog vertel ik je waarom dit park een van de best bewaarde geheimen van Afrika is + een kleine gids over het park.

De geschiedenis

Het South Luangwa national park ligt in het oosten van Zambia en is het meeste zuidelijkst gelegen park aan de Luangwa-rivier. In totaal telt Zambia 3 nationale parken die een ligging hebben aan de rivier. Door de ligging aan de rivier zijn er veel dieren te vinden en is het park behoorlijk groen.

Het park werd in 1938 opgericht tot een wildreservaat om de natuur en de dieren te beschermen. Veel stroperij komt er niet voor, het park staat niet voor niets bekend om zijn goede bescherming. Helaas komt er sinds 1987 de zwarte neushoorn er niet meer voor. Het indrukwekkende park heeft een oppervlakte van in totaal 9.050 km² en werd in 1972 uitgeroepen tot nationaal park. Verder uit dit park is perfect voor wandelsafari’s.

Dit nationale park is een van de grote overgebleven ongerepte gebieden van Afrika. Daarom ook een van de best bewaarde geheimen. Dit heeft ook de maken dat, ondanks Zambia enorm groeit als safari-bestemming, blijft het zijn echte wildernis houden. Het is nog relatief onaangetast door ons mensen. Het is dan ook een onvoorspelbare tijd als je safari’s doet in dit park.

Overvloed aan wildlife

Het park bergt een grote populaties dieren. We waren nog geen 15 minuten in het park en we kwamen de eerste olifanten tegen. Ook bij het begin van het park (je steekt de rivier over) zagen we vele nijpaarden en krokodillen in de rivier. Wat het park ook heeft is een grote populatie van de Thornicrofts giraffe, deze komt ook alleen maar voor in dit park en er leven er naar schatting nog maar 1500. Verder komt deze giraffe niet voor in gevangenschap. Gelukkig wordt dit park goed beschermt en kon het uitsterven van deze soort voorkomen worden.

Bij de gehele 3 safari’s kwamen we bijna overal wilde dieren tegen. Het geen wat dit park speciaal maakt is dat je absoluut niet mag afwijken van de wegen. Zie je bijvoorbeeld een leeuw (zoals bij ons gebeurde) op 500 meter afstand, dan mag je niet dichterbij komen.

Wat ik hier al boven benoemde is dat dit park onwijs veel soorten dieren te bieden heeft. Van verschillende soorten roofdieren, zoals de beroemde Afrikaanse wildehonden (helaas niet gezien), leeuwen, luipaarden, krokodillen en ga zo maar door. Maar ook de Afrikaanse Olifanten, buffels, nijlpaarden, zebra’s, giraffen en 14 soorten antilopen zijn er in overvloed te vinden. Wil je liever op vogelsafari, dan bied het park je ruim 400 soorten vogels, waarvan 39 roofvogels.

Wat moet je weten

Het park is zeker een van de mooiste ongerepte parken in Afrika waar je 100% zeker een van de dieren van de big five te zien krijgt. De ingang van het park ligt aan de oostkant en is de enige officiële ingang. Bij deze ingang was voor mij ook de finish van mijn Cycle for Plan avontuur.

Beste tijd om te bezoeken

De beste tijd om het wild te spotten is tijdens het droog-seizoen van juli tot oktober. Houdt er wel rekening mee dat veel lodges seizoensgebonden open zijn. De meeste zijn dan ook alleen geopend van eind maart tot eind oktober. Ik zou altijd van te voren even goed checken voordat je besluit om die kant op te gaan.

Zeer ervaren rangers

De rangers die in South Luangwa national park werken zijn zeer ervaren en professioneel. Vele van hen hebben verschillende lange opleidingen volbracht en/of zijn opgeroeid in het gebied. Ook de dagelijkse praktijk ervaring moet je niet vergeten. Een mooi voorbeeld van de ervaring is dat we rustig aan het rijden waren en dat onze ranger vroeg of we stil wilde zijn. Hij hoorde een vogel soort een bepaald geluid maakte wat duidt op gevaar. Er moest dus ergens een roofdier in de buurt zijn.

Het lijkt er gewoon op dat ze een extra paar ogen en oren hebben. Ze zien gewoon zoveel meer detail dan dat wij doen. Ook wist onze gids, als er even geen dieren waren, prachtige andere verhalen te vertellen. Zo hebben we geleerd hoe we aan de ontlasting van de olifant konden zien of het een vrouwtje of mannetje was. Ook raapte hij zonder pardon poep op om ons meer details te geven over van welke dier dit afkomstig is.

Wandel of jeepsafari

Het park staat bekend om zijn wandelsafari’s. Door de zeer ervaren rangers krijg je een echte ervaring en leer je alles over kleine dieren, vogels en planten. Je laat jezelf verassen door het ontdekken van de geheimen van de bush. Je ziet op deze manier een grotere variatie vanuit een totaal ander beeld.

Ook de jeepsafari’s worden steeds populairder (ook al blijft de grote populatie toeristen/bezoekers klein). Kiezen ook veel mensen om een safari te doen met de jeep. Met een jeep safari heb je natuurlijk veel meer kans om grote wildlife te spotten.

Mijn 3 safari’s heb ik gedaan in de jeep en heb ik geen wandelsafari gedaan. Zelf hierin de bewuste keuze gemaakt omdat ik graag de big five wilde spotten. Tijdens een van mijn jeepsafari konden we ook kiezen om te gaan wandelen. Ik besloot toch om verder met de jeepsafari te gaan omdat ik héél graag een leeuw wilde zien (die hadden we leen nog maar gesport op 500 meter afstand). En lucky me want de leeuw was gespot en hoe. Hij had net een Zebra gevangen en was aan het nagenieten van zijn maaltijd.

De conclusie: beide zijn echt geweldig om te doen. Heb je al veel jeepsafari’s gedaan, dan zou ik zeker gaan voor een wandelsafari.

Openingstijden

Het park is van zonsopgang tot 2 uur na zonsondergang geopend. In de nacht sluit het park ook zijn deuren en is er buiten de night safari geen toegang. De meeste lodge bieden ook alleen maar safari’s aan in het ritme van het wild. Wanneer het wild het actiefste is, zal je op safari gaan. Dat betekend dat je in de vroege ochtend, net voor zonsopgang en in de late middag tot zonsondergang zult vertrekken. In de tussentijd heb je een lange siësta.

Maar tijdens je siësta heb je ook nog volop kans op wildlife te spotten. Diverse keren meegemaakt dat er volop apen zijn, olifanten die door het kamp lopen of Impala’s die rond huppelen. De lodge waarin ik verbleef lag aan de rivier waardoor we ook volop uitkijk hadden over een groep nijlpaarden.

Sommige lodges bieden ook dagsafari’s aan. Deze zijn dan ook iets goedkoper, de kans op wildlife is ook minder.

Wat kost het

Wij betaalde voor alle safari’s $65,- per safari en daarbij zat de entree van het park al inbegrepen. Voor die prijs ben je ongeveer 4 uur onderweg en krijg je een ranger mee met veel kennis. De prijzen kunnen soms een beetje verschillen. Deze zijn geboekt van uit mijn verblijf bij Croc Valley.

Waar kan je verblijven

Wij verbleven bij de Croc Valley Camp. Wij vebleven net als de rest van de week in tenten. Wil je toch iets luxer dan heeft Croc Valley ook de mogelijkheid iets wat luxer tenten met airconditioning tot chalets met eigen badkamer. Het park heeft een groot zwembad waar vandaan je dieren kan spotten tot een grote bar waar je heerlijk stukje taart kan bemachtigen.

Alles is erg goed onderhouden en de omgeving is echt om over weg te dromen. Croc Valley ligt aan de Luangwa rivier en je bent binnen 5 minuten aan de poort van het park. Wil je meer weten of de prijzen, dan kan je het beste even een bezoekje brengen aan de website. Wij verbleven daar vanuit Plan Nederland en zat dit verblijft al bij het pakket in begrepen.

Hoe komt je er

Er zijn drie opties om bij South Luangwa park te komen. De ene optie is met de auto. Houd rekening dat ze wegwijzing niet altijd heel duidelijk is en dat de navigatie het ook niet altijd erg goed doet. De andere optie is met de bus. Er gaan meerdere keren per dag vanuit verschillende delen van het land een minivan. De tijden kan je daar te plekken vinden. De laatste optie is met het vliegtuig. Vanuit het vliegveld Mfuwe bieden lodges vaak een transfer aan. Dit verschilt ook per lodge.

Wat moet je zeker meenemen

Er zijn een aantal dingen die je zeker niet moet vergeten.

  • Een verrekijker: super handig als je ogen niet zo goed zijn als die van de ranger. Ook fijn als de dieren wat verder weg zitten en jij ze wel kunt zien.
  • Camera: in wat voor vorm dan ook, telefoon kan soms ook al goede foto’s maken. En geloof mij dit wil je vastleggen. Je hebt bewijs dat je een Luipaard hebt gezien maar het geeft ook een onwijs mooie herinnering.
  • Extra camerakaartjes: je schiet echt héél véél foto’s en je bent er snel door heen. Je kan beter teveel hebben dan te weinig.
  • Zonnebrandcreme: je zit meestal (zoals bij mij) in een open jeep. En als je net zo snel verbrand als ik dan is dit een must om mee te nemen.
  • Muggenspray: vooral bij het water stikt het van de muggen.
  • Drinken: tijdens de safari heeft de ranger vaak thee of water bij. Maar altijd handig om zelf een extra flesje mee te nemen.
  • Warme kleding: tijdens de ochtend safari en nacht kan het behoorlijk koud zijn (vooral in de winter, juni, juli en augustus). Denk bijvoorbeeld aan een vest die je dan uit kan trekken als het warmer wordt
  • Zonnebril of pet: je zit vaak in de volle zon en dan is extra bescherming wel fijn.

Voor de rest heb je eigenlijk niet veel nodig. Geniet er vooral onwijs veel van.

Mijn ervaring

Vergelijkingsmateriaal met andere nationale parken met safari’s heb ik niet. Dit was namelijk mijn eerste kennismaking met de verslaving dat safari’s heet. Want echt ik wil weer terug. South Luangwa national park heeft mij de pracht en praal laten zien en mij kennis laten maken met deze bijzondere manier om echt wilde dieren te spotten.

Nu ik dit zelf heb mogen ervaren, ben ik niet z’n groot fan meer van dierentuinen. De dieren in hun eigen thuis te zien, hun eigen wilde vormen te aanschouwen, is zoveel meer waard dan dieren in kooien in dierentuinen. Begrijp me niet verkeerd want dierentuinen zijn ook nodig. Maar dit geeft mij zoveel meer.

Ook het park zelf heeft veel variatie. Op het ene moment bevind je je op een savanne met horde zebra’s en het andere moment bevind je je in dichte bossen op zoek naar een luipaard. En wat dacht je van de hoeveelheid vogels. Echt overal waar je keek zag je er wel eentje fladderen.

Dus twijfel je nog! Niet doen want ik weet zeker dat dit jou ook gaat verrassen.

Wat jij al bekend met South Luangwa national park in Zambia?