Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer

Wandelen in Nationaal Park Lauwersmeer

Nationale parken, Nederland, Wandelen, Wandelen Groningen, Wandelen Nederland

Wandelen in het Nationaal Park Lauwersmeer is een genot voor het oog. Dit Nationaal Park in het Noorden van Nederland en op slecht 45 minuten rijden van Groningen. Vele mensen kennen deze plek ook wel als de donkerste plek van Nederland, waar je dus onwijs goed sterren kunt kijken maar wist je ook dat je hier erg mooie wandelingen kunt maken. In dit artikel geef ik je tips over de mooiste wandelingen in Nationaal Park Lauwersmeer.

Wandel door het Lauwersmeer

Een plek waar natuur ongestoord zijn gang kan gaan. In 1969 werd de Lauwerszee afgesloten maar niemand had verwacht dat het Lauwersmeergebied een van de mooiste natuurgebieden van Nederland zou worden. Omdat alles zo zijn gang kan gaan vindt je hier unieke flora en fauna. De natuur krijgt niet alleen de ruimte om hier te gaan maar ook recreatieruimte vind je nergens anders zo groot.

Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer
Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer

Wandelroutes in Nationaal Park Lauwersmeer

Je hebt het niet direct in de gaten maar als je gaat wandelen in het Lauwersmeer dan wandel je op de bodem van de voormalige zee. Dit op zich is al een unieke gebeurtenis. Maar loop je verder dan heb je al snel dat het stil en ook lijkt het op het eerste oog druk, deze ruimte is voor iedereen. Sta even stil en kom oog in oog te staan met bijzondere vogelsoorten of met de vele Koningspaarden die er grazen.

Natuurlijk kun je er zonder plan gaan wandelen en het avontuur omhelzen maar je kunt ook kiezen om een van de 10 routes die Staatsbosbeheer heeft uitgezet te gaan wandelen. Zo zijn er korte routes van 1.5 kilometer maar zo zijn er ook wandelroutes van ruim 10 kilometer. Ik geef je hier tips over 4 van mijn favoriete wandelroutes in het Lauwersmeergebied.

Orchideeënpad wandelroute

3 KILOMETER

Als je in de goede periode komt is het Orchideeënpad een van de mooiste wandelroutes door het Nationaal Park Lauwersmeer. Deze 3 kilometer lange wandeling brengt je langs velden vol Orchideeën. Onderweg heb je ook de beschikking tot een vogelhut waar je in de vroege ochtend bijzondere vogels kunt spotten. Honden zijn hier niet toegestaan.

Wandelroute Duindoornpad

3.1 KILOMETER

Een slingerpad door het natuurgebied Lauwersmeer met veel afwisseling in natuur en omgeving. De dichte begroeiing wordt afgewisseld met open veldjes en hier en daar een vlonderpad als je even van de route afwijkt. Deze route is goed te combineren met het Orchideeënpad. Honden zijn hier niet toegestaan.

Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer
Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer

Observatietoren wandelroute

5.2 KILOMETER

Een leuke wandelroute door het Ballastplaatbos in het Lauwersmeergebied. Het brengt je langs prachtige vergezichten en je komt onder andere langs een oeverzwaluwwand. Neem trouwens ook een verrekijker mee want vanaf de uitkijktoren heb je de kans om verschillende soorten vogels te spotten. Honden zijn hier niet toegestaan.

Boswachterspad Kollumeroord

10 KILOMETER

De langste van alle uitgezette wandelroutes is het Boswachterspad Kollumeroord waarbij je omringt wordt door honderden vogels, ruigtes, rietvlaktes, prachtige vergezichten en leuke wandelpaden. De wandelroute kan het beste gelopen worden in de zomer ivm drassig gebied. Honden zijn hier niet toegestaan. 

Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer
Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer
Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer

Wandelen met je hond

Wandelen met je hond is op de meeste plekken in Nationaal Park Lauwersmeer niet toegestaan. In sommige plekken in het natuurgebied moet de hond aangelijnd zijn maar op 80% van de plekken zijn honden verboden ivm loslopend vee. Dit staat altijd bij de desbetreffende route aangegeven. De wandelroutes die hierboven beschreven zijn honden niet toegestaan.

Losloopgebieden Lauwersmeer

Op deze plekken mogen honden los lopen:

  • Derde strand vanaf Lauwersoog. Dit is op de hoek van de Marneweg en de Strandweg.
  • Ballastplaatbos: dit is op het noordelijke deel van het bos en gedeelte va het strand (dit is vlakbij restaurant Suyderoogh). Er staat ook aangegeven dat dit een losloopgebied is en ligt achter het Landal Park.
  • Bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard (vanaf de parkeerplaats aan de Kwelderweg).
Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer
Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer
Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer

Wandeling Marnewaard

Het Nationaal Park Lauwersmeer grenst aan een militair oefenterrein, het Marnewaard. Dit ligt aan de oostzijde van het park. Je kunt er prachtig wandelen als er geen militaire oefeningen zijn en is ook echt een aanrader. Het terrein is dus soms wel afgesloten ivm schietoefeningen en dit staat online en offline goed aangegeven.

Trek goede schoenen aan

Het wordt niet voor niets aangeduid als een mini wildernis in Nederland want het is er soms heel drassig. In de zomer zal het nog wel meevallen maar kom je in de herfst, winter of vroeg in de lente dan kan je snel natte voeten krijgen. Het is daarom ook aan te raden om goede wandelschoenen te dragen die tegen een natte ondergrond kunnen, dus eigenlijk waterafstotend of waterdicht.

Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer
Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer

Ontdek de natuur tussen Groningen en Friesland

Een prachtig Nationaal Park in Nederland om zeker te ontdekken. Hou je niet alleen van wandelen dan ben je hier ook op het goede adres voor diverse watersportactiviteiten. Ik was echt verrast met al de natuur die ik tijdens de wandelingen zag. Het was vooral erg divers en ik vond het zelfs leuk om vogels te spotten waar ik normaal niet zo mee bezig ben. Dus trek je wandelschoenen aan en ontdek zelf hoe prachtig dit unieke gebied in Nederland is.

Overnachten in het Nationaal Park Lauwersmeer

Verblijft in deze prachtige blauwe rietwoning met een geweldig uitzicht over het Lauwersmeer.

Of wat dacht je van overnachten in de vrijstaande dijkwoning met uitzicht over het meer.

Verblijf op een kleinschalige camping in dit kleine natuurhuisje in het Groningse Zoutkamp.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)

Ben je al eens gaan wandelen in Nationaal Park Lauwersmeer?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Boeken over wandelen

Ontdek de 100 mooiste wandelroutes in Nederland met dit boek.

Het 10.000 stappen boek - zet jij dit al op één dag?

Lees in dit boek de 111 plekken in Friesland die je gezien moet hebben.

Wandelen Nationaal Park Lauwersmeer

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.