Wandelen Meijendel
Een prachtig natuurgebied in één van de Nationale Parken in Nederland: de Hollandse Duinen. Een tijdje geleden ging ik samen met een vriendin hier wandelen en besloten we op wandelavontuur te gaan zonder enig uitgestippelde route. We besloten dat we gingen wandelen in het Kijfhoek en Bierlap onderdeel van Meijendel, een bijzonder duin- en natuurgebied.

De Meijendel

De Meijendel is een uitgestrekt duin- en natuurgebied ten westen van Wassenaar en ten noorden van Den Haag (Scheveningen). Het is een waterrijk gebied wat tevens een waterwingebied is wat wordt beheerd door het waterbedrijf Dunea. Dit prachtige natuurgebied is een onderdeel van het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Wandelen Meijendel

Het grootste aaneengesloten duingebied

Met een omvang van ca 2000 ha vormt het Meijendel samen met het naastgelegen Hollands Duin het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. De naam Meijendel komt van de vele meidoorns die in de omgeving groeide. In het gebied liggen ook verscheidene bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Het grootste aaneengesloten duingebied

Met een omvang van ca 2000 ha vormt het Meijendel samen met het naastgelegen Hollands Duin het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. De naam Meijendel komt van de vele meidoorns die in de omgeving groeide. In het gebied liggen ook verscheidene bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Wandelen Meijendel

Wandelen in Meijendel

Wandelen in de Meijendel zorgt voor uren wandelplezier dus wij trokken onze wandelschoenen aan en gingen op ontdekking in dit unieke stukje natuur in Zuid Holland. Doordat het gebied beheerd wordt door Dunea, onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen is de kans groot dat je hier veel verschillende dieren en planten kunt spotten.

Je kunt net zoals ons ervoor kiezen om zonder enig plan het Meijendel wandelend te ontdekken maar je kunt ook kiezen voor één van de drie gemarkeerde wandelroutes. Wij liepen die dag ongeveer acht kilometer en zagen veel soorten natuur. De wandelroutes variërend van drie tot vierenhalve kilometer. Je kan de routes ook gemakkelijk combineren tot een langere wandeling.

Wandeltip: Ga wandelen en wildlife spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen Meijendel
Wandelen Meijendel

Reeënroute

2.6 KILOMETER

Deze route begint bij parkeerplaats De Kieviet en leid door hoge duinen, diepe valleien en prachtige bossen. Ook passeer je hier een tof uitzichtpunt: de Piek. Vanaf de Piek heb je een prachtig uitzicht hebt over het Meijendel. Bij helder weer kun je zelfs de zee zien en stukken van Scheveningen. Bij goed geluk heb je ook kans op het spotten van de ree.

Eikenroute

3.2 KILOMETER

Een wat langere wandeling door het Meijendel is de Eikenroute. In ongeveer één uur zie je een groot gedeelte van de bosrijke omgeving van het Meijendel. De start van deze route is bij het speelveld De Tapuit, het bezoekerscentrum van Dunea. Hou je van vogels spotten tijdens je wandeling, dan is deze wandeling uitermate geschikt voor je. Wie weet spot jij wel de nachtegaal, de rietgors of de zwartkop.

Strandroute

4.5 KILOMETER

De langste van allemaal, de Strandroute. Je start deze route net als bij de Eikenroute bij bezoekerscentrum van Dunea, De Tapuit. Je wandelt door bossen zoals eiken en kamperfoelie en vele soorten struiken en planten. Hoe meer richting het strand hoe meer natte duinvallei je hier vindt. Onderweg heb je veel kans op het spotten van wilde Konikpaarden of grote zwarte runderen.

Wandeltip van Linda: Ga wandelen in de prachtige Schoorl en maak een duinheidewandeling

Wandelen Meijendel
Wandelen Meijendel

Wandelen in Kijfhoek en Bierlap

Natuurgebied Kijfhoek en Bierlap is een onderdeel van het Meijendel en hiervoor heb je een dagkaart nodig. Wij liepen een wandeling in dit gebied en wil je rust dan is dit het gebied voor jou. Er lopen geen uitgezette wandelroutes waardoor je hier urenlang kan ronddwalen over kronkelige wandelpaden en hoge duinen. Onderweg zie je vele groene paaltjes, met of zonder nummer. Deze paaltjes geven een wandelpad aan maar niet een specifieke wandelroute.

Je kan de nummers terug vinden op een recreatiekaart van het Meijendel en deze is verkrijgbaar voor 3 euro (2020) bij het bezoekerscentrum. Zo kun je altijd na het struinen gemakkelijk je weg terug vinden. Wij kwamen ook bij Kijfhoek en Bierlap de Konikpaarden tegen.

Konikspaarden spotten

Nog nooit eerder had ik zoveel konikspaarden bij elkaar gezien maar na een tijdje lopen en toen we de hoop al hadden opgegeven, zagen we ze daar verstopt tussen twee duinen. Er is nooit een precieze locatie waar het wild zich zal bevinden. Hotspots zijn er wel maar dit is ook geen garantie. Het was zeker een groep van tien konikspaarden en waren erg vriendelijk. Eentje kwam zelf mijn kant opgelopen voor een goede aai. Jammer genoeg zat zijn koppie vol teken.

Wandeltip: Wil je tijdens het wandelen wild spottten, ga dan wandelen bij de Leemputten in Brabant en spot de Schotse Hooglander.

Wandelen Meijendel
Wandelen Meijendel
Wandelen Meijendel

Heerlijk wandelen in de duinen

De wandeling door de duinen was echt heerlijk. Ik ben normaal iemand die snel een route volgt maar kan je vertellen dat wandelen op je gevoel, ook echt heel fijn is. Even alles loslaten en bij elk punt kijken welke kant je op gaat. Gewoon gaan zonder het moeten kijken welke kant de wandelroute oploopt.

Ik merkte wel dat het op sommige plekken flink stappen is. Het is natuurlijk een duingebied en dat merk je ook gelijk. Op meerdere plekken lopen de duinen flink omhoog en voel je dit behoorlijk aan je kuiten. Wel staat er na de meeste klimmen een prachtig uitzicht op je te wachten en dat was ook regelmatig geval tijdens onze wandeling door Kijfhoek en Bierlap.

Ken jij natuurgebied Meijendal en zou jij hier wel eens een wandeling willen maken?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Lineke

  Leuk artikel om te lezen, want ik woon zelf in Den Haag en kom wel eens in Meijendel. Leuk dat je konikspaarden hebt gezien! Ik heb ook een keer dat geluk gehad en vind ze zo mooi! Ik heb er ook wel eens herten gespot, een heel mooi gebied.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel 🙂 Dan woon je dichtbij een schitterend natuurgebied. Lijkt mij heerlijk om daar vaak te kunnen wandelen. Wij waren idd ook erg blij bij het spotten van de konikspaarden.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.