Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen: wandelen tussen damherten en vossen

Nederland, Wandelen, Wandelen Noord Holland

Nergens anders in Nederland kun je zoveel vossen en damherten spotten dan in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Deze plek in Noord Holland, net boven de luik van Amsterdam, vlakbij Zandvoort is het perfecte natuurgebied voor een safari in eigen land. De kans dat je hier tijdens je wandeling een damhert tegenkomt is onwijs groot en wie weet spot jij ook wel de vos. Ben jij klaar voor een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen?

De Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een natuurgebied dat aan de kust tussen Zandvoort en Noordwijk ligt en is het oudste waterwingebied van Nederland. Dit natuurgebied staat ook wel bekend als AWD en enorm populair bij natuurfotografen.

Het gebied is zo’n 10 kilometer lang en 5 kilometer breed, 3.400 hectare groot en ligt direct aan het strand. Het is dus ook vele malen groter dan vele mensen denken. Je kan er met gemak wandelingen van 30 kilometer maken.

Waterzuivering

Sinds 1853 wordt hier het water voor Amsterdam voorgezuiverd en dit is goed voor ongeveer twee derde van het drinkwater voor onze prachtige hoofdstad. Het is verder een best ingewikkeld proces maar wil je er meer over weten dan staan er door het natuurgebied verschillende informatieborden over hoe dit precies in zijn werk gaat.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen is op wandelsafari gaan in Nederland. Je ziet niet alleen overal wild maar je mag hier ook struinen. Dit natuurgebied staat bekend om zijn struinnatuur en dat betekent dat je dus van de paden af mag. Hoe leuk is dat? Je mag gewoon heerlijk vrij rondlopen. Zelf ben ik dan ook van de paden afgeweken en ben ik struinend de omgeving gaan verkennen.

Wandelroutes

Heb je geen zin om te struinen en wil je een specifieke route volgen, dan staan die bij elke ingang aangegeven. De wandelroutes in de Amsterdamse Waterleidingduinen variëren van 2 tot 30 kilometer. Je hebt een aantal verharde paden maar de meeste plekken zijn onverhard. Dit natuurgebied is ook alleen toegestaan met de benenwagen dus fietsers etc zul je hier niet tegen komen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Wildlife spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wildlife spotten is in dit natuurgebied niet moeilijk, je moet jezelf niet afvragen of je ze wel gaat zien maar meer wanneer. In de Amsterdamse Waterleidingduinen bevindt zich een grote afwisseling van natuur met oude stuifduinen en grote valleien. In dit prachtige gebied wonen damherten, reeën, vossen, vele soorten vogels (ijsvogel) en een zeldzame salamander.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Damherten spotten

Nogmaals het is niet de vraag of je ze gaat zien maar wanneer. Eind maart 2020 zijn er 2522 damherten geteld in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Tijdens mijn eerste bezoek in oktober 2020 ben ik er zo’n 60 tegengekomen. Het was gelijk raak in de vroege ochtend bij de ingang Oase. Toen ik vandaar richting de vossendam liep, bleef ik de damherten overal tegenkomen.

Een erg mooie periode om de damhert te zien is in de bronstijd die zich afspeelt in september en oktober. In deze periode proberen de mannetjes zo vaak en hard mogelijk te burlen om de vrouwtjes te imponeren. In sommige gevallen loopt dit uit op een gevecht, wat erg indrukwekkend is om te zien.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen

Vossen spotten

Een dier waar de Amsterdamse Waterleidingduinen om bekend staat is de vos. Ze zijn redelijk makkelijk te lokaliseren in de vorm dat je weet waar je ze kunt verwachten. De kans dat je ze dan ook daadwerkelijk ziet is dan weer een stuk kleiner.

Helaas voor mij had ik pech en na drie uur struinen, wachten en nog eens wachten mocht mijn geluk niet in mijn voordeel spelen en zag ik geen vos. Men vermoedt ook wel dat de vossen zich iets hebben verplaatst en zich de laatste week weinig tot niet hebben laten zien. Wildlife spotten is geluk hebben en heel veel geduld.

De vossen leven op ongeveer 45 minuten lopen vanaf de ingang en je kunt ze vinden in het gebied bij de Strandweg en de Duizendmeterweg. Vergeet niet dat voeren van de vossen streng verboden is. Niet alleen is het slecht voor ze maar ook komen ze in de winter in de problemen als men niet meer voert of nauwelijks. Ze verliezen dan hun natuurlijke jachtinstinct. Laat de natuur zijn gang gaan, heb geduld en wie weet wordt je dan wel beloond. En zie je ze niet, kom je gewoon een keer terug.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Tips voor het spotten van wildlife

Wildlife spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen is niet moeilijk en vooral als het gaat om de damherten. Wel is een goede voorbereiding altijd goed en scheelt het je dan veel frustratie. Hier enkele tips:

 • Zelf heb ik altijd een telelens bij als fotograaf en kan ik alles gemakkelijk dichtbij halen. Neem dus als fotograaf een telelens mee en vergeet als je die niet hebt je verrekijker niet. Dit is vooral makkelijk voor dieren die verder weg staan te spotten.
 • Ga vroeg of laat op de dag op pad. Net na zonsopkomst of net voor zonsondergang. Dan zijn de wilde dieren zoals de vossen en damherten het meest actief. Toen ik begin middag terug liep naar de auto zag ik zeer weinig damherten.
 • Wil je op een plek blijven wachten bij bv de vossen, neem dan een kleedje mee of een regenbroek zodat je geen natte billen krijgt.

Wandeltip Noord Holland: Wandelen de NS wandeling door de Kennemerduinen 

Amsterdamse Waterleidingduinen

Tips voor het fotograferen van wildlife

 • Zorgt dat je van te voren je instelling op je camera al klaar hebt staan. In de vroege ochtend en late middag heb je vaak minder licht. Zorg dat je diafragma laag staat zodat je sluitertijd snel genoeg is om het dier te fotograferen.
 • Haal trouwens ook je lenskap eraf zodat ik snel kun reageren.
 • Fotografeer op ooghoogte, dit geeft het mooiste resultaat.
 • Maak niet alleen close-ups maar neem ook de leefomgeving van het dier mee. Dit geeft een fijne variatie in je foto’s.
Amsterdamse Waterleidingduinen

Parkeren

Je kunt de Amsterdamse Waterleidingduinen via vier verschillende ingangen betreden. Elke ingang heeft een betaalde parkeerplek en het kost je 2 euro. Wel viel het mij op dat de parkeerplekken klein zijn en bij drukke piekmomenten er geen vrije parkeerplek te vinden is. Dus vooral bij drukke momenten zoals de bronstijd, kom op tijd of als het weer mogelijk is met het OV.

Ingangen

Er zijn in totaal vier ingangen:
Ingang Oase: Eerste Leijweg 2 (bezoekerscentrum, nu gesloten ivm corona)
Ingang Zandvoortselaan: Zandvoortselaan 130
Ingang Panneland: Vogelenzangseduinweg 2
Ingang De Zilk: Joppeweg 1

Amsterdamse Waterleidingduinen

Te doen in de omgeving

Combineer een dagje Amsterdamse Waterleidingduinen met een afsluiter op het strand van Noordwijk of ontdek de volgende dag onze hoofdstad Amsterdam. Ga in het voorjaar fietsen door de bollenstreek of ga in de zomer heerlijk genieten van een dagje op het strand van Zandvoort. Vergeet ook de natuurgebieden het Kennemerland en het Meijendal niet, hier kan je heerlijke wandelingen maken.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Op safari in Nederland

Ik was er zelf erg vroeg in de ochtend, de zon was net op gekomen. Het was nog rustig en zag op de eerste twee kilometer buiten de damherten niemand. Toen de zon doorbrak en ik struinend door het landschap liep voelde het even of ik in een compleet ander land was. Op zoek naar wilde dieren, rustige stappen vooruit en camera in de aanslag.
Een dagje Amsterdamse Waterleidingduinen is dan ook zeker een aanrader. Niet alleen door het prachtige landschap maar ook omdat de kans op wilde dieren hoog is.

Overnachten Amsterdam

Overnacht in een tinyhouse tussen de vlinders.

Ga kamperen vlakbij het strand en op 10 minuten afstand van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Verblijf in dit knusse natuurhuisje met twee paarden in je voortuin.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

 • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
 • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
 • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
 • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
 • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Ben jij al eens damherten en vossen gaan spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Boeken over wandelen

Wandelen één van deze 15 trage tochten binnen een half uur van Amsterdam.

Ontdek hier de Epic Hikes of the World

Verliefd op Nederland - een boek bomvol inspiratie, mooie plekje en prachtige foto's.

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

14 Reacties

 1. Kirsten

  Wat een leuk en duidelijk artikel! De AWD lijken me fantastisch mooi. Ik wil hier komend jaar echt eens naartoe. Ik hoop ook altijd maar dat mensen de leefomgeving van de dieren respecteren en niet te dichtbij willen komen e.d.!

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker eens naar toe gaan 🙂 je kan er een leuk weekendje weg van maken. Zelf gebruik ik een flinke zoomlens zodat ik niet dichtbij hoef te komen. Ik had wel een paar keer dat de damherten dichtbij mij kwamen haha maar gelukkig is er genoeg ruimte om uit te wijken.

   Antwoord
 2. Marcel Korbee

  Heerlijk hè, wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik woon er tegenover en kom er bijna dagelijks, zeker in deze tijd. Even weg van de laptop en een frisse neus halen. En hoewel ik er vaak ben te vinden, ik heb pas één keer een vos gezien. Je hebt prachtige foto’s van de damherten gemaakt.

  Antwoord
  • stripeaway

   Heerlijk idd 🙂 en wat lekker dat je zo dichtbij zo’n mooi natuurgebied woont. Dat jij er bijna elke dag komt en nog maar 1 keer een vos hebt gezien zegt genoeg over de zichtbaarheid van de vossen. Goed geluk denk ik ook. En dankjewel voor je mooie compliment.

   Antwoord
 3. Yvonne

  Jammer dat je de vossen niet hebt gezien. Wij gaan waarschijnlijk volgende week een kijkje nemen, maar aangezien onze meiden niet bepaald stil zijn, heb ik geen al te hoge verwachtingen, haha.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ja ik baalde ook maar wilde dieren laten zich niet sturen dus we proberen snel nog een keer 🙂 jij nog vossen gezien met jullie tripje?

   Antwoord
 4. Lineke

  Prachtige foto’s! Ik heb het gevoel dat ik een van de laatste Nederlanders ben die nog niet in de Amsterdamse Waterleidingduinen is geweest. Ik zie er de laatste maanden zoveel van voorbijkomen, ik krijg er een beetje fomo van haha. Maar na jouw artikel snap ik heel goed waarom het zo graag bezocht wordt.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel 🙂 ondanks dat je het bij veel mensen ziet voorbijkomen moet je echt eens een keer gaan. Ga vroeg in de ochtend want dan zit je niet in de grote drukte van de bezoekersstroom

   Antwoord
 5. Jenny

  De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn een van mijn favoriete gebieden in Nederland. Het is heerlijk hier te wandelen en vossen te spotten! Ik was er toevallig een paar weken geleden weer eens.

  Antwoord
  • stripeaway

   Deze plek is nu ook zeker een van mijn favoriete wandelgebieden – camera natuurlijk mee 🙂 jij had het geluk van het spotten van de vos toch?

   Antwoord
 6. Linda

  Wij zijn hier laatst ook geweest, zo’n mooi gebied! Ik wil ook wel eens vroeg in de ochtend gaan, je foto’s zijn prachtig met dat mooie licht. Jammer dat je geen vossen hebt gezien, wij hadden dat geluk helaas ook niet.

  Antwoord
  • stripeaway

   Is idd echt een fantastisch gebied om heerlijk te struinen. Zeker in de vroege ochtend gaan, is het ook veel rustiger en je ziet meer dieren.

   Antwoord
 7. Chayenne Huntjens

  Wat een leuk artikel! Heel gaaf dat je die damherten zo hebt kunnen vastleggen. Het lijkt me een hele mooie plek om te gaan wandelen. Voor mij als Limburger voelt Amsterdam sowieso al een beetje als buitenland 😉

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat kan ik wel begrijpen als je uit Limburg komt. Zelf vind ik Amsterdam ook altijd een hele onderneming – woon zelf in Breda. Had wel gelijk met de hoeveelheid damherten die ik heb mogen zien 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.