Wandelroutes in de Eifel

Wandelen met je hond in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Hond, Nederland, Wandelen, Wandelen Nederland, Wandelen Noord Holland

Wandelen met je hond als ze lekker kunnen rond rennen is natuurlijk ontzettend leuk. Je hebt je handen vrij en word niet elke keer mee getrokken als je hond even de vrijheid wilt. In het Nationale Park Zuid-Kennemerland heb je meerdere specifieke gebieden waar je dus je hond(en) mag laten loslopen. Wij bezochten het duingebied in IJmuiden.

Met je hond wandelen

Met je hond wandelen in dit prachtige natuurgebieden is vaak alleen mogelijk als je hond aangelijnd is. De twee honden waar ik altijd mee ga wandelen, vinden dat niet hun fijnste bezigheid. Het liefste willen ze lekker rond rennen, even een sprintje trekken en zelf bepalen hoe hard ze het heuveltje oprennen.

Ook bij een losloopgebied moet je hond onder appel kunnen lopen.

Omdat er in veel Nationale Parken beschermd natuurlijk gebied is, mag je hond daar dus niet los.  Ook niet als je hond onder appel loopt. Daarom zijn er in veel Nationale Parken delen opgesteld voor honden bezitters die hun hond(en) graag willen laten loslopen maar ook zelf willen genieten van de prachtige omgeving.

Nationaal park zuid Kennemerland

Wandelen met je hond in Zuid-Kennemerland

Zuid-Kennemerland is een groot nationaal park in Nederland waar men spreek over  kwetsbare natuur. Daarom zijn er in dit gebied een beperkt aantal plekken waar lopen met je hond is toegestaan. Het is dan natuurlijk goed om van te voren te weten waar je wel en niet mag komen.

Wij besloten voor een echte duinwandeling te gaan. Dit omdat onze honden het liefs bergje op en bergje af rennen. Verder is dit een erg leuke wandeling met veel variatie in de natuur. Je zou vast denken dat het alleen maar duinen zijn (dat is ook wel) maar de ene keer loop je echt tussen de duinen en struin je door struiken en de andere keer ben je aan het genieten van prachtige vergezichten op het strand.

Wij besloten dus te gaan wandelen bij Amperestraat (gratis parkeren) in IJmuiden. Dit is de straatnaam waar een kleine parkeerplaats aan grenst. Rij je hier naar toe, dan heb je dus ook gelijk de ingang (soort van) tot de duinen. In dit gebied mogen dus de honden los. Wil je hier zonder hond lopen, dat kan ook maar houd dus rekening met los lopende blije honden die graag een kijkje komen nemen.

Wandelen met je hond: Het Mastbos Breda heeft een speciaal ontworpen route voor honden: de Snuffelroute. Het is een route van ongeveer 4 kilometer waar honden dus lekker los mogen.

Nationaal park zuid kennemerland wandelen

Eindeloos speelplezier

Dit losloopgebied staat garant voor heel veel speelplezier. Vele honden vinden de duinen erg leuk. Het geeft ze een uitdaging. Ook wisselt dit gebied zich af met een aantal plassen waar je hond lekker even kan spetteren. Onze honden hadden echt de grootste lol. Dat merkte we ook wel op het moment dat we weer de auto in stapte om verder richting Texel te rijden. Ze waren echt even helemaal uitgeblust.

Kijk trouwens wel uit met de vele prikbosjes (weet die naam zo niet). Er zitten aan deze bossen naalden die behoorlijk kunnen prikken. De honden leken er geen last van te hebben maar wij wel. Want terwijl het voor de honden een geweldig gebied is om te lopen, is dat voor ons natuurlijk ook. Bewijs hier onder. Kijk dan naar dit uitzicht!

Wandelen in Nationaal park zuid kennemerland,
Wandelen met je hond in Nationaal park zuid kennemerland

Nog wat regeltjes

Natuurlijk gelden er in een losloopgebied ook regels. Je loopt immers in een gevoelig natuur gebied en je deelt dit met andere honden bezitters. Wel goed om te vermelden is dat het behoorlijk druk kan zijn. Wij waren er op een bewolkte koude dag en zelf toen zagen we om de paar meter een andere hond voorbij razen.

  • Allerbelangrijkste is dat je hond(en) onder appel staan. Voor de gene die niet weten wat dat is. Je hond moet naar je luisteren. Best simpel.
  • Vergeet niet dat je dit gebied deelt met meerdere gebruikers. Doet jouw hond een poepje op de route, ruim het dan netjes op. Niemand wilt een extra bruin laagje onder zijn of haar schoenen.
  • Let op de bordjes. Het gebied loopt uit eindelijk over op een gebied waar dus geen honden mogen komen. Betreed je dit wel dan heb je kans op een boete.

Valt dus nog meer met de regeltjes ;). Neem trouwens wel genoeg drinken mee voor je hond. Er zijn buiten de waterpoelen niet veel drinkpunten.

Wandeltip Noord-Holland: Toch zonder hond op pad, bezoek dan ook de Amsterdamse Waterleidingduinen en ga wild spotten.

Nationaal park zuid kennemerland, nationaal park nederland, nationaal park, zuid-kennemerland, noord holland, wandelen met je hond, losloopgebied zuid kennemerland,

Handige informatie Zuid-Kennemerland

Dus het handigste om te parkeren is op de Amperestraat 1 in IJmuiden. Parkeren is op de parkeerplaats gratis. Vanaf daar kan je dus een duinwandeling doen. Wil je naar het strand dan kan dat ook. Vanaf de parkeerplek is het ongeveer 300 meter lopen. Tip: pak de route door de duinen en niet het verharde pad. Oké, het verharde pad is minder uitdagend maar ook minder mooi. De duinen zijn hoog en vragen veel conditie van je maar het is het meer dan waard.

Wil je nou toch niet lopend naar het strand toe dan kan je ook parkeren bij het strand. Wel geld hier betaald parkeren. Na afloop nog ergens een lekker bakje thee met een taartje nuttigen? Dan kan dat bij Paviljoen Beach Inn.

Lopen met je hond in Nationaal park zuid kennemerland

Fijn wandelen met je hond

Wil je dus lekker een uurtje of twee wandelen met je hond(en), in een prachtig gebied, ga dan zeker naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Niet alleen leuk voor je hond want ook voor het baasje het is volop genieten. Ik ga zeker nog is terug om deze omgeving verder te ontdekken.

Wandelen in Nederland

Yes Nederland bestaat niet uit alleen Zuid Kennemerland en heeft buiten deze route nog ontzettend veel wandelroutes te bieden. In dit handige overzichtkaartje kun je alle gelopen routes van Stripe Away zien. Enjoy!

Ben jij wel eens in Nationaal Park Zuid-Kennemerland gaan wandelen met of zonder hond?

Misschien vind je dit ook wel interessant

wandelen in Nederland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.