Wandelroutes in de Eifel

Texel met je hond | alle dingen die je moet weten

Hond, Nederland, Texel, Waddeneilanden

Je hond mee naar Texel? Geen probleem! Je zal zeker niet de enige zijn. Texel staat bekend als één erg vriendelijk hondeneiland. Want niets is lekkerder dan een lange strandwandeling voor de baasjes terwijl de honden rennen langs de vloedlijn en spelen in de zee. In dit artikel krijg je alle benodigde informatie als jij ook met jouw trouwe viervoeters naar Texel wilt.

Op naar Texel met je hond

Afgelopen maart (2018) ging ik samen met de twee trouwe viervoeters van mijn familie richting Texel. Wat moest ik verwachten. Hoe zouden de honden het doen op de boot. Zeehonden…die hadden ze nog nooit gezien. Veel was nieuw voor ze maar achteraf kan ik alleen maar zeggen dat ik super trots op ze ben. Ze hebben wel geen zeehonden gezien maar op de boot deden ze het erg goed.

Texel met je hond(en)

Al jaren en jaren is Texel een waar walhalla voor hondenliefhebbers. Een scala aan flinke wandelpaden strijkt zich uit over het eiland. Het is dan ook niet gek dat menig hondenbaasje richting Texel gaat voor een vakantie met hun trouwe viervoeter. Wel is het eiland een plek waar veel beschermd natuur zijn plek heeft. Dit betekend dus dat honden niet overal los mogen lopen. In het voorjaar heb je weer het broedseizoen en dan zijn er veel plekken niet eens toegankelijk, en is dat wel dan moet je dus je, je honden aanlijnen. Buiten dit is Texel erg geschikt voor honden.

De overtocht (met de boot naar Texel)

Er bestaat eigenlijk maar één manier om op Texel te komen en dat is met de boot. Vanuit Den-Helder vaart regelmatig de boot uit richting Texel. Wat leuk is om te weten, is dat je hond gewoon mee op het dek mag. Dit is dan wel aangelijnd want je wilt niet dat je hond bedenkt om te gaan zwemmen. Onze honden vonden het spannend maar eenmaal gewend aan de boot waren ze erg nieuwsgierig.

Je hond (en) mag gratis mee tijdens de overtocht.

Het is dus belangrijk dat je hond dus aangelijnd blijft, dat is ook de enige strenge regel die ze hebben. Wil je nou je hond(en) niet de stress van het varen aandoen, dan mag je je hond onbeheerd achterlaten in de auto. Let wel op dat de hond er niet uit kan maar laat wel een beetje raam open zodat er frisse lucht binnen kan komen.

Een andere tip is ook dat je niet vergeet dat sommige auto’s, een autoalarm hebben. Als die afgaat is dat geen pretje voor de hond. Zet (indien mogelijk) je autoalarm even uit. Wil je meer informatie over de boottocht? Dan kan je het beste kijken op de site van Teso.

Dierenvriendelijke vakantie huizen op Texel

Doordat Texel zo dierenvriendelijk eiland is heeft het ook veel soorten vakantiehuizen waar honden (& katten, konijnen – huisdieren) zijn toegestaan. Toen wij gingen zoeken kon je door de bomen het bos bijna niet meer zien. Zoveel aanbod was er. Daarom heb ik drie tips voor het vinden van dierenvriendelijke vakantiehuizen.

1. Landal Greenparks

Op Texel heeft Landal drie vakantieparken. Iedereen kent Landal wel en het word ook steeds populairder. De huizen worden beter en de prijzen blijven aantrekkelijk. Wel heeft Landal soms het nadeel dat de huizen wel aan de kleine kant zijn. We verbleven in een huis 857 van Landal voor vier personen en twee honden maar dit was echt te krap. We zaten echt bij elkaar op de lip.

Wel heeft Landal zijn parken in prachtige stukken natuur liggen. In Texel zaten wij tussen de duinen en op 15 minuten lopen van het strand. Beter kan het eigenlijk niet. Dus Landal is zeker een aanrader om te verblijven op Texel.

Houdt er wel rekening mee dat Landal een beperkt aantal huizen heeft die toegankelijk zijn voor huisdieren (tot max 2 huisdieren). Ben ik vooral in het hoogseizoen er vroeg bij.

2. HomeToGo

HomeToGo heeft een mega groot aanbod als het aankomt op diervriendelijke vakantiehuizen. Het bind verschillende aanbieder samen op een platform. Vanaf HomeToGo wordt je doorgestuurd naar de desbetreffende aanbieder. Hierin is het voordeel dat je dus niet alle andere site apart hoeft door te zoeken. Van AirBnb tot Booking.com. Alles staat hier samen gevoegd.

Ook kan je hier heel gemakkelijk aangeven of je wilt dat er huisdieren zijn toegestaan. Wel is er in veel huizen maximaal 1 hond toegestaan. Na wat goed zoeken kwam ik ook huizen tegen tot max 2 honden. Helaas toen wij gingen boeken was er geen één huis over, waar twee honden welkom waren. Denk  dat dit te maken heeft, met dat Texel gewoon één heel populair eiland is voor hondeneigenaren. Ben dus ook hier weer op tijd met boeken!

Verder heeft HomeToGo een aantal prachtige huizen en voor ieder wat wils. Ben momenteel nu al aan het kijken voor een trip naar Luxemburg met mijn zusje en twee honden. We hebben al een paar pareltjes gevonden.

3. Kamperen met je hond

Gelukkig voor de echt kampeerders onder ons, heeft Texel ook genoeg gelegenheid om te kamperen met je hond. Op Texel zijn er veel kampeer mogelijkheden. Wat ik hier ook zie, is dat er op een aantal campings waar honden zijn toegestaan, er ook meer dan drie mee mogen. Dit is dan weer het grote voordeel ten opzichten van verblijven in een huis(je). Een ander nadeel is wel dat het op Texel behoorlijk koud kan zijn en dus de camping niet het gehele jaar een fijne verblijfplaats is.

4. Overige overnachtingen met je hond

Kijk ook zeker even naar deze overnachtingen. Het zijn vaak huizen waar net iets meer honden bij mogen:

Waar mag je hond loslopen op Texel

Niets is fijner voor je hond om lekker rond te kunnen rennen. Zoals ik al eerder vermelden zijn er een aantal gebieden op Texel waar dit niet mag. Dit is ook weer seizoensgebonden.

Wandelen op het strand

Yeah, want op veel stranden van Texel is het toegestaan dat honden mogen loslopen. Let er wel op dat veel gebieden op het strand overlopen waar honden wel aangelijnd moeten. Om die verwarring te voorkomen, heeft Texel een handige kaart gemaakt met daarop precies te plekken waar je wel of niet je hond moet aanlijnen

Texel houdt van schone stranden. Poepjes ruim je natuurlijk gewoon even op. Wel zo netjes  😉

Wandelen in natuurgebieden

Texel beschikt over een groot gebied van bossen. Het stuk in het Texelse Dennenbos en het Krimbos mogen honden loslopen. Op de flyer hieronder, zijn die gebieden donker groen, waar je dus die boompjes op ziet staan. Op de lichtgroene gedeeltes bij de bv de Slufter mogen honden niet los en moeten ze aangelijnd. Dit heeft vooral te maken met dat het een beschermt natuurgebied is en er veel grazers en vee loslopen. Ook tijdens het broedseizoen zijn er extra plekken die niet op de kaart staan maar wel zijn afgesloten voor mens en hond. Dit staat dan duidelijk aangegeven ter plekken.

Boete voor loslopende honden in niet-losloopgebieden is 90 euro

In het Texelse Dennenbos heb je een uitkijktoren. Als je hond dit durft en jij vertrouwd je hond…leuk om dan je mee naar boven te nemen.

  Hond moet onder appel staan

  Dit is echt heel simpel. Je hond moet naar je luisteren. Doet je hond dit niet, houdt je hond dan aangelijnd. Elk jaar worden er vele schapen (lammetjes) en andere dieren gedood doordat de hond niet luister en op zijn instinkt af gaat. Vertrouw je je hond daar niet op dan weet je wat je te doen staan. Aanlijnen. Er zijn ook gebieden zoals de Tuunwallen waar men honden loslaat.

  Dit doen ze omdat ze denken dat er geen wild of bijvoorbeeld schapen lopen. De schapen verstoppen zich vaak achter de Tuunwallen en wij zien die schapen niet maar de hond wel. Dus voordat je het weet rent je hond achter een kudde schapen aan.

  Houdt goed in de gaten waar je loopt. Je hond ziet en ruikt meer dan ons.

   Activiteiten met je hond op Texel

   Texel heeft ontzettend veel leuks te bieden voor jou en je hond. Van wandelen tot varen met de boot. Er is heel veel mogelijk op Texel en ik geef jullie een paar leuke tips.

   Wandelen bij de Slufter

   De Slufter is één van de mooiste natuurgebieden op Texel. Het uitgestrekte stuk natuurgebied is een aanrader om te bezoeken. Enig nadeel is we dat je hond hier niet los mag. Dit gebied heeft te maken met unieke duingebieden en het is dus belangrijk dat je hond niet overal kris kras door heen rent. Maar sla dit zeker niet over en lijn je hond even aan. Wel mag je hond los aan het einde van de Slufter als het overloopt op het strand.

   Speuren met je hond op Texel

   Hoe tof is dit, speuren met je hond naar een vermist persoon? Dit doe je niet zomaar en kun je op Texel daarvoor een workshop volgen. Hier leer je de basis van speuren met je hond.

   Onze Sky is een hond die graag doet speuren. Ze is vooral goed in het opsporen van bepaalde soorten drugs.

    Zeehonden ontdekken op de zandbank

    Wil je zeehonden ontdekken maar je hond niet achterlaten, dan kan dat. Er is een boot waar je hond op mee mag. Je gaat dus samen kijken naar de zeehonden op de zandbank. Helaas konden wij dit niet doen omdat de boten niet vaarde i.v.m. de hoge windkracht. Van vele hoorde ik wel dat “zeehonden ontdekken met je hond” een dikke aanrader is.

    Ga ook mee op bootsafari

    Kijkje bij de vuurtoren van Texel

    Een must see, ook wel de Eifeltoren van Texel: de Vuurtoren. Rondom de vuurtoren op het strand mag je hond lekker vrij loslopen. Zodra je de duinen intrekt moet je hond wel weer vast.

    Bezoek de vele dorpjes.

    Texel staat bekend om zijn leuke knusse dorpjes. Loop daar samen gezellig met je hond doorheen en pak ondertussen een terrasje mee. Houdt er wel rekening meer dat er hier minder hond vriendelijk is en dat niet overal honden welkom zijn.

    Fietsen met je hond

    Ben je het wandelen beu en moet je hond meer zijn energie kwijt, dan is fietsen met je hond ook nog een optie. Texel heeft een uitgebreid fietspaddennetwerk en je komt zo heel het eiland over. Doe je dit, let dan wel goed op. Je hond moet goed kunnen mee rennen naast de fiets en hier ook weer aangelijnd. Bedenk wel dat je hond nu meer energie verbruikt dus tussendoor wel wat meer moet drinken. Maar kijk ook uit voor het warme asfalt. Hondenvoeten zijn gevoelig voor warmte en het asfalt kan de voelzooltje verbranden.

     Samen de zonsop- of ondergang bekijken

     Texel staat bekend om zijn prachtige zonsop- of ondergangen. Wat is nou leuker om dit samen met je hond te beleven. De beste spot voor een zonsopgang is aan de rechter kant van de vuurtoren. Voor de zonsondergang raad ik je de linker kant van de vuurtoren aan. Bij beide plekken mogen de honden op het strand gewoon los.

     SUPpen met je hond

     Op Texel kun je iets heel speciaals doen met je hond en dat is SUPpen. Samen met je hond sta je dan op een sufplank in de Noord-Zee. Wij hebben het helaas niet kunnen doen maar ik weet zeker dat Sky (de waterrat van de twee) het erg leuk had gevonden. Wil je meer informatie over het SUPpen met je hond, kijk dan even bij Clinidogs Trainingscentrum. Ze geven trouwens ook een bootcamp ;).

     Massage voor je hond

     Niet alleen wij mensen vinden een massage fantastisch, ook je hond kan ik volop van genieten. Bij Honden Massage Texel weten ze precies hoe ze dat moeten doen.

     Na een lange wandeling verdient je hond die wel zeker. Toch?

      Waar wat drinken en eten

      Bij alle strandtenten zijn honden toegestaan en kan je tijdens je strandwandeling even lekker wat eten. Bij de strandtenten (paal 9, paal 12 en de vuurtoren) hadden ze ook goed rekening gehouden met de aanwezigheid van honden. Er was overal genoeg ruimte tussen de tafels en er stonden overal waterbakken. Houdt wel rekening dat je niet de enige met één hond bent. Dus aanlijnen als je naar binnen gaat. Het is natuurlijk heel fijn dat honden op zoveel plekken welkom zijn, want je neemt je hond niet mee om ze  elke keeralleen achter te laten.

      In de dorpjes (winkel en restaurants)  zijn honden niet overal welkom maar er is altijd wel een restaurant die honden toelaat.

       Activiteiten ondernemen waar honden niet welkom zijn

       Met je hond naar Texel is echt super leuk alleen ben je wel beperkt in andere activiteiten. Wil je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan Ecomare of de Schapenboerderij…dan heb je pech want honden zijn daar niet welkom. Logisch want je hebt hier te maken met andere (kwetsbare) dieren.

       Wij loste dit op om, om en om op de honden te passen. Er bleef er dus altijd één bij de honden en die ging dan bijvoorbeeld een strandwandeling maken. Ben je nou met z’n tweeën, dan kan je als het goed lukt je hond achterlaten in je verblijfplaats. Net zoals thuis als je eventjes weg gaat. Maar merk je nu dat je hond niet alleen kunt laten of vind je dat toch eng? Dan kan je hond of honden even lang brengen bij Dierenverzorging Texel. Je kan je trouwe viervoeter hier met een gerust hart achterlaten.

       Outdoor Karten

       Wil je even op avontuur maar wil je je hond niet achter laten, dan heeft de kartbaan een oppas servers. Terwijl jij aan het karten bent, passen hun op jouw hond.

       Bierbrouwerij Texel

       Ben je echt verzot op bier en wil je graag een toffe rondleiding? Ook hier bieden ze een oppasservers aan. Voordeel is dat je honden extra knuffels krijgen en jij even lekker kunt genieten van een heerlijk biertje, die je uiteindelijk kunt proeven.

       Heerlijk weekend Texel met honden

       Wij hebben echt een heerlijk weekend Texel gehad met Sky en Sidney. Ondanks de kou en de harde wind hebben we veel gewandeld en veel mooie plekjes van het eiland mogen ontdekken. Het was op sommige plekken wel even goed zoeken of ze wel en niet los mochten. Bij twijfel hielden wij de honden gewoon vast. Gelukkig staan Sky en Sidney goed onder appel en is het voor ons niet moeilijk om ze bij ons te houden.

        

       Wat nog meer te doen op Texel:

        Ben je al wel eens met je hond naar Texel geweest. Heb jij nog leuke tips voor activiteiten met je hond op Texel? Laat het weten in de reacties.

        Misschien vind je dit ook wel interessant

        Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

        LEES MEER

        REISPLANNEN 2019/2020

        2019

        Lissabon (Portugal) - februari

        Texel (Nederland) - mei

        Schotland - juni

        Ardennen (België) - september

        Spanje - september

        India - oktober

        2020

        Gelderland (Nederland) - mei

        Ardennen (België) - juni & juli

        Gelderland & Giethoorn - juli

        Waddeneilanden - augustus

        Denemarken - september

        Griekenland - oktober

        Luxemburg - oktober & november

        2021

        Terschellingen (Nederland) - maart

        Den Bosch - maart

        Roadtrip Friesland - april

         

         

        ..

        VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

        15 Reacties

        1. Margie

         Leuk artikel maar in welk dorp is je hond niet welkom?!? Nog nooit gehoord of gezien en over de campings waar honden ‘welkom’ zijn even het volgende: op sommige of vele campings word je op een hondenveld geplaatst, waar de hond dus de hele dag vast moet en waar je alleen maar honden ziet. Is echt niet leuk, vooral niet als de hond niet los mag! Dan nog een erg leuk uitje wat MET HOND mag: de TX boottochten/garnalentocht naar de wadden vanuit Oudeschild…

         Antwoord
         • Diana

          Goede opmerking maar bedoelde niet in een dorp maar in sommige restaurants. Bij één restaurant mochten we met honden niet binnen. Niet erg want er zijn genoeg tenten waar je wel binnen mag.

          Die TX boottochten heb ik idd ook vermeld. Leuk uitje voor samen met je hond.

          Antwoord
        2. Ellen Maaskant

         Fietsen met de hond is fantastisch maar hou rekening met de temperatuur en heet asfalt. Boven de 18 graden kan je eigenlijk niet meer fietsen met de hond. Hond kan zijn hitte niet meer kwijt. Dat gaat enkel via tong en voetzolen. Dus als je van je hond houd doe je een doggyride achter je fiets.

         Antwoord
        3. sanne

         Fijne plek om uit te waaien he? Met of zonder hond. Wel fijn dat Texel zoveel aandacht besteed aan gasten met honden. Ik weet dat de trap van de veerboot naar Terschelling voor handen vaak wat moeilijker te doen is, door de kleine gaatjes in de trap. Veel eigenaren zie je dan de honden naar boven tillen, wat best een grappig gezicht is. 🙂

         Antwoord
        4. Lizzie | Globalizious

         Ik heb helaas geen hond.. Nog niet. Nu heb ik er geen tijd voor, ben alleen maar weg, dus dat wil ik zo’n beetje niet aandoen.. Maar ik vind het leuk!! Dus zodra ik meer thuis ben en er meer tijd voor heb dan komt er zeker een viervoeter in huis! & dan zullen we vast eens die kant op gaan, leuk! Kan haast niet wachten.

         Antwoord
        5. Martin

         We hebben twee poezen…mogen die ook mee..haha! Texel lijkt me een ideaal eiland om de hond mee te nemen…lekker rennen over de stranden…heerlijk voor ze! Texel is prachtig! Net zoals de rest van de Wadden!!

         Antwoord
         • Julie

          Hi!
          Leuke/nuttige post!
          Wij willen met onze 9mnd oude Duitse herder naar Texel.
          We kamperen in een jutterstent, maar willen ‘s avonds één avond zorgeloos gaan eten. In dát specifieke restaurant mag de hond niet mee. Los daarvan hebben wij nog maar weinig ervaring om dat wel te doen overigens.
          De hondenopvang die wij vonden in Texel is enkel overdag, maximaal tot 20u. Dat is te kort, want om 18u opent het restaurant pas..
          Tips om te vermijden dat ons hondje alleen in de tent achter moet blijven?
          Bedankt!
          Reis ze nog!

          Antwoord
          • stripeaway

           In best veel restaurants mag een hond wel mee. Vaak bij strandtenten mogen honden gewoon mee. Je kunt ook iets vroeger gaan eten, bijvoorbeeld om 17 uur en dan tot 20 uur. Ik zou gewoon even rondkijken waar je hond wel mee mag. Vooral als je hond rustig is maken ze er vaak geen probleem van. Jullie heel veel plezier op Texel 🙂

           Antwoord
        6. Martine

         Aeolus 51 organiseert vrijwel elke zaterdagmiddag een hondenwandeling van een uur op Texel. Aankondigingen zijn te vinden op http://www.facebook.com\aeolus51 Deelname is gratis.

         Antwoord
         • stripeaway

          Dankjewel voor het delen Martine 🙂

          Antwoord
        7. Yvonne

         Leuk artikel. Wij gaan in september voor het eerst met de hond naar Texel. We hebben nu geboekt via vakantiehuisnu.nl., maar ik hou het zeker in gedachten voor een volgende trip.

         Antwoord
         • stripeaway

          Dankjewel 🙂 wat leuk dat je hebt geboekt en dat je lekker met de hondjes naar Texel gaat. Veel plezier!

          Antwoord
        8. Edwina van den Berg

         Wat leuk beschreven allemaal en wat een fijne tips. Wij gaan in september met onze pup die dan 7 maanden is naar Texel.
         Wat ik vooral leuk vond is het speuren met je hond. Naar deze workshop gaan wij zeker even kijken.
         Hartelijke groet,
         Edwina en een pootje van Balou

         Antwoord
         • stripeaway

          Wat leuk dat jullie naar Texel gaan 🙂 is echt een heel fijn eiland en vooral samen met je viervoeter. En graag gedaan met het artikel. Onwijs veel plezier en ik hoor graag hoe het speuren verliep.

          Antwoord

        Een reactie versturen

        Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

        Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.