Al heel lang stond het bezoeken van één van de Waddeneilanden op mijn wishlist. Elke keer kwam het er niet van of werd het weer verschoven. Tot dat er iets op mijn pad kwam wat het eindelijk mogelijk maakte om richting Texel te gaan. Dus eind maart 2018 was het zover…hallo Texel.

Het waait, waait heel hard. Koud heel koud! Mijn eerste ervaring met Texel bestaat uit zon, wind, kou, strand, weg waaien, lammetjes, zeehonden en gezelligheid. Klinkt misschien zoals Texel moet zijn maar ik had iets minder wind en kou willen hebben. Toch heeft het mij ook veel moois gegeven. Mijn fotografiehart maakte overuren met al de aparte landschappen. Oké, soms vond mijn camera het gezandstraald worden niet zo leuk maar dat vond ik zelf ook niet.

Dag 1: De weg naar Texel

Daar gaan we dan. Met twee honden, een hoop zooi en met moeders en zusje richting het noorden van het land. Vanuit Breda is dat ongeveer 2.5 uur. Wat een rit gaat het worden. Ik mocht niet te veel meenemen maar de mensen die mij goed kennen weten dat dit geen gemakkelijke klus is. Vooral als je ook je fotografie spullen mee wilt nemen. Je sjouwt altijd een paar kilo extra mee. Auto zat dus bomvol.

Pitstop bij Nationaal Park Kennemerland

Met twee honden is het handig om onderweg te stoppen. We besloten dit te doen bij één van de mooiste Nationale Parken van Nederland (kwam ik daar pas achter). We gingen naar een speciaal gebied waar honden los mogen lopen. Wel zo handig als ze even hun energie kwijt moeten. Het was even zoeken naar de parkeerplek maar toen we eenmaal aankwamen, kon ik mijn ogen niet geloven. Wat is het ontzettend mooi. Lang geleden dat ik zo’n gebied heb gezien.

Toen de honden eenmaal uit waren geraasd en behoorlijk moe waren was het tijd voor het laatste deel richting Texel.

Nationaal park Kennemerland

Nationaal park Kennemerland

Nationaal park Kennemerland

Op de boot richting Texel

Toen was het even spannend. Hoe zouden de honden het gaan doen op de boot. Gelukkig viel het reuze mee en vond ze het buiten de spanning erg leuk. Vooral het water wat dan wild langs te boot ging.

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Huisje bij Landal Sluftervallei

Omdat mijn moeder en zusje al hadden geboekt bij Landal zaten we dus in een huisje van Landal. Logisch! Omdat Texel echt een hondeneiland en zijn er daarom veel diervriendelijke huizen. Normaal duurt het inchecken erg lang maar nu stonden we binnen 10 minuten weer buiten. Nadat we helemaal gesetteld waren, zijn we iets gaan eten (pizza) en hebben we daarna de avond door gebracht in het huisje.

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel, landal texel

Eerste slapenloze nacht

Wat wil je ook anders. Voor het eerst sliep ik met twee honden die nog moest wennen aan mij en het huisje. Dus wat denk je, deze dame heeft de eerste nacht bijna niet geslapen. Ook zijn mijn moeder en zusje beide personen die snurken. Niet erg maar lastig voor mij was het wel. We hebben het overleefd. Dat wel ;).

Dag 2: ijzig koud

De voorspellingen voor het weekend: zon. Yes, want de rest van de land had bewolking. Maar samen met die zon besloot ook kou en wind mee te komen. Je kunt het al raden natuurlijk want de op een volgende dagen (precies wanneer wij er waren) was het extreem koud. Zo koud dat het aanvoelde als zeker -10/-15. Brrrrrrrrr

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Uitkijktoren Landalpark

Toen we gisteren al het park op kwamen zag ik al boven de huisje de uitkijktoren. Deze morgen besloot ik dan ook de ijzige kou te doorstaan en de toren op te gaan. Goed idee! Ooh wat was het koud. Ook moest ik mijn telefoon en camera goed vasthouden en mezelf ook. Want het waaide extreem hard. Wel kreeg ik voor alle moeite een perfect uitzicht.

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Lammetjes knuffelen op de schapenboerderij

Omdat het zo ontzettend kou die dag was besloten we om niet al te lange wandelingen te maken. Samen met mijn moeder ben ik een bezoek gaan brengen aan een schapenboerderij. Mijn zusje is met de honden gaan wandelen (beetje afwisseling). Hier worden in totaal zo’n duizend lammetjes geboren. Wat ontzettend leuk! Ik heb daar echt genoten. Ook heb ik nog een geboorte mee gemaakt. Dit was zo ontzettend speciaal. Verder zag ik nog een demonstratie schapendrijven en mocht ik knuffelen met een lammetje. Verliefd!

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Lunchen aan het strand

Na de schapenboerderij was het tijd om mijn zusje met de honden op te halen. Die waren ondertussen behoorlijk bevroren en zaten vol zand. Toen we eenmaal daar aankwamen besloten we gelijk maar daar te lunchen en even op te warmen. We zaten heerlijk bij de verwarming en bestelde een verrukkelijke lunch met als toetje een taartje. Paste allemaal net. Wat zat ik vol.

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Wandelen en uitkijktoren

Na een heerlijke lunch besloten we in het bos (stuk van het Nationale Park Duinen van Texel) een stuk te gaan wandelen en een bezoek te brengen aan de uitkijktoren Fonteinsnol waar je een geweldig 360 panorama view krijgt. Het bos zelf is echt heel mooi. Een afwisseling van rechte padden en heuvels. Ook loopt er in dit stuk het MTB pad waar ik zeker voor terug ga komen.

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Zonsondergang bij de vuurtoren

Nadat ik een heerlijke maaltijd op had na een leuke boswandeling besloot ik het ijzig koude stand op te zoeken om te genieten van hopelijk een mooie zonsondergang. Helaas helaas was er die avond geen goede zonsondergang en was het behoorlijk koudkleunen. Ik kwam nog een groep fotografen tegen die met de zelfde teleurstelling naar huis gingen. Morgen beter.

Heerlijk badderen

Wat keek ik hier toch lang naar uit: badderen. Zelf heb ik geen bad en ga ik niet snel even naar mijn ouders om daar in bad te gaan. Daarom nam ik ook ruim de gelegenheid om even te genieten van een lekker warm bad met een rustgevend muziekje.

Dag 3: windkracht 7 in de stijgers

Windkracht 7. Geen boten naar het vaste land. Pijn in gezicht wegen ijzige wind. Opwarmen wat niet helemaal goed lukte. Het was een dag die ik lang niet heb gehad.

Prachtige zonsopgang

Om 6.00 uur ging hier de wekker. Dit was echt extreem vroeg maar je moet er iets voor over hebben. Eenmaal bij de plek van bestemming aangekomen was het eigenlijk niet uit te houden. Zo ontzettend koud. De wind kwam precies aan recht op het strand. We kregen de volle laag. Langer dan 5 minuten in de wind staan lukte echt niet. Daarna moest je echt even schuilen. Maar ook dit was het meer dan waard. Kijk maar…

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Zeehonden bij Ecomare

Wat doe je nog meer op een ijskoude dag: je trekt naar binnen. Omdat er geen boten vaarden naar zeehonden op een zandbank besloten we naar Ecomare te gaan. Hier hadden we 100% kans op zeehonden. Joehoe…want we wilde zeehonden zien. Punt! Natuurlijk is Ecomare niet alleen zeehonden maar we zagen ook bruinvissen en anders zoogdieren en vissen. Prachtig om te zien. En ja buiten was het ook even afzien maar ook dit was het waard.

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Wandelen bij Ecomare

Bij Ecomare ligt een klein wandelpad met een gaaf uitzichtpunt. Ook loop je hier wat uit de wind omdat je tussen de duinen loopt. Het was een fijne wandeling en we konden onderweg nog een paar leuke opdrachten doen (die normaal voor kinderen zijn, ach wij waren ook even kind).

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Wandelen bij de Slufter

De Sulfter is één van de mooiste wandelgebieden op Texel en dat ondervonden wij ook. Wauw echt wat is dit prachtig. Ook hier heb je dus weer een mega gaaf uitzichtpunt. Tijdens het wandelen kijk je je ogen uit. Je loopt in korte tijd door verschillende soorten gebieden. Alles passeert aan je voorbij. Toen wij echt bij het strand aankwamen was het even flink werken. De windkracht was daar zo heftig dat je soms echt tegen de wind in kon gaan in liggen. Gelukkig maakte deze omgeving het ijzige weer, weer goed.

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Tweede zonsondergang bij de vuurtoren

Zo gek als ik leek ging ik later op de dag toch maar weer voor een poging zonsondergang. Na mijn wandeling bij de Slufter zat ik tegen onderkoeling aan. Ik werd gewoon niet meer warm. Mijn gezicht bleef rood en mijn handen deden zeer. Maar helaas kreeg ik ook hier weer niet de zonsondergang die ik had gehoopt. Gelukkig zoals ik altijd doe kijk ik om mij heen en zag ik dat de kleuren aan die kant heel mooi waren. Ik maakte toen ook deze foto. Mijn zonsondergang was uiteindelijk dus zeker wel geslaagd.

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Dag 4: bijna tijd voor thuis

De laatste dag was alweer aangebroken. Jammer maar helaas mochten we weer naar huis. Stiekem hoopte we dat de boot ook vandaag niet zou varen. Maar de wind was alweer gaan liggen en de boten gingen gewoon naar het vaste land.

Tweede zonsopkomst

Wauw…echt was zijn de zonsopkomsten op Texel mooi. Ook deze was schitterend. Het was minder koud maar er lag wel overal ijs. Dit maakte het hele plaatje compleet. Kijk zelf maar wat het mij heeft opgeleverd. Vroeg uit bed gaan loont dus echt wel.

Laatste strandwandeling

Nadat we waren uitgecheckt besloten we nog even naar het strand te gaan. De honden hadden even hun energiekwartiertje nodig en de wind was ook gaan liggen: genieten. Het was echt heerlijk zonder gezandstraald te worden. We konden zelfs recht blijven staan en hoefde niet achterstevoren te lopen.

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Vuurtoren beklimmen

We besloten het beste uitzichtpunt van Texel maar is te gaan bezoeken: de vuurtoren. Het is even een klim naar boven maar dan krijg je ook wat. Bovenaan stond er op sommige punten echt flink wat wind maar stond je aan de goede kant, dus uit de wind dan was het zelfs lekker lente weer.

Bevroren zee

Omdat ik ergens op Facebook had gelezen dat een haven op Texel compleet ijs geworden was besloot ik daar even een pitstop te maken. Oké, het was zelfs op de route. In mijn leven heb ik nog nooit zoiets gezien. Wel meren die bevroren waren maar dit. Geweldig mooi en tof om een keer mee te maken.

Texel, weekend texel, wat te doen op texel, uitzichtpunt, uitzichtpunt texel,

Het beroemde molentje

Om het rondje Texel compleet te maken reden we ook nog langs het bekende molentje. Helaas kon ik daar niet lang blijven omdat we ook weer op tijd voor de boot moesten zijn. Dit was wel jammer want er zijn een paar vette fotografie spots.

Onderweg richting paal 9

Na deze tocht langs een deel van het eiland besloten we toch nog even naar het strand te gaan om daar te gaan lunchen. Ook hadden de honden even de tijd nodig om hun energie (weer) kwijt te raken voor de lange autorit. Bij Paal 9 zijn we dus nog even wat gaan eten en doken we nog even het strand op. Toen we klaar waren op het strand was het tijd om richting de boot te rijden. Onderweg stopte we nog even bij een prachtig meer. Erg mooi om dit te zien.

De boot op

En daar was het afscheid voor even van Texel. Ik spreek er zelfs al over om in september terug te gaan. Schijnt dan heel mooi te zijn met de heidebloei. Maar goed. Wij hup dus die boot op. Deze keer mochten de honden blijven zitten. Vonden ze eigenlijk niet erg want ze waren compleet uitgeteld. Ik ging nog wel even het dek op. Uit de wind was het echt intens lekker. Ze zon had zijn weg gevonden zonder die koude wind. Heerlijk.

Ook kregen we een bezoekje van vele meeuwen. Super leuk.

Texel bedankt

Ja, Texel bedankt! Want wat heb je mij verrast. Natuurlijk wist ik stiekem al wel dat je geweldig zou zijn. Iedereen praat positief over je. Toch moet ik het dan met eigen ogen zien. Dat deed ik. Wauw. Je hebt mij niet verrast, je hebt mij verliefd gemaakt (op een eiland).

Het eerst wat ik zij was dat ik terug wilde. Terug naar deze plek om nog meer te ontdekken. Wat ik al vermelden is dat ik waarschijnlijk in september terug ga. Dit doet een mens goed. Dus niet tot nooit maar tot volgende keer.

Meer lezen over Texel:

  • Texel heeft een tal van prachtige uitzichtpunten. Ik deel met jullie mijn vier mooiste.
  • Texel is natuurlijk het enige Waddeneiland. Volgend jaar gaan we waarschijnlijk naar Terschelling, waar zeker ook op zoek gaan naar leuke hotspots.
  • Met je hond naar Texel? In dit handige artikel geef ik je alle informatie die je nodig hebt.

 

Ben jij al is op Texel geweest. Wat vond je ervan? En wat vond je het leukste/mooiste/tofste van het eiland?