Wandelroutes in de Eifel

Wandelen in het natuurgebied de Leemputten van Dorst

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Een wandeling langs de Leemputten van Dorst is een kleine maar mooie wandeling. Perfect voor de koude winterdagen met een zonnetje. Het is extra mooi omdat er langs de route vele Schotse Hooglanders zijn te vinden, die niet schuw zijn om een stapje dichterbij te komen.

Heerlijke zonnetje

In de vroege ochtend werd ik wakker, na een aantal dagen van bewolking, kou en regen kroop de zon door de opening van de gordijnen. Eigenlijk wilde ik mijn bed niet uit omdat het lekker warm aanvoelde maar een zonnige winterwandeling ergens in Noord-Brabant was aan het lonken. Toen ik eenmaal het bed uit was, nam ik snel iets te eten, kleden ik mezelf warm aan, pakte natuurlijk mijn camera en besloot richting mijn oude achtertuin te gaan: de Leemputten van de Boswachterij Dorst.

2.5 jaar lang heb ik letterlijk aan het bos van Dorst gewoond. Mijn achtertuin was de ingang van dit prachtige stukje natuur. Vele wandelingen met de honden heb ik er gemaakt en dit maakt het ook dat ik het bos goed ken. Daarom was het leuk om terug te keren naar deze plek. Normaal ben ik er trouwens ook vaak te vinden maar dan aan de andere kant waar de mountainbike route ligt.

Wandelen Noord Brabant Leemputten Dorst

Wandeling bij de Leemputten

De omgeving van de Leemputten is een prachtig natuurreservaat bestaande uit grote bosmeren en enkele kleine vennen. De leemputten zijn ontstaan door de afgravingen door de steenbakkerijen in de omgeving. Deze hebben ze later laten vullen met water. Maar wist je dat het bestaan van deze plassen ruim honderd jaar terug gaan? in 1890 begon de leemwinning en dit duurde tot 1904, dit kwam op dat het leem op was. En door de afgravingen ontstonden er dus 9 kuilen gevuld met water. Toen alles samentrok bleven er maar 5 over, die nu de mooie bosmeren vormen.

Wandelroute Leemputten Dorst
Wandelroute Leemputten Dorst

Van natuur tot zwembad tot natuur

In 1927 gaf Staatsbosbeheer toestemmingen om te baden en zwemmen in twee van deze leemputten. Toen in 1931 de plassen werden verkocht aan een Bredase sportleraar, is de naam Surea voortgekomen. Surea staat voor de latijnse naam ‘musculus triceps surea’ dus een spier. Eigenlijk gebruikt niemand de naam Leemputten en is Surea tot nu toe nog de naam die vele mensen kennen. De plassen werden trouwens gebruikt voor zwemlessen. Lekker koud in de winter.

Door de jaren heen heeft het voort gedaan als natuurzwembad. Helaas heeft Surea het niet gered en is het weer terug gegeven aan de natuur. Sinds 2005 kan je hier dus geweldige wandelingen maken en niet meer zwemmen.

Lees ook: Wandel de natuurbelevingsroute in het Mastbos in Breda. Circa 10 minuten van Dorst.

Wandeling Leemputten Dorst
Wandeling Leemputten Dorst

Schotse Hooglanders

De Schotse Hooglanders zijn een onderdeel van de leemputten en je hoeft eigenlijk niet echt te zoeken. Deze dieren grazen het liefste rondom de bosmeren. Als je hier gaat wandelen dan is bijna altijd raak. De dieren zijn gewend om mensen in de buurt te hebben. Natuurlijk blijven het wilde dieren en moet altijd in acht houden dat afstand bewaren belangrijk is. Als ik deze dieren wil fotograferen doe ik dat altijd met een telelens. Zo kan je de dieren toch dichtbij halen maar hoef je niet dichtbij te komen.

Wat het leuke aan dit stukje bos is, is dat je niet op de paden hoeft te blijven. Natuurlijk wordt er wel gevraagd om respect te hebben voor de natuur en dieren maar zo kan je dus wel iets dichterbij de Schotse Hooglanders komen.

Helaas houden dus niet alle mensen zich hier aan en worden de dieren vaak lastig gevallen door mensen die een selfie willen. Maar ook los lopende honden die niet luisteren. De eigenaar is van plan om ze daar dus weg te halen. Dit zou natuurlijk super jammer zijn. Dus ik hoop door dit te plaatsen dat we de dieren weer hun rust kunnen terug geven. Blijf dus op afstand en ga niet op ze zitten. Want ja dat gebeurt ook nog regelmatig.

Leemputten Dorst wandelroute
Leemputten Dorst wandelroute
Wandeling Leemputten Dorst

Houd je aan de volgende regels:

 • Houdt minimaal 25 meter afstand.
 • Doorkruis een kudde niet.
 • Voer de dieren niet.
 • Ze zijn niet agressief maar ze hebben wel hoorns. Ondanks dat ze geen kwaad in zich hebben kunnen de horens altijd ergens iemand beschadigen.
 • Honden mogen er wel komen maar alleen aangelijnd. Doe dit dan ook zodat ze de Schotse Hooglanders niet lastig kunnen vallen. Wil je toch je hond loslaten dan zijn er in het bos van Dorst meerdere losloopgebieden.
Wandelen Noord Brabant Leemputten Dorst

Hoe kom je er?

De parkeerplaats voor deze route is op de Wethouder van Dijklaan te Dorst. De parkeerplek ligt naast het spoor. Als je Dorst vanuit Breda doorrijdt, bij het oversteken van het spoor ga je gelijk de eerste straat rechts, voor het huis (hier heb ik gewoond).

Er zijn niet heel veel parkeerplekken, houd hier rekening mee. De meeste mensen zetten hun auto aan de kant van het pad. Hiervoor krijg je geen boete als er geen plek meer is op de parkeerplek natuurlijk.

Wandelen bij de Leemputten

Ik dwaal er altijd een beetje rond. Het is een plek waar ook knooppunten elkaar vinden. Wil je dus via knooppunten lopen dan kan dat ook. Zelf kies ik er altijd voor om hier zonder route te lopen, zo heb je ook de beste kans op het spotten van de Schotse Hooglander. Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken in Nederland waar je Schotse Hooglanders kunt spotten.

Het is een fijne plek om rustig een mooi stukje natuur te ontdekken. Het heeft voor ieder wat. Na afloop kun je een heerlijk warme chocolade melk met slagroom drinken bij de Boswachterij.

Ben jij al eens bij de Leemputten in Dorst gaan wandelen of staat deze plek nu ook op jouw wandellijst?

Sla dit artikel op in Pinterest en vind het later gemakkelijk terug

Leemputten wandeling

Misschien vind je dit ook wel interessant

wandelen in Nederland
Fietsvakantie in Afrika

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Gelderland (Nederland) - Mei

Ardennen (België) - Juni & juli

Gelderland & Giethoorn - Juli

Waddeneilanden - Augustus

Denemarken - September

Griekenland - Oktober

Luxemburg - Oktober & november

Terschellingen (Nederland) - wordt verschoven naar 2021

Dolomieten & Slovenie - wordt verschoven naar 2021

..

..

Wandelgidsen Nederland

GA GOED VOORBEREID OP PAD

Logeren & wandelen in natuurgebieden

Logeren en Wandelen in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Wandelingen in Nederland | Rother

Wandelingen in Nederland

Groenste wandelingen in de randstad

De groenste wandelingen in de Randstad

Wandelen op de rand van bos en boerenland

Wandelen op de rand van bos en boerenland

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

6 Reacties

 1. Martin

  Dat ziet er inderdaad mooi uit! Ik heb er nog nooit van gehoord. Toen we nog in Dordt woonden gingen we vaak naar het Mastbos, maar dit hebben we even gemist!

  Antwoord
  • Diana

   Oooh dat is jammer. Al moet ik zeggen dat het Mastbos natuurlijk ook heel mooi is.

   Antwoord
 2. Tom Outdoor

  Leuke foto’s!
  Ik ben benieuwd naar wat meer actief en outdoor verhalen!:)
  Sta altijd open voor tips & Inspiratie daarin. Beide kanten op

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker beide kanten op. Je hebt een leuke blog Tom. Wil dit jaar ook meer mountainbikes parcours gaan ontdekken in Nederland en deze ook gaan vastleggen. Ben jij zelf ook van het mountainbiken?

   Antwoord
 3. Carolien

  Leuk. Altijd leuk die Schotse Hooglanders, eigenlijk nog leuker als ze niet altijd op dezelfde plek staan, dan is het spotten wat meer bijzonder. Wel jammer dat mensen zich dan weer zo gaan gedragen. Ik kan me daar enorm aan ergeren. Het liefst ga ik trouwens naar een gebied waar honden niet mogen komen, dat vind ik zelf het fijnst. Daar is het vaker ook rustiger. Hoeveel km kan je hier wandelen?

  Antwoord
  • Stripe Away

   Uhm ja kan hier wel tot 8 kilometer lopen. Zelf loop ik er ongeveer altijd 4. Pak je nou de andere kant mee, tel dan zeker nog maar 10 kilometer of meer erbij.

   Ik loop zelf ook vaak met de honden van mijn ouders en zusje dus kies ook vask gebieden waar wel honden mogen komen. Leuke plek om te lopen iig.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.