Natuurbelevingsroute Mastbos Breda

Wandelen in Nederland

Natuurbelevingsroute Mastbos Breda

Route

Vierkante gele bordjes met een hertenkop erop

7.3 kilometer

Restaurant de Kogelvanger

Honden toegestaan (wel aangelijnd)

15

NOVEMBER, 2017

De zon scheen weer vroeg door de gordijnen en de weersvoorspelling zag er goed uit. Eigenlijk leek het erop dat het de laatste echte mooi herfstdag zou gaan worden. De tijd om uit bed te springen en de wandelschoenen aan te trekken was aangebroken.

Omdat ik maar op 5 minuten afstand van het mooie Mastbos woon leek het mij een goed idee om nog meer van dit mooie bos te ontdekken. In 2015 heeft gemeente Breda 3 extra routes aangelegd. Een daarvan de snuffelroute en die heb ik een tijdje geleden gelopen. Nu was het tijd voor een volgende route:

Natuurbelevingsroute, Mastbos in Breda

De route start bij de Kogelvanger, dit is een restaurant aan de Galderseweg 55, te Breda. Je parkeert je auto op de parkeerplaats. Daarna loop je de parkeerplek af, steekt over en slaat links af. Je gaat gelijk aan de rechterkant het zandpad op en dan kom je vanzelf het eerst bordje met een hert erop tegen.

De route is ongeveer 7.3 kilometer lang en brengt je langs prachtige stukken van het Mastbos. Tijdens deze route kom een aantal uitkijkpunten tegen en wat wildakkers. De route uit zich perfect voor het spotten van wildlife. Vele dier- en plantsoorten houden zich hier schuil. Wil je reeën zien dat is het handigste om vroeg in de ochtend of tegen schemering deze route te lopen.

Lees ook: Wandel de prachtige Cartierheide in de Brabantse Kempen

Het vlonderpad

Niet alleen heeft dit bos drie mooie nieuwe route sinds 2015 maar ook een vlonderpad met een prachtig uitzichtpunt. Tijdens het lopen over dit pad waan je je even in mini Afrika. Het lijkt met droog weer op een kleine savanne. Er kan ook op elk moment ergens vandaan een dier te voorschijn komen.

Toen er de wens was om in 2015 dit pad aan te leggen moest er veel rekening gehouden worden met de omgeving. Het gebied is kwetsbaar voor betreding, vele zeldzame planten zoals de klokjesgentiaan bloeien hier.

Natuurlijk is het gebied niet, niet meer kwetsbaar na de aanleg van het vlonderpad. Daarom is het verzoek ook om niet van het pad af te wijken en honden aan de lijn te houden. Gelukkig verleend dit prachtige gebied voor elke jaargetijde een mooi wandeling. In de winter heeft dit zelf bijna een mystiek beeld.

Wandelen met prachtige herfstkleuren

Toen ik aan de wandeling begon had ik niet verwacht dat deze zo mooi zou zijn. Echt overal zaten nog bladeren aan de bomen en leken de kleuren uit een sprookjesboek te komen. Echt actief doorlopen kon ik niet want overal zag ik weer wat moois wat ik moest fotograferen.

In het begin van de route kom je als eerste lang een mooie grote plas waar je vele soorten vogels kunt spotten. Mensen stoppen hier regelt om een foto te maken van de prachtige omgeving. Dit stuk van de route is dan ook wat drukker, hoe verder je de route op gaat hoe rustige het wordt. Op een gegeven moment liep ik voor ongeveer 2 kilometer alleen. Dit was echt heerlijk!

Lees ook: Weekend Texel met je trouwe viervoeter? Lees alles over Texel met je hond in dit artikel.

Soms stopte ik even omdat ik dacht iets horen. Een hert? Nee, helaas toch niet. Moet denk toch wat later op de middag of vroeger in de ochtend hier zijn. Dit maakte het tevens niet minder mooi. Dit deel van het bos had ik niet eerder ontdekt en bleef meestal hangen bij het begin punt.

Praktische informatie natuurbelevingsroute

De start van deze 7.3 kilometer lange route is aan de Galderseweg 55, te Breda. Het is ook gemakkelijk te bereiken met de bus en fiets. Vanaf het startpunt begeleid de route je door een zuidelijk deel van het Mastbos. Het is een kwestie van de kleine vierkant gele bordjes met een hert erop te volgen. Dit is soms nog zo makkelijk niet omdat als je de route via de online kaart anders loopt. Makkelijkste is de bordjes te volgen.

Op deze route mogen honden officieel niet los. Vele doen dit wel maar houd er als hondenbezitter rekening mee dat je met kwetsbare gebieden te maken hebt (zoals omgeving vlonderpad).

Verder leent dit gebied zich voor een prachtige wandeling waar je veel mooie padden tot je beschikking hebt. Onderweg kruis de route met een ruiterpad en verschillende fietspaden. Ook is er een kruising met de Historische Route (deze kan je dan ook samen combineren).

Meer mooie wandelingen in Nederland ontdekken:

Zou jij deze route wel eens willen lopen?

Foutje gezien? Meld het.

Pin it on Pinterest