Wandeling Cartierheide in de Brabantse Kempen

Wandelen bij de sprookjesachtige Oisterwijkse Vennen

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Kilometer

Dichtbij huis ligt op zo’n 13 kilometer van Breda een schitterend stukje natuurgebied: de Oisterwijkse Vennen. Het is een bewolkte dag met af en toe een zonnetje. Perfect weer om met de honden de natuur in te duiken en zelf te gaan genieten. Ga je met mij mee op een wandelreisje in eigen land?

Wandelroute Oisterwijkse Vennen

Daar staan we dan met 3 honden aangelijnd om de route te gaan lopen. De zon verschuild zich achter een paar dikke stapelwolken. Toch is het niet koud en is het perfect wandelweer. Juist voor de honden want met te warm weer is het voor hun ook niet leuk. Mijn zusje is met haar twee honden en ik heb de hond van een vriendin van mij mee.

We besluiten te wandelen via wandelknooppunten. In het begin is het even zoeken naar het eerste knooppunt. Eenmaal gevonden kon de wandeling beginnen. In het begin moesten de honden nog wennen aan elkaar. Ze vonden het allemaal maar spannend vooral omdat ze vast zaten. Dit moet in dit gebied wegens het vele wild wat er leeft!

Cartierheide wandeling
Cartierheide wandeling
Cartierheide wandeling

Wandelen via knooppunten

42-46-18-47-62-63-38-39-6-69-68-41-43-44-42

Via de bovenstaande knooppunten loop je ook een heel groot deel van de blauwe Vennenwandeling. Je kunt beide bordjes dus volgen. Het Het is maar net was je fijn vind. Omdat we nog één jonge hond bij ons hadden, hebben wij niet de gehele Vennenwandeling gelopen. Die kleine pootjes konden het nog niet aan.

De prachtige Oisterwijkse Vennen

Wist je dat de Vennen van Oisterwijk als sinds de ijstijd aanwezig zijn. Zijn ontstaan door winderosie die vanuit het westen kwam. De meeste vennen liggen dan ook west/oost in het landschap. De westenwind blies het zand dus weg en daar ontstond dan de plek waar nu de vennen liggen. Daarna kwam er regen water en tadaa…

Er zijn in totaal zo’n 10 vennen aanwezig, van klein tot behoorlijk grote. Vanaf eind 19e eeuw werden er steeds meer dennen en andere soorten bomen gepland waardoor dit gebied zijn variatie kreeg. Doordat natuurmonumenten de dode bomen laat liggen, heb je het gevoel dat je in een echt bos loopt. Heerlijk toch!

Lees ook: Niet alleen hier kun je prachtig wandelen. Wat dacht je van de Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied is in elk jaargetijde mooi!

Cartierheide wandeling
Cartierheide wandeling
Cartierheide wandeling

Wandelen met je hond bij de Oisterwijkse Vennen

Wandelen met je hond bij Oisterwijkse Vennen, is alleen mogelijk als ze zijn aangelijnd. Op sommige plekken staat dit slecht aangegeven! Natuurlijk is voor onderzoek wel gewenst. Wij gingen ook de mist in bij het water. Hier lieten we twee van de drie honden los om even een duik te nemen. De rest van de wandeling waren ze braaf vast aan een lange uitlooplijn. Maar onthoud ze mogen hier dus niet los. Natuurlijk zijn hier veel hondenliefhebbers dus het is belangrijk dat je hond goed luistert ;).

Lees ook: Een vrij wandelgebied voor je hond in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Cartierheide wandeling
Cartierheide wandeling

Blauwalg in de Oisterwijkse Vennen

Dit is gelukkig niet het hele jaar door, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Toen we aankwamen bij één van de vennen zagen we geen borden staan. Letterlijk nergens! Ook zagen we geen blauwalg in het water. We zagen zelfs mensen vissen en andere hondeneigenaren bij het water, met de hond in het water. Ook rook het niet naar dode vis en had het net een aantal dagen goed geregend.

Wel was er blauwalg aanwezig in de vennen Klompven en Groot Kolkven (augustus 2018). Het enige bordje dat we zagen was bij de Groot Kolkven en daar zagen we ook blauwalg. Let aub goed op als je hier je hond gaat laten zwemmen.

De honden hebben wel gezwommen maar wel in stukken waar geen blauwalg was.

Lees ook: Hoe je het beste wespen kunt verjagen. Kampeer Meneer geeft 19 tips. 

Cartierheide wandeling
Cartierheide wandeling

Magisch mooi wandelen

Dit is echt een aanrader, wat een prachtige wandeling. Je kunt een route volgen of zelf gewoon een rondje lopen. Het gebied heeft veel padden en je kunt dus veel kanten op. Zeer handig! Alles staat goed aangegeven en je hebt verschillende plekken waar je even wat kunt eten of drinken. Onderweg heb je ook meerdere plekken om even te zitten. 

Wil je nou meer vennenwandelingen dan raad ik je zeker ook de Huisvennenroute in de Kampina aan. Deze wandelroute ligt op 15 minuten rijden van dit startpunt en is misschien net zo mooi.

Zou jij ook de Oisterwijkse Vennen wandelroute willen lopen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

wandelen in Nederland
Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

Wandelgidsen Nederland

GA GOED VOORBEREID OP PAD

Logeren & wandelen in natuurgebieden

Logeren en Wandelen in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Wandelingen in Nederland | Rother

Wandelingen in Nederland

Groenste wandelingen in de randstad

De groenste wandelingen in de Randstad

Wandelen op de rand van bos en boerenland

Wandelen op de rand van bos en boerenland

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

6 Reacties

 1. michal

  Dit gebied ken ik niet. Ziet er wel mooi uit met al die vennen. Leuk ook om te weten dat die vennen al zo oud zijn. Dan kijk je toch net iets anders naar zo’n landschap…

  Antwoord
 2. Jenny

  Goh, ik heb me nooit gerealiseerd dat de richting van vennen bepaalt is door de wind. Wat een leuk weetje.

  En wat een mooi gebied!

  Antwoord
 3. Sanne

  Wat een prachtig gebied in Nederland! Er zijn zoveel mooie onontdekte plekken nog!

  Antwoord
 4. Katrien

  Ik lees de laatste tijd zoveel over fantastische plekjes dichtbij huis. Het wordt tijd dat we die ook eens allemaal gaan verkennen. Deze zet ik alvast bij op de lijst! Top!

  Antwoord
 5. Linda

  Dat is een mooie plek om te onthouden! 5 kwartier rijden voor ons, dus dat is prima te doen als je wat langer kunt lopen daar. 😀 Thanks voor de tip!

  Antwoord
 6. Kelly

  Hier ben ik nog nooit geweest en heb er nog nooit aan gedacht om hier te gaan wandelen. Bedankt voor de tip! Lijkt me zeker de moeite waard. Mooie foto’s weer!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.