Wandelen Oisterwijkse Vennen

Wandelen in Nederland | de mooiste wandelroutes en wandelgebieden

Nederland, Wandelen, Wandelen Nederland

Ons kleine platte kikkerlandje, met veel verrassende en vooral mooie natuur, voor ieder wat wils en enorm veel afwisseling in landschappen. Welkom in Nederland. In dit artikel gaan we het hebben over wandelen in Nederland. Wat zijn de mooiste wandelingen die je kunt maken en op welke plekken heb je de mooiste wandelgebieden. Kom ik neem je mee op een wandelavontuur door Nederland.

Nederland en wandelen

Je vraagt je misschien af of wandelen in Nederland uiteindelijk niet saai wordt? Natuurlijk verlang ik na een tijdje veel wandelkilometers in Nederland ook naar de bergtoppen in Zwitserland of de ruige binnenlanden van Schotland. Gelukkig wil dit niet zeggen dat ik Nederland kwa wandelland saai vind, verre van zelfs.

Nederland is een klein landje op de wereldkaart maar wij huisvesten hier enorm veel soorten landschappen. Zo kun je ervoor kiezen om een wandeling te maken door het bos maar ook door duinen en over het strand. Of wat dacht je van een heuse bergwandeling in Zuid-Limburg of wil je stad en natuur combineren? De afwisseling ligt altijd in handbereik, zelfs in de altijd mooie provincie Zeeland.

Wandelen in Nederland

Nederland kent ontelbaar veel wandelpaden en als we alleen al de lange afstandswandelingen in Nederland bij elkaar optellen komen we aan de al ruim 6000 kilometer (en dan hebben we alleen de officiële LAW’s die door Wandelnet en Nivon zijn uitgezet). Als we dan echt gaan kijken naar de hoeveelheid kilometers is het niet te tellen. Laten we het houden op ontzettend veel.

Wandelen Mastbos Natuurbelevingsroute

De mooiste wandelroutes in Nederland

Nederland zit ook vol met prachtige wandelroutes. In sommige wandelgebieden kun je uren en uren wandelen en bijna niemand tegen komen. Ja, zelfs in Nederland. Daarom hier een klein overzicht met voor mij de mooiste wandelroutes in Nederland.

N70 wandelroute in Berg en Dal

16 KILOMETER – Gelderland

Vele mensen kennen deze wandelroute in Gelderland misschien al wel en dat is niet zonder reden. Deze N70 wandelroute is ruim 16 kilometer lang, je kan deze verdelen in twee keer 8 kilometer, loopt 90% door het bos en heeft flink wat heuveltjes. De prachtige omgeving en de mooie uitzichten maken dat deze wandeling een plekje verdient in het rijtje van de  mooiste wandelingen in Nederland.

Oisterwijkse 14 Vennenroute

9.4 KILOMETER – Brabant

Deze route is er eentje die je zeker een keer gelopen moet hebben. De Oisterwijkse Vennen is een wandelroute die je brengt langs 14 verschillende vennen. Je loopt daarmee voor het grootste gedeelte in het bos. Bij het start en het eindpunt ben je gelijk bij de mooiste ven. Wil je echt de kers op de taart? Vertrek dan tijdens zonsopkomst, het liefste met mist en zon. Dan zie je één van de mooiste plekjes in Nederland.

Boschplaat en het Drenkelingenhuisje

Terschelling

Laten we het even hebben over een uniek stukje Nederland; de Boschplaat op Terschelling. Het is een wandeling die je maakt over het strand, door de duinen, langs het bekende Drenkelingen huis en terug langs de Boschplaat. In de duinen vind je ook weer resten van verschillende bunkers, dus een stukje geschiedenis pak je ook gelijk mee.

De mooiste wandelgebieden in Nederland

Meestal hebben we een top 10 maar verder in dit artikel gaan we nog meer in op themawandelingen in Nederland. Dus laten we het hier eerst maar eens hebben over mijn persoonlijke top 5 met de mooiste wandelgebieden in Nederland. Here we go!

Het Geuldal in Zuid-Limburg

Verrassend? Nee, totaal niet. Toen ik de Dutch Mountain Trail in 2021 liep maakte ik voor het eerst in lange tijd weer kennis met dit wandelgebied. We hebben dan wel geen bergen maar wel glooiende heuvels, kronkelende beekjes, boomgaarden en vooral prachtige verre uitzichten. Het Geuldal is ook niet voor niets uitgeroepen tot één van de twee mooiste wandelgebieden in Nederland.

Drentsche Aa in Drenthe

Drenthe kent men natuurlijk van de hunebedden en vele van ons hebben die als kind ook gezien. Laten we natuurlijk ook niet vergeten dat dit niet alleen een hunebedden gebied is maar ook één van de mooiste wandelgebieden in Nederland. Naast het hierboven beschreven Geuldal is ook de Drentsche Aa uitgeroepen tot één van de mooiste wandelgebieden in Nederland. Het beste kun je zelf een kijkje nemen om te zien waarom.

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

De Brabantse Sahara, zo wordt het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen ook wel genoemd. En terecht want je vindt hier uitgestrekte zandvlaktes combineert met heide en bossen. Het nationale park heeft ruim 30 vierkante kilometer aan stuifzand. Reken je pittige wandelkilometers maar uit.

Veluwezoom in Gelderland

Eigenlijk kan ik niets anders zeggen dat Nationaal Park De Veluwezoom in dit lijstje met de mooiste natuurgebieden in Nederland, hier thuis hoort. Het is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland en wandelen kun je er eindeloos. Van oeroude bossen tot een uitgestrekte heide die tijdens de heidebloei onwijs mooi zijn. Een sprookje om hier doorheen te wandelen terwijl alles op je heen paars is.

Waddeneilanden in Noord Holland & Friesland

Ook weer een uniek stukje Nederland dat je niet veel buiten Duitsland en Denemarken tegenkomt in de wereld. De waddeneilanden zijn een perfecte uitvalsbasis voor een goede wandelvakantie waar je niet alleen mooie wandelkilometers kunt maken maar ook heerlijk kunt uitwaaien. Want windstil is het bijna nooit op de Waddeneilanden. Neem nou Texel of Terschelling, beide behoren tot mijn favoriete eilanden.

De mooiste lange afstandsroute in Nederland

Wandelen in Nederland hoeft niet alleen maar te bestaan uit dagwandelingen. Zoals hierboven al vermeld heeft Nederland vele meerdaagse wandeltochten die samen ruim 6000 kilometer vormen. Zo kun je een aantal dagen maar ook gemakkelijk een aantal weken onderweg zijn.

Dutch Mountain Trail

101 KILOMETER

by far mijn favoriete als het aankomt op een meerdaagse trektocht in Nederland. De Dutch Mountain Trail is sinds 2021 een begrip in Nederland en velen willen deze heuse bergtocht dan ook zelf wandelen. Doordat deze tocht ook best veel hoogtemeters voor Nederlandse begrippen heeft wordt de DMT ook wel de zwaarste meerdaagse wandeling in Nederland genoemd.

Roots Natuurpad

456 KILOMETER

Wil je natuur en bijna onafgebroken lopen over natuurpaden en door bossen, dan is het Roots Natuurpad de perfecte uitkomst. Het Roots Natuurpad bestaat voor 70% uit onverharde paden en loopt van noord naar zuid Nederland. Je doorkruist hier maar liefst 5 provincies en 3 Nationale Parken. Een prachtige lange afstandswandeling als je je wilt omringen met vooral natuur.

Nederlands Kustpad

725 KILOMETER

Eén van de langste lange afstandswandelroutes in Nederland. In ruim 725 kilometer loop je langs de prachtige Nederlandse kust. Hier en daar zijn er wat saaie stukken maar die worden ruimschoot goed gemaakt met de strandwandelingen tijdens zonsopkomst- of ondergang en de wandelingen die je maakt door de duinen. Wil je nog meer, dan kan je verder richting Duitsland, Denemarken, Engeland en Noorwegen over het Noordzee Kustpad. Het Nederlands Kustpad is daar een deel van.

Wandelen Meijendel

Themawandeling: strand en duinen

Heerlijk uitwaaien en genieten van de prachtige uitzichten over de Noordzee. Nederland zit vol met mooie strand- en duinwandelingen. Je wordt er letterlijk door omvergeblazen. Zelf ga ik regelmatig op pad aan de kust en ontdek ik elke keer weer nieuwe pareltjes.

De Panroute in Voornes Duin bij Rockanje

Deze hoort terecht in dit rijtje thuis als het aankomt op een mooie kustwandeling. Het ligt op ongeveer 30 minuten van Rotterdam en is dus perfect te combineren met een stedentrip. Het is een afwisselend duingebied met open duin met stuivend zand in afwisseling met moeras, bos en duinmeertjes.

Slufter op Texel

Weer zo’n typisch stukje Nederland. De Slufter op het waddeneiland Texel is zeer uniek, zo uniek dat dit nergens anders ter wereld op zo’n schaal voorkomt. Dit stukje grond heeft een open verbinding met de noordzee en stroomt bij hoogwater vol. Bij laagwater kun je hier een prachtige wandeling maken richting het strand. Onderweg kom je hier veel unieke diersoorten tegen.

Schoorl, de hoogste duinen in Nederland

Bekend bij velen maar het blijft elke keer weer een bezoekje meer dan waard. De Schoorlse duinen zijn de hoogste duinen in Nederland. Je kunt hier een prachtige wandeling maken van ruim 23 kilometer als je de rode pijlen volgt. Het is een pittige wandeling omdat je veel wandeld in de duinen en over het strand.

Wandelen Malpie Noord Brabant

Themawandeling: langs vennen

Hierboven heb ik de Oisterwijkse Vennen al genoemd als één van de mooiste wandelingen in Nederland. Deze wandeling hoort ook in het komende lijstje thuis. Een wandeling langs vennen is leuk en afwisselend.

De Huisvennenroute in de Kampina

6.7 KILOMETER

De naam zegt het al. De Huisvennenroute in de Kampina is één van de mooiste vennen wandelroutes in Nederland. Tijdens een wandeling van 6.7 kilometer (witte bordjes) loop je langs meerdere grote en kleine vennen. Verder kom je ook veel heidevelden tegen die vooral tijdens de heidebloei erg mooi zijn.

Themawandeling: gecombineerd met uitkijktorens

Wandelen in Nederland is leuk maar vooral heel vlak. Gelukkig heeft Nederland veel uitkijktorens waardoor je nog wel goed te hoogte in kunt. Vele uitkijktoren staan in bosrijke gebieden en enkele staan in steden zoals de Kempentoren in Tilburg. Uitkijktorens zijn vaak goed te combineren met mooie wandelroutes.

De Bosbergtoren in Appelscha

Deze zeer prachtige uitkijktoren kun je bereiken zonder een grote wandeling maar dat raad ik je zeker niet aan. De Bosbergtoren ligt in het natuurgebied Appelscha in Friesland en leent zich perfect uit voor een mooie boswandeling. Natuurlijk kun je met een bezoekje aan de toren beginnen maar het is leuker om je wandeling hier af te sluiten. Op mooie hoogte.

Bosbergtoren Appelscha

Uitkijktoren de Kaap in Utrecht

Het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug mag je uitkijktoren de Kaap wel noemen. De toren staat in de Kaapse Bossen waar je een prachtige wandeling kunt maken. Vele van de wandelroutes passeren deze uitkijktoren en het is ook zeker een aanrader om je weg naar boven te begeven. Als beloning een schitterend uitzicht over de Kaapse Bossen.

De Kiekkaaste in Groningen

Hoog is deze uitkijktoren niet maar wel gelegen op een prachtig stukje Nederland tegen de grens met Duitsland. Spectaculair om te zien en helemaal afgelegen. Als vogelkijkhut gaat de Kiekkaaste in de boeken maar vele mensen komen hier puur voor de omgeving en het uitzicht. Hier komt tevens zoet en zout water ook bij elkaar.

Themawandeling: over vlonderpaden

Zelf vind ik wandelen over vlonderpaden altijd een cadeautje. Ze lopen bijna altijd door prachtige natuurgebieden en maken de wandeling afwisselend. Vele vlonderpaden zijn ook alleen maar te bereiken via een wandelroute.

Het Lettelberterpetten plankenpad in Groningen

2.5 KILOMETER

Net onder de rook van Groningen ligt een inimini natuurgebied met een zeer prachtig vlonderpad door een moerassig gebied. Het Lettelberterpetten Plankenpad is 250 meter en bereik je met een korte natuurwandeling van zo’n 2.5 kilometer.

Lettelberterpetten

Plankenpad in Nationaal Park Dwingelderveld

5.5 KILOMETER

Een van de bekendste vlonderpad wandeling in Nederland is het Plankenpad in Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. Bij dit prachtige plankenpad kom je door een wandeling te maken van ongeveer 5.5 kilometer. Eenmaal bij het vlonderpad loop je over smalle planken door een beschermd stukje heidegebied.

Natuurgebied Huis ter Heide in Brabant.

Een vlonderpad over een ven in natuurgebied Huis ter Heide. Kom hier vroeg en het liefste met de zonsopgang. Deze plek is perfect voor een korte maar vooral afwisselende mooie wandeling in Brabant. Je begint in een bosrijk gebied, gaat over naar vele vennen en weides met Schotse Hooglanders en je eindigd weer in het bos. Onderweg zijn er ook een aantal uitkijktorens (klein) waarbij je bijzondere soorten vogels en dieren kunt spotten

Themawandeling: langs blauwe meren

Heeft Nederland wel blauwe meren? Jazeker en wat voor blauwe meren. Natuurlijk moet je deze niet vergelijken met de Eibsee in Duitsland maar voor Nederlandse begrippen, is het best goed te noemen.

Het Blauwe Meer in Drenthe

2.5 KILOMETER

Eentje voor op je bucket list is een wandeling langs het Blauwe Meer in Drenthe. Als je hier wandeld geloof je je eigen ogen niet. Dit meer kleurt felgroen bij bewolkt weer en felblauw bij zonnig weer. Het is een relatief korte wandeling maar dat maakt het niet minder mooi.

Henschotermeer in Utrecht

Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ligt het Henschotermeer. In de zomer een walhalla aan mensen die hier komen zwemmen en zonnen maar in het voor- en najaar is het hier heerlijk rustig. Dit meer is minder blauw dan het Blauwe Meer maar bij een goede zonnige dag met wat minder mensen kun je goed genieten van het meer met een tintje blauw.

Galderse Meren

4 KILOMETER

De Galderse Meren bij Breda is een meer waar ik in de zomer en winter regelmatig te vinden ben. Je kunt hier niet alleen maar goed zwemmen maar ook wandelen in de wintermaanden en duiken. In het water liggen ook verschillende objecten zoals een autowrak en wc. Gelukkig kun je hier ook mooi wandelen en is een rondje om het meer zo’n 4 kilometer.

wandelen bij Galderse meren met honden
Gemsenweg Mannlichen Zwitserland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.