Wandelen Loonse en Drunense duinen

Wandelen in Loonse en Drunense duinen

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Wandelen in de Loonse en Drunense duinen is een hele ervaring. Dit prachtige nationale park in Nederland noemen we ook wel de Brabantse Sahara. Deze plek nodig zeker uit voor een mooie wandeling.  

Stukje geschiedenis Loons en Drunense duinen

Met zijn imponerende stuifzandgebied is de Loonse en Drunense één van de grootste van West-Europa. Ongeveer 3500 hectare groot, waarvan 3000 hectare stuifzand. Dit stuifzandgebied is in de late middeleeuwen ontstaan. In der loop ter eeuwen is dit gebied door de enorme toename van de bevolking verkleind en door overbegrazing en te vele plaggen werd veel verstoord waardoor er een soort van woestenij ontstond.

In een 80-jarige oorlog kwam de zandbodem op steeds meer plekken bloot te liggen, waardoor het losse zand steeds meer door de wind kon verstuiven. Doordat dit proces zich zo sterk maakte was het bijna niet meer te stoppen.

De middeleeuwse dorpjes ‘Efteling’ en ‘Westloon’ liggen nog steeds begraven onder het zand.

Vanaf de 14e eeuw werden er eiken geplant om er voor te zorgen dat het stuifzand geminderd kon worden. Dit lukte niet helemaal volgens plan en in de 18e en 19e eeuw kwamen er dennen en helmgras bij. Gelukkig is het gebied tegenwoordig stabiel en worden er zelfs bomen weggehaald om juist het stuifgebied in stand te houden. Waren de bomen er niet gekomen, dan was een nog veel grote gedeelte van Noord Brabant bedekt geraakt onder een flinke hoop zand.

In de tijd van de ijstijd was deze plek zelf een droog koud klimaat en kwam al het zand dat aankwam waaien er door de poolwinden. Later is het zelf een flink oerbos geweest wat dus vernietigd is in de 14e eeuw.

Wandelen Loonse en Drunense duinen
Wandelen Loonse en Drunense duinen

Wandelen in Loonse en Drunense duinen

Elk seizoen, herfst, winter, lente of zomer. Mist, sneeuw of een heerlijk zonnetje. Het maakt eigenlijk niet uit want de Loonse en Drunense duinen is elke keer indrukwekkend. Vele bossen zijn in de winter maar grauw en kaal maar deze plek blijft je verrassen. Vooral omdat dit park een afwisseling is van droge zandverstuivingen, naald- en loofbossen, de uitgestrekte beekdalzone en de soms wel vierentwintig meter hoge duinen.

Doordat het park zoveel te bieden heeft in de afwisselen en zich op een erg groot gedeelte uitstrekt zijn er vele soorten wandelroutes uitgezet. Je kan hier eventjes maar jezelf ook uren vermaken. 

Wandelen Loonse en Drunense duinen

Loonse en Drunense duinen wandelroutes

Wandelroutes in de Loonse en Drunense duinen heb je er genoeg. Van hele korte snelle wandelingen tot aan dagtochten. In niveau zijn wandelroutes ook onderverdeelt. Het loopt natuurlijk veel zwaarder als je dwars door het stuifzand gedeelte moet. Ik zet mijn favoriete wandelroutes in de Loonse en Drunense duinen op een rijtje voor je.

Wandelroute Roestelberg

5.5 KILOMETER 

De wandeling door de Loonse en Drunense duinen begint hier gelijk goed want je stapt gelijk het stuifzandgebied in. Je begint met een kleine klim waarbij je gelijk een mooie uitzicht krijgt over het gebied. De route is gemakkelijk te volgen door de gele pijltje te volgen. 

Wandelen met honden Loonse en Drunense duinen
Wandelen in Loonse en Drunense duinen

Wandelroute Bosch en Duin

4.3 KILOMETER 

De naam zegt het al want deze route brengt je door bossen en duinen. Je begint bij het restaurant waar je tevens goed kunt parkeren en je volgt de groenen gemakeerde bordjes. Voor deze route moet je goed ter been zijn want je loopt ook zoals bij de Roestelberg door stuifzand. Verder loopt de route voor 60% door het bos met kans op herten. 

Groene Wissel Drunen

17 KILOMETER 

De Groene Wissel wandeling staan bekend op de extreem mooie wandelingen. Laat nou net een Groene Wissel door de Loonse en Drunense duinen lopen. Met 17 kilometer is dit een erg afwisselend wandeling die je door verschillende landschappen brengt. Laat je niet weerhouden door de afstand want door de mooie omgeving is die 17 kilometer zo voorbij. Een routekaart van de Groene Wissel kun je hier kopen.

Lees ook: Ligt er sneeuw maak er dan een prachtige winterwandeling door de Loonse en Drunense duinen

Wandelen met honden Loonse en Drunense duinen

Wandelen met je hond

Dit park is een speelparadijs voor je honden. Ze hebben op verschillende plekken een waterpool wat weer afgewisseld wordt met heide, bos en duinen. Er is wel een kleine maar want op sommige plekken moet je hond ook echt vast en zo controleren daar streng op. Natuurlijk is het niet erg om je hond vast te doen maar het liefste willen ze lekker vrij rennen. Onze Sidney (zie onderstaande foto) overtrad bijna de regels. Deugniet!

Natuurlijk is het belangrijk dat je zelf eten en water meeneemt voor je honden. Het kan namelijk in de zomer behoorlijk warm worden. 

Loslooproute bij De Roestelberg

4.5 KILOMETER

Een van mijn favoriete plekken om heerlijk met de honden te wandelen. Een route van 4.5 kilometer brengt je door het bos, langs een groot meer richting de zandverstuiving. Je pakt alles eigenlijk een beetje mee. Heerlijk wandelen in Loonse en Drunense duinen met je hond. 

Let wel op dat je de Loonse en Drunense duinen deelt met mountainbikers. Ook in het losloopgebied loopt er een mtb route. 

Wandelen met honden Loonse en Drunense duinen
Wandelen met honden Loonse en Drunense duinen

Losloopgebied bij Bosch en Duin

GEEN KILOMETER | ZELF TE BEPALEN

Vanuit het restaurant loop je richting de duinen. Vanaf daar mag je hond heerlijk loplopen. Als je de kleine zandverstuiving oversteekt kom je na ongeveer 1 kilometer lopen een zwemplas tegen. Je ziet dan ook gelijk dat hier na het honden losloopgebied ophoudt. In de zomer (als er water is) kan je hond lekker afkoelen. 

Praktische informatie

Bereikbaarheid en parkeren

Loonse en Drunense duinen is vanaf verschillende plekken goed te bereiken. Je hebt de bekende ontmoetingsplek Bosch en Duin waar je niet alleen lekker kunt eten maar ook ben je hier direct bij het mooiste stuk zandvlakte. Het parkeren is gratis maar op sommige dagen wel heel druk. Ook komen hier veel hondenclub samen om een wandeling te maken.

Ook kan je aan de andere kant van het park beginnen bij café-restaurant De Roestelberg. Hier zijn ook verschillende wandelroutes uitgezet maar is het op een goede wandelweerdag druk met parkeren en is het echt zoeken naar een parkeerplek.

Drinken & eten

Aan de randen van het park zitten er een aantal cafés/restaurants waar je een heerlijk maaltijd kunt eten. Zo zijn de Roestelberg en Bosch en Duin de beste uitgangspunten. Beide hebben een heerlijk menukaart en zijn diervriendelijk. Honden zijn dus welkom!

Onderweg kom je ook genoeg bankjes tegen waar je even lekker kunt bijkomen. Helaas vind ik het aantal prullenbakken weinig. Eet of drink je dus in de natuur zorg dan dat je niks achter laat wat schadelijk is voor het milieu.

Wandelen in Loonse en Drunense duinen

Neem je camera mee

Zoals je al een beetje kunt zien op mijn foto’s is het een perfect plek om mooie plaatjes te schieten. Ik ga hier altijd heerlijk los en vooral als de heide in bloei staat.. Wel heb je te maken met natuurlijk stuifzand en dat vind je camera niet zo leuk. Houd hier dus rekening mee als het hard waait.

Tevens kun je ook leuke grappige panorama foto’s maken je met je telefoon.

Kinderen en kinderwagens

Voor kinderen is dit echt een ultiem speelparadijs. In de zomer heb je genoeg bomen om in te klauteren en in de winter met sneeuw kan je er heerlijk sleeën. Zelfs volwassen kunnen hier het grootste plezier hebben. Maar de kinderwagen is niet zo goed idee (zelfde geld voor de rolstoel). Blijf je nou op het verharde pad, dan is het geen probleem. Alleen de zandvlaktes zullen dan een ware uitdaging worden.

Wandelen in Loonse en Drunense duinen

Mountainbiken

Dit park heeft één van de mooiste MTB routes van Nederland. Met zo’n 28 kilometer ben je hier wel een dag zoet mee. Onderweg kom je langs verschillende uitzichtpunten en kun je stoppen om even lekker te lunchen. Wel heb je hier een vignet voor nodig. Dit kost 12 euro per  jaar. Dit is om het gebied te beschermen en te zorgen dat er niet teveel schade wordt aangericht. Het is dus ook verboden om af te wijken van het MTB pad.

Lees ook: Maak een wandeling bij de Leemputten in Dorst en heb kans op een ontmoeting met Schotse Hooglanders.

Heerlijk wandelen

Wandelen in Loonse en Drunense duinen is echt een beleving. Dit nationale park is uitstekend geschikt voor het oefenen voor een langere wandeltocht. Doordat je veel door los zand loopt en vaak kleine bergjes op moet, train je perfect je beenspieren. 

Verder is het gebied gewoon erg mooi. Elke keer als je komt ligt het er weer anders bij. Dit is genieten met een grote G. 

Ken jij dit nationale park in Noord Brabant al? Ben jij al is gaan wandelen in Loonse en Drunense duinen?

Update: Deze blog verscheen voor het eerste op 7 maart 2018 en werd op 11 maart 2020 geüpdate met nieuwe informatie over wandelen in Loonse en Drunense duinen.

Sla dit artikel op in Pinterest en vind het later gemakkelijk terug

Misschien vind je dit ook wel interessant

wandelen in Nederland
Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

29 Reacties

 1. nicole orriens

  Wauw, wat een schitterende plek is dat zeg! Ik zou daar zeker wel een keer naar toe willen!

  Antwoord
 2. Merel

  Ken het van naam en waarschijnlijk van vroeger. Prachtige foto’s weer, ik ga eens uitzoeken hoever dit rijden is voor mij.

  Antwoord
 3. Judith Jasper

  wat een schitterende plek zeg, en niet eens zo heel ver volgens mij bij mij vandaan

  Antwoord
  • stripeaway

   Dan zeker een keertje deze kant op komen voor een heerlijke wandeling 🙂

   Antwoord
 4. Manon

  Jeetje wat mooi! Mooie foto’s ook. Ik kom uit de buurt van Breda maar ben hier nog nooit geweest. OMG, schaam, schaam! Nu wil ik wel een keer, absoluut.

  Antwoord
  • stripeaway

   Echt, dan zeker een keertje die kant op gaan. Vanuit Breda is het maar 20 a 30 minuten. Ligt maar net welke kant je van het park pakt.

   Antwoord
 5. Kiki Hasselton

  zo mooi daar! heerlijk om lekker uit te waaien met de hond. Mooie foto’s btw!!!

  Antwoord
 6. Lien

  Wat een leuke plek zeg! Ik ben er nog nooit geweest, maar het ziet er wel de moeite uit zeg!

  Antwoord
 7. Danique

  Ik ben inmiddels een paar keer hier geweest, de laatste keer in september maar het blijft echt een mooie plek! Ik krijg het ook altijd weer voor elkaar om te verdwalen, haha. Vooral in september vond ik het tof om te zien want toen kreeg de heide zo’n mooie kleur.

  Antwoord
  • stripeaway

   In september moet ik hier ook echt terug naar toe :). Blijft mooie die heidebloei. Haha dat verdwalen overkomt mij gelukkig niet, iets met een goed richtingsgevoel maar ja verdwalen kan je er gemakkelijk.

   Antwoord
  • stripeaway

   Zeker keertje deze kant op komen dan 😉

   Antwoord
 8. Susan

  Ziet er heerlijk uit om daar te wandelen! Als het straks weer lekker weer is, trekken wij er ook weer op uit. Nu met kinderwagentje! Zalig!

  Antwoord
 9. Jessica

  Jaaaa dit is inderdaad een van mijn favoriete natuurplekken in Nederland, en het is ook nog eens lekker dicht bij huis. Als kind bracht ik hier bijna ieder weekend door haha ;p De volgende keer dat ik in Nederland ben samen een keer hier wandelen/fotograferen? 🙂

  Antwoord
  • Stripe Away

   Hier ook een favo plekje. Dat moeten we zeker doen :). Proberen nu al langere tijd af te spreken en volgende keer lukt het gewoon. Lekker met de camera op stap. Dat gaat helemaal goed komen!

   Antwoord
 10. Kimberley

  Wat enorm mooi daar. Ik wou dat ik daar dichter bij woonde en daar mijn hardlooproutes kon uitzetten. We hebben hier wel de Amsterdamse waterleidingduinen. Ook zoiets. Prachtig!

  Antwoord
  • stripeaway

   Oooh de Amsterdamse Waterleidingduinen ga ik vrijdag naar toe. Ben heel benieuwd. Ja, je kan er idd erg leuk en mooi hardlopen. Misschien keertje weekend deze kant opkomen 😉

   Antwoord
 11. Marcel

  De Loonse en Drunense duinen is een fantastische plek om te wandelen. Ik kom er geregeld omdat de familie van m’n vriend er in de buurt woont.

  Antwoord
 12. Carolien

  Ja, hier was ik ook nog niet zo lang geleden om te wandelen, samen met Anto. Mooi gebied! Op sommige plekken wel flink klimmen. Zelf vind ik de knooppunten route leuk, je kunt dan zelf bepalen hoe je wilt lopen en er lopen minder mensen dan op de gemarkeerde (gekleurde) routes. Toen ik er was stond de heide nog net in bloei, heel mooi!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Zag idd een tijdje geleden je blog voorbij komen. Jullie waren idd echt in de heide bloei en dat is dan zo ontzettend mooi.

   Antwoord
 13. Wanda

  Nee, maar het staat absoluut op mijn planning! Lijkt me echt een heerlijk wandelgebied, dus daar wil ik wel graag een keer een weekendje naar toe!

  Antwoord
 14. Eva

  Ik ben er nog nooit geweest, maar ik ben een echte wandelfanaat dus het staat ZEKER op mijn lijstje! Prachtige foto’s ook.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dan zeker als wandelfanaat naar toe gaan. Het is echt een prachtig gebied om heerlijke wandelingen te maken.

   Antwoord
 15. Bas

  Nooit geweten, maar hier ga ik zeker mijn voetsporen achterlaten 😉
  Lijkt me een prachtige plek!

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker je voetsporen achter gaan laten. Het is een prachtig gebied om lange wandelingen te maken.

   Antwoord
 16. Stripe Away

  Weet ook zeker dat je het tof gaat vinden. Alvast veel wandel plezier.

  Antwoord
 17. Martin

  Mooi gebied inderdaad! Leuk om te wandelen en je kunt er inderddad ook heerlijk fotograferen. Dat stuifzand blijft uniek.

  Antwoord
 18. Marcella Molenaar

  Wat een onwijs mooi nationaal park! Hier ben ik nog niet geweest, maar ik wil er absoluut graag naartoe! Lijkt me leuk om er meteen een lang weekend van de te maken door ook Den Bosch of Breda te bezoeken. Fijne steden! Nationaal Park De Drentsche Aa ligt trouwens vlakbij mijn huis, en daar ben ik vaak. Ben je daar al eens geweest?

  Antwoord
  • Stripe Away

   Dat is het zeker. Als jullie dan deze kant op komen, geef dan even een seintje. Kunnen we misschien ergens wat drinken of rondje lopen.

   Ben nog maar twee keer in die buurt geweest. Een keer was op de fiets tijdens de Social Run. Nee, dat was twee zelfs en één ben ik in Nooitgedacht geweest en zijn toen dagje naar Groningen geweest. Wil dit jaar eigenlijk nog die kant op.

   Welke nationale parken staan er nog op jouw wishlist?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.