Dutch Mountain Trail

De mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland

Lange afstandswandeling Nederland, Meerdaagse wandeltocht, Nederland, Wandelen Nederland

Meerdere dagen achter elkaar wandelen is ook in Nederland goed mogelijk. Nederland kent veel meerdaagse wandeltochten en allemaal met hun eigen karakter. In dit artikel neem ik je mee op de mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland. Van streekpaden tot aan lange-afstandswandelingen. Enjoy!

Wat zijn meerdaagse wandeltochten

Meerdaagse wandeltochten of meerdaagse trektochten betekend eigenlijk heel simpel dat je meerdere dagen achter elkaar wandeld. Meestal overnacht je ergens op de route zodat je de volgende dag gelijk weer door kunt met lopen. Dit kan natuurlijk de vierdaagse van Nijmegen zijn maar meestal denk je bij meerdaagse wandeltocht al snel aan bv het Pieterpad of het Dommelpad.

Dutch Mountain Trail langeafstandswandeling Nederland

Verschillende soorten meerdaagse wandeltochten Nederland

In Nederland hebben we twee officiële meerdaagse wandelroutes. Deze worden onderverdeeld in een lange-afstandswandeling of streekpad.

Lange-afstandswandeling (LAW)

Dit zijn eigenlijk alle meerdaagse wandelingen van meer dan 150 kilometer. Nederland telt momenteel zo’n 19 officiele lange-afstandswandelingen en een paar onofficiële zoals de Dutch Mountain Trail. Ze zijn meestal bewegwijzerd met rood-witte markering en lopen van a naar b door meestal meerdere provincies. Bekende lange-afstandswandelingen in Nederland zijn het Pieterpad, Nederlands Kustpad of Roots Natuurpad.

Streekpad

Alles wat eigenlijk een regionaal wandelpad is tussen de 80 en 365 kilometer is een streekpad. Het verschil met een LAW is dat een streekpad meestal in dezelfde provincie (of gebied) blijft en het begin en eindpunt meestal hetzelfde is (uitzondering hierin is het Hanzestedenpad). Streekpaden hebben een geel-rode markering.

Wandelen Blauwe Meer Drenthe

De mooiste meerdaagse wandeltochten

In dit onderstaande overzicht neem ik je mee op de mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland. Van korte wandeltochten naar echte LAW’s waar je weken mee onderweg kunt zijn. Hopelijk haal je hier genoeg inspiratie uit en ga jij binnenkort je volgende of misschien wel eerste meerdaagse wandeltocht lopen in Nederland.

Drenthepad | 329 kilometer

Drenthe is dé plek voor mooie en soms nog wel ongerepte natuur. Hoe mooi is het dan dat je daar 329 kilometer doorheen kunt wandelen? Je krijgt hier niet alleen mooie natuur maar ook veel ruimte en rust. Je wandelt door drie nationale parken en diverse natuurgebieden. Deze meerdaagse wandeltocht geeft je onderweg ook nog de bekende hunebedden. Waar we allemaal als kind wel eens geweest zijn.

Soort: Streekpad
Startpunt: je kunt overal op de route instappen
Eindpunt: je kunt overal op de route instappen
Provincie: Drenthe
Markering: Ja, geel-rode markering
Routeboekje hier te verkrijgen

Dutch Mountain Trail | 101 kilometer

De Dutch Mountain Trail wordt ook wel de zwaarste meerdaagse wandeltocht van Nederland genoemd. Dat is niet zonder reden trouwens. Je loopt wel niet in de bergen van Zwitserland maar je maakt tijdens de 101 kilometer wel ruim 1500 hoogtemeters. Je wandelt tijdens deze meerdaagse wandeling door Zuid-Limburg (en een beetje Duitsland en België) en je beklimt in totaal 7 bergtoppen (Wilhelminaberg, Schneeberg, Eyserberg, Gulperberg, Hakkenberg, Kattenroth en D’n Observant). Zelf vond ik D’n Observant het pittigste. Want klimmen mag je hier.

Soort: Streekpad
Startpunt: Eygelshoven
Eindpunt: Maastricht
Provincie: Zuid-Limburg
Markering: Nee, te lopen via routeboekje of gps (inladen op Komoot)
Routeboekje hier te verkrijgen

Roots Natuurpad | 456 kilometer

Als je van veel natuur om je heen houdt en vaak onverhard wilt wandelen dan is het Roots Natuurpad een echte aanrader. Volgens de bedenkers van het Roots Natuurpad is dit pad zo’n 70% onverhard. Het voordeel van deze lange afstandswandeling is dat elke etappe begint of eindigd bij een parkeerplek of OV-punt.

Soort: Langeafstandswandeling (LAW)
Startpunt: Delftzijl (Groningen)
Eindpunt: Goirle (Brabant)
Provincies: Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Brabant
Markering: Nee, te lopen via routeboekje of gps (inladen op Komoot)
Routeboekje hier te verkrijgen

Nederlands Kustpad | 725 kilometer

Nederland, duinen en strand gaan hand in hand samen en hoe gaaf is het als je langs de Nederlands Kust kunt gaan wandelen. Het is niet zomaar een meerdaagse wandeltocht maar eentje van 725 kilometer en de langste langeafstandswandeling in Nederland. Het Nederlandse Kustpad is een deel van de North Sea Trail die door o.a Denemarken, Duitsland, Engeland en Noorwegen loopt.

Soort: Langeafstandswandeling (LAW)
Startpunt: Sluis (Zeeland)
Eindpunt: Nieuweschans (Groningen)
Provincies: Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Groningen
Markering: Ja, via wit-rode markering
Routeboekje deel 1, deel 2 en deel 3

Edelherttrail | 370 kilometer

Een redelijk nieuwe langeafstandswandeling die voor een deel door Nederland gaat. Het is een 370 kilometer lang pad dat in de voetsporen van de edelhert treedt en ze willen dat je zoveel mogelijk door de ogen van het edelhert kijkt (figuurlijk ;). Tijdens deze LAW loop je door zoveel mogelijk groen en kom je langs de meest mooie plekjes in Nederland en Duitsland.

Soort: Langeafstandswandeling (LAW)
Startpunt: Monschau (Duitsland)
Eindpunt: Harderwijk (Gelderland)
Provincie: Gelderland (rest door Duitsland)
Markering: Nee, alleen te lopen via de app of met GPS (stuk bij de Veluwe, voor de rest moet je betalen)

Brabants Vennenpad | 233 kilometer

Ontdek via dit streekpad de prachtige Brabantse natuur. Tijdens het Brabants Vennenpad loop in een grote cirkel een rondje rondom Eindhoven. Je komt o.a. langs de Oisterwijkse Vennen en de Kampina. Natuurlijk moeten we ook de rivier de Dommel niet vergeten en de prachtige heidevelden van de Kempen.
Soort: Streekpad
Startpunt: je kunt overal op de route instappen
Eindpunt: je kunt overal op de route instappen
Provincie: Brabant
Markering: Ja, geel-rode markering
Routeboekje hier te verkrijgen

Wandelen Oisterwijkse Vennen
Gemsenweg Mannlichen Zwitserland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Yvonne

  Mooie verzameling wandelpaden. Voor mij persoonlijk echt too much, een meerdaagse tocht, maar anders zou de Dutch Mountain Trail me heel tof lijken. Gelukkig kun je ook stukjes lopen, of een rondje waar een deel van de wandeling in zit.

  Antwoord
  • stripeaway

   Het fijne aan vele meerdaagse wandeltochten in Nederland is toch wel het deel dat je ook per etappe kunt lopen :). Vaak is het openbaarvervoer goed rond de etappes. Wie weet zie ik je ooit op de Dutch Mountain Trail 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.