Lettelberterpetten

Wandelen over het Lettelberterpetten Plankenpad in Groningen

Wandelen, Wandelen Groningen, Wandelen Nederland

Op zoek naar een prachtige wandeling net buiten de stad Groningen? Stop dan met zoeken want ik heb hier een pareltje voor je: het Lettelberterpetten Plankenpad, een 250 meter lang vlonderpad door een moerasbos. Een nog best wel onbekend gebied dat zeker een bezoekje waard is. Ga je mee op avontuur?

Het natuurgebied Lettelberterpetten

De naam is moeilijk uit te spreken en het lijkt bijna op een tongbreker. Het Lettelberterpetten is een klein maar prachtig natuurgebied. De naam Lettelberterpetten verwijst naar zogenaamde ‘petgaten’ die ontstonden na vervening en liepen daarna vol met water. Het natte veen werd te drogen gelegd en op smalle stroken tussen de petgaten, ook wel de legakkers. Je kunt de structuur nog steeds terugzien in het landschap. De petgaten zelf zijn dichtgegroeid met bomen.

Lettelberterpetten
Lettelberterpetten

Wandeling door het Lettelberterpetten

Sinds eind 2020 is een een klein natuurbelevingspad aangelegd van 2.5 kilometer. De route begint met een wandeling over de dijk waar je een prachtig uitzicht krijgt over de weilanden. Daarna loop je ongeveer één kilometer langs het moeras richting de uitkijktoren. Beklim deze als het je lukt want het uitzicht is wederom weer mooi. Na de uitkijktoren kom je aan je rechterkant kan ook nog een vogelkijkhut tegen. Je moet een stukje van het pad af maar het is de moeite waard. Als je daarna nog een klein stukje de wandelroute vervolgt kom je eindelijk uit bij het plankenpad.

Lettelberterpetten

Het Petgatenpad ook wel het plankenpad

En dan kom je bij het mooiste stukje van de wandelroute door het Lettelberterpetten uit, het Petgatenpad ook wel het plankenpad. Zelf ben ik echt verzot op vlonderpaden en bezoek ik deze dan ook regelmatig. Dit plankenpad is ongeveer 250 meter lang en loopt dwars door het moerasgebied. Het zijn zoals je op de foto kunt zien smalle plankjes en je hebt op sommige stukken een passeerplank. Gelukkig lopen de meeste mensen langs dezelfde richting.

Waterdichte schoenen of laarzen aan

Oké, het bovenstaande hoeft niet altijd en geld vooral tijdens natte periodes of in de winter maar waterdichte schoenen is aan te raden. Het beleefpad loopt door het moeras dus het is ook erg belangrijk om niet van de planken af te wijken. Je wilt immers niet vast komen te zitten. Is het pad te nat of ben je je goede schoenen vergeten, kan je ook gewoon de route of het pad ernaast pakken naar het begin.

Lettelberterpetten

Routeinformatie beleefpad Petgatenpad

Route: 2.5 kilometer
Startpunt: Hooilanden 12 (ook een kleine parkeerplek)
Honden: Welkom maar aangelijnd (en kijk uit in het moeras)

Heerlijke wandeling in mijn eentje

De wandeling is dan niet zo lang maar ik had hier zeker wel wat meer mensen verwacht. Buiten de boswachter was ik hier helemaal alleen. Wel echt ontzettend fijn. Zo kon ik rustig de mooiste foto’s maken en genieten van de vogels en andere dieren om mij heen. Een wandeling Lettelberterpetten beleefpad is zeker een aanrader en goed te combineren met een bezoek aan de stad Groningen.

Lettelberterpetten

Overnachten in Groningen

Overnacht in een te gek mini huisje helemaal in backpackers stijl.

Een stoer vakantuihuisje prachtig ingericht en aan de rand van een wijdsuitzicht.

Verblijf in een pipowagen in het coulissen landschap van het mooie Westerkwartier! 

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)

Ken jij het Lettelberterpetten Plankenpad in Groningen al?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Boeken over wandelen

Ontdek de 100 mooiste wandelroutes in Nederland met dit boek.

Het 10.000 stappen boek - zet jij dit al op een dag?

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.