Vennen Huisvennenroute Kampina

Wandel de Huisvennenroute in de Kampina

Nederland, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

De Kampina in Brabant is het Brabant zoals het ooit was. De prachtige vennen en heide die het gebied maken. In de vroege ochtend, wandelend met dauw waarbij je hart een sprongetje maakt omdat je niet kan geloven dat het hier zo mooi is. Wandelen in de natuurgebied de Kampina is dan ook een must do wandelactiviteit voor jou als wandelaar. In dit artikel bespreken we de Huisvennenroute, een wandelroute van 6,7 kilometer.

Over het gebied

Op de Kampina vind je nog natte heide met vele vennen, geurende gagelstruwelen, loofbossen en blauwgraslanden. Ook leven er in dit gebied vele dieren die je regelmatig tegen zulk komen tijdens je wandeling. In 2016 keerde bv ook de das terug in de Kampina en voelt zich weer helemaal thuis.

In het grote deel van de Kampina zijn de meeste vennen ontstaan in de laatste ijstijd. De ijskoude poolwind blies het zand tot heuveltjes en door het regenwater wat er viel ontstonden er vennen. En omdat onderlaag een leemlaag heeft liep het water niet weg. Er zijn twee andere vennen, het Belversven en het Winkelsven die anders zijn ontstaan. Dit zijn namelijk weer restanten van het smeltwaterdal van de Beerze.

wandelen Huisvennenroute Kampina
wandelen Huisvennenroute Kampina

Wandelen in de Kampina

Zoals ik in de intro al vertelde is wandelen in de Kampina echt een must do als je van mooie bijzondere wandelingen houdt en dit natuurgebied heeft er veel. Toen wij moesten bedenken welke wandeling wij wilde lopen, hadden wij veel keuzestress want kiezen was moeilijk. Eenmaal aangekomen bij de bestemming hebben we uiteindelijk de keuze gemaakt om de Huisvennenroute te lopen. Als je deze wandeling in de Kampina al hebt gehad kun je er ook voor kiezen om de korte Tienhovenroute van 2.7 kilometer te lopen of combineer het met de Oisterwijkse Vennenroute zo’n 15 minuten rijden van dit startpunt.

wandeling Huisvennenroute Kampina
wandelroute Huisvennenroute Kampina

Huisvennenroute Kampina

De Huisvennenroute is misschien wel de mooiste wandelroute door dit gebied. De eerste kilometers loop je langs de grootste en kleinste vennen in het natuurgebied Kampina zoals de Kogelvangersven, Groothuisven en de Flacheven. Verder op de route doorkruis je heide die tijdens de heidebloei elk jaar prachtig is. Je sluit de wandeling af door een prachtig stukje bos dat in de herfst zorgt voor een klein sprookje.

Lees hier meer over de Natuurbelevingsroute in het Mastbos

Huisvennenroute Kampina wandelen
Huisvennenroute Kampina heidebloei wandeling

Met je hond wandelen bij de Kampina

Dit gebied is ontzettend leuk om met je trouwe viervoeter te verkennen. Onderweg zul je ook vele hondenliefhebbers tegen komen. Ook wij namen onze twee honden mee op verkenning. Let wel op dat je hier in een dierrijk gebied wandelt en je hond dus vast moet. De hondeneigenaren die we onderweg tegenkwamen, hadden hun hond los. Toen we na vroegen wat de regels hier zijn, is dat honden idd vast moeten maar dat hun dat nooit doen. Wij twijfelde eerst ook even maar besloten toch om de honden aan de lijn te houden ivm de vele andere dieren die er leven.

Huisvennenroute Kampina met honden
Huisvennenroute Kampina met honden

Een prachtige vennenroute

Ik weet nog goed het moment dat we de eerste vennen zagen. Een aantal wolken in de lucht, zonnetje op ons gezicht en een rustig briesje door onze haren. Stap voor stap, meter bij meter liepen we door de Kampina. Ik bleef maar foto’s maken omdat de omgeving zo mooi is. Het water van de vennen was stil, geen rimpel te bekennen en het enige wat ik buiten het wandelen en fotograferen kon doen was genieten.

Huisvennenroute route informatie

 • Startpunt: Parkeerplaats Huisvennen – Roond
 • Bewegwijzering: Witte pijlen
 • Honden: Welkom maar wel aangelijnd
 • Ondergrond: Bospad
 • Lengte: 6,7 kilometer
 • Hoogte meters: 0 hoogtemeters

Vind hier je overnachting als je wilt overnachten in de buurt van de Kampina.

wandelen Huisvennenroute Kampina
honden Huisvennenroute Kampina
Huisvennenroute Kampina wandelroute

Meer ontdekken in de Kampina

Ik ben zeker van plan om meer te ontdekken kwa wandelroutes in dit prachtige gebied. De Kampina heeft nog zoveel meer te bieden. Ook tijdens de jaarlijkse heidebloei wil ik deze wandelingen opnieuw gaan lopen. Men zegt dat het er prachtig is! Natuurlijk wandel ik niet alleen deze wandeling maar ontdek ik elke week een nieuwe wandeling. Wandelen in Nederland is zo gek nog niet en heeft zoals je kunt zien in deze blog ontzettend mooie plekken.

Ken jij het natuurgebied de Kampina in Brabant? En zou jij de Huisvennenroute wel eens willen wandelen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

wandelen in Nederland
Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

6 Reacties

 1. Lizette

  Leuk om jouw ervaring zo te lezen. Dit is onze favoriete wandeling en we lopen hem dan ook regelmatig. Of de volle 14 vennen (in combinatie met de Oisterwijkse vennen zoals je schrijft) of een van de verkorte versies. Prachtige omgeving!

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat leuk dat dit jullie favoriete wandeling is. De Huisvennenroute is natuurlijk ook echt een prachtige wandeling, samen met de Oisterwijkse Vennen.

   Antwoord
 2. Yvonne

  Gagelstruwelen.. die moest ik wel even googlen, haha. Mooie route weer Diana. Je bent echt flink aan de wandel. Heb je afgelopen weekend nog mooie routes gelopen ook?

  Antwoord
  • stripeaway

   Haha op Gagelstruwelen moest ik eerst ook Googlen ;). Is idd een erg mooie route en zeker ook een aanrader als je in de buurt bent. Ik probeer zelf minimaal 1 keer per week te gaan wandelen. Heerlijk om buiten te zijn. Afgelopen weekend hebben we ook twee wandelingen in de Veluwe gemaakt en een fietstocht door het Nationaal Park Hoge Veluwe.

   Antwoord
 3. Linda

  Wat maak jij veel gave wandelingen zeg. Dit is weer zo’n leuke, ik kan me heel goed voorstellen inderdaad dat je maar foto’s bleef maken. Deze wandeling zou ik ook wel eens willen doen, geweldig

  Antwoord
  • stripeaway

   Dank je wel 🙂 ben er idd veel aan het wandelen, heerlijk tot rust komen. Deze wandeling is idd echt een aanrader om te maken. Weet niet of het ver voor je is want anders zou je er een overnachting aan kunnen plakken zodat je nog meer van de omgeving leert kennen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.