Historische wandelroute Mastbos Breda

Wandel de Historische route door het Mastbos in Breda

Breda, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Herfst is weer in het land en dat betekend veel mooie wandelingen. Het Mastbos in Breda word sprookjesachtig en overal is er een oranje gloed aanwezig. Een wandeling door het Mastbos is meer dan belonend voor jouw wandelhart. Deze keer lopen we de Historische route van 8,7 kilometer door het Mastbos. Ga je mee?

Historische route in het Mastbos te Breda

Het is weer tijd voor een wandeling dichtbij huis. Sinds 2015 heeft het Mastbos in Breda 3 extra routes erbij: de Snuffelroute, de Natuurbelevingsroute en de Historischeroute. Alle drie lopen ze door verschillende delen van het Mastbos en brengen je langs de mooiste plekjes.

In de late ochtend besluit ik om mijn wandelschoenen aan te trekken en richting het Mastbos te gaan. Ik heb zin in een wandeling maar wil wel dichtbij huis blijven. Het Mastbos is daarvoor de ultieme plek.

Wandelen Mastbos Historische route
Wandelen Mastbos Historische route
Wandelen Mastbos Historische route

Start Historische route

Het is mogelijk om de route op meerdere plekken te starten, de meest makkelijk is bij restaurant de Boschwachter aan de huisdreef. Is er nou geen plek dan kun je je auto ook aan de Bouvignedreef zetten. Hier kan je ook op meerdere plekken de route op.

Genieten van de herfstkleuren

Dit gaat een mooie wandeling worden, dat is een ding wat ik zeker weet. Ik stap mijn auto uit die aan de Bouvignedreef staat en stap zo het bos in. De kleurenpracht komt schitterend op mij af en mijn ogen maken overuren. Tijdens het wandelen zie ik maar een handjevol mensen en uiteindelijk voor een aantal kilometer niemand. De Historische route is beduidend rustiger dan de andere twee thema routes.

Ik stop een aantal keer om foto’s te maken want de zonnestralen schijnen prachtig door de bomen heen. Toch vind ik het wel jammer dat het bos niet elke dag zo is, of gaat het dan vervelene? Maar ik geniet extra vandaag.

Wandelen Mastbos Historische route
Wandelen Mastbos Historische route
Wandelen Mastbos Historische route
Wandelen Mastbos Historische route

Zoek de paddenstoelen

Het einde van de herfst is een beetje in zicht en de paddenstoelen worden minder en minder. Toch weet ik er nog een paar te vinden. Het blijft super leuk om deze schimmels te fotograferen. Ik besef me gelijk wel dat ik natuurlijk veel langer ga doen over de wandeling maar met dit weer maakt dat mij niet uit.

Wandelen in de herfst in Mastbos

Langs de mooiste plekjes

Deze wandelroute brengt je langs de mooiste plekjes in het Mastbos. Zo loop je door lange boslanen, langs twee soorten vennen en door een stukje bos vol varens. Het is echt ongelovelijk mooi als het licht van de zon door de takken de grond raakt. Het Mastbos word opgelicht en krijgt een mooi tintje.

Onderweg zijn er een aantal mogelijkheden om te zitten, maak hier dan ook gebruik van. Neem lekker iets te eten mee en geniet even in stilte van de prachtige omgeving. Ruim natuurlijk wel even je troepjes op en laat niks achter.

Wandelen Mastbos Historische route
Wandelen Mastbos Historische route

Historische route informatie

 • Startpunt: Bouvingedreef of huisdreef bij restaurant de Boschwachter
 • Bewegwijzering: Vierkant paars wit bordje met een kasteel erop
 • Honden: Welkom maar wel aangelijnd
 • Ondergrond: Bospad
 • Lengte: 8.7 kilometer
 • Hoogte meters: 0 hoogtemeters

Vind hier je overnachting als je wilt overnachten in de buurt van het Mastbos.

Historische wandelroute Mastbos Breda
Historische wandelroute Mastbos Breda

Wandelen in het Mastbos

Het is niet alleen in de herfst aan aanrader maar het Mastbos heeft elk seizoen is moois te bieden. Gelukkig is het Mastbos sinds 2015 drie nieuwe routes rijker, wat de wandellaar weer meer wandelplezier geeft. De Historische route is ook gemakkelijk te combineren met andere routes. Je kunt zo gemakkelijk een dag op pad zijn. Neem wat eten voor onderweg mee en strijk neer voor een heerlijke picknick.

Overnachten in de buurt van het Mastbos

Hier een paar van mijn favoriete overnachtingsplekjes in Breda en dichtbij het Mastbos.

Klein, fijn en uniek is dit slaapplekje in Dorst. Verblijf in een oude reto caravan.

Verblijf in dit luxe en prachtig ingerichte natuurhuisje in Ulvenhout, ten zuiden van Breda.

Middenin een eigen bosje van 1,6 hectare ligt dit knusse natuurhuisje en op loopafstand van het Mastbos. 

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

 • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
 • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
 • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
 • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
 • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)

Zou jij de Historische wandelroute in het Mastbos Breda ook willen lopen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Boeken over wandelen

Ontdek de 100 mooiste wandelroutes in Nederland met dit boek.

Het 10.000 stappen boek - zet jij dit al op een dag?

Groetjes uit Brabant - op reis met leuke Brabantse taalgrapjes door Brabant

Houdoe een typisch Brabant stukje taal en perfect voor een te gek boek

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

12 Reacties

 1. Eva

  Niet een plek zo fijn als het Mastbos. Ik kom er graag, maar eigenlijk te weinig. Goed voornemen voor 2020 om eens vaker op de fiets te stappen en naar het bos te rijden.

  Antwoord
  • stripeaway

   Misschien eens samen een wandeling maken in het Mastbos?

   Antwoord
 2. Ech Wel

  Het Mastbos is inderdaad een heel fijn bos. Jaren geleden overnachtten we er in een hotel vlakbij en bleek een wandeling tussen de bomen zelfs een heilzame werking te hebben. Binnen het uur was mijn dikke kater nergens meer te bekennen….

  Antwoord
  • stripeaway

   Haha waarom denk je dat ik zo vaak wandel in het bos. Kom er altijd uitgeruster van terug (niet altijd wegens de kater haha)

   Antwoord
 3. Kim

  Wauw, wat is het daar mooi! En al die herfstkleuren, super tof! Ik denk dat ik binnenkort ook maar eens de Historische route ga wandelen!

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker doen Kim, is een erg toffe en mooie route 🙂

   Antwoord
 4. Kelly

  Wat een mooie foto’s Diana! Ik heb vorig jaar helaas weinig van de herfst gezien in Nederland want ik was op vakantie (hele goede reden trouwens, haha) en heb absurd veel gewerkt (minder goed reden). Herfstwandelingen zijn altijd zo fijn en dit jaar ga ik er echt tijd voor maken.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel Kelly 🙂

   Nou dat is idd ook geen verkeerde reden (totaal niet) behalve dat absurd veel werken is misschien wat minder. Ik stel mijn zelf elk jaar een doel met de herfst is om sowieso 1 herfstwandeling te maken 😉

   Antwoord
 5. Esther

  Wat heb je een mooie kleurrijke foto’s gemaakt. Lijkt me een prachtige wandeling om eens te maken. Het is er wel echt op zijn mooist in de herfst met al die teinten geel en bruin.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel voor je compliment 🙂
   Het Mastbos is idd op zijn mooist in de herfst. Alhoewel ik ook de heide periode kan aanbevelen en in de lente wanneer alles weer ontwaakt.

   Antwoord
 6. Jenny

  Wat een mooie plek om te wandelen! En lekker dichtbij voor jou.

  De herfstkleuren zijn geweldig mooi.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ik kijk stiekem nu ook wel weer uit naar de herfst puur om de mooie kleuren 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.