Heidewandelingen in Noord Brabant

De mooiste heidewandelingen in Noord Brabant

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Niets is mooier dan een wandeling dwars door paarse heides en ook dit jaar weer staan de heide al in volle bloei. Het is dus tijd om je wandelschoenen aan te trekken en erop uit te gaan. In dit artikel geef ik je tips over de 5 mooiste heidewandelingen in Noord-Brabant.

Drunense Duinen

De Drunense Duinen ligt in hartje Noord Brabant en is één van de mooiste gebieden in deze provincie. Dit komt deels omdat de Drunense Duinen de “kleine sahara” genoemd word maar ook is dit een prachtig gebied tijdens de bloei van de heide. Kilometers aan heide staat hier bijna elkaar jaar in bloei. Het is genieten hier! Je kan hier op verschillende manieren de omgeving verkennen. Stap op de fiets en leg kilometers af door bos en heide. Wil je iets dichterbij de natuur zijn, trek dan je wandelschoenen aan en loop over kleine paden door de heide heen. Ga natuurlijk niet op de heide staan of er door heen als er geen pad loopt.

Lees hier uitgebreid over wandelen in Loonse en Drunense Duinen met alle informatie die je nodig hebt.

Heidewandelingen in Noord Brabant

De Cartierheide

De naam zegt het al, dit gebied is een uitgestrekt gebied met veel heide en die heide staat dus bijna elk jaar in bloei. Het is een groot gebied dat ruimte geeft aan meerdere mooie wandelroutes. Zelf heb ik in de wintermaanden twee keer de paarse route gelopen. Een route van ongeveer 7 kilometer die je naar het centrum van de heide brengt. Niet verkeerd als je een mooie wandeling wilt maken tussen de bloeiende heide.

Lees ook: hier meer over wandelen op de Cartierheide

Heidewandelingen in Noord Brabant

Mastbos Breda

Deze plek kan ik natuurlijk niet vergeten in dit lijstje. Het Mastbos is sowieso al een prachtige plek om een mooie wandeling te maken maar tijdens de heide bloei nog een stuk mooier. Omdat deze plek eigenlijk dus praktisch mijn achtertuin is, ben ik hier vaak te vinden. Je hebt hier twee plekken waar je volop kunt genieten van de paarse heide. De beste heide vind je op de Galderse Heide. Hier staat momenteel de heide het beste in bloei.

Lees ook: alle wandelroutes in het Mastbos in Breda

Heidewandelingen in Noord Brabant

Strijkbeekse Heide

Wil je echt door een paarse deken van paarse heide lopen? Maak dan een wandeling over de Strijbeekse heide. Dit prachtige gebied leent zich uit voor meerdere langere wandelingen. Wil je een korte wandeling door alleen de heide maken? Dan kan dit ook. Vanaf de parkeerplek loop je zo de heide op. Ook zijn er in dit gebied niet al te veel mensen. Fijn als je even de rust wilt opzoeken.

Lees ook: Wandel de Smokkelroute vol geschiedenis door de Strijbeekse Heide.

Heidewandelingen in Noord Brabant

Grenspark Kalmthoutse Heide

Deels in Nederland en deels in België: de Kalmthoutse Heide. Dit prachtige gebied bestaat uit meerdere grotere vlakte vol heide. Je kan hier uren ronddwalen zonder op de zelfde plek terecht te komen. Het park brengt je dus door twee landen heen maar eerlijk gezegd merk je daar natuurlijk niks van. Je vind er in de natuurgebied ook bijzondere vogelsoorten. Extra leuk om hier soorten vogels met je camera of verrekijker te spotten.

Lees hier welke wandeling op de Kalmthoutse Heide met je hond kunt maken.

Heidewandelingen in Noord Brabant

Heidewandelingen Noord Brabant

Natuurlijk zijn er nog vele andere plekken in Noord Brabant waar je prachtige heidewandelingen kunt lopen. Ook in de rest van de Nederland zijn er gebieden, zoals de Postbank waar je kilometers ver weg kunt kijken over alleen maar paarse heide.

Geniet zolang je kunt want heide staat altijd maar even in bloei. Van ongeveer half augustus tot half september. Dit kan natuurlijk eerder beginnen maar ook later.  Ook kan er helemaal geen heide zijn zoals in 2018, waarbij alles dor en bruin was. Geniet er vooral nu, nu het er nog is.

Welke heidewandelingen in Noord Brabant horen er in het bovenstaande lijstje nog bij?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Lydia

  De Buisse heide bij Achtmaal hoort hier zeker bij. Er zijn mooie wandelroutes en 4 koepels langs de routes. Een paar vennen en ook plekken waar je evt. wat kunt eten. Huize Wallsteyn en de Angorahoeve, het atelelier van Henriëtte Roland Holst zijn hier ook. Langs de route zijn de gedichten van Henriëtte geplaatst

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat klinkt ook een fijne wandeling. Vooral omdat ik jarenlang in Zundert heb gewoond en niet van deze wandeling afweet. Dankjewel voor het delen 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.