Wandelen de prachtige Cartierheide in Brabantse Kempen

Nederland, Wandelen, Wandelen in Nederland

Kilometer

Hoogtemeters

Even lekker eropuit en je hoofd helemaal leeg maken. Dat probeer ik altijd als ik aan het wandelen ben. De Cartierheide stond wegens het prachtige heide gebied al langere tijd op mijn wandel bucket list. Eindelijk heb ik deze route kunnen lopen en kan je vertellen dat het zeker de moeite is. 

Wandelen Cartierheide

De prachtige Cartierheide maar deel uit van de Brabantse Kempen. Dit gebied en vooral de paarse wandel route word gezien als één van de mooiste wandelroutes van Brabant. In totaal is de Cartierheide 172 hectare groot waardoor je dus een grote scala aan wandelroutes hebt. Buiten de wandelroute langs de heide heb je ook prachtige (kortere) wandelingen die door een gebied van naald- en loofbossen gaan. Ook een aantal vennen ga je op je routes tegen komen.

Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen
Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen

Genieten op de Cartierheide

In de vroege ochtend kwamen wij aan op de (verkeerde parkeerplek) om de wandelroute te beginnen. Omdat deze parkeerplaats niet gelijk begon bij de paarse wandelroute, besloten we er een van 3 kilometer aan vast te plakken. In totaal hebben we zo’n 10 kilometer gelopen. We begonnen eerst in een prachtig bos, waar we na 1.5 kilometer uitkwamen bij de heide. Door de koude nacht lag er op veel plekken een klein laagje ijs. Super mooi om te zien. Op de plekken waar de zon al vroeg scheen, was het ijs dan ook snel weer weg.

Hoe verder we de Cartierheide oplopen, hoe mooier het word. Het is echt een prachtige plek. Het wisselt zich af met smalle bospaadjes tot aan wat bredere wegen die aan de rand van de heide lopen. Samen met de honden genieten we volop en willen we stiekem dat er geen eind aankomt.

Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen
Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen

Soorten dieren op de Cartierheide

De Cartierheide en het gebied eromheen huisvesting vele soorten dieren, van klein tot groot. Van mei tot oktober grazen elk jaar de Bazadaise- en Blonde d’Aquitaine-runderen. Buiten deze leuke dieren vind je er ook genoeg konijnen, diverse soorten vogel, levendbarende hagedis, hazelworm, heidekikkers en je komt hier bij geluk zelf slangen tegen. De slang word dan ook niet vaak gespot, maar blijft wel super als je deze reptiel tegen komt.

Lees ook: Ga wandelen bij de Oisterwijkse Vennen en word betoverd door de prachtige Vennen.

Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen
Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen

Wandelen met je hond op de Cartierheide

Wandelen met je hond is een fijne bezigheid. Wij proberen het zo vaak mogelijk te doen. Dit lukt aardig goed. Deze routes hebben wij dus ook gelopen met onze trouwe viervoeters. Het eerste stuk van de wandeling die wij hebben gelopen, mogen de honden los. Ze kunnen dan gelijk even hun energie kwijt. Bij de route om de Cartierheide moeten ze weer vast. Natuurlijk is dit heel goed, vooral om er tussen mei en oktober runderen los lopen. Maar wel zag ik elke hond los die wij tegen kwamen. Gelukkig stond elke hond goed onder appel. Dat vind ik top om te zien. Wel hebben wij ergens de honden losgelaten omdat er geen duidelijk bordjes beleid was of ze wel of niet vast moesten.

Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen
Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen

Natuurpoort TerSpegelt

Natuurpoort TerSpegelt is een goede start om te beginnen aan één van de wandelroutes. Hier begint ook de wandelroute waarbij je hond(en) los mag. Deze natuurpoort ligt net buiten het centrum van Eersel. Natuurpoorten zijn altijd een goede startpunt om je wandeling te beginnen. Elke natuurpoort heeft een horeca gelegenheid, informatie over de omgeving, veel en goede parkeergelegenheid en hier starten altijd wandelingen. Je kan een natuurpoort altijd herkennen aan een grote sleutel.

Als wij de omgeving niet zo goed kennen zoeken wij altijd naar een natuurpoort. Hierdoor kunnen wij onze wandeling goed en rustig beginnen zonder ons af te vragen of we wel goed lopen.

Lees ook: Net op de grens ligt het enige Nationale Park van België: de Hoge Kempen. Schitterend gebied!

Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen
Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen
Wandelen op de Cartierheide in de Brabantse Kempen

Heerlijk wandelen op de Cartierheide

Het is mooi, rustig en heeft genoeg afwisseling. Een perfecte wandeling die zijn eer aan doet als een van de mooiste van Brabant. Staat deze wandeling nog niet op jouw wandel bucket list? Dan zou ik dit maar gelijk doen. Je krijgt er geen spijt van. Moet je nou van ver komen? Dan heeft deze omgeving niet alleen wandelen op de Cartierheide voor jou in petto. De Brabantse Kempen staat vol van de prachtige wandelroutes. Je kan je hier zeker voor meerdere dagen vermaken.

Wandelen op de Cartierheide is zeker een aanrader. Ben jij er al eens gaan wandelen? Welke wandeling vind jij dat ik nog moet gaan ontdekken in Brabant?

Meer wandelen in Nederland 

Fietsvakantie in Afrika

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Goedkope Vliegtickets JANUARI

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Schiermonikoog (Nederland) - April

Barcelona - April

Dolomieten & Slovenie - Mei

Denemarken - September

Schotland

 

Wandelgidsen Nederland

GA GOED VOORBEREID OP PAD

Logeren & wandelen in natuurgebieden

Logeren en Wandelen in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Wandelingen in Nederland | Rother

Wandelingen in Nederland

Groenste wandelingen in de randstad

De groenste wandelingen in de Randstad

Wandelen op de rand van bos en boerenland

Wandelen op de rand van bos en boerenland

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.