Smokkelroute

Wandelen in Nederland

Smokkelroute Strijbeekse Heide

Route

7.9 kilometer

Meerdere plekken o.a. pannenkoekenboerderij ‘Het Smokkelaartje’.

Honden toegestaan (meerdere plekken aangelijnd).

4

JUNI, 2018

Een prachtige mooie route die je mee terug neemt in de tijd. Je loopt met deze wandelroute de route die de smokkelaars aflegde tussen Nederland en België. Het is niet alleen een prachtige omgeving maar ook het stukje geschiedenis maakt het extra interessant. 

Smokkelroute naar Belgie

Het grensgebied tussen Nederland en België bij de Strijbeekse Heide staat bekende om zijn grote smokkelgeschiedenis. Het was vroeger niet gemakkelijk om goederen en ook personen de vervoeren over de grens. Het was vooral erg duur. Omdat dat allemaal te vermijden werd er dus gesmokkeld. Helaas was dit vaak met gevaar voor eigen leven.

Helaas zijn er vroeger ook veel slachtoffers gevallen tijdens deze smokkelroute

Er werd dus heel veel gesmokkeld door mensen. Je zal er vast niet van staan te kijken dat het hier vooral ging om werkloze. Je kan denken aan alles wat goedkoper was in België dan in Nederland: suiker, elastiek, tabak, lampen etc. Maar ook levende dieren waren geen uitzondering. En dat alles op de fiets verstopt in de raarste plekken.

Wandelen met 28 graden

Dit was misschien niet onze beste beslissing maar we hebben er zeker geen spijt van. Toen we daar aankwamen begon de temperatuur al flink op te lopen. Toch wilde we door zetten omdat we moesten trainen. Op 16 juni lopen wij samen met nog meer mensen de ‘Nacht van de vluchteling’ en mogen we 40 kilometer gaan afleggen. Ook ga ik eind juni een LAW lopen en daar moet ook hard voor getraind worden.

Lees ook: Wandelen net over de grens bij Duitsland? Doe dan zeker het Teutoburgerwald gebied aan.

Gelukkig maakte de omgeving echt alles goed. Het is een prachtig gebied met een stuk geschiedenis erin. Je komt onderweg informatieborden tegen met extra uitleg.

Dazen en muggen

Oooooh wat was dit een verschrikking. Niet om je weg te jagen want de route kan je ook lopen als het minder warm is. Maar wat hadden wij een pech. Ik kwam thuis met 3 dazen steken en 2 muggen steken en mijn vriendin met één grote dazen steek en meerdere muggen steken. Je loopt hier langs meerdere gebieden waar veel water en weinig wind is. Dazen en muggen vinden dit echt de ultieme plek om een lekker hapje te gaan eten. Als het dan ook nog warm is en wij gaan zweten. Dus neem als je met warm weer in deze regio gaat lopen extra muggenspray mee of doe iets dikkere kleding (ja, ook als het warm is).

Bewegwijzering Smokkelroute

De route word erg goed aangegeven met vierkante bordje met een smokkelmannetje erop. De route zelf loopt door Nederland en België en ze geven ook aan wanneer je in België bent. Ik heb eigenlijk nooit echt gehad dat we moesten zoeken naar de bordjes. Wel eens dat we zo aan het kletsen waren dat we even terug moesten omdat we vergeten waren op te letten.

Lees ook: Nederland telt een scala aan mooie wandelroutes. Wat dacht je van deze prachtige wandeling in het Nationaal Park de Hoge Veluwe?

Handige informatie Smokkelroute

De smokkelroute is goed te lopen en de padden zijn goed onderhouden. Wel heb je onderweg weinig tot geen punten om drinken te kopen of iets te eten. Neem dus vooral bij warm weer je eigen drinken mee.

Wil je de echte smokkelroute lopen volg dan de bordjes met het smokkelmannetje erop. Ik wilde eerst de route lopen via een online kaart maar die liep heel anders.

Verder is het een gebied met veel water dus ook kans op veel muggen en andere steek vliegen. Ben je er allergisch voor dan zou ik dit gebied tijdens hoogseizoen voor de muggen even overslaan. Maar ben je nou echt eigenwijs, spray je dan extra goed in met muggenspray of andere hulpmiddeltjes.

Ook bestaat er één deel van de route uit grasvelden. Je ziet zoals bij de onderste foto dat het gras redelijk hoog staat en het pad minimaal is. Je moet hier wel doorheen wil je de route blijven volgen. Wij baalde omdat zo teken goed hun kans konden pakken. Doe dus of hoge sokken aan of een lange broek als je deze route gaat lopen. En controleer achteraf altijd goed op teken.

Smokkelroute in Strijbeek

Is een leuke mooie route als je een korte wandeling wilt maken. Ik ging samen met een vriendin en we hebben een heerlijke wandeling gehad.

Wandelinspiratie Noord Brabant

 

Hou jij ook van wandelen met een stuk geschiedenis?

 

Foutje gezien? Meld het

Pin it on Pinterest

Bucket List Wandelen in Nederland

Wandelen in Nederland is mooi, heel mooi. In deze Bucket List staan de mooiste wandelingen die je ooit een keer gemaakt moet hebben in Nederland. Welke kan jij al afstrepen?