Iedereen maakt wel blunders als ze op reis zijn. Blunderen en vooral fouten zijn er om van te leren. Zo ook maakte Paula een blunder om nooit meer te vergeten. Paula haar reis verliep iets anders dan gedacht in de Filipijnen. Voorbereiding is vaak het halve werk en als je haast zonder geld komt te zitten omdat de pinautomaten niet werken, is behoorlijk lastig. Benieuwd of ze nog een werkende pinautomaat heeft gevonden. Lees dan snel verder…

Geen pinautomaat op Port Barton

We hadden niet verwacht dat er in Port Barton geen pin automaat was. Toen we daar achter kwamen zijn we gaan rondvragen waar de dichtstbijzijnde pinautomaat te vinden was. Dit bleek een dorpje verderop te zijn, die we konden bereiken met de motor. Daarom besloten we motor te huren en richting het dorp verderop te gaan.

The next morning

Na vanochtend wakker geworden te zijn met een stel mieren die de marathon op mijn arm aan het lopen waren.  Zijn we de dag gestart met een trip terug naar Port Barton Town.

Op het strand aangekomen, bleek dat we moesten wachten tot er toevallig een boot kwam die ons naar de stad brengen. Andere optie was dat we de mensen die daar liepen konden laten bellen zodat er een boot vanuit de stad kwam. Dit laatste zou echter het dubbele kosten voor de oversteek, dus we kozen er voor om te wachten. Na een tijdje wachten vonden we het lang genoeg duren, en vroegen we of er toch gebeld kon worden. Terwijl we dit vroegen, kwam er toevallig de juiste boot aan en konden we daar mee de oversteek maken. Dit veroorzaakte wel wat gedoe. Want ze wilde ons het dubbele laten betalen terwijl er nog niet gebeld was. Ze op het punt stonden te gaan bellen. Na wat gekibbel over en weer zijn we toch voor de goedkope prijs over gegaan (de volhouder wint).

reizen in de Filipijnen, blunderen op reis, zonsondergang Filipijnen, geldautomaten Filipijnen,

Aangekomen op het strand, zijn we opzoek gegaan naar een motor om te huren. Dit om naar een stad één uur verderop te rijden voor de dichtstbijzijnde pinautomaat. We wisten namelijk niet dat Port Barton deze niet had…oeps.

Op de motor heb ik zo nu en dan een kreet van angst laten horen. Door de onverharde hobbelwegen, een stoet koeien die uitgelaten werden en doordat William dacht door paaltjes te kunnen slalommen waar een stalen draad tussen gespannen was. De Filipijnse voorbijgangers vonden het blijkbaar heel bijzonder om blanke mensen op een motor te zien, en toeterde en/of zwaaiden dan ook allemaal. Erg gezellig!

De lege pinautomaat

In Roxas aangekomen bleek de enige bruikbare pinautomaat leeg te zijn (dit is heel gewoonlijk in de Filipijnen). De mensen hier spraken geen of nauwelijks Engels, en konden ons dus ook niet vertellen wanneer hij weer bijgevuld zou worden. Het huren van de motor en de reistijd van ruim een uur hadden dus niet voor geld gezorgd. Helaas maar wel voor een onvergetelijke ervaring!

De volgende dag zouden we een nieuwe pin poging wagen, door de bus naar Puerto Princessa te pakken. Dit is 3 uur verderop! Hier zitten meer dan 30 pinautomaten, wat ons een beter idee lijkt dan een nieuwe poging in Roxas!

De volgende pinautomaat poging

Vanochtend om 7 uur zijn we weg gewandeld vanuit de Jungle hut, in de richting van het strand voor de boot naar de bus in Port Barton. De wandeling met onze rugzakken op was wat pittig, doordat we beide rugpijn hadden van ons avontuurlijke motor ritje naar Roxas van de vorige dag.

reizen in de Filipijnen, blunderen op reis, zonsondergang Filipijnen, geldautomaten Filipijnen,

Aangekomen bij de bus, duurde het zo’n 45 minuten voor we iedereen in Port Barton opgehaald hadden en we naar Puerto Princessa konden gaan. We zaten vrij dicht op elkaar geplakt, met 16 mensen in een voor Nederlandse begrippen 9 personen busje.  Maar…met 4-en naast elkaar + een kind op schoot op 3,5e stoel past blijkbaar prima!

Halverwege vloog de achterdeur van de bus nog open, waarvan het slot kapot was en deze daarom vast zat met een touw. Met een stalen buis is later nog geprobeerd het slot terug te vormen, maar ter vergeefs. Het touw was toch echt de oplossing. Deze kier achter ons zorgde er wel voor dat we de airco niet voelde, en we flink bezweet de rit hebben moeten doorstaan.

reizen in de Filipijnen, blunderen op reis, zonsondergang Filipijnen, geldautomaten Filipijnen,

De man waarbij we de vorige dag onze bus ticket gekocht hadden, kwam vanochtend met het voorstel om voor wat extra geld na alle stops voor andere passagiers ons door te brengen naar een geldautomaat, daar even te wachten en ons dan gelijk mee terug te nemen naar Port Barton. Echter kwam er ‘s ochtends aan het eind van het ophaal rondje een andere chauffeur achter het stuur, die van niets wist. Na wat overleg verzekerde deze man dat het alsnog goed zou komen.

Eindelijk een pinautomaat

De 3 uur heenreis (volgens de vorige chauffeur) werden er ruim 4, en na het pinnen (wat gelukkig in één keer lukte) kregen we een telefoon in onze hand gedrukt met een goed Engels sprekende mevrouw aan de lijn, die ons vertelde dat de chauffeur opnieuw langs het vliegveld zou rijden om mensen op te halen, en dat we dan terug zouden rijden.

Voor de tweede keer bij het vliegveld aangekomen, stapt de chauffeur, zonder iets te zeggen en de auto aan latende uit en loopt weg. Na bijna een uur kwam hij terug, en zijn we de weg vervolgd om mensen op te halen. Bij een andere busterminal hebben we weer een uur gewacht, tot de bus weer met 16 personen vol geladen was.

reizen in de Filipijnen, blunderen op reis, zonsondergang Filipijnen, geldautomaten Filipijnen,

Uiteindelijk zijn we om half 6 terug aangekomen in Port Barton. Dit was dus heel wat later dan 3 uur heen en 3 uur terug. De buschauffeur ging bellen met de man van ‘s morgens over wat we moesten betalen. Dit bedrag vertikte wij natuurlijk te geven na een reis van 9 uur. Na net zoals de vorige dag een flinke woordenwisseling. Gelukkig wat telefoontjes over en weer hebben we toch een goedkope busrit gehad.

Wat heb je er van geleerd?

Wij hebben er van geleerd dat we voortaan uitzoeken waar er pinautomaten zijn. Dat we iig met genoeg contant geld op pad gaan!

Zo zie je maar weer dat een goede voorbereiding het halve werk is. Pinautomaten in Aziatische landen kunnen soms nogal voor problemen zorgen. Ga altijd met genoeg contant geld op zak zodat je nooit zoals Paula voor verrassingen komt te staan. Natuurlijk heeft dit Paula een enorm avontuur gegeven. Soms het dat ook het geen wat je nodig hebt uiteindelijk.

Meer blunders op reis lezen:

  • Over hoe Jenny haar laptop met al haar foto’s vergat op het vliegveld.
  • Dat Diana haar telefoon net voor vertrek naar Zambia in de wc lied vallen.
  • En hoe Thirsa op de verkeerde datum op het vliegveld stond.

De komende tijd interview ik meer mensen over hun reisblunders en wat ze daar van hebben geleerd. Denk jij nou, hé ik heb ook een geweldig reisblunder en wil je die delen. Mail dan naar info@stripeaway.nl.

 

Foutje gezien? Meld het.