blunderen op reis, je laptop vergeten, al je foto's kwijt,

Blunderen op reis | de vergeten laptop met alle foto’s

Iedereen maakt wel blunders als ze op reis zijn. Blunderen en vooral fouten zijn er om van te leren. Zo ook maakte Jenny van IkReis een blunder om nooit meer te vergeten. Jenny reist heel de wereld over en schrijft daar met volle passie over. Omdat Jenny ook graag foto’s maakt is deze blunder een verschrikking voor elke fotograaf. 

Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Ook waar gereisd wordt, worden wel eens fouten gemaakt. Ja, ik heb me wel eens af laten zetten. Ik ben wel eens mijn pinpas kwijt geraakt. En mijn telefoon. Ook heb ik wel eens op de foute dag op het vliegveld gestaan. Mijn grootste blunder op reis is echter het vergeten van de security.

Fotogeniek Syrië en Libanon

Eind 2010, mijn rondreis door Syrië en Libanon zat er weer op. Het was een mooie reis – net voor de gruwelijke oorlog in Syrië zou starten. Het was mijn tweede reis naar Syrië en ik was helemaal verliefd op het land. Mijn camera had dan ook niet stil gestaan.

Ik ben dol op fotografie en ik zorg dan ook voor een goede backup op reis. Zo ook tijdens deze reis: ik bewaarde mijn foto’s niet alleen op een SD-kaartje, maar ook op mijn notebook én een externe harde schijf. Zou voldoende moeten zijn, toch?

Aan het eind van mijn reis begon de externe harde schijf te happeren. Rotding. Ik wiebelde eens wat met het kabeltje, maar dat mocht al snel niet meer baten. Bah. Gelukkig ben ik niet voor een gat te vangen, en had ik een extra backup. Ik neem mijn verlies en laat mijn reis er niet door verpesten.

blunderen op reis, je laptop vergeten, al je foto's kwijt,

Blunder: de vergeten laptop

Op de laatste reisdag gaat het echter goed mis. Het is chaotisch op het vliegveld. Mijn handbagage tas moet gewogen worden: oei, met camera, lenzen en laptop weegt deze beslist meer dan de toegestane vijf kilogram. Ik prop de zwaarste lenzen in mijn jaszak en kom zonder problemen door de eerste controle.

Dan moet ik zélf door het poortje. Ik mis mijn routine, in mijn jas zitten lenzen die er niet horen. Snel doe ik deze terug in mijn tas. De tas gaat door de x-ray. Maar goed, een tas vol elektronica vraagt vaak om een extra controle. Alles moet de tas uit. En ik moet blijkbaar gefouilleerd worden. Tijd om alles in te pakken heb ik niet, als vrouw moet ik mee naar een apart kamertje op het vliegveld van Beirut. Twee vrouwelijke beambten fouilleren mij.

blunderen op reis, je laptop vergeten, al je foto's kwijt,

Het lijkt een eeuwigheid, eindelijk mag ik terug naar mijn spullen bij de x-ray. Inmiddels ben ik al door verschillende mensen achter me in de rij gepasseerd. Mijn spullen liggen verloren op de band. Snel prop ik alles in mijn tas en loop ik richting vliegveld.

Ik merk pas halverwege de vlucht dat ik mijn laptop vergeten ben. En het ergste: mijn SD-kaart met foto’s zit niet in mijn camera, maar in mijn laptop! En zo ben ik al mijn foto’s kwijt. Ik kan wel janken (wat ik ook doe).

P.S. Na heel veel telefoontjes en spannende momenten gebeurt er een klein wonder. Een week na thuiskomst worden mijn laptop en ik herenigd. Hoera!

Meer blunders op reis lezen:

De komende tijd interview ik meer mensen over hun reisblunders en wat ze daar van hebben geleerd. Denk jij nou, hé ik heb ook een geweldig reisblunder en wil je die delen. Mail dan naar info@stripeaway.nl.

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.