Wandeling Cartierheide in de Brabantse Kempen

Wandeling Cartierheide in de Brabantse Kempen

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Kilometer

De wandeling Cartierheide stond wegens het prachtige heide gebied al langere tijd op mijn wandel bucket list. Eindelijk heb ik deze route kunnen lopen en kan je vertellen dat het zeker de moeite is. Waarom het de moeite waard is leg ik je uit in dit artikel. 

De Cartierheide in de Brabantse Kempen

De prachtige Cartierheide maakt deel uit van de Brabantse Kempen. Dit gebied en vooral de paarse wandel route word gezien als één van de mooiste wandelroutes van Brabant. In totaal is de Cartierheide 172 hectare groot waardoor je dus een groot scala aan wandelroutes hebt. Buiten de wandelroute langs de heide heb je ook prachtige (kortere) wandelingen die door een gebied van naald- en loofbossen gaan. Ook een aantal vennen ga je op je route tegen komen.

Cartierheide wandeling
Cartierheide wandelroute
Wandeling Cartierheide

Genieten op de Cartierheide

In de vroege ochtend kwamen wij aan op de (verkeerde parkeerplek) om de wandelroute te beginnen. Omdat deze parkeerplaats niet gelijk begon bij de paarse wandelroute, besloten we er een van 3 kilometer aan vast te plakken. In totaal hebben we zo’n 10 kilometer gelopen. We begonnen eerst in een prachtig bos, waar we na 1.5 kilometer wandelen uitkwamen bij de heide. Door de koude nacht lag er op veel plekken een klein laagje ijs. Super mooi om te zien en heerlijk fris. Op de plekken waar de zon al vroeg scheen, was het ijs dan ook snel weer weg.

Hoe verder we de Cartierheide oplopen, hoe mooier het word. Het is echt een prachtige plek. Het wisselt zich af met smalle bospaadjes tot aan wat bredere wegen die aan de rand van de heide lopen. Samen met de honden genieten we volop en willen we stiekem dat er geen eind aankomt.

Lees ook: Ga wandelen bij de Oisterwijkse Vennen en word betoverd door de prachtige Vennen.

Wandeling Cartierheide in de Brabantse Kempen
Cartierheide wandelroute
Cartierheide paarse wandelroute

Soorten dieren op de Cartierheide

In de Cartierheide en het gebied eromheen wonen vele diersoorten. Van mei tot oktober grazen er elk jaar de Bazadaise- en Blonde d’Aquitaine-runderen. Buiten deze leuke dieren vind je er ook genoeg konijnen, diverse soorten vogel, de levendbarende hagedis, hazelworm, heidekikkers en je komt hier bij geluk zelfs slangen tegen. De slang word dan ook niet vaak gespot, maar blijft wel super als je deze reptiel tegen komt.

Wandeling Cartierheide met honden
Wandeling Cartierheide in de Brabantse Kempen

Wandelen met je hond op de Cartierheide

Wandelen met je hond is een fijne bezigheid. Wij proberen het zo vaak mogelijk te doen en dit lukt aardig goed. Deze routes hebben wij dus ook gelopen met onze trouwe viervoeters. Het eerste stuk van de wandeling die wij hebben gelopen, mogen de honden los. Ze kunnen dan gelijk even hun energie kwijt.

Bij de paarse route om de Cartierheide moeten ze weer vast. Natuurlijk is dit heel goed, vooral omdat er tussen mei en oktober runderen los lopen maar wel zag ik een aantal honden los die wij tegen kwamen. Gelukkig stond elke hond wel goed onder appel. Wel hebben wij ergens op de heide de honden wel losgelaten omdat er geen duidelijk bordjes beleid was of ze wel of niet vast moesten.

Wandeling Cartierheide in de Brabantse Kempen met honden
Wandeling Cartierheide in de Brabantse Kempen met honden
Wandeling Cartierheide in de Brabantse Kempen met honden

Parkeren Cartierheide: Natuurpoort TerSpegelt

Natuurpoort TerSpegelt is een goede start om te beginnen aan één van de wandelroutes op de Cartierheide. Hier begint ook de wandelroute waarbij je hond(en) los mag. Deze natuurpoort ligt net buiten het centrum van Eersel.

Natuurpoorten zijn altijd een goed startpunt om je wandeling te beginnen. Elke natuurpoort heeft een horeca gelegenheid, informatie over de omgeving, veel en goede parkeergelegenheid en hier starten altijd wandelingen. Je kan een natuurpoort altijd herkennen aan een grote sleutel.

Als wij de omgeving niet zo goed kennen zoeken wij altijd naar een natuurpoort. Hierdoor kunnen wij onze wandeling goed en rustig beginnen zonder ons af te vragen of we wel goed lopen.

Lees ook: Wandel de prachtige natuurbelevenigsroute in het Mastbos bij Breda.

Wandeling Cartierheide in de Brabantse Kempen
Wandeling Cartierheide in de Brabantse Kempen

Heerlijk wandelen door een prachtig natuurgebied

Het is mooi, rustig en heeft genoeg afwisseling. Een perfecte wandeling die zijn eer aan doet als één van de mooiste van Brabant. Staat deze wandeling nog niet op jouw wandel bucket list? Dan zou ik dit maar gelijk doen. Je krijgt er geen spijt van. Moet je nou van ver komen? Dan heeft deze omgeving niet alleen wandelen op de Cartierheide voor jou in petto. De Brabantse Kempen staat vol van de prachtige wandelroutes. Je kan je hier zeker voor meerdere dagen vermaken.

Wandelen op de Cartierheide is zeker een aanrader. Ben jij er al eens gaan wandelen? Welke wandeling vind jij dat ik nog moet gaan ontdekken in Brabant?

Sla dit artikel op in Pinterest en vind het later gemakkelijk terug

Pinterest Cartierheide

Misschien vind je dit ook wel interessant

wandelen in Nederland
Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.