Wouwse Plantage wandelroutes

Wandelen Wouwse Plantage | wandelgebied in Brabant

Nederland, Wandelen, Wandelen in Nederland, Wandelen Noord Brabant

Een tijdje geleden besloten we te gaan wandelen in het rijke bosgebied de Wouwse Plantage in Noord Brabant. Wandelen in de Wouwse Plantage is een wandeling van rust, fluitende vogels en de wind die ruist door de bladeren. Wij maakte een 6,5 kilometer lange wandeling en waren blij verrast door de omgeving. Kom ik neem je mee op een leuk wandelavontuur.

De Wouwse Plantage

Al eeuwenlang herbergt Brabant één van de mooiste bosgebieden in Nederland: het Landgoed Wouwse Plantage. Een prachtig boslandschap dat als één van de laatste boslandschappen van Nederland tot stand is gebracht. De Wouwse Plantage heeft meer dan viereneenhalve eeuw aan geschiedenis en heeft toen veel verandering doorgemaakt waardoor het tijd nu lijkt stil te staan. In de avondschemer komen er dan ook veel dieren tevoorschijn met name in het ‘woeste gedeelte’.

Wouwse Plantage wandelen

Wandelroutes Wouwse Plantage

De Wouwse Plantage heeft in totaal 8 wandelroutes bestaande uit korte en lange wandelingen. Vier wandelroutes hebben een korte versie en een lange versie waardoor het totaal op 13 wandelroutes uitkomt. Het fijne aan de Wouwse Plantage is, is dat alle wandelroutes bij Natuurpoort Wouwse Plantage beginnen en eindigen. De wandelingen kunnen ook in twee richtingen gelopen worden. Hieronder zal ik een aantal tips geven voor leuke variaties van verschillende wandelingen door de Wouwse Plantage.

Wandelroutes tot 5 kilometer

Wandelroute Bloem – 2.5 km
Is een kleine snelle wandelroute perfect voor gezinnen of mensen die minder mobiel. Is te volgen via het oranje bordje met een bloem erop.

Wandelroute Salamander – 3.5 km
Zelfde als wandelroute Bloem. Handig voor een korte maar mooie wandeling. Is te volgen via het oranje bordje met een salamander.

Rondje Rokx – 5 km
Loopt voornamelijk over open terrein en is te volgen via de zwarte bordjes.

Wouwse Plantage wandelroute

Wandelroutes van 5 tot 10 kilometer

Wandelroute De Spil – 6.5 km
Tijdens deze wandeling wandel je voornamelijk over bospaden van het Landgoed Wouwse Plantage en het Nieuwe Wereldbos. De route is te volgen adv de gele bordjes.

Wandelroute Derde Wereldbos – 6.5 km
Deze groen-witte route loopt voornamelijk door het bos. Een echte boswandeling. Hier doorkruist je ook het Nieuwe Wereldbos wat erg bijzonder is.

Wandeltip Brabant: loop de leuke wandelroute het Kikkerpad in de Kalmthoutse Heide.

Wouwse Plantage wandelen

Wandelroutes vanaf 10 kilometer

Wandelroute Landgoed Wouwse Plantage en Zurenhoek – 9 en 12.5 km
Een wandeling met afwisselend landschap, gedeeltelijk door een open gebied maar over het algemeen veel loofbos. De route is uit te breiden naar 12.5 km en daarmee kom je langs de Borgvlietse Duinen en het Woeste Gedeelte. Te volgen via de groene bordjes

Wandelroute Bruggetje van Riet of Hopmeer – 9 of 13,5 km
Beide wandelingen lopen voor het grootste deel over verharde paden en een klein deel over een onverhard pad. Let er wel op als er veel regen is gevallen is het onverharde gedeelte modderig. De wandelroute van 9 kilometer is uit te breiden naar 13.5 km. Te volgen via de lichtblauwe bordjes.

Wandelroute Soli Deo Gloria – 12 km
Een gevarieerde wandeling die je voor een deel brengt langs De Zoom, Belgisch agrarisch gebied en deel bosgebied. Te volgen via de rode bordjes

Wandelroute Trapke Op – 15 km
De langste wandelroute in de Wouwse Plantage met een afwisselend landschap. Te volgen via de groen witte borden.

Wouwse Plantage wandelen

Wandelen met honden in de Wouwse Plantage

Honden zijn van harte welkom in de Wouwse Plantage. Op sommige plekken mag de hond los en op sommige plekken geldt er een aanlijnplicht en dit heeft te maken met de vele andere dieren die er leven. Zorg er altijd wel voor dat je hond luistert.

Wandeling over De Spil

Wij besloten de 6.5 kilometer lange wandelroute De Spil te lopen. Als je bij de parkeerplaats gelijk rechts afslaat kom je al snel in een prachtige stukje bos. Vanuit daar doorkruis je steeds andere stukken landschap. Soms zijn de stukken die je moet doorkruisen wat saai maar dan wordt dan al snel goed gemaakt door de prachtige natuur die op je staat te wachten.

Wij vonden het echt een heerlijke wandeling met genoeg variatie en de honden hadden onderweg ook veel plezier door de vele takken die er op het pad lagen. Het is verder ook een erg rustig gebied en in totaal kwamen we maar 4 andere wandelaars tegen. Het is zeker een aanrader om hier een fijne wandeling te maken.

Ben jij al eens gaan suppen in Nijmegen of op de Waal? 

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Gelderland (Nederland) - Mei

Ardennen (België) - Juni & juli

Gelderland & Giethoorn - Juli

Waddeneilanden - Augustus

Denemarken - September

Griekenland - Oktober

Luxemburg - Oktober & november

Terschellingen (Nederland) - wordt verschoven naar 2021

Dolomieten & Slovenie - wordt verschoven naar 2021

..

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

8 Reacties

 1. Linda

  Ik kende dit gebied helemaal nog niet, dus leuk om over te lezen. Ik zou denk ik voor een wandeling tussen de 5 en 10 km in kiezen, ideale lengte altijd. Het gebied ziet er prachtig uit in ieder geval

  Antwoord
  • stripeaway

   Leuk om te horen dat je het nog niet kent en dat je het een mooi gebied vind. Zeker een aanrader om een keer te gaan wandelen 🙂

   Antwoord
 2. Yvonne

  Genoeg wandelroutes om uit te kiezen daar. Ik had nog nooit van dit gebied gehoord, net als heel veel van de wandelgebieden waarover je schrijft. Leuk om zo weer wat nieuwe inspiratie in eigen land op te doen Diana.

  Antwoord
  • stripeaway

   Fijn dat je nieuwe inspiratie op doet adv van mijn artikelen :). De Wouwse Plantage is idd ook een prachtige en nog ongekend gebied. Heerlijk!

   Antwoord
 3. Daphne de Vries

  Wat weer een hoop mooie wandelingen. Er is volgens mij echt heel veel te wandelen in Brabant. Ik wist wel dat de Wouwse Plantage bestond, maar had er totaal geen beeld bij. Nu in ieder geval weer genoeg wandelinspiratie voor een natuurbezoek aan Brabant 😉

  Antwoord
  • stripeaway

   Je kunt meer dan zat wandelen in Brabant. Ik ben al een aantal maanden actief bezig en nog steeds niet alles gezien.

   Antwoord
 4. Aniek

  Wat een fijn overzicht van de wandelroutes. Ik kenden het gebied nog niet, maar het ziet er uit als een fijne, rustige wandelomgeving.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel :). Het is echt een fijne rustige wandeling die nog redelijk onbekend is.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.