Buskersbos wandelen

Wandelen in het Buskersbos bij Winterswijk

Nederland, Wandelen, Wandelen Gelderland, Wandelen Nederland

Een wandeling uitroepen als één van de mooiste wandelingen in Nederland doe ik niet heel snel. Wandelen is vaak al heel mooi maar als je regelmatig een aantal wauw momenten hebt weet je dat dit stukje natuur speciaal is. Tijdens ons weekend in Winterswijk liepen wij door het Buskersbos, waar de Boven- Slinge zich kronkelend een weg zoekt door een verborgen stukje ruige natuur.

Het Buskersbos

Het Buskersbos ligt net buiten Winterswijk en is een bos met prachtige natuur. De Boven- Slinge, een kleine beek in Gelderland loopt hier doorheen. Bomen groeien er over de beek heen, de natuur is ruiger dan op andere plekken, een zandige bodem en grasland waar pinksterbloemen groeien. Ook leven er hier kamsalamander en de kleine watersalamander.

Buskersbos wandelen
Buskersbos wandelen

Wandelen in het Buskersbos

Tijdens ons weekendje Winterswijk besloten we vooral de natuur in te trekken. We zochten een aantal leuke bosgebieden uit en kwamen o.a. door een tip bij dit natuurgebied uit. Het was even zoeken in het begin waar we konden parkeren, maar na een tijdje hadden we de parkeerplek gevonden. Er is geen uitgezette route dus besloten we het Buskersbos gelijk in te trekken. We volgde de wandelpaden op de wandelapp Komoot en kwamen na 500 meter lopen bij de Boven- Slinge terecht.

De Boven- Slinge

De Boven- Slinge is een beek die bij Kotten in gemeente Winterswijk binnenkomt. Deze stroomt vervolgens o.a. ook door natuurgebied Bekendelle (ook prachtig gebied om te wandelen) via Bredevoort en Varsseveld. De Boven- Slinge mondt uit in Gaanderen in de Oude IJssel.

Er zijn verschillende plekken waar je een wandeling rondom de Boven- Slinge kunt maken. Je kunt er ook voor kiezen om geheel langs de Boven- Slinge te wandelen. Deze is in zijn totaliteit 55 kilometer lang dus perfect voor een 2 of 3 daags wandelavontuur in eigen land.

Buskersbos wandelen
Buskersbos wandelen

Struinen door de bossen

Het stond slecht aangeven waar we nou precies moesten beginnen. Daardoor zijn we begonnen aan de verkeerde kant van de Boven- Slinge. We liepen over een pad en zagen uiteindelijk de beek. We merkte al op dat er veel bouwverkeer aanwezig was en hoorde later dan Natuurmonumenten hier bezig is om het bos meer variatie te geven. We liepen door maar stuitte uiteindelijk op een doodlopend pad.

We konden ervoor kiezen om de 2 kilometer die we al hadden gelopen, terug te lopen maar we besloten op een klein avontuur te gaan. We liepen het bos in en bleven de beek volgen. Op sommige stukken was het zo smal dat we links prikkeldraad hadden, rechts de beek en in het midden brandnetels. Gelukkig hadden we goede kleding aan en konden we er zonder problemen doorheen.

Na een paar 100 meter struinen zagen we weer een soort van pad. Het was duidelijk te zien dat wandelen in het Buskersbos op deze manier, meer mensen hebben gedaan. We volgde dit mini pad wat uiteindelijk uitkwam bij het punt waar de route zich verder vervoert.

Buskersbos wandelen

Terug langs het mooiste stukje natuur

Toen we eenmaal weer op de route waren, besloten we terug te lopen richting de auto. We zagen dat we weer op een wandelpad waren en wisten dat we niet meer fout konden lopen. Dit stuk is by far het mooiste stuk van heel het Bunkersbos. Door de vele bomen aan de kant van de beek, het verhoogde dijkje waar de bomen op staan, bomen die over de beek heen hangen, helemaal vol gegroeid met mos en planten, geeft het even “ik ben niet in Nederland” gevoel weer. Na een kilometer of 3 komen we weer aan bij de auto, waar we gelijk zien welk pad we eigenlijk hadden moeten pakken 😉

Wandeltip Brabant: Wandel op Landgoed Baest bij Oirschot langs de Groote en Kleine Breerze

Buskersbos wandelen
Buskersbos wandelen

Parkeren Buskersbos

Wij hebben onze auto geparkeerd aan de Kottenseweg, hier ligt een kleine parkeerplek. Let wel op dat het verkeer hier voorbij raast dus dat je goed in de berm parkeert. Wij vonden het wel een twijfelgeval maar konden geen andere parkeerplek vinden en je zag goed dat hier vaker werd geparkeerd.
Vanaf daar steek je niet het grote pad in maar loop je aan de linkerkant, voorbij de brug (goed kijken) links het bospaadje in.

Wandelen met je hond

Je trouwe viervoeter is hier welkom maar moet wel aangelijnd. Dit staat helaas niet overal even goed aangegeven. Wij kwamen er pas achter toen we al 3 kilometer van de wandeling erop hadden zitten. Onze honden vonden de wandeling heerlijk, vooral omdat er veel water aanwezig is.

Buskersbos wandelen
Buskersbos wandelen

Een klein avontuur

Het was zeker een mini avontuur in eigen land. Heerlijk om zo te struinen in het bos en niet wetend wat je gaat tegenkomen. Het Buskersbos is echt een prachtig stukje natuur in Winterswijk. Zeker een aanrader als je een korte maar mooie wandeling wilt maken. Wandelen in Winterswijk is sowieso een aanrader. Veel veengebieden en wandelingen langs beken.

Ken jij het Buskersbos bij Winterswijk al en zou jij hier willen wandelen? 

Misschien vind je dit ook wel interessant

Buskersbos wandelen

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.