Landgoed Baest wandelen

Wandelen op Landgoed Baest bij Oirschot

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Een verborgen parel, dat is Landgoed Baest bij Oirschot zeker. De Groote en Kleine Beerz wateren hier doorheen en dit geeft het Landgoed iets sprookjesachtig. Onderweg kom je meerdere bruggetjes tegen en vele oude en grote bomen. Samen met mijn zus en haar twee honden maakte we hier een prachtige wandeling met beide beken vol water.

Het Landgoed Baest

Men noemt dit Landgoed ook wel het mooiste landgoed van Brabant. Alhoewel ik vele andere mooie plekken heb mogen bewonderen, staat Landgoed Baest zeker wel in mijn top 10 van de mooiste wandelplekjes in Brabant.

Landgoed Baest ligt in de gemeente Oirschot, tussen Tilburg en Eindhoven. Het Landgoed is zo’n 500 hectare groot en bestaat grotendeels uit bos, weiden en waterpartijen. Als je door het Landgoed wandelt merk je gelijk dat er veel rust en stilte hangt. Tijdens onze wandeling zijn we in totaal maar 5 mensen tegen gekomen en dat voor een zaterdag.

Landgoed Baest wandelen

Geschiedenis


De geschiedenis van Landgoed Baest gaat zo’n 800 jaar terug. In de eeuwen daarna is er veel gebeurd. Het is in de loop der eeuwen in vele handen gevallen en is uiteindelijk in 1629 verkocht aan particulieren. De eeuwen daarna is het weer in verschillende handen gevallen en is er rond het jaar 2000 begonnen aan een het herstel van de formele ganzepoot en zijn er ook plannen om de anderen structuren op het landgoed aan te pakken. Ze willen deze unieke historische vorm behouden.

Kenniscentrum met thema bijensterfte

Bij de parkeerplek zie je het al gelijk. Landgoed Baest wilt in het kader van educatie uitgroeien tot een regionaal kenniscentrum rond het thema bijensterfte. Dit doen ze in samenwerking met Food4Bees. Zelf vind ik dit erg belangrijk en tijdens je wandeling zul je hier en daar al verschillende plekken tegen komen in passen in het thema.

Landgoed Baest wandelen

Wandelen Landgoed Baest

Je kan je wandeling langs de kleine Beerze of grote Beerze of gewoon langs beide lopen. Wij besloten de wandeling te beginnen bij de kleine Beerze. Dit had twee redenen. De eerste was gewoon omdat we niet goed wisten waar we precies moesten beginnen. Ten tweede, achteraf bleek dat de kleine Beerze kwa waterstand hoog stond, dit is normaal veel minder of helemaal niet i.v.m. de droogte.

Het wandelen over Landgoed Baest is een erg mooie verrassing. Ik hou sowieso erg wandelingen langs beken en rivieren. Zo deed ik al eerder een wandeling langs de Boven-Slinge in het Buskersbos bij Winterswijk en bij deze wandeling kreeg ik hetzelfde gevoel. Het voelde even alsof we niet in Nederland aan het wandelen waren en dat was erg fijn. Wij liepen hier ook een rondje en hebben de beide beken meegepakt. Onderweg is het echt onwijs mooi en is het in het voorjaar en zomer misschien nog wel mooier.

Wandeltip: Ga wandelen in Nationaal Park de Meinweg en ontdek de prachtige natuur van Limburg

Wandelen met je hond

Je mag hier heerlijk wandelen met je hond. Het is een erg leuke plek met veel afwisseling in omgeving. Ook heb je water waar je hond op de warme dagen in kan afkoelen. Je hond mag hier niet los i.v.m. het wild wat hier veel is te vinden. Wij hebben trouwens ook nog een aantal reeën gespot.

Parkeren Landgoed Baest

Zelf hebben wij onze auto geparkeerd bij het parkeerterrein van de natuurbegraafplaats Bos van de Heilige Geest. Vanuit daar kun je meerdere kanten het bos in. Wij liepen vanuit de parkeerplaats over de Jan van Mortellaan richting de kleine Beerze – zo’n 800 meter over het verhard en een stuk onverhard pad. Bij een splitsing kun je uiteindelijk aan je linkerkant het bos in – over een bruggetje.

Landgoed Baest wandelen

Heerlijke wandeling door prachtige natuur

Wie had dat gedacht, zo verborgen maar o zo mooi. Ik had vaak wauw momentjes en met het zonnetje op onze snoet maakte het de dag compleet. Het is zo lekker om gewoon ergens te wandelen waar nog maar weinig andere mensen zijn. De rust en stilte maakte de wandeling compleet.

Overnachten

Verblijf in dit prachtig houten natuurhuisje verscholen in het groen.

Overnacht in de eeuwenoude buurtschap Straten in een knus gezellig huisje.

Slaap in deze verbouwde schaapskooi met behoud van de oude elementen.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)

Ken jij Landgoed Baest al en ben jij er al eens gaan wandelen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Boeken over wandelen

Beter het Biesbosch ontdekken kan je met het Biesbosch Boek

Ontdek hier de Epic Hikes of the World

Verliefd op Nederland - een boek bomvol inspiratie, mooie plekje en prachtige foto's.

wandelen Winterswijk

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.