Buskersbos wandelen

Wandelen in Winterswijk | de mooiste wandelgebieden

Nederland, Wandelen, Wandelen Gelderland, Wandelen Nederland

Winterswijk, een leuk stadje in de Achterhoek omringt door veengebieden en bossen. Wandelen in Winterswijk is dan ook een plek om veel verschillende soorten wandelingen te maken. De regio is niet alleen mooi maar ook redelijk ruig als je het mij vraagt en er is genoeg voor iedereen. In deze blog geef ik je tips over wandeling rondom Winterswijk.

Winterswijk

Een dorp in het meest oostelijke deel van de Achterhoek, omringd door stukjes unieke natuur en uitgestrekte landschappen. Een bezoek aan het dorp Winterswijk is dan ook je eigen laten onderdompelen in bijzondere bezienswaardigheden. Zo heb je de steengroeve, waar in de zomer concerten en optredens worden gegeven, verschillende museums en natuurlijk de vele wandelingen in de buurt.

Buskersbos wandelen

Wandelen in Winterswijk

Winterswijk barst van de vele natuurgebieden. Zo staat de regio rondom Winterswijk erg bekend om zijn unieke veengebieden. Hier leven bijzondere stukjes natuur die je nergens anders in Nederland zult vinden. Ook heb je hier bossen, die maar weinig mensen kennen en waarbij je door een ruig rivieren landschap wandelt.

Bekendelle

De Bekendelle is een bijzonder natuurreservaat ten zuiden van Winterswijk. Het gebied is aangewezen als een Natura 2000 gebied en maakt onderdeel uit van het Nationaal Landschap Winterswijk, een gebied van bijna 22.000 hectare groot. Het is een prachtig wandelgebied waar de Boven-Slinge het doorkruist. Dit maakt het dat het landschap een iets ruiger uiterlijk krijgt. Een wandeling door dit natuurgebied is erg mooi.

Buskersbos

Het Buskersbos ligt iets meer verscholen en is een stuk kleiner dan het Bekendelle. Het wandelpad in het Buskersbos loopt voor meer dan de helft langs de Boven-Slinge. Omdat het bos niet erg bekend is maakt dit het een fantastisch wandelgebied voor men die even de rust wilt opzoeken.

Dottinkrade

Het kleinste natuurgebied van allemaal is de Dottinkrade. Binnen een uur wandelen ben je door dit bos heen maar ook hier zul je weinig mensen zien. In de herfst is dit bos op z’n mooist en hier kleuren de bomen echt oranje. Ook de varenvelden maken dit bos extra mooi.

Korenburgerveen

Wil jij tijdens het wandelen het zeldzame veenmos spotten, dan moet je zeker een wandeling gaan maken door het Korenburgerveen ten westen van Winterswijk. Een groot uitgestrekt terrein met een uitkijktoren. Het Korenburgerveen is een zeer kwetsbaar veengebied waardoor er strikt gehouden moet worden aan de wandelpaden.

Wooldse Veen & Corlese Veen

Nog twee andere maar kleinere veengebieden in de buurt zijn het Wooldse Veen (tegen de Duitse grens) en het Corlese Veen. Alle veengebieden geven een beetje het gevoel dat je in een niemandsland loopt. De veengebieden lijken uitgestorven maar geven ook veel leven wat je misschien met het blote oog zo niet ziet.

Wandelen in Gelderland: uitkijktoren

Wandelroutes in de Achterhoek

Door heerlijk de omgeving te verkennen te voet zie je veel meer. Er zijn niet alleen vele natuurgebieden, ook zijn er een aantal toffe uitgezette wandelroutes die je meer van de Achterhoek in de omgeving van Winterswijk laten zien. Zo heb je de Groene Wissel Winterswijk van 19 kilometer die je o.a. brengt door het Bekendelle en het Buskersbos over prachtige slingerpaadjes langs beek de Boven-Slinge en door uitgestrekte akkerlandschappen.

Wandeltip: Wandelen het Smokkelpad Velden in het Noorden van Limburg

wandelen Winterswijk
Overnachten in Winterswijk

Heerlijk wandelen

Zelf wist ik niet goed wat ik van Winterswijk moest gaan vinden. Vrienden waren er wel eens geweest maar ook daarvan kreeg ik niet echt goed een beeld. Ik kan je denk ik wel vertellen dat ik zeer verrast was door de ruige natuur die ik in de buurt van Winterswijk ben tegen ben gekomen.

Zelf hou ik ervan om te wandelen over slingerende bospaden en dat kwam hier maar al te goed aan bod. Ook de afwisseling van bossen en veengebieden maakt dit stukje in de Achterhoek een perfecte uitvalsbasis voor een heerlijk wandelweekend.

Overnachten bij Winterswijk

Overnacht in dit toffe heksenhuisje op een paar honderd meter van Winterwijk.

Verblijf in deze knal rode antieke woonwagen middenin een boomgaard.

Deze te gekke tippi tent, daar wil je in slapen

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

 • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
 • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
 • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
 • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
 • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)

Ben jij al eens in de buurt van Winterswijk gaan wandelen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Boeken over wandelen

Ontdek de 100 mooiste wandelroutes in Nederland met dit boek.

Het 10.000 stappen boek - zet jij dit al op een dag?

outdoor blogger

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

4 Reacties

 1. Jacoba

  Wat heb je weer een mooi wandelgebied gevonden! Ik ken Winterswijk helemaal niet, maar het lijkt me wel een mooie plek om even tot rust te komen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Winterswijk staat erg bekend als een fietsgebied en dat zie je ook erg terug. Wandelen kun je er ook erg goed, zeker eens naar toe gaan als je weer in NL bent.

   Antwoord
 2. Marcella

  Ik ben in Winterswijk geweest, wij sliepen toen vlakbij het station. We hebben toen een flink eind gefietst, maar achteraf had ik er ook graag willen wandelen. Mooie gebieden daar joh! En dat heksenhuisje is top!

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat heksenhuisje is geweldig he? Winterswijk is echt een leuke plek voor een avontuurlijk weekendje weg. Fietsen wordt daar ook erg veel gedaan 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.