Petra in Jordanië | tips voor een bezoek aan dit wereldwonder

Azie, Jordanie

Er zijn een aantal plekken in de wereld die zich terecht een wereldwonder mogen noemen en daar is Petra er één van. Het is ook zeker een plek die bij je rondreis door Jordanië zeker niet moet overslaan. Een van de meest bekende bezienswaardigheden van Jordanië is het zeker en misschien wel van het hele Midden-Oosten.

Wereldwonder Petra: eeuwenoude stad

Petra is een oude stad die al ruim tweeduizend jaar bestaat. Helaas is het eeuwen lang niet mooi zichtbaar geweest omdat het door aardbevingen jarenlang onder de rosten verborgen lag. Gelukkig is er in de vorige eeuw begonnen met de opgraving en is deze stad in zijn bijna volle glorie te aanschouwen. In werkelijkheid is er van deze stad maar slechts 20% te zien. Vergis je niet want je kan zeker uren door deze stad ronddwalen zonder dat je twee keer het zelfde ziet. Men denkt overigens nog wel dat er nog vele schatten verborgen liggen onder de rosten. Wie weet vind jij er wel een.

Petra Jordanië bezoeken
Petra Jordanië bezoeken

Ontdek Petra helemaal

Bij veel mensen komt als eerste de Treasury naar boven als je het over Petra hebt. Dat is natuurlijk niet gek want de Treasury is het bekenste deel van Petra. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Je kunt zeker 2 a 3 uur hiken door Petra heen en dan heb je nog niet alles gezien. Natuurlijk loop je als eerste door de bekende siq heen en dan zie je door de bekende spleet de Treasury. Misschien wel het meeste indrukwekkende stuk wat je gaat zien.

Petra in Jordanië

The Treasury – de magische Al-Khazneh

Het bekendste bouwwerk van héél oud Petra is toch wel zeker de magische Al-Khazneh ook wel “The Treasury” en bij velen gewoon bekend als oud Petra. Maar Petra is de stad en Al-Khazneh is het bekende grafmonument. Dit grafmonument is gigantische en is ongeveer 85 jaar voor Christus gebouwd. Dit monument is net als de stad goed bewaard gebleven doordat het volk wist hoe ze het duurzaam moesten maken en onderhouden. Het staat daarom ook niet voor niets aangeschreven als wereldwonder. Terecht als je het mij vraagt.

Verder bestaat Al-Khazneh volledig uit rots en is het ook helemaal gehouwen uit een rotswand. Petra betekent dan ook rots in het oud-Grieks. Binnenin het grafmonument mag je ook niet komen, om het in perfecte staat te houden. Maar geloof mij dat wil je eigenlijk ook helemaal niet want je blijft maar naar de buitenkant staren.

Al-Khazneh Petra Jordanië

De Siq: de prachtige ingang van Petra

Dit gigantische bouwwerk is echt een magisch moment waar vele mensen naar uit kijken. Na een hike van ruim 1.3 kilometer door de steeds smallere wordende kloof, ook wel de Siq. De Siq is eigenlijk al een attractie op zich want door aanwezigheid van bepaalde oxiden en andere mineralen zijn de zandstenen prachtig roze – roodbruin gekleurd. Dat in combinatie met een prachtige zon…WAUW.

Maar waar je al dagen naar uitkijkt,  zie je dan eindelijk door een kleine spleet: het eerste aanblik van Petra. Een herinnering die je niet meer vergeet en waarbij ik mijn ogen amper kon geloven. Dit was misschien wel het mooiste moment van de gehele hike door Petra. Want bij elke hoek keek ik vol verwachting of ik een glimp kon opvangen van dit magische moment.

Lees ook: Slapen in de Wadi Rum woestijn was een magisch avontuur.

Bezoeken Petra Jordanië
Petra Jordanië wandelen door de Siq
Petra Jordanië wandelen door de Siq
Petra Jordanië wandelen door de Siq

De hike door Petra

Petra is zeker niet alleen Kharzeh zoals vele boeken het doen laten lijken. Ga ook niet als je Kharneh hebt bewonderd terug maar ga juist verder. Dan heb ik het niet over 3 kilometer maar maak echt een hike door de grote stad. Wij zijn in totaal zo’n 6 uur onderweg geweest. Dit natuurlijk wel met lunch in een grot en het spotten van een andere fanatische opgraving. Het was een hike om nooit te vergeten, vooral omdat het erg warm was. Op een gegeven moment tikte we de 35 graden aan en we liepen in de volle zon. Veel water drinken dus en de schaduw opzoeken. Maar ondanks de hitte was het prachtig en zeker de moeite waard.

Moet jij nog overgehaald worden om Jordanië te bezoeken? Dan lukt dat met deze 9 redenen.

Lunchen in een grot in Petra Jordanië
Petra Jordanië bezoeken
Bezoek brengen aan Petra in Jordanië

Petra by Night

Echt dit is één tip die je niet moet vergeten en eigenlijk gewoon moet doen. Je gids kan dan wel zeggen dat dit niet zo speciaal is (zoals bij mij) maar geloof mij, dit is misschien nog wel beter als Petra by Day. Als je Petra overdag al magisch vind dan geeft dit je veel meer.

Je maakt de zelfde hike als bij Petra by Day maar nu worden er langs dit pad overal kaarsjes gezet. Na 1.3 kilometer kom je aan bij Kharneh met echt honderden kaarsjes. Je stapt letterlijk een sprookje in. Na wat stilte begint er ergens vandaan een oude man echte Jordaanse muziek te spelen. Het galmt door de hoge muren. Traantjes vallen over mijn wangen want dit is een once of a lifetime exprience en een must do voor jou.

Onthoud dat niet elke avond “Petra by Night” is. Petra by Night is alleen op maandag, woensdag en donderdag en de entreetickets kosten 14,50 euro.

Zelf vond ik het handig om mijn kaartje vooraf te kopen voor Petra by Night. Dan hoef je niet meer in de rij te staan en je bent verzekert van een plekje. 

Petra by night Jordanië

Prijzen entree Petra in Jordanië

Voor Petra geld een entree:

Toegang tot 1 dag in Petra is 50 Jordaanse Dinar (ongeveer 63 euro)

Toegang tot 2 dagen in Petra is 55 Jordaanse Dinar (ongeveer 70 euro)

Toegang tot 3 dagen in Petra is 60 Jordaanse Dinar (ongeveer 76 euro)

Ben je met kinderen onder de 12 jaar? Die mogen gratis naar binnen (ID verplicht).

Je kan de tickets kopen bij het bezoekerscentrum of vooraf op het internet.

Petra Jordanië bezoeken

Petra bezoeken met de Jordan Pass

Op het bovenstaande kun je gemakkelijk besparen als je voor de Jordan Pass gaat. De Jordan Pass kost 70 Jordaanse Dinar. Daarmee krijg je gratis toegang tot veel bezienswaardigheden in Jordanië. Je krijgt met deze pas niet alleen gratis toegang tot Petra maar ook tot bv de Wadi Rum, Jerash en diverse natuurparken. Ook zit je visum (40 Jordaanse Dinar) inbegrepen in de Jordan Pass. Let er wel op dat de kosten van de Jordan Pass oplopen aan de hand van hoeveel dagen je Petra wilt bezoeken. 

Bezoek brengen aan Petra in Jordanië

Openingstijden Petra

De openingstijden voor Petra die je ziet gaan over het Visitors Center. Ze willen na sluitingstijd eigenlijk iedereen uit Petra hebben. Daarom ook de openingstijden.

In de zomermaanden is Petra geopend van 6 uur tot 18.30 uur. In april en mei van 7 uur tot 18 uur en in het wintermaanden van 7 tot 18 uur. Houdt er rekening mee dat het tijdens de Ramadam anders is, Petra is dan geopend van 7 uur tot 16 uur.

Beste periode om Petra te bezoeken

Het beste is om in de vroege ochtend of in de late middag te komen (kom je vroeg dan heb je natuurlijk wel de gehele dag, wij kwamen uit eindelijk ook laat in de middag terug). De temperatuur kan namelijk flink oplopen als de dag vordert. De kleuren van de stenen zijn ook het mooiste met het ochtendlicht. 

De beste periode om Petra te bezoeken is van half maart tot half mei (ik was er in april) en van september tot eind oktober).

Bezoek brengen aan Petra in Jordanië

Maak geen gebruik van een ezel of een paard

Doe het niet mensen. Het ziet er verleidenlijk uit. Ik weet het! Paardrijden is ook leuk en heb het mij hele leven gedaan. Maar deze paarden en ezels worden niet goed behandeld. Ik zag helaas veel paarden en ezels met nare wonden en sommige zagen er echt uitgemergeld uit. 

Ze proberen je ook over te halen met een gratis ritje bij de entree. Doe dit niet want achteraf mag je gaan betalen. Ze nemen het niet in dank af als je niet betaald. Let hier dus op!

Lees ook: Hoe wij verdwaalde en vast kwamen te zitten in de Wadi Rum woestijn. Een spannend avontuur!

Petra Jordanië bezoeken
Bezoek brengen aan Petra in Jordanië
Petra Jordanië bezoeken

Veiligheid Wereldwonder Petra

Je hoort helaas wat onrustige verhalen vanuit die regio maar niks is minder waar. Alhoewel er wel veiligheidsrisico’s zijn, heb ik mij geen moment onveilig gevoeld. Sla daarom ook Jordanië/Petra zeker niet over.

Wel zijn er iets meer controlers en lopen er bewakers rond. 

Lees ook: Drijven op de dode zee. Ik deed het en het was echt te gek.

Bezoek Petra Jordanië
Petra Jordanië

Leuke weetjes over Petra

 • Vaak wordt gedacht dat het bouwwerk van 40 meter hoog en 25 meter breed een tempel is, maar het is eigenlijk een koninklijk graf.
 • In 1985 is de stad door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed.
 • Petra is de belangrijkste bezienswaardigheid van Jordanië.
 • Zo’n 8 kilometer van Petra ligt klein Petra. Helaas door tijdsgebrek niet kunnen bezoeken maar van vele verhalen wel de moeite waard.

Bezoek Petra Jordanië
Bezoek Petra Jordanië

Veelzijdig Jordanië

Jordanië is enorm veelzijdig en tijdens je rondreis zul je je niet vervelen. Jordanië is zeker een van de mooiste landen die ik ooit heb gezien. Dit geld niet alleen voor mij maar ook voor mijn collega blogger Denise die in 2018 een reis door dit prachtige land maakte. Wij beide zijn erg onder de indruk van dit Jordanië. Zeker een land dat je ooit gezien moet hebben.

Wat vind jij van het Wereldwonder Petra? Zou jij Petra weleens willen bezoeken of heb je deze magische stad al bezocht?

Disclaimer: In dit artikel vind je affiliatelinks. Als jij een aankoopt doet via een link, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Update: Deze blog verscheen voor het eerste op 30 september 2017 en werd op 2 maart 2020 geüpdate met nieuwe informatie over Petra in Jordanië.

Meer artikelen lezen over Jordanië

Reisgids Jordanie
Fietsvakantie in Afrika

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

36 Reacties

 1. Renata

  Wat een prachtige omgeving – maar op een kameel denk ik niet dat ik zou durven 😮

  Antwoord
  • stripeaway

   Kameel rijden valt reuze mee. Zijn echt heel lieve beesten. Wil je het toch proberen let dan wel altijd goed op de welzijn van het dier. Je kan er op rijden maar wel als het beestje het goed maakt.

   Antwoord
 2. MC Kleuver

  Dit is echt super cool om te zien. Echt knap dat ze de stad voor dit gedeelte hebben opgegraven. Om het zo maar te noemen. Indrukwekkend!

  Antwoord
  • stripeaway

   Zo kan je het idd wel noemen. Bizar om te weten dat het eigenlijk nog maar 20% is en dat er 80% nog ligt begraven.

   Antwoord
 3. Martin

  Een van de meest bijzondere plekken waar ik ben geweest…prachtig om te zien en rond te lopen! Mooie foto’s!

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat tof dat je er ook bent geweest. Ben je ook een langere wandeling gaan maken?

   Antwoord
 4. Fleur

  Wat een bijzondere plek! Ik zou hem graag eens bezoeken! Prachtige foto’s ook

  Antwoord
  • stripeaway

   Ik zou zeggen doen. Jordanië begint steeds meer in trek te komen bij toeristen.

   Antwoord
 5. nicole orriens

  wauw, wat een prachtige plek. Ik vind het bijna sprookjesachtig aan doen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat was het eigenlijk ook wel. Je waande je echt even in een sprookje.

   Antwoord
 6. Lien

  Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig naar Petra gaat.. Of valt het me zo op omdat het me iedere keer opnieuw zo overweldigt? Iedere keer als ik foto’s zie passeren denk ik: oh, daar wil ik ook eens heen! 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat kan wel kloppen maar dat heeft ook te maken dat Jordanië nu in positief daglicht komt. Toen ik in 2015 ging waren veel mensen bang dat mij iets zou overkomen. Jordanië was volgens hun mega onveilig. Gelukkig is niets minder waar en kunnen we dat steeds meer laten zien dat Jordanië een veilig land is om naar toe te gaan. Daarom zie je denk ik nu ook zoveel over Petra ;).

   En echt je moet er een keer heen. Is echt geweldig!

   Antwoord
 7. Bianca

  Wat ziet het er super gaaf uit! Durf alleen niet een vliegtuig in te stappen, dus ik geniet even extra van je foto’s x

  Antwoord
  • stripeaway

   Fijn dat ik je zo kan laten genieten van de foto’s. Wel jammer dat je niet in een vliegtuig durft te stappen. Wel eens geprobeerd?

   Antwoord
 8. Judith Jasper

  Het lijkt wel een sprookje zo mooi. Ik hou er zo van om op die oude plekken te komen, echt geschiedenis te voelen

  Antwoord
 9. Niels

  Dit zijn van die plekken waar je ooit geweest moet zijn. Het staat nog hoog op mijn lijstje naar ik ben altijd bang geweest dat het te toeristisch is. Maar wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Alleen daarvan krijg ik al zin om er eens heen te gaan.

  Antwoord
 10. Aniek

  Als ik die foto’s zie wil ik hier zo graag naartoe…. Ik heb er nog even over gedacht om van Israël door te reizen, maar had daar toen geen tijd voor. Nog steeds spijt van natuurlijk 😉

  Antwoord
 11. Sanne

  Ik heb Petra echt via blogs ontdekt. En daardoor staat het ook op mijn bucketlijst. Iedere keer als ik een blog lees, stijgt hij weer 🙂

  Antwoord
 12. Jessica

  Je hebt lekker veel foto’s gemaakt van Petra, leuk! Ik vond het inderdaad ook een magische plek. Ik had een ticket voor 2 dagen (ik wilde eigenlijk 3 dagen, maar de eerste dag lag ik doodziek op bed) en ik zou mensen met tijd echt aanraden om dat te doen. Dan kun je onder andere de wandeling naar het klooster en naar het viewpoint op de Treasury maken! 🙂 In 1 dag is dat een beetje intens denk ik (samen met al het andere dat er te zien is) ;p

  Antwoord
 13. Laura | Travelvibe

  Prachtig en hoog op de wensenlijst. De nighttrip ga ik daarbij zeker onthouden!

  Antwoord
 14. Mirre

  Geweldig mooi!

  Antwoord
 15. Yvonne

  Mooi weergegeven en jullie hebben er net zo lang rond gelopen als wij. Je kan je hier echt wel een hele dag vermaken. Heel bijzonder vond ik het ook om zo nu en dan bedoeïnen tegen te komen, helemaal in minder drukke gedeeltes, zodat er tijd en ruimte was voor een gesprek.

  Antwoord
 16. Carolien

  Ziet er mooi uit! Zou er ook graag eens heen gaan, maar het voelt toch wat minder relaxed zo tussen landen gelegen die in oorlog zijn. Dat laat me nog altijd twijfelen. Er zijn dan altijd weer andere landen die ook hoog op mijn lijstje staan

  Antwoord
 17. Gabrielle

  Jeetje wat een mooie foto’s Diana! Jordanië is en blijft een geweldig mooi land.

  Antwoord
 18. Madelon - Meer met mama

  Wauw ziet er prachtig uit zeg. Ik ben nog nooit in Jordanie geweest maar lijkt me echt mooi om een keer heen te gaan.

  Antwoord
 19. Jenny

  Ik ben twee keer twee dagen in Petra geweest, en ben nog lang niet uitgekeken. Ooit zou ik graag een wandeling van Petra naar Wadi Rum willen maken – of zoiets.

  Mijn eerste keer Petra was ook met Shoestring. Dat was in 2003 🙂

  Antwoord
 20. Eke

  Ik ben absoluut geen reislustig type, maar ik zou zo graag eens naar deze plek willen! Prachtig verslag en ik krijg er alleen maar meer zin in.

  Antwoord
 21. Heleen

  Wow, wat een prachtige plek!! En wat een toffe foto’s heb je gemaakt. Heel mooi.

  Antwoord
 22. Linda | travellersoftheworld

  Wauw, wat een geweldige foto’s! Ik wil heel graag een keer naar Jordanië, voornamelijk omdat Petra en Wadi Rum mij zo geweldig lijken! Ik moet eerlijk zeggen dat ik helemaal niet wist dat Petra zo groot was dat je je er ook wel voor meerdere dagen zou kunnen vermaken. Het stijgt toch weer een plekje op mijn bucketlist

  Antwoord
 23. Kimberley

  Weer een nieuwe voor mijn bucketlist

  Antwoord
 24. Bouchra

  Ik vind zo mooi. Ik kan niet wachten om deze prachtige plek te bezoeken!

  Antwoord
 25. Dhini

  Woow.. wat Een van de meest bijzondere plekken om te bezoeken.
  Prachtig foto`s

  http://dhini.nl

  Antwoord
 26. Daphne

  Wauw, prachtige omgeving. Je foto’s zijn zo onwijs mooi! Hele toffe blog heb je. Liefs

  Antwoord
 27. Marcella Molenaar

  Wat een bijzondere roze wereld! Het verschil tussen de entree voor 1 en 2 dagen scheelt erg weinig, dus je kunt op basis van die kosten ook prima 2 dagen gaan. Lijkt me een heel intrigerende plek!

  Antwoord
 28. Rieneke | Backpackjunkies

  Mijn man is er in het verleden geweest en was erg onder de indruk. Ik wil dit ook heel graag eens in het echt gaan bekijken, lijkt me heel bijzonder. Alleen al de kleuren van de rotsen en dan dat mooie gebouw erin. En dan ‘s avonds met die lichtjes, magisch!

  Antwoord
 29. Janet

  Oh nog ruim een week en dan vertrek ik ook eindelijk naar Jordanië. Ik kan niet wachten en Petra lijkt me fantastisch!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.