Dode zee, drijven op de dode zee, jordanie
Azie Bucket List Jordanie

Drijven op de dode zee nu het nog kan

Ik wist in eerste instantie niet wat ik moest verwachten. Normaal als je drijft op water heb je daarvoor wel een hulpmiddel nodig. Maar dit was me toch een ervaring om nooit te vergeten. Ik bleef gewoon zonder hulpmiddel drijven. Je moest wel een beetje je balans in de gaten houden, anders flipte je zo om.

Mijn drijfervaring

Vanuit Jerash, zo’n 2 uur rijden kwamen we aan bij Amman Public Beach, toegankelijk voor iedereen, tegen betaling uiteraard. Er waren verkleedhokjes en douches aanwezig maar ook een restaurant waar we heerlijk hebben gegeten en natuurlijk een zwembad met gloor water (wat je na een duik in de Dode Zee wel fijn vind).

Na ons middag eten en liepen we via een trap naar beneden richting het strand. Even een plekje zoeken om onze spullen neer te leggen en daarna was het tijd om het water in te lopen. Aaaach shit dat prikt godver&$#@$%$%@ en ik vanmorgen nog wel mijn benen strand klaar gemaakt. Oke…dus hier de tip van de dag: scheer niks op je lichaam op de dag dat je naar de Dode Zee gaat en je van plan bent om er een duik in te nemen. Had ik misschien ook zelf wel kunnen bedenken maar bij deze speciaal voor jullie.

Nadat ik door de prikkend benen gedeelte heen was, was het even wennen dat je niet naar beneden zakte in het water. Je gaat echt letterlijk liggen en je zakt niet. Je moet soms wel even een balans zoeken anders lig je zo omgedraaid met je koppie in het water. Dus hup boek erbij en even heerlijk genieten. Ja, je leest het goed. Je kan dus letterlijk een boek lezen als je aan het drijven bent.

Drijven op de dode zee in jordanie

Drijven op de dode zee in jordanie

Drijven op de dode zee in jordanie

Drijven op de dode zee in jordanie

Dode zee, jordanie, reizen, dode zee jordanie

Tijd voor een modderkuur

Na ongeveer 10 minuten drijven was het tijd voor een modderkuurtje. De modder uit de Dode Zee dat al eeuwen bekend is om zijn therapeutische kwaliteiten. We smeerde ons in met de modder uit de Dode Zee, lieten het even een tijdje opdrogen (je voelt je huid wel enorm trekken) en we spoelde het weer af in het water en we kregen er een baby zacht huidje voor terug.

Wat bleek nou…we hadden wel modder uit de Dode Zee, zoals je ziet zitten we goed onder. Maar het was niet de helende modder waar de Dode Zee om bekend staat. Of je moest bij een van de mannetjes op het strand ervoor betalen en werd je ingesmeerd of je mocht zelf verder de zee in gaan en gaan graven, waar je natuurlijk niet zomaar even kan komen. Gelukkig waren we niet de enigste met dat misverstand maar leut hadden we wel.

Ik hoorde later van iemand dat als je goed zoekt je kuilen kan vinden aan de rand van het strand met daarin de helende modder. Even goed zoeken dus.

Drijven op de dode zee in jordanie, modder van de dode zee

Drijven op de dode zee in jordanie, modder van de dode zee

Dode Zee, Dode Zee jordanie, jordanie

Waar ligt de dode zee?

De Dode Zee ligt op de grens van Jordanië aan de Westelijke Jordaanoever en Israël. Het is 1020 km groot en ligt 417 meter onder zeeniveau. De Dode Zee is het laagst gelegen meer te wereld. Het is ontstaand door een breuklijn die o.a. een connectie heeft met de Rode Zee.

Waarvan de naam “Dode Zee”

Het wordt de Dode Zee genoemd omdat door het te hoge zoutgehalte elke vorm van leven onmogelijk maakt.

Er is ook een andere theorie uit de oude geschiedenis van de Dode Zee. Vroeger waren er 2 steden “Sodom en Gommorra”. In het bijbels verhaal werden deze steden met al hun inwoners vernietigd. Deze inwoners liggen nu op de bodem van dit meer. Uhm dan vind ik de eerste theorie toch fijner klinken.

Dode Zee, Dode Zee jordanie, jordanie

Tips voor het drijven op de Dode Zee

 • Neem je camera mee! Het is ontzettend leuk om een foto te maken. Kijk wel uit met een onderwatercamera! Spoel het daarna goed af met gewoon water.
 • Scheer jezelf niet op de dag dat je naar de Dode Zee gaat want het prikt ontzettend erg. Kijk ook uit met wondjes. Het hoge zout gehalte heelt het wel maar prikken doet het ook.
 • Trek geen goede zwemkleding aan. Het zout is dan wel goed voor je huid maar niet erg lief voor je kleding.
 • Blijft niet te lang dobberen in het zoute water. Want te lang in het zoute water is ook niet goed. Ze raden ongeveer 30 tot 45 minuten aan.
 • Laat je zelf insmeren met helende modder bij een van de mannetjes op de strand. Kost echt niks en dan weet je zeker dat je de goede modder hebt.
 • Neem na je drijfervaring een lekker douche en spoel al het zout van je af. Duik daarna nog even lekker het zwembad in.
 • Raak niet met je handen tijdens het drijven je gezicht aan en vooral je ogen niet…je gaat dan spijt krijgen.

Wat ik ook hoorde van onze reisleider is dat je jezelf niet hoeft in te smeren tegen de zon. Omdat het meer zo laag ligt rijken daar de UV stralen niet. Ik nam de proef op de som en smeerde een schouder wel in en een niet. De uitslag: ik ben niet verbrand maar ook niet bruiner geworden. Hopelijk is het niet een toevalstreffer maar het is zeker wel handig.

Het drijven op de Dode Zee was te gek

Het drijven op de Dode Zee was een ervaring die je ooit in je leven moet mee maken. Ze zeggen dat de Dode Zee binnen nu en 50 jaar opgedroogd zal zijn. Ze doen er trouwens wel alles aan om dat tegen te gaan. Maar ik zal er niet te lang mee wachten om te gaan voor dat je spijt krijgt. Het is een unieke ervaring.

Dode zee, jordanie, reizen, dode zee jordanie

Dode zee, jordanie, reizen, dode zee jordanie

Dode zee, jordanie, reizen, dode zee jordanie

Dode Zee, Dode Zee jordanie, jordanie

  20 Comments

 1. Ohhh ik zou ook zo’n kluns zijn die mijn benen gaat scheren op de dag dat ik de zee in zou duiken, dus je hoeft je niet alleen te voelen haha ;p Fijne tips verder, als ik ooit die kant op ga ben ik helemaal voorbereid! 😉

  Beantwoorden

  • Haha ik denk dat ik dat volgende keer ook gewoon weer doe ;). Is zo gewoonte om je benen netjes te maken voor een strand bezoekje.

   Beantwoorden

 2. O dit lijkt me zo leuk!! En bizar! Het zout zal ook wel niet zo lekker zijn voor je haar. Goede tip om je benen niet te scheren, ik zou het ook gedaan hebben namelijk. 🙂

  Beantwoorden

 3. Ja, wat een leuke post. Een hele bijzondere ervaring drijven in de Dode Zee. Een soortgelijk artikel heb ik een tijdje geleden geplaatst, want ook ik heb in de Dode Zee gedreven afgelopen jaar. Ik herken dus veel van wat je schrijft! Ik heb me voor een paar cent wel laten insmeren met helende modder. Mijn huidje is de rest van de week heerlijk zacht gebleven 🙂 Die boek-lees-foto blijft geweldig he?!

  Beantwoorden

 4. Dit lijkt me echt zo’n bizarre ervaring! Wij hebben het zelf niet uitgeprobeerd, ondanks dat we hier waren. Deelden toen vervoer met iemand en hadden samen besloten snel verder te gaan voor sightseeing… zou dit best ooit alsnog een keertje willen ervaren.

  Beantwoorden

 5. Ik dreef lang geleden in de Dode zee. Wat een bijzondere ervaring is het hè. Dat van de UV straling wist ik niet. Wij waren er in de winter en het was er koud (ofwel gelijk afdrogen en aankleden toen we eruit waren) dus verbranden was niet aan de orde.

  Beantwoorden

 6. Dit staat heel hoog op mijn bucket list en het komt er maar niet van om te gaan. Vraag me niet waarom maar elke keer is er weer wat anders wat er tussen komt. Ik dacht even dat ik nu wel moest gaan omdat het opdroogt maar gelukkig heb ik nog 50 jaar 🙂

  Beantwoorden

 7. Olá Diana! Eu usei o Google tradutor para contemplar as informações desse post. Eu fiquei curiosa de como podia ser essa experiência. Fiquei com vontade de visitar o ar Morto. Eu gostei do seu post as explicações de o poque chamar Mar Morto e a dicas para aproveitar melhor o passeio. Um abraço do Brasil para você!

  Beantwoorden

 8. Ik ben hier een paar maanden ook geweest. Bijzondere ervaring, al heb je het na een half uur ook wel gezien. Ik vond Ein Gedi zo mooi, een natuurpark vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Dode Zee!

  Beantwoorden

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.