De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Munro Bagging Schotland

Munro Bagging in Schotland | het beklimmen van Schotse bergtoppen

Wat is dan Munro Bagging? Dat is die vraag ik vaak krijg als ik over Munro Bagging in Schotland begin. Ik ben er erg enthousiast over want ik wil ze ooit allemaal een keer beklimmen. Maar goed, nu weet je nog niet wat Munro Bagging is. Kom ik neem je mee op dit avontuur en vertel je er alles over in dit artikel.

Wat is een Munro?

Laten we eerst beginnen uit te leggen wat een munro is. Een Munro is een Schotse Berg van minimaal 914.4 meter hoog, ook wel 3000 feet. Munro is dus een ander woord voor berg alhoewel je in Schotland het beste gewoon munro kan zeggen.

Hier zit natuurlijk wel een verhaal achter, zoals als bij alles in Schotland. Want er was eens een man en zijn naam is Hugh Munro (zie je die achternaam?) In 1891 beklom hij als eerste persoon alle bergen in Schotland boven de 914.4 meter hoogte. Hij maakte hier een lijst van en die kreeg de naam Munro’s Tables. Er waren geen speciale eisen hieraan verbonden en zo beklom hij er op twee na bijna alle Munros in Schotland.

Munro Bagging Schotland

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal op mijn eerste reis door Schotland, toen ik de West Highland Way ging lopen. De eerste etappe liep ik met een groep en een paar gasten in die groep ging de Ben Lomond beklimmen. Zo halverwege de Loch Lomond sloegen ze af om vanaf daar omhoog te gaan. Voordat ze omhoog gingen hadden we nog een gesprek en daar kwam dus Munros en Munro Bagging aan te pas. Mijn interesse was geboren en later op de trail kwam ik nog een Schot tegen die al meer dan de helft van de Munros kon afstrepen.

Mijn doel: alle 282 Munro’s beklimmen in mijn leven.

Munro Bagging Schotland

Munro Bagging – wat is dat?

Munro Bagging is eigenlijk een benaming voor het beklimmen van de Munros. Dit zijn er in totaal 282 en liggen verspreid over Schotland. De meeste liggen in de regio van Fort William, in de buurt van de beroemde Ben Nevis die ik als eerste Munro heb beklommen.

Iemand die dus Munros afstreep noem je een Munroist en iemand die ze allemaal heeft beklommen krijgt de titel “compleatist”. Ooit hoop ik die naam ook te mogen dragen. De eerste die alle Munros heeft beklommen is Archibald Eneas Robertson en hij begon in 1889 en beklom de laatste in 1901. Deze traditie gaat dus al heel lang terug in de tijd.

Munro Bagging Schotland

Lastige bergtoppen

Je zou het niet direct denken want zo ontzettend hoog zijn deze Munros niet. Vooral niet te vergelijken met bergtoppen in Zwitserland of Italië. Maar toch kan wandelen en klimmen er verraderlijk zijn vanwege hun breedtegraad en blootstelling aan de Atlantische en Arctische weersystemen. In de zomer kan het weer al snel omslaan en zijn dichte mist, harde windvlagen en slagregen geen uitzondering op de regel maar meer een onderdeel van het avontuur.

Munro Bagging Schotland

Veiligheid eerst

Dus als je Munro’s wilt gaan beklimmen zorg er dan voor dat je weet wat je doet. Laat altijd iemand weten dat je een Munro gaat beklimmen. Sommige bergen zijn zeer gevaarlijk in bepaalde weersomstandigheden en vooral als je niet goed voorbereid gaat. Je kunt altijd informatie, tips en advies inwinnen van de Mountaineering Council of Scotland en kijk vooraf altijd even naar de Mountain Weather Information Service. Dan kun je kijken of de omstandigheden gunstig zijn.

Munro Bagging Schotland

Relatief makkelijke Munros

Een Munro blijft een bergtop en blijft een bergtop in Schotland. Laten we voorop stellen dat Munro Bagging niet gemakkelijk is. Toch willen ze laten zien dat er tussen die 282 bergtoppen ook Munro’s zitten die vallen onder de wat gemakkelijkere categorie. Nou hier komt een lijstje met 10 relatief makkelijk te beklimmen Munros.

  • Ben Lomond
  • Schiehallion
  • Ben Chonzie
  • Ben Vorlich
  • Cairn Gorm Mountain
  • Mayer en Driesh
  • Mount Keen
  • Broad Cairn
  • Ben Wyvis
Munro Bagging Schotland

Het gaat niet alleen om de uitdaging

Vele willen natuurlijk alle 282 Munros beklimmen en ik geef ze groot gelijk. Want ook ik zelf wil dit heel graag voltooien. Munro Bagging gaat in de incensie eigenlijk over het ervaren van het prachtige en rijke Schotse landschap. Men zegt ook van neem de tijd en geniet van de weg naar boven en adem de mystiek van de Schotse bergtoppen in.

Laten voorop stellen dat dit voor mij één combinatie van is. De Schotse natuurlijk is geweldig en tot nu nog steeds één van mijn favoriete landen om te zijn en mijn tijd in door te brengen.

Heb jij al eens van Munro Bagging gehoord of een van deze bergtoppen beklommen?

Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen