Lagazuoi Piccolo hiken

Hike naar de top van Lagazuoi Piccolo

Dolomieten, Italie

Pakken we de makkelijkste weg of gaan we voor de moeilijke? Dat was de vraag die we ons zelf stelde op de parkeerplek. We wilde graag naar de top van Lagazuoi Piccolo op 2778 meter hoogte. De uitzichten vanaf die plek moeten geweldig zijn. We besloten te gaan voor de moeilijke weg en starten onze hike naar boven.

De Lagazuoi Piccolo

Op 2778 meter hoogte ligt de top van Lagazuoi Piccolo en op de top geniet je van een prachtig panoramisch uitzicht. Je bewonderd vanaf die plek verschillende beroemde Dolomietentoppen waaronder het Triumvirate of the Tofane en het Marmolada Glacier. De Lagazuoi Piccolo is misschien wel kleiner dan de Lagazuoi Grande maar niet minder bekend. Dit komt vooral door de geschiedenis met de Eerste Wereldoorlog, de aanwezigheid van berghut Lagazuoi en de populair via ferrata die door de tunnelsystemen gaat.

Lagazuoi Piccolo hiken

De Eerste Wereldoorlog

De Lagazuoi Piccolo is een bekende berg van de Fanes-groep in de Italiaanse Dolomieten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, tussen 1915 en 1917, was Lagazuoi het toneel van hevige confrontaties tussen de Italiaanse en Oostenrijkse-Hongaarse troepen. Deze troepen legde tunnelnetwerken aan, die in Lagazuoi Piccolo werden uitgegraven. Beide partijen groeven een netwerk met als doel mijnen onder hun vijanden te platen. Meerdere tunnels zijn gerestaureerd en zijn beschikbaar voor wandelaars en klimmers.

De klim route maakt deel uit van een via ferrata die erg populair is.

Lagazuoi Piccolo hiken

De Lagazuoi Berghut

Op 2752 meter hoogte ligt de Lagazuoi Berghut. Dit is een bekende berghut met een fantastisch uitzicht. In deze berghut zul je veel klimmers zien die de via ferrata gaan doen of net hebben gedaan. Ook is deze hut gemakkelijk te bereiken door de kabelbaan die vanaf de Falzarego-pas naar de berg leidt. Super handig als je wel van het uitzicht wilt genieten maar niet de hike naar boven wilt maken.

Via Ferrata

Misschien heb je het hier boven al een beetje kunnen lezen maar deze via ferrata Lagazuoi Tunnels is erg bekend onder de klimmers. Dit komt deels door de geschiedenis maar grotendeels doordat deze helemaal niet moeilijk is. Men noemt dit ook wel een a-typische via ferrata en dat komt omdat de route voor ongeveer 1 kilometer door de tunnels loopt. Deze is volledig voorzien van kabels en is technisch niet veeleisend.

Let wel op dat je niet zonder goede voorbereiding en kennis aan een via ferrata begint. Ondanks dat deze niet veeleisend en moeilijk is ben je wel bezig met het beklimmen van een bergwand. Ga dus niet alleen en bereid je goed voor.

Lagazuoi Piccolo hiken

De hike naar Lagazuoi Piccolo (2117 meter)(402)

Wij besloten dus de iets moeilijker variant te pakken dan de kabelbaan. Ik bedoel dan niet de via ferrata want dat ging voor ons helaas niet. Wij hadden twee hondjes bij dus besloten het pad naar boven lopend te gaan doen.

We dachten eerst dat dit wel easy peasy zou zijn en op zich was het ook niet heel pittig. We hadden alleen hele pittige korte stukken er tussen zitten. We begonnen onze hike beneden op de parkeerplaats aan de Falzaregopas. Onze auto stond bij de parkeerplek van de kabelbaan. Als je eenmaal het pad dat naar boven loopt volgt blijf je de weg naar rechts volgen. Als je daar eenmaal een hek tegen komt sla je linksaf. Het is eigenlijk helemaal niet lastig en je blijft vanaf daar het pad naar boven volgen.

Suppen op de Eibsee
Lagazuoi Piccolo hiken

Forcella Travenanzes (2507 meter)

Na een tijdje kom je dus aan bij de Forcella Travenanzes. Dit is de perfecte stop voor een pauze. Bij ons scheen het zonnetje flink en waren dus ook zeker toe aan een welverdiende break met mooie berguitzichten. Zoals je kunt zien op de onderstaande foto was dat ook zeker niet verkeerd.

Lagazuoi Piccolo hiken

Richting Rifugio Lagazuoi (2752 meter)(401)

Het laatste stuk richting de berghut gaat beginnen. Je verlaat hier de Forcella Travenanzes en na een paar honderd meter kom je aan bij je laatste steile klim naar boven. We waren behoorlijk moe en voelde de spieren wel in onze benen. Beide gingen we op ons eigen tempo naar omhoog en na ongeveer een half uurtje klimmen kwamen we boven. Je weet gelijk waar voor je het doet want het uitzicht is echt waanzinnig.

Lagazuoi Piccolo hiken
Lagazuoi Piccolo hiken

Op naar de top (2778 meter)

En vanaf daar is het nog zo’n 20 à 25 minuten lopen naar de top van de Lagazuoi Piccolo. Dit is een makkelijk pad dat goed toegankelijk is. Het stijgt weinig in hoogte en het pad is breedt. Als je eenmaal bij het kruis aankomt heb je de top bereikt. Helaas voor ons konden wij de top niet bereiken i.v.m. de weersverandering. Het begon hard te waaien en moesten helaas met de kabelbaan terug naar beneden.

Ga ook hiken bij Cinque Torri, aan de overkant van de Lagazuoi Piccolo

Lunchen bij de berghut

De perfecte plek voor een uitgebreide lunch. Het uitzicht is fantastisch en met een zonnetje is het heerlijk vertoeven. Het eten is niet extreem duur en bediening is snel. Honden zijn op het terras ook meer dan welkom.

Met de kabelbaan naar boven

Wil je nou niet net als ons de hike naar boven maken, wat ik goed kan snappen, dan kan je ook de kabelbaan pakken. Dit is een perfect alternatief als je toch wilt kunnen genieten van al dat moois wat de Dolomieten te bieden heeft.

Route informatie

 • De route die wij liepen is ongeveer 3.6 kilometer en dit is de weg naar boven.
 • Je stijgt ongeveer 560 meter
 • Wij waren ongeveer 2.5 uur onderweg en dit was inclusief pauze bij Forcella Travenanzes.
 • Beginpunt: Parkeerplaats Passo Falzarego bij de kabelbaan Funivia Lagazuoi
 • Eindpunt: Lagazuoi Piccolo (met kabelbaan naar beneden).
 • Beste periode juni tot oktober
 • Erg populair skigebied

Tips voor hiken naar Lagazuoi Piccolo

 • Dit pad is een stuk minder druk dan de bekende via ferrata en de kabelbaan.
 • Het is een ruig pad met hier en daar los liggende stenen. Goede wandelschoenen zijn zeker aan te raden.
 • Wandelstokken zijn geen overbodige luxe en op sommige stukken echt nodig ivm losse stenen.
 • Trek er gerust een halve dag vooruit zodat je op de top kunt genieten van de mooie uitzichten.
 • Neem zeker genoeg drinken mee. Tot aan de berghut zijn er geen waterpunten en is er weinig tot geen schaduw.
 • Bij de rifugio kun je pinnen maar cash is geen overbodige luxe.

Een prachtige hike naar de top

Wij waren echt blij verrast. Omdat wij op camping Sass Dlacia verbleven zaten op een paar kilometer afstand en kwamen hier bijna elke dag voorbij gereden. We vroegen ons telkens af hoe die hike naar boven zou zijn en we zijn blij dat we het hebben kunnen ondervinden.

Zou jij naar Lagazuoi Piccolo willen hiken?

Suppen Engelermeer

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.