Wandelen Cinque Torri

Hike naar Cinque Torri | de vijf torens van de Dolomieten

Dolomieten, Italie, Wandelen

Een bekende bergtop, dat is Cinque Torri. Een bijzondere rotsformatie die ook wel bekend staat als de vijf toren van de Dolomieten. Deze vijf torens zijn omringt met prachtige uitzichten en zeer toffe wandelingen. Wij liepen een hike van 11.6 kilometer en zagen de meest mooie plekjes. Kom ik neem je mee op deze hike.

Cinque Torri

De Cinque Torri is een kleine berggroep in de Dolomieten. Een stukje natuur wat veel minder bekend is als het beroemde Drei Zinnen maar is zeker niet minder mooi en misschien nog wel mooier. Deze groep van bergen bestaat uit vijf markante toppen en een aantal kleine rotsen. Het hoogste punt is 2361 meter hoog en wordt de Torre Grande genoemd. De vier andere toppen hebben natuurlijk ook een naam; Seconda Torre, Terza Torre (Torre Latina) Quinta Torre en Quinta Torre (Torre Inglese).

Wandelen Cinque Torri

De Eerste Wereldoorlog

Je vraagt je misschien wel af wat de Eerste Wereldoorlog met Cinque Torri te maken heeft. Het zit dus zo. Aan de voet van de Cinque Torri ligt een volledige stelling van de Italianen uit de Eerste Wereldoorlog. In de omgeving kun je o.a. een museum bezoeken, wandelen door gerestaureerde loopgraven en er is zelfs een Via Ferrata die door tunnels uit de Eerste Wereldoorlog gaat bij Lagazuoi Piccolo.

Hoe kom je bij Cinque Torri

Je kan op verschillende manieren bij Cinque Torri komen. Zo kun je met de auto tot aan bijna de rand van Cinque Torri komen. Dit is erg handig als je toch deze prachtige berggroep van dichtbij wilt zien maar geen zin hebt om te hiken en klimmen. En vanuit daar kun je de stoeltjeslift naar boven pakken. Je neemt vanuit het dalstation van Cinque Torri de kabelbaan naar Rifugio Scoiattolo en vanuit daar bereik je gemakkelijk de vijf torens. Je staat er dan praktisch naast.

Goed om te weten: De parkeerplaats bij Cinque Torri ligt ongeveer 3,5 km ten oosten van de Falzarego-pas en hier stoppen ook bussen. Kosten voor de kabelbaan zijn 17.50 euro retour (10-2021).

Met de auto

Wil je het nog makkelijker maken en heb je geen zin in een wandeling van een aantal uur, dan kun je ook met de auto naar boven rijden. Net naast Cinque Torri is een parkeerplaats waar je gratis je auto kwijt kunt. Wij hebben zelf deze route niet gereden dus ik weet ook niet hoe de weg naar boven is.

Wandelen naar Cinque Torri

Natuurlijk kun je er niet onderuit als echte outdoorliefhebber om richting Cinque Torri te gaan wandelen. De omgeving heeft zo ontzettend veel te bieden dat je dit het beste met de benenwagen kunt ontdekken. Verder zijn er echt talloze manieren om wandelend bij Cinque Torri te komen en kun je kiezen voor een uurtje hiken, een volle dag of tijdens een lange afstandswandeling.

De korte hike naar boven

Laten we eerst beginnen met de korte versie. Je begint op dezelfde plek als de kabelbaan en je volgt eigenlijk dezelfde route naar boven als de kabelbaan. Wij liepen deze op de terugweg en ik kan je vertellen dat dit best een steile klim is. Je gaat van 1900 meter naar 2250 meter hoogte. Het is ook niet het mooiste stukje van de omgeving en ik zou hier dan ook aanraden om de lift te pakken of een andere route – als je alleen voor de Cinque Torri komt.

The Alta Via 1

Als je de beroemde Alta Via 1 is een trektocht langs berghutten in de Dolomieten. Deze prachtige trektocht komt o.a. ook langs de Cinque Torri. Ik kwam vele hikers onderweg tegen en ze benoemde ook dat dit één van de mooiste plekjes is op de route. 

Wandelen Cinque Torri

Onze hike naar Cinque Torri

Een hike waar ik veel het woordje wauw heb laten vallen. Vooral een plek waar ik voor nieuwe uitdagingen kwam te staan omdat er op internet bar weinig over te vinden is. Wandelpaden die een stuk heftiger waren, waar we in een keer moesten klauteren en langs diepe afgronden moesten wandelen. Ook even waar we ons zelf op een punt bevonden met de vraag of we wel door moesten lopen met de twee hondjes (of het niet te gevaarlijk was).

Maar goed die wandelschoenen waren al aan, de dagrugzak zat vol en de wandelstokken stonden in de aanslag om te gaan.

Rondwandeling

We wisten in eerste instantie niet hoe de wandeling precies zou eindigen. Het doel was Cinque Torri en vanuit daar zouden we wel zien hoe we terug kwamen. Uiteindelijk hebben we er een rondwandeling van gemaakt zodat we niet op zoek hoefde naar een busverbinding.

Van Passo Falzarego naar Rifugio Averau (441)

Nadat je je auto hebt geparkeerd op de parkeerplek bij Passo Falzarego neem je de 441 richting Rifugio Averau. Dit stuk van de wandeling is ongeveer 6 kilometer met hier en daar stukken waar je mag klimmen en klauteren. Je hoeft hier niet je klimharnas voor mee te nemen maar let hier wel op dat je even met handen en voeten moet werken om boven te komen.

Het eerste stuk van de wandeling is prima te doen en gaat gemoedelijk omhoog. Er is weinig schaduw en op een warme dag zul je dat merken. Na een tijdje merk je dat het terrein wat ruiger wordt. Hier komen dan je wandelstokken goed van pas. Alles wordt wat steiler, smaller en uitdagender.

Wandelen Cinque Torri

Klimmen en klauteren

Het leukste gedeelte als je het mij vraagt maar ik weet dat dit niet voor iedereen is. Wel is het een onderdeel van de route en de enige weg via de route naar boven. Ik gebruikte hier één wandelstok ipv van twee en het is het beste als je bv je camera even goed opbergt. Op sommige plekken heb je ook je handen nodig om over die ene steen te raken. Het is lachen en deze berggeit is binnen no time boven.

Verder langs smalle afgronden

De route is trouwens gemakkelijk te volgen, vaak kun je geen andere kant op en hier en daar vind je een rood/witte markering die de route aanduidt. Als je trouwens eenmaal boven bent na al dat klimmen en klauteren volg je het pad. Na een tijdje zul een smal pad zien met aan de rechterkant een steile afgrond. In het begin is het nog goed te doen maar hoe verder je komt hoe smaller het wordt. Ook dan is het nog goed te doen maar blijf hier wel op letten.

Wandelen Cinque Torri
Wandelen Cinque Torri

Lunch bij Rifugio Averau

Wij hadden behoorlijke trek gekregen en besloten bij Rifugio Averau onze lunch te nuttigen. Dit ook doordat we van een hiker deze tip kregen dat het eten hier onwijs goed is (vooral bekend staat in de omgeving). Ik kan je vertellen dat het eten idd erg goed is maar ook behoorlijk aan de prijs.

Van Rifugio Averau naar Rifugio Nuvolau

Je ziet het vanaf het pad al vanaf verre opdoemen, de bergkam naar boven met aan de top een rifugio. Je kunt er bijna niet omheen en wij twijfelde ook of we wel omhoog moesten gaan. We moesten immers nog een heel stuk terug naar de auto en het wordt ook al vroeger donker.

Na wat spoedoverleg besloten we toch omhoog te gaan en dit zonder spijt want dit is toch wel één van de mooiste uitzichten die ik in de Dolomieten heb gehad. Ik geef toe dat het een pittige klim naar boven is maar het is het zo waard. Ook aan te raden is om te wachten met je lunch en dat te nuttigen bij Rifugio Nuvolau. Goedkoper en mooier uitzicht.

Wandelen Cinque Torri
Wandelen Cinque Torri

Van Rifugio Nuvolau naar Cinque Torri (439)

Na een korte of lange pauze neem je dezelfde weg weer terug naar beneden. Je gaat nu niet richting Rifugio Averau maar richting de Cinque Torri. Dit is behoorlijk makkelijk want Cinque Torri is de hele weg terug in je gezichtsveld. Je hebt hier echt de mooiste uitzichten over de omgeving en we stopte daarom ook regelmatig onderweg om foto’s te maken.

Wandelen Cinque Torri
Wandelen Cinque Torri

Cinque Torri

Eindelijk zijn we er en staat de waanzinnige bergformatie Cinque Torri voor ons neus. Het plaatje werd bij ons compleet gemaakt met een grote kudde schapen. Voor de honden was dit helemaal leuk en ze keken hun ogen uit, net zoals het baasje haha.

Je kunt er hier voor kiezen om richting Cinque Torri te wandelen. Je kunt dan de bergketen van dichtbij bewonderen. Omdat wij al aan de late kant waren besloten wij onze terugweg in te zetten richting de auto. Ik wist ook dat ik ooit terug zou komen om de Via Ferrata Cinque Torri te gaan doen.

Wandelen Cinque Torri

Van Cinque Torri naar dalstation Cinque Torri

Als je geen honden bij je hebt kun je hier ook kiezen om de kabelbaan naar beneden te nemen. Heb je honden bij dan gaat dit helaas niet. Je gaat als je recht voor de Rifugio Scoiattoli staat naar links, je ziet uiteindelijk hier een pad naar beneden gaan, deze volg je totdat je de kabelbaan ziet. Daarna vervolg je langs de kabelbaan het pad naar beneden. Je kunt ook het pad onder de kabelbaan volgen alleen wij konden hiervan de ingang niet vinden.

Wandelen Cinque Torri

Van dalstation Cinque Torri naar Rifugio Averau (424)

Wij vonden het een saaie afdaling en waren blij dat we beneden waren. Wij besloten het laatste stuk de 424 te volgen. Dit is een wandeling van ongeveer 3 kilometer door het bos. Het gaat wat stukken omhoog en dan weer omlaag. Je volgt eigenlijk hier een bospad naast de Passo Falzarego, een beroemde bergpas. Het laatste stuk loopt een klein stuk door een alphenweide en is erg mooi tegen de zonsondergang aan.

Na 11.6 kilometer heb je dan eindelijk je rondwandeling voltooid en is het tijd voor een heerlijke maaltijd bij de hoogste camping van de Dolomieten (op 5 minuten met auto).

Doen in de omgeving: maak je roadtrip door de Dolomieten af met een ritje over de Pordoi Pass

Wandelen Cinque Torri

Route informatie

 • De route die wij liepen is ongeveer 11.6 kilometer en dit is inclusief de heen- en terugweg naar Rifugio Nuvolau.
 • Je stijgt ongeveer 670 meter en daalt ongeveer 690 meter.
 • Wij waren ongeveer 9 uur onderweg in dit in inclusief meerdere langere pauzes (je moet natuurlijk wel op en top genieten van de uitzichten).
 • Begin en eindpunt is Rifugio Averau
 • Beste periode is juni en september
 • Erg populair skigebied.
Wandelen Cinque Torri

Tips voor hiken bij Cinque Torri

 • Het is een stuk minder druk op het eerste deel van de rondwandeling, rond Cinque Torri is het een stuk drukker.
 • Doe goede wandelschoenen aan want het terrein is ruig.
 • Neem wandelstokken mee en gebruik deze zo nodig.
 • Trek er een hele dag vooruit zodat je volop kunt genieten tijdens je pauzes en je fotomomenten.
 • Neem voldoende eten en drinken mee. Natuurlijk heb je de rifugio’s maar wil je rust en ruimte dan raad ik je aan om ergens op een rots te genieten van je lunch.
 • Het eerste deel van de hike geeft weinig schaduw. Je zit ook hoog in de bergen dus een pet of/en zonnebrand is geen overbodige luxe.
 • Vergeet geen cash geld mee te nemen. In de meeste rifugio’s kun je pinnen maar regelmatig lukt dit helaas niet ivm verbinding.
Wandelen Cinque Torri

Prachtig wandelen bij Cinque Torri

Echt wat een plaatje is deze omgeving. Jammer ook dat maar weinig mensen deze plek kennen en/of naar toe komen. Wij verbleven dan ook op camping Sass Dlacia en dat lag letterlijk met de auto op 5 minuten rijden dus voor ons was het een beetje luxe.

Maar echt wat een prachtige omgeving. Het is zo divers en ruig dat je bijna niet kan voorstellen dat we dit mogen bewonderen met onze eigen ogen. Natuurlijk snap ik dat niet voor iedereen die ruim 11 kilometer lange hike is weggelegd maar gelukkig zijn er ook makkelijkere opties. Wij hebben iig volop genoten en gaan zeker nog eens terug.

Zou jij bij Cinque Torri willen wandelen?

Drei Zinnen wandelen

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

8 Reacties

 1. Yvonne

  Wat een mooie plek! En wat fijn dat je kunt kiezen of je er met weinig of veel inspanning naartoe wilt. Zo is het voor iedereen mogelijk van deze geweldige uitzichten te genieten.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ja he – dat vonden wij ook. Voor iedereen iets wils 🙂

   Antwoord
 2. Marcella

  Wij zijn bij het bergstation van de kabelbaan geweest, maar durfden het niet aan met mijn hoogtevrees en onze hond. We zijn toen bergpassen gaan rijden (ook gaaf!) maar toch jammer dat we niet bij Cinque Torri zijn geweest. We hebben flink gezocht, maar konden de parkeerplaats waar jullie naartoe reden niet vinden. Nah, andere keer beter want we komen zeker nog wel eens in de Dolomieten!

  Antwoord
  • stripeaway

   Die parkeerplaats waar wij naar toe zijn gegaan ligt aan de bergpas en is niet te missen :). Snap ook wel dat je niet met je hond de kabelbaan in gaat. Is toch open en even niet opletten en je hond ligt beneden. En volgende keer mss wel naar boven via die andere route 🙂

   Antwoord
 3. Janet

  Ik zou zo graag eens naar de Dolomieten willen. Wat een prachtige foto’s zeg en ik kan niet wachten om er zelf eens te kunnen hiken! Kan me voorstellen dat ik de hele tijd foto’s blijf maken van het indrukwekkende uitzicht.

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker ook een aanrader om richting de Dolomieten te gaan – is echt een prachtig stukje aarde 🙂

   Antwoord
 4. Linda

  Wauw wat een gave route zeg! Jammer alleen van het klimmen en klauteren en de smalle afgronden, dat is niks voor ons helaas. De uitzichten zijn wel echt geweldig mooi zeg, ik wil ook zo graag die kant op!

  Antwoord
  • stripeaway

   Ja he? Gelukkig – kun je wel bij Cinque Torri komen zonder al die afgronden en klauter klim stukjes 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.