Drei Zinnen wandelen

Wandelen rond de Drei Zinnen in de Dolomieten

Dolomieten, Italie

De Drei Zinnen in de Dolomieten, ook wel de Tre Cime di Lavaredo in het Italiaans zijn letterlijk het hoogtepunt van deze prachtige regio in Italië. Een must do is het zeker en dat ik omver geblazen werd door de onwerkelijke prachtige natuur, dat is een feit! Wij liepen een rondwandeling van ongeveer 12 kilometer. Hier en daar zijn we van het pad afgegaan om te klauteren of te genieten van andere uitzichtpunten. Een wandeling bij de Drei Zinnen is hoppen van het ene naar het andere waanzinnige uitzicht. Beter kan het haast niet worden. Kom ik neem je mee.

De Drei Zinnen

Het symbool van de Dolomieten en je kan er ook bijna niet omheen om deze plek een bezoek te geven. Het zijn zeker de beroemdste rotspieken in de Dolomieten. Je vind de Drei Zinnen op de grens van de regio’s Zuid-Tirol en Veneto en zijn onderdeel van de Sextener Dolomieten.

Een ding is zeker, de Drei Zinnen ga je tijdens deze hike meerdere keren zien. Het zijn zoals de naam al zegt, drie rotspieken en ze staan vlak naast elkaar – al wel niet aan elkaar. Omdat de pieken ver boven alles uitsteken maakt het deze plek extra indrukwekkend.

Natuurlijk heeft elke piek ook een naam, hier natuurlijk twee omdat de regio tweetalig is. Van links naar rechts:

 • Kleine Zinnen | Cima Piccola (2857 meter hoog)
 • Große Zinne | Cima Grande (2999 meter hoog)
 • Westliche Zinne | Cima Ovest (2973 meter hoog)
Drei Zinnen wandelen

De Drei Zinnen of Tre Cime di Lavaredo?

Wie zoekt op Google of iets in Google Maps intikt krijgt vaak verschillende benamingen te zien. Ook zul je denken dat “Drei Zinnen” niet heel erg Italiaans klinkt. Dat kan wel kloppen want het zit zo. Sinds 1918 behoort Zuid-Tirol pas bij Italië, daarvoor was het altijd onderdeel van Oostenrijk. Ook spreekt daarom 70% van de inwoners nog steeds Duits.

Je ziet daarom ook veel Duitse benamingen waar dan door de Italianen een Italiaanse of Ladinische naam aan is gegeven. Dus de Drei Zinnen is Duits en Tre Cime di Lavaredo is Italiaans.

Wandelen bij de Drei Zinnen

Een ding wat je er zeker goed kunt doen is wandelen. De regio van de Drei Zinnen is enorm uitgestrekt en je kunt bijna alle kanten op. Alles in het gebied staat goed aangegeven met bewegwijzering en het begin van de wandeling begint met wandelpad 101 bij de parkeerplaats. Bij een splitsing staat er dan weer een bord en zo kun je telkens je eigen route samenstellen. Verder in het artikel vertel ik je welke route bij de Drei Zinnen wij hebben gevolgd.

Drei Zinnen wandelen

Hoe kom je bij de Drei Zinnen

Er zijn verschillende mogelijkheden om bij de Drei Zinnen te komen. Het overgrote deel van de wandelaars komt met de auto of camper. Je kunt je navigatie instellen op Rifugio Auronzo. Dit is de berghut bij de parkeerplek en ook het beginpunt van je wandeling.

De weg naar boven is een slingerende bergweg waar je ergens halverwege tol moet betalen. Dit is 30 euro en je moet cash betalen want pinautomaat hebben ze niet ivm slecht bereik (2021). Je kunt er ook voor kiezen om de bus te pakken (8 euro, 2021) maar dan zit je vast aan tijden en de eerste gaat pas om 8 uur in de ochtend.

Je kunt ook de sportieve manier kiezen en wandelend naar boven gaan. We hebben een aantal mensen onderweg gezien die dit deden maar dit is op sommige stukken wat saai en je loopt een deel langs de weg waar de auto’s ook rijden.

Drei Zinnen wandelen

Parkeren bij de Drei Zinnen

Parkeren bij de Drei Zinnen is gratis (je betaald wel tol, dus indirect niet gratis). Het is één van de mooiste parkeerplekken die ik ooit heb gezien. Ben er op tijd bij want alhoewel de parkeerplek groot is loopt deze snel vol.

Verder zal je auto of camper op sommige plekken wat scheef staan want de parkeerplekken zijn alles behalve recht ;). Maar dat hoort natuurlijk ook wel een beetje bij dit gebied (dus vergeet je handrem niet).

Drei Zinnen wandelen

Ben op tijd en vermijd de drukte

Omdat deze plek zo beroemd is ben je hier zeker niet alleen maar als je op tijd komt misschien wel. Wij waren er rond half 9 en dit was zeker al te laat om de drukte te vermijden. Helaas moesten wij 1.5 uur rijden om hier te komen. De beste tijd om hier te zijn is zo vroeg mogelijk en daarmee bedoel ik net na zonsopkomst. In de zomer kun je hier gemakkelijk om 7 uur zijn. Natuurlijk zul je hier en daar mensen zien maar de drukte laat je nog achter je.

Camper of busje?

Je kunt ook als je de mogelijkheid hebt met je camper of busje de dag ervoor naar boven rijden. Je betaald voor 24 uur parkeren, 48 euro en dit is inclusief overnachting. Dit is natuurlijk wel duur maar een handige manier om de drukte te vermijden en misschien hier wel een fantastische zonsopkomst mee te pakken.

Drei Zinnen wandelen

Onze hike rond de Drei Zinnen

Ben je er klaar voor, heb je alles ingepakt, je wandelschoenen aan en je fotocamera klaar? Dan neem ik je hier mee op de wandeling die wij maakte rond de Drei Zinnen. Wij hebben er een hele dag vooruit getrokken en zijn ongeveer 6 uur onderweg geweest, dit is wel inclusief lange pauze bij de meren en de rifugio’s. Het kan korter maar waarom, ik zou vooral genieten van de prachtige omgeving.

Van Rifugio Auronzo naar Rifugio Lavaredo (101)

Het eerste stuk van de hike begint bij de Rifugio Auronzo, deze ligt bij de parkeerplek. Vanaf daar start de 101 wandelroute. Het is hier vooral de mensen volgen want heel verkeerd kun je eigenlijk niet lopen. Dit stuk van de wandeling is niet moeilijk en loopt rustig omhoog. Hier begint het prachtige uitzicht al maar je vraagt je wel af wanneer nou de Drei Zinnen komen. Gelukkig hoef je daar niet lang op te wachten want voordat je het weer duiken ze op.

Drei Zinnen wandelen

Van Rifugio Lavaredo naar de Dreizinnenhütte (101)

Na een korte pauze (hondjes drinken en wij wat eten) stappen we verder. Je kunt hier twee kanten op. Een steil rotsachtig smal pad naar boven, die precies aan de zijkant van de massieven van de Drei Zinnen loopt of het brede langere pad, beide komen bijna op dezelfde plek uit. Het brede pad wordt vooral gebruikt door de mensen die de Via Ferrata van de Drei Zinnen gaan doen en het smalle pad wordt in het algemeen door de mensen genomen die de wandeling van de Drei Zinnen doen.

Eenmaal boven poppen de pieken van de Drei Zinnen links van je op. Je voelt jezelf in een keer erg klein en je kunt je ogen bijna niet geloven. Dit is waanzinnig. Natuurlijk is hier een fotomoment. Vervolgens stap je verder richting de Dreizinnenhütte. Het eerste stuk loopt omlaag en daarna weer omhoog met hier en daar wel wat pittige stukken. Het uitzicht over het dal is weer waanzinnig te noemen en het houdt maar niet op.

Dreizinnenhütte, Laghi dei Piani en de grotten

En dan eindelijk ben je aangekomen bij de Dreizinnenhütte. Voor mij wel het mooiste plekje om een heerlijk lange pauze te nemen. Dit deden wij ook en de hondjes genoten vooral erg goed van de schaduw en een duik in het frisse bergmeer, de Laghi dei Piani. Ik voelde mezelf hier zo gelukkig dat ik haast niet kan omschrijven wat me overkwam. Je bent hier omringt, letterlijk met bergen. Overal waar je kijkt poppen ze boven alles uit.

Natuurlijk kan ik niet stil zitten en beklim ik vanaf verschillende stukken wat rotsformaties. Ik klauter naar boven en geniet vanaf daar van het nog gavere uitzicht, want het blijft maar beter worden. Ook is het zeker aan te raden om een klein stukje richting de grotten te klauteren. Het uitzicht dat je hier hebt op de Drei Zinnen is misschien wel het mooiste. Het pad is steil, smal en er liggen veel losse kleine en grote stenen.

De wandeling naar de grotten van de Drei Zinnen begint links achter de Dreizinnenhütte.

Drei Zinnen wandelen
Drei Zinnen wandelen
Drei Zinnen wandelen

Van Dreizinnenhütte naar Rifugio Auronzo (102, 105)

Na één uurtje pauze, klauteren en genieten was het tijd om rustig aan verder te stappen. Het was helaas knetter druk bij ons maar dat mocht de pret niet drukken.

Maar goed we stappen verder. We vervolgen onze route en nemen het wandelpad 102 en 105 richting ons beginpunt. Het is een beetje tricky hier want het staat niet perfect aangegeven maar je loopt eigenlijk richting het dal. Als het goed is zie je hier ook andere wandelaars het pad vervolgen. Dit is een stuk van de 102 maar begint bij de Dreizinnenhütte. Het is een afdaling, die slingerend naar beneden gaat. Als je eenmaal beneden bent (kleine pauze bij het bergmeer) begint je tocht weer naar boven. Een flinke klim met hier en daar wat steile afgronden.

Als je eenmaal boven bent wordt het makkelijker en is het licht stijgen en dalen elke keer. Vanaf hier is het nog 15 à 30 minuten lopen richting de parkeerplek. Natuurlijk deden wij er langer over want we kwamen weer een bergmeer aan de linkerkant tegen, dus even daar weer genoten.

Tips hiken in Dolomieten: Maak een rondwandeling bij het prachtige bergmeer Pragser Wildsee.

Tips voor hiken bij de Drei Zinnen

 • Je bent in de bergen en dat zie je ook terug. Je wordt hier overspoelt met outdoormensen.
 • Goede wandelschoenen is zeker aan te raden. De rondwandeling die wij deden bevatten veel losse stenen. Met simpele gympen ga je dat zeker voelen aan je voeten.
 • Wandelstokken is ook geen overbodige luxe en het loopt een stuk fijner.
 • Trek er een hele dag vooruit. De route van 12 kilometer lijkt kort maar het neemt door het stijgen en dalen, pauzes en fotomomenten veel tijd in beslag.
 • Neem voldoende eten en drinken mee, ook al heb je meerdere rifugio’s op de route. Wij vonden het soms fijn om juist niet in de drukte te pauzeren.
 • Kom op tijd om drukte te vermijden.
 • Heb je snel hoofdpijn of verbrand je snel. Vergeet je pet niet en zonnebrand want er is weinig schaduw.
 • Vergeet geen cash geld mee te nemen. In de meeste rifugio’s kun je pinnen maar regelmatig lukt dit helaas niet ivm verbinding.
Drei Zinnen wandelen

Route wandel informatie

 • De route die wij liepen was ongeveer 12 kilometer dit is inclusief het klauteren ;). Zonder dat is deze route 1 a 2 kilometer korter.
 • Je stijgt en daalt zo’n rond de 400/500 meter.
 • Wij waren 6 uur onderweg, inclusief pauzes.
 • Begin en eindpunt is de Rifugio Auronzo
 • Beste periode is juni en september

Een hike voor op je bucket list

Deze hike mag daar zeker niet op ontbreken want wat een waanzinnig stukje aarde is dit. Eerst kon ik lang niet de woorden vinden om te omschrijven wat deze hike met mij heeft gedaan maar het heeft mij vooral heel gelukkig gemaakt. Ik wil terug, dat is één ding wat 1000% zeker is. De Via Ferrata Drei Zinnen staat net zoals deze rondwandeling op mijn Italië Bucket List, die steeds langer en langer aan het worden is ;). Wanneer ga jij hier wandelen?

Ben jij al eens bij de Drei Zinnen in de Dolomieten gaan wandelen?

Gemsenweg Mannlichen Zwitserland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

18 Reacties

 1. Michal

  Wat een mooie wandeling en omgeving. Prachtige foto’s ook! Ik ben helemaal niet zo’n berggeit, maar voor deze route wil ik wel een uitzondering maken (zonder het klauteren dan). Lijkt me goed te doen met voldoende plekken om even te stoppen onderweg.

  Antwoord
  • stripeaway

   Het is idd een prachtige wandeling 🙂 en zeer zeker ook een mooie route als je niet zo’n berggeit bent. Je hebt genoeg rifugio’s op een heerlijke pauze te nemen.

   Antwoord
 2. Elisa

  Jeetje wat een gave route! Mooie foto’s ook. 12km maar lijkt me best pittig, zeker op een warme dag. Jij hebt het in ieder geval geflikt ✅ Ik moet nog 😅

  Antwoord
  • stripeaway

   Het was idd een pittige hike maar die 12 kilometer valt op zich dan weer mee met de vele stops die je maakt onderweg 🙂 maar op een warme dag neem dan wel wat extra water mee 😉

   Antwoord
 3. Kelly

  Wow…zo ontzettend mooi! Ik ben geen goede klimmer, maar dit zou ik toch wel heel graag willen zien. Jaloersmakende foto’s zag ik voorbij komen op social media. Zeker weten dat ik een keer die kant op ga.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel 🙂 zeker die kant een keer op gaan. Is echt prachtig! Gelukkig hoef je niet echt een klimmer te zijn om deze route te lopen.

   Antwoord
 4. Denise

  Drei Zinnen stond al heel lang op mijn bucketlist, maar door jou wel weer flink een stukje hoger. Je hebt prachtige foto’s gemaakt en nu wil ik er nog liever naartoe. Het is dat ik niet meer zo makkelijk weg kan momenteel, maar anders wist ik het wel!

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel 🙂 wat fijn dat de Drei Zinnen weer een stukje hoger staat op je bucket list. Uiteindelijk ga je dit plekje vanzelf een keer ontdekken

   Antwoord
 5. Raïssa

  Dit lijkt me een hele mooie wandeling. Prachtige foto’s heb je gemaakt ook. Ik wil nu eigenlijk meteen de auto instappen en die kant op gaan. Jammer dat ik maandag gewoon moet werken…

  Antwoord
  • stripeaway

   Ai dat is idd jammer maar goed heb je wel iets om weer naar uit te kijken de volgende keer 😉

   Antwoord
 6. Linda

  Ik wil hier zo graag heen! Het lijkt me geweldig en staat heel hoog op ons lijstje. Goed om te weten dat je voor de grotten nog wel wat moet klimmen. Denk je dat het te doen is met hoogtevrees? Ik haak af op enge ijzeren trappen en hele smalle paadjes met een afgrond naast me (moet dan wel echt iets breder zijn)

  Antwoord
  • stripeaway

   De grotten zijn denk ik wel te doen voor iemand met hoogtevrees. Alhoewel het natuurlijk voor iedereen anders is wat hoog is. Het pas loopt wel stijl omhoog maar de afgrond is niet zo heel stijl (vind ik).

   Antwoord
   • Linda

    Dank je wel! Het is denk ik gewoon een kwestie van proberen als we er zijn. Kunnen altijd nog omkeren.

    Antwoord
    • stripeaway

     Dat is zeker. Als je niet probeert dan weet je het ook niet 🙂

     Antwoord
 7. Aniek

  Ja, wat is het hier prachtig! Ik ga liefst ook ieder jaar weer terug naar Noord-Italië om hier te gaan hiken!

  Antwoord
  • stripeaway

   Haha same hier nu ook – zo’n mooi gebied waar nog genoeg te ontdekken valt.

   Antwoord
 8. Manouk

  Wauw, wat ziet dat er goed uit! Fijn dat je ook de wandeltijd meegeeft. Wij doen ook langer over zulke wandelingen, dus dan valt het altijd tegen met de geschatte tijd haha. Jammer dat het zo druk kan zijn, maar als iets zo mooi is dan snap ik het ook.

  Antwoord
  • stripeaway

   Die tijden vind ik ook altijd zo lastig. Iedereen heeft een eigen looptempo etc. Maar ook hoe lang iemand pauze houdt, wat voor weer het is en hoe iemand zijn conditie is. Gelukkig heb je de tijd als je hier naar toe gaat 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.