Beklimmen Ben Nevis

De Ben Nevis beklimmen | de hoogste berg in de Verenigd Koninkrijk

Hiken, Munro Bagging, Schotland

Voor even was ik het hoogste meisje in de Verenigd Koninkrijk en wat was ik blij dat ik hier mocht staan. Ik stond met -10 op de Ben Nevis en ik kon alleen maar glimlachen ondanks dat ik mijn handen niet meer voelde. De Ben Nevis is mijn zijn 1344 met de hoogste berg in het Verenigd Koninkrijk en ik heb die beklommen. 

De Ben Nevis

Al zolang ik mij kan herinneren staat de Ben Nevis beklimmen op mijn bucket list. Vorig jaar na het lopen van de West Highand Way had ik helaas niet meer de mogelijkheid om deze berg te beklimmen. Balen! Maar één ding wist ik zeker. Ik zou terug komen. Drie keer raden wat ik één jaar later aan het doen was. Juist, ik was de Ben Nevis aan het beklimmen. Een droom die eindelijk uit kwam.

De Ben Nevis is met zijn 1344 meter de hoogste berg in Verenigd Koninkrijk, een berg die maar ongeveer 10 dagen per jaar helder uitzicht heeft en de rest leeft de top in een mistlaag. Wie geluk heeft beklimt de bergtop met een geweldig mooi uitzicht. Gelukkig kan ik uit eigen ervaring vertellen dat het zonder geweldig uitzicht net zo tof is en misschien zelf nog wel iets specialer.

Weinig pieken boven de 1000 meter

Alhoewel er maar weinig bergpieken in Schotland boven de 1000 meter uit reiken zijn er wel degelijk munro’s waarbij je te maken krijgt met een serieuze bergtocht. Veel bergen in Schotland beginnen vanaf zeeniveau, anders dan in de Alpen waarbij je al vanaf een bepaalde hoogte begint. Vele bergen in Schotland moet je dus de volledige hoogte beklimmen. De Ben Nevis beklim je dus ook echt vanuit zeeniveau en de 1344 meter mag je dus helemaal zelf beklimmen.

De Ben Nevis is één van de 282 bergtoppen in Schotland die onder de term munro behoren. Daarbij hoort een challenge genaamd Munro Bagging. Je beklimt in de in totaal 282 munro’s Schotland en stopt ze in je zak.

Beklimmen Ben Nevis

Het kan beginnen! De beklimming van de hoogste berg in Schotland. Zelf twijfel ik nog om omhoog te gaan omdat het weer niet een heel goed vooruitzicht heeft. Na een dubbele navraag bij mijn campsite en later het Visitors Centre, pak rap mijn tas in en verplaatst ik me naar het begin.

De Ben Nevis heeft meerdere routes. Het toeristenpad en de klimroute. Ben je geen gevorderde bergbeklimmer, pak dan gewoon net zoals ik het toeristenpad. De klimroute is zonder enige ervaring gevaarlijk.

Toeristenpad Ben Nevis

Beklim je via het toeristenpad de Ben Nevis dan begin je vanaf zeeniveau en klim je naar de 1344 meter. Je kan hier op twee plekken beginnen:

 • Optie 1: Bij het bezoekerscentrum Glen Nevis. Hier klim je 200 meter over 1.5 kilometer. Dit pad loop geleidelijk omhoog (eerste liggende foto).
 • Optie 2: Bij het Youth Hostel. Hier klim je ongeveer 200 meter in 600 meter. Dit pad gaat behoorlijk stijl omhoog. Je wint hier wel veel meer kilometers mee maar je moet wel een goede conditie hebben om hier mee te starten (twee staande foto’s).

Ik kies voor optie twee. Halve wegen krijg ik een beetje spijt. Het is echt een flinke klim en ik begin net pas. Gelukkig kom ik onderweg iemand tegen die de zelfde gedachtes heeft als mij. Samen trekken we naar boven waar we bij het pad aankomen. Bij beide opties kom je uiteindelijk op de zelfde kruising uit.

Vanaf daar gaat er een pad naar boven. Als je het pad blijft volgen en niet zonder reden afwijkt, kan er bijna niks gebeuren. Als je op een gegeven moment trouwens op een t-splitsing komt, dan moet je rechts. Anders ga je langs de verkeerde, meer gevaarlijker kant. Als je bijna op de top bent word het pad iets onduidelijker. Dit heeft te maken dat er op dat gebied veel meer steenval is. Je kan het pad dan goed volgen door de grote hopen stenen te volgen. Deze zijn vaak met mist nog goed te zien.

Helder en vergezichten

Toen ik begon met de klim had ik voor ongeveer 3 uur helderzicht. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht word. Soms geloof je even je eigen ogen niet. Perfect om hier dan even een pauze te houden en te genieten van het uitzicht. Hoe verder ik omhoog kwam hoe kouder het trouwens wel werd. Ik trok steeds meer kleding aan. Onderweg merkte ik ook dat ik aan het verbranden was. Ik was even vergeten dat ik natuurlijk ook gewoon verbrand als ik met zon in de bergen loop. Stap voor stap ging ik omhoog en het pad werd steeds stijler en moeilijker.

Sneeuw, mist en regen op de Ben Nevis

Dat het weer zo kan omslaan kan ik je wel beamen want op nog 1 uur lopen sloeg het weer in een keer om. Er kwam een grote wolk aandrijven en zag geen hand meer voor ogen. De temperatuur daalde snel en trok snel mijn dikke jas van Decatlon aan en mijn regenjas tegen de regen. Het was ijzig koud geworden. Helaas was ik mijn handschoenen vergeten en dit voelde ik wel. Gelukkig hielden mijn wandelstokken mijn handen een beetje warm. Kon ze zo goed bewegen elke keer.

Het pad werd veel minder goed zichtbaar en het was moeilijk om zicht richting de top te houden. Ook de stenen worden langzamerhand glader waardoor ik mee weg gleed. Gelukkig zagen we wel elke keer wel de grote hope stenen liggen die als bewegwijzering werken.

I DID it – op de top van de Ben Nevis

Je bent er bijna! Dat is wat ik onderweg veel hoorde. Ga door, je kunt het! Zag ik er dan zo belabberd uit. Maar de kou drong echt door in mijn lichaam. We zagen na 20 minuten lopen een sneeuwvlakte. Yes, we zijn er bijna. Dachten we! Want vanaf hier was het zeker nog 45 minuten.

De tijd tikte door, stap voor stap ging ik door, samen met mijn maatje die ik onderweg had ontmoet. Stap voor stap liepen we de bergtop op en toen eindelijk, een traan van blijdschap, een glimlach van geluk zag ik het hoogste puntje van de Ben Nevis. De wind begon op te steken en het begon erg hard te waaien. Maar dit alles deerde mij niks. Ik ging door totdat ik de laatste klim kon maken naar het allerhoogste punt, het eindpunt

Het was goed oppassen want de wolken bedekte het uitzicht en je wilt natuurlijk niet en paar honderd meter naar beneden vallen. We keken goed uit waar we liepen en toen in een keer begon de wind te liggen en hadden we zicht tussen de wolkenvelden.

WAUW…

Dit is zo magisch. In geen woorden te omschrijven. Nu ik dit aan het schrijven ben, komt het gevoel weer naar boven. Ik sta met mijn hoofd in de wolken en op het zelfde moment kijk ik zo over de wolken heen. Dit is mijn moment. I DID it…yes

De afdaling – uit de kou

Het kou begon hardnekkig terug te komen en mijn lichaam was er klaar meer. Ik voelde een deel van mijn benen niet meer en mijn handen…daar zullen we het maar niet over hebben. Dus het was tijd om de tocht naar beneden te maken. Ik nam afscheid en begon met stevige stappen naar beneden. Ik wilde de kou uit.

Na 30 minuten dalen kwam ik eindelijk weer uit de wolken en kwam de zon mij tegemoet. Ik begon rustig op te warmen en weer bij te komen van deze waanzinnig beleving.

Na 1.5 uur dalen begint mijn lichaam tegen te stribbelen. Ik merk dat ik geen energie meer heb. De afdaling is veel zwaarder dan ik had verwacht. Ik neem pauze en neem een heerlijk 400 kcal reep en een banaan. De energie voel ik in mijn lichaam terug stromen en daal rustig verder af. Het is een eindeloze weg en van het uitzicht genieten kan alleen als je even stilstaat. Je kunt niet dalen over het pad zonder goed te letten op de weg voor je. Veel losliggende stenen zorgen ervoor dat ik soms wat wegschuif maar elke keer weet ik me goed te corrigeren.

En dan 3 uur later ben ik eindelijk beneden bij het bezoekerscentrum. Ik plof neer op de wc, want ooooh wat moest ik plassen. Ik kijk terug en zie wat ik net heb gelopen. Heb ik dit echt gedaan. Ik sta op en voel het gelijk. Mijn benen zijn klaar voor vandaag. De afdaling is zoveel maler heftiger dan de klim.

De dag na de beklimming van de Ben Nevis

Op een beetje spierpijn na heb ik nergens last van, ben wel wat vermoeid maar meer niet. Ik kijk vol trots terug op deze beklimming. Nooit verwacht dat ik dit zou kunnen doen. Ik kijk vanuit mijn tentje naar de bergtop en zie een dikke wolk hangen. Geluk want vandaag is het veel slechter en de wind is flink aangesterkt. Toch zie ik veel mensen omhoog gaan. Ik wens ze succes op een toffe klim.

Veiligheid Ben Nevis

We gaan er niet om heen draaien want de Ben Nevis is één van de gevaarlijkste bergen in Europa. Dit niet omdat het pad niet makkelijk is maar juist om de weer, wat kan omslaan in enkele minuten. Ik liep de Ben Nevis in juni 2019 en dat jaar ervoor zijn er 6 doden gevallen. Drie door een lawine. Dus de Ben Nevis is niet zomaar een berg die even kunt gaan beklimmen.

Ga dan ook nooit de berg op zonder een goede voorbereiding. Vertel altijd iemand dat je de berg op bent en laat desnoods bij je overnachting een bericht achter. Check ook altijd het weer vooraf en overleg als je niet zeker bent. De mensen in het bezoekerscentrum hebben er verstand van en hebben zelf de berg al een aantal keer overwonnen.

Ga trouwens ook niet zomaar van het pad af. Het pad is er niets voor niets. De Ben Nevis heeft ook een gevaarlijke kant met een zeer stijle rotswant. Alleen ervaren bergklimmers komen hier. Dus doe geen dingen die niet echt een slimme zet zijn.

En neem altijd een goede topografische kaart en een kompas me. Vul deze eventueel aan met een gps. Veiligheid staat altijd voorop.

Het weer op de Ben Nevis

Het weer! Dat is gewoon zeer slecht te voorspellen en vooral op de Ben Nevis. Doordat de Ben Nevis aan de westkant van Schotland ligt krijgt het de volle laag van oceaandepressies en elke jaar valt hier gemiddeld drie meter, je leest het goed, 3 meter neerslag. Wij klagen hier in Nederland over het weer en vaak het vele regen. Nou wat er valt rond de Ben Nevis is vier keer zoveel.

Wil je geweldig ver uitzicht vanaf de top van de Ben Nevis dan heb je daar gemiddeld 10 keer per jaar kans op. De top ligt bijna altijd in een miswolk. De dagen dat de top uit de mistwolk ligt is dus zeldzaam maar zeker niet onmogelijk. Ik heb de heldere dagen twee keer gemist. Kwam beide keren een dag te laat aan.

Hoe lang doe je over de Ben Nevis

De beklimming van de Ben Nevis gaat zeker een aantal uur in zitten. Gemiddeld is men 8 uur onderweg. In ongeveer 4 a 5 uur ga je omhoog en ongeveer 3 uur omlaag. Dit hangt natuurlijk helemaal af van verschillende factoren. Hoe vaak stop je onderweg om te rusten of om foto’s te maken. Hoe is je conditie? Loop je alleen of met groep? Ik was in 3.5 uur boven, 30 minuten op de top en daarna in 3 uur beneden. Trek er dus een dag vooruit zodat je genoeg tijd hebt om de Ben Nevis te beklimmen.

De Ben Nevis was geweldig

Ondanks dat je de beklimming nooit alleen doet ivm de grote stroom van mensen, heb ik er geen moment spijt van gehad. De Ben Nevis doe je natuurlijk niet zo maar even maar als je deze berg beklommen hebt…ben je trots.

Staat het beklimmen van de Ben Nevis nu ook op jouw bucket list?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Lost Valley Glencoe hike

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

6 Reacties

 1. Paula

  Hi Diana, heb jij in een trip naar Schotland meerdere hikes gecombineerd? En zo ja, welke allemaal?

  Antwoord
  • stripeaway

   Excuses voor mijn late reactie. Deze is in de spam terecht gekomen. Ik heb vorig jaar in 2018 de West Highland Way gelopen. Dit is een lange afstandswandeling van 153 kilometer. Dit jaar in 2019 heb ik meerdere dagwandelingen gecombineerd. Soms in het zelfde gebied en soms op een ander gedeelte van Schotland. Welke heb je gedachten? Je kunt het beste even kijken onder mijn Schotland wandelingen (zie menu) of zoek Isle of Skye op want daar heb ik veel gewandeld dit jaar.

   Antwoord
 2. Kelly

  Wow…wat stoer dat je dat gedaan hebt. Zou voor mij écht teveel van het goede zijn. Ik ben een hele slechte klimmer en vond Arthur’s Seat al een hele uitdaging, haha. Ik wil zeker een keer terug naar Schotland om meer te zien.

  Antwoord
 3. Marcella

  Jeej, wat een geweldige gave ervaring Hanneke! Supertof dat je dit gewoon gedaan hebt. Klinkt als een fikse klim, zo’n eind naar boven én beneden. Denk dat mijn lichaam dat niet zo trekken in slechts één dag…

  Antwoord
 4. Anne - Ditisanne.nl

  Echt een toffe ervaring he! Wel stoer dat jij nauwelijks spierpijn had: ik kon twee tot drie dagen er na nauwelijks lopen. Nu liep ik ook op een bloedhete dag en eigenlijk te weinig water meegenomen dus misschien was dat wel de mokerslag. 😉

  Antwoord
  • stripeaway

   Ai twee a drie dagen niet lopen, niet fijn. Bij mij was het tot aan de top ook warm maar had idd wel wat training vooraf. Wandel sowieso al erg veel en dagen daarvoor hebben we ook veel gehiked dus denk dat dit wel een pluspunt is geweest. Maar eenmaal de top bereiken is wel een toffe ervaring 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.