Matterhorn hike van Gornergrat naar Zermatt hike

De mooiste wandelingen bij de Matterhorn

Zwitserland

De Matterhorn, wie kent deze o zo bekende berg niet in Zwitserland. Deze vierduizender is één van de beroemdste bergtoppen in de Alpen, en misschien wel van heel Europa. Ook kun je deze bergtop wel van de overheerlijke Zwitserse chocolade reep Toblerone, waar die bergtop op afgebeeld staat. In de omgeving van de Matterhorn kun je ontzettend mooie wandelingen maken. In dit artikel laat ik je zien welke dat zijn.

De Matterhorn

De Matterhorn is 4478 meter hoog en ligt in het zuiden van Wallis, op de grens met Italië. De piek zie je bijna overal bovenuit steken en doemt al op in het schattige dorpje Zermatt. De Matterhorn is één van de meest gefotografeerde bergtoppen en misschien wel bezienswaardigheden in Zwitserland. Als je op Instagram kijkt die je altijd wel ergens een foto van de Matterhorn voorbij schieten.

Heftige berg om te beklimmen

Tot 1865 was de 4478 meter hoge Matterhorn nog één van de laatste bergen die niet was beklommen. Dat komt niet alleen maar omdat je deze berg op eigen kracht moet beklimmen (er gaat geen lift) maar ook omdat het niet makkelijk is, juist behoorlijk gevaarlijk. Natuurlijk is elke bergsport met een risico maar bij de Matterhorn een tikkeltje meer. Dit komt vooral door de pyramide vormiger top. Deze berg lijkt dus makkelijk te beklimmen, en heeft ook zo de naam maar klim deze berg alleen onder begeleiding en als je zelf veel ervaring hebt. Helaas vallen hier elk jaar een aantal doden doordat ze met weinig ervaring en zonder gids de berg opgaan.

Matterhorn wandelen
Matterhorn wandelen

The Five Lake Trail (5-Seenweg)

Wil je wandelen met geweldig uitzicht op de Matterhorn en genieten van de vele bergmeren die de regio rijk is? Wandel dan de Five Lake Trail. Het is een wandeling waar je ongeveer zo’n 2.5 uur over doet maar trek er meer voor uit ivm de vele mooie uitzichten. De klim is zo’n ongeveer 240 meter en je daalt 600 meter tijdens de wandeling. Onderweg kom je o.a. langs de Stellisee, Grünsee en de Grindjisee, drie van de vijf bergmeren op de trail.

Je begint deze wandeling in Zermatt waar je het treintje neemt naar het bergstation Sunnega. Vanaf Sunnega ga je verder met de gondel naar Blauherd. Hier begint de wandeling langs de 5-Seenweg. Je kan tot de Gornergrat kabelbaan die terug gaat naar Zermatt maar wil je langer lopen dan kan je je tocht te voet voortzetten richting Zermatt.

Richting de top van de Matterhorn

Volgens vele de bekendste wandeling op de Matterhorn, want ja hier ga je er niet langs maar op de Matterhorn. Deze wandeling uhm bergklim maak je niet alleen maar met een gids. Het is een zeer pittige dus hier is ervaring zeker vereist. Ook ben je lang onderweg dus onderschat deze wandeling niet.

Zoals al vermeld in de titel gaat deze wandeling naar de top van de Matterhorn. Je begint hier in Zermatt waaruit je met de Matterhorn Express gondel naar de Schwarzsee gaat. Je wandelt (700 hoogtemeters in vier kilometer) daarna in ongeveer twee uur naar de Hörnlihütte op 3260 meter hoogte. Vanaf daar is het nog eens zo’n zes uur richting de top. Het wordt gezien als de makkelijkste route naar de top maar dat is het zeker niet.

Het is goed om jezelf in de gaten te houden ivm de stijging want op zo’n hoogte kan het behoorlijk wennen zijn.

Tot aan de Hörnlihütte

Je kan er ook voor kiezen om alleen naar de Hörnlihütte te gaan, ook wel de Matterhornhütte. Ook dit geeft een prachtig uitzicht op de Matterhorn. Nogmaals het is een pittige klim, loopt het eerst stuk vrij steil, middenin wat vlakker en het laatste stuk gaat het steil omhoog naar de berghut. Het is wel een populaire wandeling dus je loopt waarschijnlijk nooit alleen.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Loïc Wenger (@loicwenger)

Swiss Topwalk 23 – van Gornergrat naar Riffelberg

Bovenaan de Gornergrat begint deze prachtige wandeling. Elke stap die je maakt geeft zicht op de Matterhorn. De wandeling naar de Riffelberg behoort tot één van de Swiss Topwalks. Je volgt de borden met Swiss Topwalk 23 erop. Let niet op de tijden die erbij staan want uit ervaring kloppen deze nooit en ben je altijd langer onderweg. Je komt tijdens deze wandeling langs de Riffelsee waar je met goed weer, dus windstil de reflectie van de Matterhorn in het water kunt zien.

Vanaf de Riffelsee heb je een keuze welke kant je op gaat. Omdat wij nog helemaal naar Zermatt moesten lopen besloten we een klein beetje af te snijden. Wij pakte de Riffelseeweg Trail 21 richting Riffelberg. Je kan ook de Swiss Topwalk 23 blijven volgen maar het laat je een stuk omlopen.

Van Riffelberg naar Zermatt

Eenmaal in Riffelberg aangekomen kun je ervoor kiezen om als eerste een welverdiende rust te nemen. Er zijn hier twee bergrestaurants met een geweldig uitzicht op de Matterhorn. Let wel op dat je hier al wel snel voor een stukje taart 9 CHF betaald.

Vanuit daar kun je natuurlijk de keuze maken om met de trein of gondel terug naar Zermatt te gaan maar wil je nu extra avontuur besluit dan gewoon terug te lopen. Net als van Gornergrat naar Riffelberg daak je ook dit stuk richting Zermatt. Sommige stukken zijn behoorlijk steil en dat ga je voelen aan je knieën. Verder is het een wandeling met uitzicht op het dal van Zermatt. Uiteindelijk loop je het laatste stuk door bossen en dus heerlijke verkoeling bij warm weer.

Hier vind je meer informatie over de hike van Gornergrat naar Zermatt

Wandeling naar de Riffelsee

In de vroege ochtend sta je voor het bergmeer en wacht je tot de eerste zonnestralen de Matterhorn aanraken. Het is een bekend plaatje, de piek van de Matterhorn opgelicht door het zonlicht, rood/oranje en met een prachtige reflectie in de Riffelsee. Het is één van de mooiste fotopunten en gemakkelijk te bereiken. Je kan natuurlijk vanaf Gornergrat lopen maar wil je nou zeker weten dat je de zonsopgang haalt, loop dan vanaf Riffelberg een klein stukje naar boven naar het bergmeer. Vanaf Gornergrat naar de Riffelberg is zo’n 3 kilometer bergafwaarts.

Matterhorn wandelen

Wat kost wandelen bij de Matterhorn

Je vraagt je zelf nu denk ik wel af waarom deze uitleg maar wandelen in Zwitserland betekent goede conditie hebben en zin hebben om eerst kilometers omhoog te lopen en dan weer omlaag. Heb je dat nou niet, dan gaat het je geld kosten.

Vele wandelingen hierboven beginnen op een bergstation en om daar te komen moet je de bergtrein of een gondel nemen. Zoals je misschien al wel weet is alles in Zwitserland duur. In het begin zul je even moeten wennen aan de prijzen maar na één week schrik je er nog van.

Wil je met de bergtrein naar Gornergrat (wat wel echt een aanrader is) dan zit je al gauw op 50/60 CHF voor een enkeltje. Dit hangt een beetje af van wanneer je boekt en of je de Swiss Travel Pass hebt want hiermee krijg je korting. De gondel van Zermatt naar Riffelberg is ongeveer vanaf 29 CHF. Hier geld ook weer welk seizoen en wanneer je boekt.

Matterhorn hike van Gornergrat naar Zermatt hike
Matterhorn hike van Gornergrat naar Zermatt hike

Handige informatie over wandelen bij de Matterhorn

Zoals je ziet zijn er genoeg wandelingen bij de Matterhorn en kan je je dagen vermaken. Ook mooi om te weten is dat je nog veel meer kunt wandelen dan het bovenstaande maar dit zijn wel de mooiste wandelingen.

Is het druk?

Het gebied rondom de Matterhorn is erg populair en in het hoogseizoen ben je hier zeker niet alleen. Vooral de wandeling van Gornergrat naar de Riffelberg en de Five Lake Trail is druk. Wij liepen soms in een treintje maar vaak zagen we ook echt helemaal niemand. Op het goede moment een foto maken zonder teveel mensen was een uitdaging.

Wandelschoenen en wandelstokken

Verder zijn goede wandelschoenen met een goede stevige zool aan te raden. Het zijn echte bergpaden en daardoor heb je veel te maken met keien en rotsen. Ook zijn wandelstokken geen overbodige luxe op sommige plekken.

Heb je overal een gids nodig?

Nee, niet bij alle wandelingen heb je een gids nodig. Bij de mooiste wandeling bij de Matterhorn die ik hierboven noem, leg ik ook uit waar een gids (of veel ervaring) noodzakelijk is.

Het weer bij de Matterhorn

Wij hadden geluk want het was het hele dag stralend weer en hadden vol zicht op de Matterhorn. Maar het weer blijft het weer en vooral in de bergen onvoorspelbaar. Het kan zomaar zijn dat ze veel wolken voorspellen en dat het dan in één keer compleet opentrekt. Je weet het niet! Ik gebruikte de app van Bergfex/Weather en was erg nauwkeurig in de voorspellingen.

Wandelen bij de Matterhorn

Het is een waar paradijs als het gaat over wandelen in Europa. Zermatt is een populaire uitvalsbasis als het gaat om outdooractiviteiten. Je ziet bv ook elke dag wel een aantal paragliders en je kunt er een aantal via ferrata’s doen. Wandelen bij de Matterhorn is echt een aanrader. Je hebt zoals je ziet allerlei soorten wandelingen, van korte ochtendwandelingen tot aan echt bergtochten.

Zou jij een van deze wandelingen bij de Matterhorn willen doen en zo ja welke?

Adventure Pack Grindelwald

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.