De mooiste herfstwandelingen

van Nederland

Nederland

Wandelen, Outdoor

7 tips over herfstwandelingen

De dagen worden korter, de bladeren kleuren goud-geel en de eikeltjes en kastanjes vallen van de boom. Overal zie je paddenstoelen uit de grond poppen en de paden worden bezaaid met bladeren. De herfst is in aantocht en dit is èèn van mijn favoriete seizoenen, omdat ik veel vraag krijg over welke wandelingen mooi zijn geven ik en andere collega wandellaars tips met de mooiste herfstwandelingen.

De mooiste herfstwandelingen in Nederland

Herfstwandeling: Natuur-belevingsroute Mastbost Breda

Dat de herfst mijn favoriete seizoen is om een stevige wandeling in het bos te maken is geen geheim, elke herfst trek ik er volop uit. Omdat ik dichtbij het bos woon ben ik in de herfst bijna elke week te vinden in het Mastbos Breda, daar heb je verschillende soorten routes die je kunt lopen van 2 kilometer routes tot een mooie 8 kilometer.

De route die ik het liefste loop en nooit gaat vervelen is de Natuur-belevingsroute: Je loopt langs meren, door grote bospaden, langs prachtige heides en over een zeer mooi vlonder pad. Bezoek je het vlonderpad met zonsondergang dan krijg je een prachtige taferelen van zonnestralen door de bomen, loop je deze route in de vroege ochtend dan heb je veel kans op het spotten van herten!

Lees er hier alles over de Natuur-belevingsroute in het Mastbos Breda.

Wandelen op de prachtige Cartierheide in de Brabantse Kempen

Voor mij misschien wel een van de mooiste herfstwandeling die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, de Cartierheide is een afwisseling van bos en heide. Je begint in het bos en loopt richting de heide, vanaf daar zet je je wandeling voort en maak je een rondje door en langs de heide.

Wij maakte de wandeling aan het einde van de herfst waarbij de wintervorst net was begonnen, ontzettend mooi als je het gekraak van de wintervorst onder je voeten hoort en de zon door de goud-gele blaadjes voelt komen.

Lees meer over de wandeling op de Cartierheide in deze blog.

Herfst wandelingen van collega wandellaars in 5 tips

1. Wandel-meditatie met Wandermind

De herfst is een van mijn favoriete seizoenen om in het bos te wandelen, ik geniet enorm van de intense kleuren, de geuren en van het zoeken naar allerhande paddenstoelen.

Een van de meest bijzondere herfstwandelingen die ik maakte was een wandelmeditatie met Wandermind deze wandeling was een combinatie van lopen, meditatie en bezinning. Op het eerste gezicht klinkt het misschien wat zweverig, maar met een leeg hoofd is er extra ruimte voor de herfst.

De wandeling starte in een kleine kapel aan de rand van Zeist, ik stap stevig door en al snel sta ik midden in de natuur. Tijdens de loop-meditatie knisperen de goudkleurige herfstbladeren onder mijn voeten, tijdens een stilte-meditatie focus ik me op een paddenstoel op een omgevallen boom, totdat het zachte geluid van een belletje me terug brengt naar het hier en nu. Ik eindig de wandeling in de uitgestrekte Soesterduinen – die zijn het hele jaar mooi.

Lees meer over Wandelmeditatie met Wandermind in Zeist op de blog van Jenny van Ik Reis

2. De N70 herfstwandeling bij Berg en Dal

De omgeving van Berg en Dal, Gelderland, is geweldig voor het maken van een mooie herfstwandeling. De N70 wandelroute is geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers en ook wij zijn fan geworden. Een uitdagende route die op haar mooist is in de herfst. Geniet van de prachtige kleuren en vergeet zeker niet een zakje mee te nemen om de makke kastanjes in te verzamelen!

Het mooist aan de route vind ik de hoogteverschillen in het landschap. De wandeling voert je over maar liefst 8 bergen, met namen als de Sterrenberg, Boterberg en Duivelsberg. Onderweg kom je door bossen, langs weides en door schilderachtige lanen. Op diverse plekken heb je een fenomenaal uitzicht op de beneden gelegen Ooijpolder en het Oliemolendal. Bij helder weer kun je in de verte zelfs Arnhem en Oosterbeek zien liggen.

Lees meer over de N70 herfstwandeling op de blog van Myfootprints 

3. Herfstwandeling in de prachtige Oranjezon in Zeeland

Bij herfst denk je misschien aan bos, maar er is nog veel meer om te ontdekken! De mooiste herfstwandelingen in Zeeland vind je niet alleen in bosgebied, in de vroege herfst kleurt de zeekraal rood en dat zie je vooral aan de zilte kust. Grote gebieden langs de kust kleuren prachtig rood, In de bossen bij Schouwen-Duiveland vind je damherten, loslopende paarden en in de herfst ook heel veel paddenstoelen. Ook in natuurgebied Oranjezon maak je prachtige herfstwandelingen, ga je vroeg in oktober dan maak je de bronst mee van de damherten en hoor je het ‘geknor’ van de mannetjesherten al van verre hoe tof is dat!

Lees hier alles over de mooiste herfstwandelingen in Zeeland

4. Wandelen op Sallandse Heuvelrug

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug in de herfst is prachtig! Natuurlijk is het er mooi als de heide vol in bloei staat, maar wist je dat er ook veel bos op de Sallandse Heuvelrug te vinden is. De bladeren van de bomen hebben in de herfst mooie warme kleuren, van geel tot diep rood het is een genot om dat te fotograferen vooral met tegenlicht van de zon mooi door de bladeren schijnt en je de nerven ziet zitten. Ook de rood-met-witte paddenstoelen (vliegenzwam) kom je hier tegen, kijk vooral bij berken want daar groeien ze vaak.

Ook wandelen op de Sallandse Heuvelrug? Lees dan alles over deze prachtige wandeling op de blog van Carolien van Dream the World.

5. Prachtige herfstwandeling door het Haagse Bos dichtbij de grote stad

Het Haagse bos is misschien niet het allermooiste bos van Den Haag, maar wel het meest bekende bos van Den Haag. Het ligt tussen Den Haag en Wassenaar en… de koning woont er! Sinds januari 2019 hebben koning Willem-Alexander en de rest van zijn gezin na een grondige verbouwing hun intrek genomen in het inmiddels verbouwde Paleis Huize ten Bosch, Wie weet zie je ze wel!

Vlakbij het paleis vind je een heel leuk stukje bos voor kinderen: speelbos het Huttenbos ik was er vorig jaar in de herfst en toen was het er prachtig! Meer over het Haagse Bos vroeger en nu lees je in mijn blog over het Haagse bos. 

Meer over het Haagse Bos vroeger en nu lees je op de blog van Denise 

Wandelen in Nederland

Wandelen in de herfst in Nederland is zonder enige twijfel erg mooi. Stel je eens voor dat alles om je heen veranderd in goud-gele kleuren, als je aan het wandelen bent de zonnestralen door de bomen je gezicht opwarmen. Ik kijk er al weer naar uit om uren en uren buiten door te brengen met natuurlijk een goede regenjas in de rugzak want je weet immers maar nooit in Nederland.

Hier onder zie je een overzicht met alle wandelingen die ik Nederland heb gemaakt.

De conclusie is geworden dat wandelingen in de herfst fantastisch is. Dus trek erop uit, geniet van alle kleuren om je heen, haal even goed adem en geniet, geniet en oh ja heb ik het al gezegd geniet!!

Mis jij nou een mooie herfstwandeling in dit rijtje? Laat het dan even weten in de reactie en dan ga ik die route in de herfst natuurlijk even testen. 

Wandelen rondom de Peelse Heide in Reusel

Aaaach ik denk dat het wel mee gaat vallen met de regen. Ze voorspellen in de ochtend een beetje regen en halve wegen de middag ook wat regen. Zullen we het er op wagen? We gaan ervoor! Regenjas mee en wandelschoenen aan. Peelse Heide here we come... Route gegevens:...

Wandeling over de Smokkelroute in Strijbeek | ga terug in de tijd

Smokkelroute Wandelen in Nederland Smokkelroute Strijbeekse HeideRoute7.9 kilometerMeerdere plekken o.a. pannenkoekenboerderij 'Het Smokkelaartje'.Honden toegestaan (meerdere plekken aangelijnd).4 JUNI, 2018 Een prachtige mooie route die je mee terug neemt in de tijd....

De mooiste heidewandelingen in Noord Brabant

De mooiste heidewandelingen  in Noord-Brabant Noord Brabant, Nederland Wandelen, Outdoor5 verschillende wandelgebieden Hond is welkom, hoeft niet vastNiets is mooier dan een wandeling dwars de paarse heides. Gelukkig staat Nederland er vol mee. Ook dit jaar weer staan...

Wandel de natuurbelevingsroute in Mastbos Breda

Natuurbelevingsroute Mastbos Breda Wandelen in NederlandNatuurbelevingsroute Mastbos BredaRoute Vierkante gele bordjes met een hertenkop erop7.3 kilometerRestaurant de KogelvangerHonden toegestaan (wel aangelijnd)15NOVEMBER, 2017 De zon scheen weer vroeg door de...

Wandelen in Nationaal Park Loonse en Drunense duinen

Op nog geen 30 minuten rijden van Breda ligt één van de mooiste nationale parken van Nederland: de Loonse en Drunense duinen. Men noemt deze plek ook wel de Brabantse Sahara. Deze plek nodigt je dan ook zeker uit voor een paar uur wandelgenot.  Vele keren per jaar ben...

Wandelen de prachtige Cartierheide in Brabantse Kempen

Even lekker eropuit en je hoofd helemaal leeg maken. Dat probeer ik altijd als ik aan het wandelen ben. De Cartierheide stond wegens het prachtige heide gebied al langere tijd op mijn wandel bucket list. Eindelijk heb ik deze route kunnen lopen en kan je vertellen dat...

Wandelen in het natuurgebied de Leemputten van Dorst

Een wandeling langs de Leemputten van Dorst is een kleine maar mooie wandeling. Perfect voor de koude winterdagen met een zonnetje. Het is extra mooi omdat er langs de route vele Schotse Hooglanders zijn te vinden, die niet schuw zijn om een stapje dichterbij te...

Wandelen met je hond in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen met je hond als ze lekker kunnen rond rennen is natuurlijk ontzettend leuk. Je hebt je handen vrij en word niet elke keer mee getrokken als je hond even de vrijheid wilt. In het Nationale Park Zuid-Kennemerland heb je meerdere specifieke gebieden waar je dus...

Nacht van de Vluchteling: 40 kilometer wandelen in de holst van de nacht

Nog vier nachten slapen en dan is het zo ver: Nacht van de Vluchteling. Met één groep van Buddy to Buddy zullen we maar liefs 40 kilometer gaan wandelen. Elk jaar in juni, lopen duizenden mensen vanuit vier steden de donkere nacht in en halen zo geld op voor noodhulp...

Wandel de snuffelroute in het Mastbos bij Breda

Snuffelroute Mastbos  Wandelen met je hond Breda, Nederland Wandelen, Outdoor 4 kilometer, route Hond is welkom, hoeft niet vast De zon schijnt heerlijk, de bomen nemen prachtige kleuren aan en de paddenstoelen schieten met bosjes uit de grond: het is weer tijd voor...

Wandelen bij de sprookjesachtige Oisterwijkse Vennen

Wandelen door de  Oisterwijkse Vennen Oisterwijk, Nederland Wandelen, Outdoor 9.3 kilometer Vennenwandeling Honden welkom, op meerdere plekken aangelijnd.  Dichtbij huis ligt op zo'n 13 kilometer van Breda een schitterend stukje natuurgebied: de Oisterwijkse Vennen....

Wandelen in het Markdal met Vereniging Markdal

Net aan de rand van Breda ligt een mooi stukje natuur: het Markdal. Voor menig Bredenaar is dit een plek om even tot rust te komen, even doorheen te struinen op een lekker lente dag. Samen met de Buddy-familie gingen we op ontdekkingstocht door het Markdal en ontdekte...

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide travelguides en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Essentials voor backpackers

Goedkope Vliegtickets Oktober

REISPLANNEN 2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

VOLG JIJ @STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.