De mooiste herfstwandelingenin Nederland

Nederland

Wandelen, Outdoor

7 tips over herfstwandelingen

De dagen worden korter, de bladeren kleuren goud-geel en de eikeltjes en kastanjes vallen van de boom. Overal zie je paddenstoelen uit de grond poppen en de paden worden bezaaid met bladeren. De herfst is in aantocht en dit is èèn van mijn favoriete seizoenen, omdat ik veel vraag krijg over welke wandelingen mooi zijn geven ik en andere collega wandellaars tips met de mooiste herfstwandelingen.

De mooiste herfstwandelingen in Nederland

Herfstwandeling: Natuur-belevingsroute Mastbost Breda

Dat de herfst mijn favoriete seizoen is om een stevige wandeling in het bos te maken is geen geheim, elke herfst trek ik er volop uit. Omdat ik dichtbij het bos woon ben ik in de herfst bijna elke week te vinden in het Mastbos Breda, daar heb je verschillende soorten routes die je kunt lopen van 2 kilometer routes tot een mooie 8 kilometer.

De route die ik het liefste loop en nooit gaat vervelen is de Natuur-belevingsroute: Je loopt langs meren, door grote bospaden, langs prachtige heides en over een zeer mooi vlonder pad. Bezoek je het vlonderpad met zonsondergang dan krijg je een prachtige taferelen van zonnestralen door de bomen, loop je deze route in de vroege ochtend dan heb je veel kans op het spotten van herten!

Lees er hier alles over de Natuur-belevingsroute in het Mastbos Breda.

Wandelen op de prachtige Cartierheide in de Brabantse Kempen

Voor mij misschien wel een van de mooiste herfstwandeling die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, de Cartierheide is een afwisseling van bos en heide. Je begint in het bos en loopt richting de heide, vanaf daar zet je je wandeling voort en maak je een rondje door en langs de heide.

Wij maakte de wandeling aan het einde van de herfst waarbij de wintervorst net was begonnen, ontzettend mooi als je het gekraak van de wintervorst onder je voeten hoort en de zon door de goud-gele blaadjes voelt komen.

Lees meer over de wandeling op de Cartierheide in deze blog.

Herfst wandelingen van collega wandellaars in 5 tips

1. Wandel-meditatie met Wandermind

De herfst is een van mijn favoriete seizoenen om in het bos te wandelen, ik geniet enorm van de intense kleuren, de geuren en van het zoeken naar allerhande paddenstoelen.

Een van de meest bijzondere herfstwandelingen die ik maakte was een wandelmeditatie met Wandermind deze wandeling was een combinatie van lopen, meditatie en bezinning. Op het eerste gezicht klinkt het misschien wat zweverig, maar met een leeg hoofd is er extra ruimte voor de herfst.

De wandeling starte in een kleine kapel aan de rand van Zeist, ik stap stevig door en al snel sta ik midden in de natuur. Tijdens de loop-meditatie knisperen de goudkleurige herfstbladeren onder mijn voeten, tijdens een stilte-meditatie focus ik me op een paddenstoel op een omgevallen boom, totdat het zachte geluid van een belletje me terug brengt naar het hier en nu. Ik eindig de wandeling in de uitgestrekte Soesterduinen – die zijn het hele jaar mooi.

Lees meer over Wandelmeditatie met Wandermind in Zeist op de blog van Jenny van Ik Reis

2. De N70 herfstwandeling bij Berg en Dal

De omgeving van Berg en Dal, Gelderland, is geweldig voor het maken van een mooie herfstwandeling. De N70 wandelroute is geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers en ook wij zijn fan geworden. Een uitdagende route die op haar mooist is in de herfst. Geniet van de prachtige kleuren en vergeet zeker niet een zakje mee te nemen om de makke kastanjes in te verzamelen!

Het mooist aan de route vind ik de hoogteverschillen in het landschap. De wandeling voert je over maar liefst 8 bergen, met namen als de Sterrenberg, Boterberg en Duivelsberg. Onderweg kom je door bossen, langs weides en door schilderachtige lanen. Op diverse plekken heb je een fenomenaal uitzicht op de beneden gelegen Ooijpolder en het Oliemolendal. Bij helder weer kun je in de verte zelfs Arnhem en Oosterbeek zien liggen.

Lees meer over de N70 herfstwandeling op de blog van Myfootprints 

3. Herfstwandeling in de prachtige Oranjezon in Zeeland

Bij herfst denk je misschien aan bos, maar er is nog veel meer om te ontdekken! De mooiste herfstwandelingen in Zeeland vind je niet alleen in bosgebied, in de vroege herfst kleurt de zeekraal rood en dat zie je vooral aan de zilte kust. Grote gebieden langs de kust kleuren prachtig rood, In de bossen bij Schouwen-Duiveland vind je damherten, loslopende paarden en in de herfst ook heel veel paddenstoelen. Ook in natuurgebied Oranjezon maak je prachtige herfstwandelingen, ga je vroeg in oktober dan maak je de bronst mee van de damherten en hoor je het ‘geknor’ van de mannetjesherten al van verre hoe tof is dat!

Lees hier alles over de mooiste herfstwandelingen in Zeeland

4. Wandelen op Sallandse Heuvelrug

Wandelen op de Sallandse Heuvelrug in de herfst is prachtig! Natuurlijk is het er mooi als de heide vol in bloei staat, maar wist je dat er ook veel bos op de Sallandse Heuvelrug te vinden is. De bladeren van de bomen hebben in de herfst mooie warme kleuren, van geel tot diep rood het is een genot om dat te fotograferen vooral met tegenlicht van de zon mooi door de bladeren schijnt en je de nerven ziet zitten. Ook de rood-met-witte paddenstoelen (vliegenzwam) kom je hier tegen, kijk vooral bij berken want daar groeien ze vaak.

Ook wandelen op de Sallandse Heuvelrug? Lees dan alles over deze prachtige wandeling op de blog van Carolien van Dream the World.

5. Prachtige herfstwandeling door het Haagse Bos dichtbij de grote stad

Het Haagse bos is misschien niet het allermooiste bos van Den Haag, maar wel het meest bekende bos van Den Haag. Het ligt tussen Den Haag en Wassenaar en… de koning woont er! Sinds januari 2019 hebben koning Willem-Alexander en de rest van zijn gezin na een grondige verbouwing hun intrek genomen in het inmiddels verbouwde Paleis Huize ten Bosch, Wie weet zie je ze wel!

Vlakbij het paleis vind je een heel leuk stukje bos voor kinderen: speelbos het Huttenbos ik was er vorig jaar in de herfst en toen was het er prachtig! Meer over het Haagse Bos vroeger en nu lees je in mijn blog over het Haagse bos. 

Meer over het Haagse Bos vroeger en nu lees je op de blog van Denise 

Wandelen in Nederland

Wandelen in de herfst in Nederland is zonder enige twijfel erg mooi. Stel je eens voor dat alles om je heen veranderd in goud-gele kleuren, als je aan het wandelen bent de zonnestralen door de bomen je gezicht opwarmen. Ik kijk er al weer naar uit om uren en uren buiten door te brengen met natuurlijk een goede regenjas in de rugzak want je weet immers maar nooit in Nederland.

Hier onder zie je een overzicht met alle wandelingen die ik Nederland heb gemaakt.

De conclusie is geworden dat wandelingen in de herfst fantastisch is. Dus trek erop uit, geniet van alle kleuren om je heen, haal even goed adem en geniet, geniet en oh ja heb ik het al gezegd geniet!!

Mis jij nou een mooie herfstwandeling in dit rijtje? Laat het dan even weten in de reactie en dan ga ik die route in de herfst natuurlijk even testen. 

Wandelen bij Galderse Meren in Breda

Het is er stil en er zijn weinig mensen op de route. Wandelen rondom de Galderse Meren is fijn en rustgevend. Dit is in de zomermaanden wel anders, want dan liggen er overal mensen te zonnebaden maar in de herfst, winter en lente, dan is het fijn, heel fijn....

Nacht van de Vluchteling | 40 mooie bijzondere zeer heftige kilometers

De Nacht van de Vluchteling was zwaar maar heel bijzonder. We liepen met het team Buddy to Buddy, 40 kilometer door de holst van de nacht. Nooit geweten dat dit zo ontzettend heftig zou worden. Waarom en wat het met mij deed leg ik uit in deze blog. Nog steeds geniet...

De mooiste heidewandelingen in Noord Brabant

Niets is mooier dan een wandeling dwars door paarse heides en ook dit jaar weer staan de heide al in volle bloei. Het is dus tijd om je wandelschoenen aan te trekken en erop uit te gaan. In dit artikel geef ik je tips over de 5 mooiste heidewandelingen in...

Wandeling over de Smokkelroute in Strijbeek

Een prachtige mooie route die je mee terug neemt in de tijd. Je loopt met deze wandelroute de route die de smokkelaars aflegde tussen Nederland en België. Het is niet alleen een prachtige omgeving maar ook het stukje geschiedenis maakt het extra interessant. ...

Wandelen rondom de Peelse Heide in Reusel

Ik denk dat het wel mee gaat vallen met de regen want ze voorspellen in de ochtend een beetje regen en halve wegen de middag ook wat regen. Zullen we het er op wagen? We gaan ervoor! Regenjas mee en wandelschoenen aan. Peelse Heide here we come...De Peelse Heide Een...

Nacht van de Vluchteling: 40 kilometer wandelen in de holst van de nacht

Nog vier nachten slapen en dan is het zo ver: Nacht van de Vluchteling. Met één groep van Buddy to Buddy zullen we maar liefs 40 kilometer gaan wandelen. Elk jaar in juni, lopen duizenden mensen vanuit vier steden de donkere nacht in en halen zo geld op voor noodhulp...

Wandelen bij de sprookjesachtige Oisterwijkse Vennen

Dichtbij huis ligt op zo'n 13 kilometer van Breda een schitterend stukje natuurgebied: de Oisterwijkse Vennen. Het is een bewolkte dag met af en toe een zonnetje. Perfect weer om met de honden de natuur in te duiken en zelf te gaan genieten. Ga je met mij mee op een...

Wandelen Wouwse Plantage | wandelgebied in Brabant

Een tijdje geleden besloten we te gaan wandelen in het rijke bosgebied de Wouwse Plantage in Noord Brabant. Wandelen in de Wouwse Plantage is een wandeling van rust, fluitende vogels en de wind die ruist door de bladeren. Wij maakte een 6,5 kilometer lange wandeling...

De mooiste lentewandelingen in Nederland

Het is lente of alweer bijna lente en het is tijd om er weer op uit te trekken voor een mooie heerlijke lentewandeling. Trek je wandelschoenen aan, kies een wandeling uit en geniet van alle vogeltjes die gezellig aan het fluiten zijn, de bloemen die schitteren en de...

Wandelen in het Mastbos | de mooiste wandelroutes

Wandelen in het Mastbos in Breda is voor iedereen. Wandelroutes die je langs rivier de Mark in het Markdal brengen, langs het sprookjesachtige, vijftiende-eeuwse Kasteel Bouvinge. Onderweg loop je langs heides, over een vlonderpad en ontmoet je het vele wildlife wat...

Wandelen in Loonse en Drunense duinen

Wandelen in de Loonse en Drunense duinen is een hele ervaring. Dit prachtige nationale park in Nederland noemen we ook wel de Brabantse Sahara. Deze plek nodig zeker uit voor een mooie wandeling.   Stukje geschiedenis Loons en Drunense duinen Met zijn imponerende...

Wandelen in Nationaal Park de Biesbosch

Wandelen in Nationaal Park de Biesbosch is niet hetzelfde als in de andere nationale parken in Nederland want wandelen in de Biesbosch is speciaal, anders en vernieuwend. Dit prachtige stukje natuur is het huis van vele bevers, vogels en andere wildlife. Tijdens je...

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Essentials voor backpackers

..

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Gelderland (Nederland) - Mei

Ardennen (België) - Juni & juli

Gelderland & Giethoorn - Juli

Waddeneilanden - Augustus

Denemarken - September

Griekenland - Oktober

Luxemburg - Oktober & november

Terschellingen (Nederland) - wordt verschoven naar 2021

Dolomieten & Slovenie - wordt verschoven naar 2021

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.