Suppen in Nijmegen

De mooiste herfstwandelingen in Nederland

Nederland, Wandelen

De dagen worden korter, de bladeren kleuren goud-geel en de eikeltjes en kastanjes vallen van de boom. Overal zie je paddenstoelen uit de grond poppen en de paden worden bezaaid met bladeren. De herfst is in aantocht en dit is èèn van mijn favoriete seizoenen, omdat ik veel vraag krijg over welke wandelingen mooi zijn geven ik en andere collega wandellaars tips met de mooiste herfstwandelingen.

De mooiste herfstwandelingen in Nederland

Herfstwandeling: Natuur-belevingsroute Mastbost Breda

Dat de herfst mijn favoriete seizoen is om een stevige wandeling in het bos te maken is geen geheim, elke herfst trek ik er volop uit. Omdat ik dichtbij het bos woon ben ik in de herfst bijna elke week te vinden in het Mastbos Breda, daar heb je verschillende soorten routes die je kunt lopen van 2 kilometer routes tot een mooie 8 kilometer.

De route die ik het liefste loop en nooit gaat vervelen is de Natuur-belevingsroute: Je loopt langs meren, door grote bospaden, langs prachtige heides en over een zeer mooi vlonder pad. Bezoek je het vlonderpad met zonsondergang dan krijg je een prachtige taferelen van zonnestralen door de bomen, loop je deze route in de vroege ochtend dan heb je veel kans op het spotten van herten!

Lees er hier alles over de Natuur-belevingsroute in het Mastbos Breda.

N70 wandelroute in Berg en Dal

Bestempelt als één van de mooiste wandelroutes in Nederland: de N70 wandelroute in Berg & Dal. In de herfst is het hier waanzinnig en kleurt de gehele omgeving oranje/geel. Wil je niet alleen een rustige wandeling maken dan kan je hier ook je hart op want Berg en Dal staat bekende om zijn Nederlandse bergen. Hier heb je een aantal flinke kuitenbijters. 

De N70 wandelroute is 16 kilometer lang en voert o.a. over de Duivelsberg en langs prachtige uitzichten. 

Lees meer over wandelen op de N70 wandelroute in deze blog.

De N70 wandelroute

Wandelen op de prachtige Cartierheide in de Brabantse Kempen

Voor mij misschien wel een van de mooiste herfstwandeling die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, de Cartierheide is een afwisseling van bos en heide. Je begint in het bos en loopt richting de heide, vanaf daar zet je je wandeling voort en maak je een rondje door en langs de heide.

Wij maakte de wandeling aan het einde van de herfst waarbij de wintervorst net was begonnen, ontzettend mooi als je het gekraak van de wintervorst onder je voeten hoort en de zon door de goud-gele blaadjes voelt komen.

Lees meer over de wandeling op de Cartierheide in deze blog.

Herfst wandelingen van collega wandellaars in 3 tips

Wandel-meditatie met Wandermind

De herfst is een van mijn favoriete seizoenen om in het bos te wandelen, ik geniet enorm van de intense kleuren, de geuren en van het zoeken naar allerhande paddenstoelen.

Een van de meest bijzondere herfstwandelingen die ik maakte was een wandelmeditatie met Wandermind deze wandeling was een combinatie van lopen, meditatie en bezinning. Op het eerste gezicht klinkt het misschien wat zweverig, maar met een leeg hoofd is er extra ruimte voor de herfst.

De wandeling starte in een kleine kapel aan de rand van Zeist, ik stap stevig door en al snel sta ik midden in de natuur. Tijdens de loop-meditatie knisperen de goudkleurige herfstbladeren onder mijn voeten, tijdens een stilte-meditatie focus ik me op een paddenstoel op een omgevallen boom, totdat het zachte geluid van een belletje me terug brengt naar het hier en nu. Ik eindig de wandeling in de uitgestrekte Soesterduinen – die zijn het hele jaar mooi.

Lees meer over Wandelmeditatie met Wandermind in Zeist op de blog van Jenny van Ik Reis

Herfstwandeling in de prachtige Oranjezon in Zeeland

Bij herfst denk je misschien aan bos, maar er is nog veel meer om te ontdekken! De mooiste herfstwandelingen in Zeeland vind je niet alleen in bosgebied, in de vroege herfst kleurt de zeekraal rood en dat zie je vooral aan de zilte kust. Grote gebieden langs de kust kleuren prachtig rood, In de bossen bij Schouwen-Duiveland vind je damherten, loslopende paarden en in de herfst ook heel veel paddenstoelen. Ook in natuurgebied Oranjezon maak je prachtige herfstwandelingen, ga je vroeg in oktober dan maak je de bronst mee van de damherten en hoor je het ‘geknor’ van de mannetjesherten al van verre hoe tof is dat!

Lees hier alles over de mooiste herfstwandelingen in Zeeland

Herfstwandeling door het Haagse Bos dichtbij de grote stad

Het Haagse bos is misschien niet het allermooiste bos van Den Haag, maar wel het meest bekende bos van Den Haag. Het ligt tussen Den Haag en Wassenaar en… de koning woont er! Sinds januari 2019 hebben koning Willem-Alexander en de rest van zijn gezin na een grondige verbouwing hun intrek genomen in het inmiddels verbouwde Paleis Huize ten Bosch, Wie weet zie je ze wel!

Vlakbij het paleis vind je een heel leuk stukje bos voor kinderen: speelbos het Huttenbos ik was er vorig jaar in de herfst en toen was het er prachtig! Meer over het Haagse Bos vroeger en nu lees je in mijn blog over het Haagse bos. 

Meer over het Haagse Bos vroeger en nu lees je op de blog van Denise

Wandeltip: Wandel in Baarn in de prachtige kleurrijke omgeving tijdens de herfst. 

Wandelen in Nederland

Wandelen in de herfst in Nederland is zonder enige twijfel erg mooi. Stel je eens voor dat alles om je heen veranderd in goud-gele kleuren, als je aan het wandelen bent de zonnestralen door de bomen je gezicht opwarmen. Ik kijk er al weer naar uit om uren en uren buiten door te brengen met natuurlijk een goede regenjas in de rugzak want je weet immers maar nooit in Nederland.

Hier onder zie je een overzicht met alle wandelingen die ik Nederland heb gemaakt.

De conclusie is geworden dat wandelingen in de herfst fantastisch is. Dus trek erop uit, geniet van alle kleuren om je heen, haal even goed adem en geniet, geniet en oh ja heb ik het al gezegd geniet!!

Mis jij nou een mooie herfstwandeling in dit rijtje? Laat het dan even weten in de reactie en dan ga ik die route in de herfst natuurlijk even testen.

Misschien vind je dit ook wel interessant

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.