Wandelroutes in de Eifel

Bezoek de gezellige groene huisjes van Marken + 10 tips

Laag Holland, Nederland

Als we verder kijken, dan zien we van zelf hoe mooi Nederland wel niet is. Neem nu als voorbeeld het beeldige plaatsje Marken in Noord Holland. Dit pittoreske dorpje leeft soms een beetje in de schaduw van Volendam maar is eerlijk gezegd een stuk mooier. In dit artikel laat ik je zien wat je er allemaal kunt doen.

Openluchtmuseum Marken

Als je door dit kleurrijke dorpje loopt, valt het je gelijk op: de gekleurde oude huizen. Hier zit natuurlijk een verhaal achter. Tot 1957 was Marken eigenlijk gewoon een eiland. De enige manier om er te komen, was per boot. De eerste inwoners van het eiland Marken waren monniken uit Friesland. Om hun leven te kunnen onderhouden, maakte ze gebruik van landbouw en veeteelt. Helaas had het eiland veel last van het zilte water van het IJsselmeer, vroeger de Zuiderzee en besloten de inwoners hun huizen te bouwen op terpen. Een terp is niets meer dan een kunstmatige heuvel, die veiligheid bied bij hoogwater. Toen de eeuwen voorbij streken, werden de terpen vervangen door palen (17e – 18e eeuw) en zo zie je nu nog steeds overal die huizen.

Later werd de visserij de belangrijkste inkomsten bron.

Marken heeft zo’n 1800 inwoner en word door de Markers zelf ook wel ‘Mereke’ genoemd. In de zomer is Marken en hotspot voor toeristen, die deze plek maar al te graag willen bewonderen.

De groene huisjes van Marken

Kom je Marken binnen met de auto of boot, dan valt je oog gelijk op de vele groene huisjes. Hier en daar springt er een andere kleur tussenuit. Dit is het kenmerk van Marken en maakt deze plek zo geweldig. Vele mensen blijven hangen bij de haven maar dat is zonde. De groene huizen zijn verspreid over het gehele eiland. Het vraagt om gezien te worden en daarom is een wandeling zeker aan te raden.

Wandelen op Marken

Marken is bij uitstek een omgeving om een prachtige wandeling te maken. Het beste kun je beginnen bij de parkeerplek en je weg vervolgen naar de haven. Daar drink je even lekker een biertje en geniet je van het uitzicht. Als je eenmaal je biertje op hebt, ga je verder met wandelen richting het ‘Paard van Marken’. Doordat je die richting op gaat, kom je van zelf langs andere unieke delen van Marken o.a. het Marken Museum.

Op een gegeven moment heb je het idee dat je in een “normaal” dorp terecht bent gekomen, maar loop je daar doorheen, dan kom je op de dijk terecht. Die dijk vervolg je, totdat je 2 kilometer verderop bij de vuurtoren van Marken aan komt.

Tip: neem een picknick mee en geniet van uitzicht. Na je picknick ga je langs de andere kant van de dijk terug en onderweg kom je langs enkele opgesomde groenen huizen.

De wandeling is ongeveer 4 tot 5 kilometer lang en is te lopen over goede wegen.

10 keer doen op Marken

Vele gaan naar Marken en brengen daar maar weinig tijd door. Dat is zonde want Marken heeft veel te bieden. Wij verbleven er ongeveer 7 uur en hadden echt een geweldige dag. Daarom hier 10 handige tips  om te doen op Marken.

1) De haven van Marken

De haven van Marken is eigenlijk de kern, hier komt alles samen. De boot uit Volendam legt hier aan en men verwijst je hier naar toe als je een goede maaltijd wilt. Langs de dijk zijn er veel toeristenwinkels en kun je er heerlijk wandelen.

2) Paard van Marken

Als sinds 1700 heeft Marken een eigen vuurtoren. Deze vuurtoren ligt op het oostelijke deel van het eiland. De vuurtoren is in 1839 herbouwd tot z’n huidige staat nu. De vuurtoren is één bezoekje zeker waard en is met de wandeling van hierboven te bereiken (ook met de fiets).

3) Monument ‘the Wave’

In 1916 werd Marken getroffen door een grote watersnoodramp, net als vele andere dorpen aan de Zuiderzee. Ter herinnering aan deze ramp, is dit monument gemaakt. In totaal kwamen er 16 mensen om te leven. Sinds 2016 staat die monument er. Het laat je wel beseffen hoe hard de natuur kan zijn.

4) De kerk van marken

De kerk werd in 1903 en 1904 gebouwd. Het opmerkelijke van deze kerk is wel dat sommige elementen veel ouder zijn. De zeskantige perkenstoel, de lezenaar, de kroonluchters, de kerkklok en een koperen dubbelblaker stammen uit de 17e eeuw (helaas stond bij ons de kerk in de stijger).

5) Het Marken museum

Zeker een bezoekje waard, als je wat dieper in de geschiedenis wilt duiken van Marken. Als je naar de kerk loopt, dan kom je dit museum van zelf tegen. Het leuke is dat je hier de oude kledingdracht kunt bezichtigen.

Het museum kost 3 euro entree, met het museum jaarkaart is het gratis. Voor actuele openingstijden, kun je het beste de website checken.

6) De klompenmakerij

Kom je met de auto naar Marken, dan kom je als eerste dit tegen. Net buiten de winkel staat een grote paal, waar ongeveer 200 a 300 houten klompen op zijn gespijkerd. Het leuke van deze plek is dat er nog altijd klompen worden gemaakt. Er zijn ook verschillende demonstratie (14.35 uur – 2018) waar je in een paar minuten een stuk hout ziet veranderen in een klomp.

Ook kun je hier op de foto in Marker kledingdracht. Met echte klompen uiteraard.

7) Bezoek een historische Marker huis

Met eigen ogen kun je hier zien, hoe men vroeger leefde. De huizen op Marken bestonden circa 100 jaar geleden uit slecht één kamer, waarin veel mensen leefden. Gezinnen met meer dan 10 kinderen was normaal. Kan je, je voor stellen,  ze hadden behoorlijk weinig ruimte. Wist je dat de huizen geen verwarming en toilet hadden. Heel bijzonder om te zien!

8) Eten bij restaurant Land en Zeezicht

Wil je een bezoek aan Marken goed afsluiten, ga dan een heerlijk hapje eten bij restaurant Land en Zeezicht. Je hebt uitkijkt over de haven en met geluk een zonsondergang.. De bediening is erg aardig en het eten goed. Houd er wel rekening mee dat het in het hoogseizoen behoorlijk druk is. Reserveren vooraf is dan aan te raden.

9) Kaas kopen bij ‘the Cheese Shop”.

Een klein winkeltje, met alleen maar kaas. Allerlei soorten worden hier gemaakt en je kunt ze allemaal proeven voordat je besluit er één te kopen. Wat dacht je van een heerlijke ‘pesto kaas’ of een ‘truffel kaas’. Maar wil echt speciaal gaan, ga dan voor een ‘Heineken kaas’ of ‘Marken bier kaas’. Ook voor de vegetarische mensen onder ons, is er een gerookte kaas, die namelijk een beetje naar ham smaakt (maar gewoon kaas is).

10) Het oorlogsmonument van Marken

Een klein monument met een heftige grote herinnering: de tweede wereldoorlog. Het bijzondere aan dit gedenkmonument is dat het propellerblad afkomstig is van een Short Striling BK 710-vliegtuig, dat gecrasht is op Marken.

De molens van de Zaanse Schans of bezoek de molens van Kinderdijk

Katten op Marken

Nog nooit heb ik zoveel katten gezien, als op Marken. Ik bedoel meer katten, die loslopen en graag knuffels willen. Wij als katten liefhebbers, konden ons hart op en knuffelde raak. Wil je dit niet, dan is dat ook goed. Voer ze aub niet want het kan zijn dat sommige katten op speciale voeding zitten.

Er lopen bij de haven ook twee eenden rond, die maar al te graag een stukje eten bij je komen halen. Ze kijken je echt heel lief aan en gaan niet weg totdat ze iets hebben 🙂

Praktische informatie Marken

Marken is één eiland dat zeer populair is. In het hoogseizoen is het er behoorlijk druk. We bezochten Marken eind september, op een zonnige dag. Dit was goed te doen en we hadden niet het gevoel dat we overlopen werden door andere mensen. Op sommige plekken waren we de enige.

 • Je kan vanuit Volendam, Marken met de boot bereiken.
 • Kom je met de auto, dan kan je parkeren voor 9 euro per dag of 3 euro per uur.
 • Doe makkelijke schoenen aan, geen terrein voor hakken.
 • In het laagseizoen is helaas niet alles open.
 • Bij warm weer, neem je zwemkleding mee. Je hebt een klein strandje in de haven waar je bij lekker weer kunt zwemmen.

Marken is leuk

Marken heeft mij echt verrast. Eerder was ik al in Volendam geweest en dit viel mij eerlijk gezegd wat tegen. Marken daarin tegen heeft mij positief verrast. Je kan kiezen voor de gezellige binnenkern of voor de wijde buitenkern. Dit eiland is voor ieder wat wils en perfect voor een dagje weg.

Heb jij het dorpje Marken al wel eens bezocht? Zo, ja wat vond je er van?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

14 Reacties

 1. Lizette

  Het ziet er echt heel gezellig uit! Lijkt me leuk eens een dagje door te brengen. Is het ook iets minder toeristisch als Volendam? Je foto’s zien er lekker rustig uit.

  Antwoord
  • stripeaway

   Zelf vond ik Marken minder toeristisch. Misschien ook omdat het groter is en omdat ik zelf op een doordeweekse dag was. Ik hoorde wel van een bewoner dat het in het hoog seizoen wel behoorlijk druk kan zijn.

   Maar het is zeker de moeite waard om te bezoeken.

   Antwoord
 2. Laura

  Als ik deze mooie en kleurrijke foto’s zie heb ik meteen zin om naar Marken te gaan! Marken wordt vanaf nu toegevoegd aan de NL bucketlist.

  Antwoord
  • stripeaway

   Yeah…leuke toevoeging op je bucket list. Van Marken word je vrolijk.

   Antwoord
 3. Sanne

  Wauw die foto’s zijn prachtig! Ik ben er een keer met mijn moeder geweest. Vond het wel erg toeristisch hihi, maar zeker fotogeniek!

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel. Moet wel bekennen dat ik er buiten het hoogseizoen was natuurlijk 😉 en het was op een doordeweekse dag. Scheelt natuurlijk wel!

   Antwoord
 4. Linda | travellersoftheworld

  Wauw die foto’s van die zonsondergang, wat ontzettend mooi zeg! Ik woon redelijk dichtbij Marken, maar had er totaal geen beeld bij en ben er dus ook nog nooit geweest. Het klinkt echt als een heerlijke plek om doorheen te wandelen. Dat eten ziet er ook echt heerlijk uit. De haven van marken ziet er prachtig uit, maar ook de wandeling richting de vuurtoren klinkt niet verkeerd.

  Antwoord
 5. Mirre

  Wat een schitterende plek met een boeiende historie. Ook dank voor de mooie foto’s. Er is nog veel te ontdekken in dit piepkleine landje..

  Antwoord
 6. Kelly

  Wat een mooie plek zeg! Ik ben nog nooit in Marken geweest (en ook niet in Volendam) Die zonsondergang is echt zo ontzettend mooi! Het ziet er wel gezellig uit dus misschien toch maar eens bezoeken.

  Antwoord
 7. Marcella Molenaar

  Die groene huisjes doen me denken aan de Zaanse Schans! Ik ben nooit op Marken geweest en had er eigenlijk ook geen beeld bij. Maar jee, het ziet er leuk uit! Je hebt mijn wishlist weer uitgebreid 🙂

  Antwoord
 8. Marjolein Prent

  Als geboren Mereker vind ik het erg mooi om te lezen hoe je ons dorpje hebt beleefd. Hierbij nog een linkje naar wat extra info over het WOII monument.

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat leuk dat je met plezier het artikel hebt gelezen. Marken was een leuk dorp om te bezoeken en zou zo weer terug gaan.

   Antwoord
 9. Louise de Waart Nauman

  Marken is my hometown. Even though I’m living in the U.S. now, Marken will always be my home. Beautiful pictures.

  Antwoord
  • stripeaway

   Hello Louise, a home can also be a place where you don’t live at the moment.
   Marken is a very lovely place :).
   And thank you for your comment.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.