Zaanse Schans, dagje weg in eigen land, dagje uit in nederland, nederland, zaanse streek,
Nederland

De Zaanse Schans: terug in de geschiedenis

Een tijdje geleden schreef ik al hoe leuk het is om een dagje uit te gaan in eigen land. Kinderdijk was de eerste plek die ik bezocht en was gelijk goed raak. Ik besloot mezelf voor te nemen om meer van Nederland te gaan ontdekken. De volgende stap was de Zaanse Schans.

De Zaanse Schans is een klein mooi stukje natuur vlakbij Amsterdam (ongeveer 25 minuten met de auto). Het telt momenteel nog 10 molens die verspreid staan over dit stukje grond. Vroeger, heel lang geleden stonden er hier nog ruim 600 molens. Helaas doordat de ambacht afnam zijn vele molens verdwenen.

Tijdens een dagje of middagje Zaanse Schans kan je de molens ook van binnen bezoeken. De prijzen variëren en elke molen heeft zijn eigen ambacht: olie, meel of bv hout. Het is interessant om een toetreden te doen en te zien hoe het allemaal in zijn werking gaat.

Een echte Molenaar

Tijdens onze wandeling door de Zaanse Schans kwamen we in een gesprek met een echte Molenaar (nog in opleiding). Het was een gesprek met veel geschiedenis. Zo vertelde hij dat vroeger als de Molenaar een goed jaar had dat hij dan een stuk aan zijn huis kon bijbouwen. Want als je bijvoorbeeld goed kijkt zie je bij sommige huizen (in Zaandam, dus aan de overkant) een uitsteeksel. Deze uitsteeksels laten zien dat de Molenaar een goed jaar heeft gehad.

Ook had hij zelf nog een kleine molen hier vlak in de buurt. Bij deze kleine molen kan je ook alleen maar komen met de boot. Op uitnodiging ga ik binnenkort een keer deze plek bezoeken.

Verder hebben we een interessant gesprek gehad en kregen we dankzij hem een klein stukje meer te weten over de geschiedenis van deze Molens die stammen uit de 18e eeuw. Weet je wat misschien nog wel het mooiste was om te zien: zijn passie voor de ambacht. Hopelijk kan hij dit doorgeven zodat we nog lang kunnen genieten van deze prachtige molens.

Bezoekje aan de Zaanse Schans

Handig als je de Zaanse Schans bezoeken zijn de tips die ik je nu geef.

 • Als je de Zaanse Schans bezoek, houd er dan rekening mee dan het één van de best bezochte plekken is van Nederland (het is dus druk). Wij kwamen laat in de middag, waardoor de meeste drukte weg was.
 • De entree is gratis. Wil je molens of museums bezoeken, dan vragen ze hier een entree voor.
 • Er is een plattegrond beschikbaar maar zelf vind ik dat je die niet echt nodig hebt.
 • Bezoek de kaaswinkel en proef de verschillende soorten kaas.
 • Het parkeren is er duur! Je bent gemiddeld 8 euro kwijt!
 • Je kan de Zaanse Schans ook met de fiets op de boot verkennen.
 • Je kan er ook laat op de avond naar toe (met bv zonsondergang) maar dan zijn wel alle winkels, museums en molens dicht.

De Zaanse Schans is echt een must-see. Niet alleen voor mensen die Nederland als reisbestemming bezoeken maar ook voor elke Nederlander. Duik even terug de geschiedenis in en laat je onderdompelen. Duik de winkels in en ontdek daar o.a. oud Hollandse snoep. Of ontdek in een museum hoe ze klompen maken. Helaas waren wij laat op de middag en ging alles al sluiten.

Maar ik ben blij dat ik dit stukje Nederland heb mogen bewonderen. Nu jij nog!

Ben jij wel eens bij de Zaanse Schans geweest?

 

  11 Comments

 1. Als klein kind ben ik er wel eens geweest. Daar ben ik per ongeluk met een groep Aziatische toeristen meegelopen en was ik mijn ouders kwijt. Mooi is het daar. Dat was door die geschiedenis even vergeten. ?

  Beantwoorden

 2. Leuke sfeerimpressie! Ik ben regelmatige op de Zaanse Schans geweest, ik woon er namelijk in de buurt. 🙂 Moet er meteen bij zeggen dat ik de laatste jaren er eigenlijk niet meer geweest ben. Toch wel erg toeristisch. Maar zeker leuk om een keer te bezoeken!

  Beantwoorden

 3. Fijne foto’s 🙂 Best stom eigenlijk dat ik hier als Nederlander nog nooit ben geweest, het ziet er inderdaad zo leuk uit! Maar eens plannen maken om ernaartoe te gaan als ik weer in Nederland ben ;p

  Beantwoorden

 4. De Zaanse Schans is verrassend leuk. Een aantal jaren geleden heb ik me voorgenomen om allemaal typisch Hollandse plekken te ontdekken. Op een doordeweekse dag buiten vakantietijd ben ik hier toen heen gegaan en het was er rustig en prachtig! Het is niet voor niets toeristisch. De molens blijven mooi, zeker vroeg op de dag of laat in de middag als er een gloed over het water hangt.

  Beantwoorden

 5. Ik was er in februari. Voor mij was het een heuse trip down memorylane omdat mijn vader uit die omgeving komt. Ik ben er als kind vaak geweest, maar daarna jarenlang niet. Extra bijzonder om er nu weer terug te zijn, mijn vader leeft namelijk niet meer. Mooie foto’s heb je!

  Beantwoorden

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.