Kinderdijk bezoeken

Een dagje molens spotten

Kinderdijk, Nederland

Belevenis, Nederland

Zelf bezocht

Vanaf €7,50 binnenkant molens

Buitenkant is gratis

Dat je niet ver hoeft te reizen om prachtige dingen te zien begint steeds populairder te worden. Ons prachtige kikkerlandje heeft genoeg moois te bieden en dat moeten we wij absoluut niet vergeten. Afgelopen maand vond ik het hoog tijd om Nederland wat meer te gaan ontdekken. Als eerste begon mijn reis richting Kinderdijk…

Op een zonnige doordeweekse dag reisde ik samen met mijn moeder af richting dit prachtige landschap. Ooit eerder ben ik er een keer geweest om een bruiloft te fotograferen (maar toen was er regen en veel wolken). Dus het was nodig tijd om terug te gaan.

Molens van Kinderdijk

Een bezoekje brengen aan Kinderdijk is meer dan de moeite waard. Kinderdijk is een dorp in Zuid-Holland wat bekend staat om zijn 19 molens die het polderlandschap versieren. Kinderdijk bevind zich op de plek waar de Noord en de Lek samen komen. De eerste molens dateren uit het jaar 1738. Waar toen de eerste 8 molens werden gebouwd waar sindsdien op intensieve wijze aan watermanagement gedaan wordt.

Kinderdijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Sinds 1997 staat Kinderdijk op de Unesco Werelderfgoedlijst, dit terecht! De typische ironische molencomplex van Kinderdijk is de enige in Nederland. Al duizenden jaren is Nederland in strijd met de kracht van het water, elke keer zijn ze het water te slim af. Sinds 1738 staat dit stukje van Nederland droog en doen de molens hun werk uitstekend.

Wist je ook dat Kinderdijk onder de zeespiegel ligt en als we o.a. de molens van Kinderdijk niet hadden gehad dat 40% van Nederland onder water zou staan en 60% worden bedreigd door het water. Bizar hé?

Als ik er zo rond loopt bedenk ik me toch dat ik wel trots ben op dit kleine stukje land. Nederland weert zich toch al eeuwen tegen het water. En ja idd wij wonen onder zeeniveau…en we houden het nog steeds droog. Mogen we wel trots op zijn!

Lees ook: Nog meer molens spotten? Brengt dan een bezoek aan de Zaanse Schans en ga terug in de Nederlandse geschiedenis. 

Kinderdijk is een uniek dagje uit

Op Kinderdijk kun je een mooi dagje genieten tussen de molens. Twee van de achttien molens kun je ook van binnen bezoeken. Bij een van de molens kun je zien hoe één van de families (die er wonen) het beroep als molenaar uitvoert en hoe het wonen in een molen is. Bij de tweede molen kun je een kijkje nemen in een heus museum. Beide een bezoekje waard als je, je even wilt laten onderdompelen in de geschiedenis van Nederland.

Je kan Kinderdijk op verschillende manieren ontdekken. Zoals ik heb gedaan met mijn eigen benen. Je hebt verschillende paden waar je overheen kunt lopen. Er zijn verschillende wandelroutes van tussen de 9 en 12 kilometer. Ook per fiets kan je de molens ontdekken. Ook hier zijn verschillende afstanden, een unieke fietsroute tussen de 40 en 60 kilometer kan je er afleggen. Je komt dan niet alleen langs de molens maar ook door de vele Zuid-Hollandse dorpjes en groene Hollandse landschappen.

Lees ook: Collega blogger Marcella heeft ook nog 10 tips voor een leuk dagje uit in Nederland

Kinderdijk bezoeken

Houdt er rekening meer dat Kinderdijk een onwijs toeristische plek is. Veel toeristen uit Duitsland en China doen deze plek aan. Natuurlijk niet gek want het is zeker een van de best bezochte plekken van Nederland. Het kan dus in het weekend erg druk zijn. Wil je de drukte vermijden ga dan op een doordeweekse dag. Toen ik op dinsdag ging was het redelijk rustig. Ook vakanties is het altijd een druk bezochte plek.

Kinderdijk is het gehele jaar open en altijd toegankelijk voor bezoek. De wandel en fietspaden door het midden van het gebied zijn altijd geopend (boottocht is dan wel gesloten). Wil je echter de twee molens bezoeken dan zijn er openingstijden. Voor de actuele openingstijdens kun je het beste deze website checken voor je Kinderdijk bezoekt.

Parkeren bij Kinderdijk + openbaarvervoer

Parkeren bij Kinderdijk kan soms een opgave zijn. De parkeerplaats is niet erg groot en dus op drukke dagen snel vol. Je betaald voor het parkeren ook nog is 5 euro. Wil je nou niet met die drukte van parkeren te maken hebben dan raad ik je aan om met het openbaarvervoer of fiets te komen. Kinderdijk is ook goed met het openbaarvervoer te bereiken. Vanuit Rotterdam kan je in 40 minuten met de waterboot richting Kinderdijk. Ook met de gewone bus is Kinderdijk goed te bereiken.

Fietsen bij Kinderdijk

De omgeving rondom Kinderdijk strekt zich perfect uit voor een dagje fietsen. De fietspadden zijn flink aanwezig en er zijn verschillende fietsroutes aanwezig. Ook kun je er gemakkelijk een knooppuntenroute volgen. Let wel op dat het op drukke dagen lastig kan zijn om er met je fiets door heen te komen. Vele toeristen weten niet altijd goed wat een fietspad precies inhoud. Een bel op je fiets is dan wel erg handig.

Kinderdijk per boot

Wil je nou minder actief of ben je niet goed te been dan kan je de molens ook ontdekken per rondvaartboot. Deze boot stopt op verschillende plekken waar je op en af kunt stappen. Kom je met een grote groep dan kan je zelfs een eigen gids huren die je alles vertelt over de geschiedenis van deze plek.

Lees ook: Bezoek de groene huizen van Marken en ontdek hoe mooie Laag Holland is.

Overige fijne tips

 • Ga vroeg in de ochtend zodat je de rust mee pakt.
 • Neem lekker wat eten mee om daar te picknicken.
 • Vergeet vooral je camera niet om deze plek op de gevoelige plaat vast te leggen.

Ik vond Kinderdijk erg leuk om te zien en wat meer van Nederland te ontdekken. Merk dat ik erg neig om te reizen naar het buitenland maar we (ik) moet vooral dit kikkerlandje niet vergeten. Want het heeft veel moois te bieden, zie je maar weer.

 

Zou jij een bezoek brengen aan de molens van Kinderdijk of ben jij al eens op Kinderdijk geweest?

Meer dagjes uit in Nederland

Cryo sessie bij Floathous Breda, ervaar de sensatie van -133°C

Cryo sessie: ervaar de sensatie van -133°C bij Floathhouse Breda. Een manier om het herstelproces te stimuleren en het herstelproces in gang te zetten. Een proces dat het lichaam van nature al in zich heeft. Op internet had ik er al een paar keer van gehoord maar wist...

Flamingo’s spotten in het wild in Battenoord Nederland

Flamingo's Spotten in het wild bij Battenoord 28 MAART, 2018 Afreizen naar Aruba om flamingo's in het wild te spotten, dat hoeft niet meer. Dus cancel je vlucht, draai om en vertrek naar Battenoord in Zuid Holland. Want die roze oranje vogels kan je gewoon in...

TV show bijwonen – Carlo’s TV café | Bucket List

Een TV show bijwonen. Iets wat ik altijd al wilde doen. Afgelopen zondag was het dan zover en was ik het lachende publiek bij "Carlo's TV café". Krijg je echt instructies "nu lachen" of "nu kleppen dicht"? En dat wilde ik wel eens weten. Studio 19 op het Media Park...

Urbex fotografie: Wagenmakerij Spoorzone Tilburg

Urbex fotografie is een manier van fotograferen waar ik erg enthousiast van raak. Vaak gebeurd het op oude en/of vervalen locaties. Spoorzone in Tilburg is z'n oude locatie (niet vervallen) vol met prachtige industriële gebouwen perfect voor foto of film. Een aantal...

Travel Diary | Bourgondisch Maastricht

Een tijdje geleden was ik te vinden in het bourgondische Maastricht. Voor mij één van de leukste en mooiste steden van ons land. Een stad met een prachtige historische binnenstad, smalle romantische straatjes en knusse cafeetjes. De stad kent een lange geschiedenis en...

Wandel de snuffelroute in het Mastbos bij Breda

Snuffelroute Mastbos  Wandelen met je hond Breda, Nederland Wandelen, Outdoor 4 kilometer, route Hond is welkom, hoeft niet vast De zon schijnt heerlijk, de bomen nemen prachtige kleuren aan en de paddenstoelen schieten met bosjes uit de grond: het is weer tijd voor...

Zonsondergang Suppen in Rockanje

Zonsondergang Suppen op Rockanje Strand Rockanje, Nederland Watersport Zelf ontdektvanaf 12.50 euro per uur Suppend de zonsondergang tegemoet. Het rustig water met een kleine golfslag erin. Dromend kijk je voor je uit. Het water kleur langzamerhand geel, oranje en een...

Nacht van de Vluchteling: 40 kilometer wandelen in de holst van de nacht

Nog vier nachten slapen en dan is het zo ver: Nacht van de Vluchteling. Met één groep van Buddy to Buddy zullen we maar liefs 40 kilometer gaan wandelen. Elk jaar in juni, lopen duizenden mensen vanuit vier steden de donkere nacht in en halen zo geld op voor noodhulp...

Wandelen met je hond in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen met je hond als ze lekker kunnen rond rennen is natuurlijk ontzettend leuk. Je hebt je handen vrij en word niet elke keer mee getrokken als je hond even de vrijheid wilt. In het Nationale Park Zuid-Kennemerland heb je meerdere specifieke gebieden waar je dus...

Suppen op de Waal in Nijmegen – een toffe watersport

Suppen op de Waal  in NijmegenNijmegen, NederlandWatersport, BelevenisPersoonlijk getest Vanaf 16 euro  Het schiet als paddenstoelen de grond uit en mening mens gaat de uitdaging aan om op het board te blijven staan. Het SUPpen is razend populair aan het worden en je...

Het eten van meelwormen en sprinkhanen

Insecten eten, vroeg of laat moet je er toch aan gaan geloven, vrees ik! Wij mensen blijven maar meer mensjes bij maken. Koeien, kippen en varkens kosten veel meer geld dan insecten en ze zeggen dat het de trend in de toekomst gaat worden. Maar om nu gelijk...

10 prachtige fietsroutes in Nederland die je moet fietsen

10 prachtige fietsroutes in Nederland Nederland Fietsen, Outdoor Zelf aantal gefietst 10 prachtige routes Fietsland Nederland, dat is het zeker. Er is geen land op de wereld waar je zoveel mensen voor hun plezier ziet fietsen. Op een zonnige dag trekken de vele...

31 Reacties

 1. Jessica

  Wat ziet het er toch mooi uit in eigen land. Ik ben ooit bij Kinderdijk geweest om te filmen voor een nieuwsitem, maar nog nooit als ‘toerist’. Misschien deze zomer maar eens heen 😀

  Antwoord
  • stripeaway

   Dan moet je zeker is als toerist gaan ;). Ik was er ook alleen maar geweest als fotograaf en is toch anders als je gewoon in je vrije tijd gaat.

   Antwoord
 2. Niels

  Nee, nog nooit geweest. Eigenlijk mijd ik altijd toeristische attracties in eigen land. Misschien moet ik er toch eens aan geloven, want het ziet er wel prachtig uit op je foto’s. Maar dan wel op een doordeweekse dag en niet in het weekend. De reden waarom ik die plekken meestal mijd is vrij simpel. Te toeristisch en te veel toeristen. Ik geniet er meer van als er minder mensen in het beeld lopen 😉

  Antwoord
  • stripeaway

   In het weekend wordt je ook overspoeld door groepen Chinezen etc. Vind dat zelf ook niet fijn en daarom ook besloten om op een doordeweekse dag te gaan. En je ziet gelijk dat het een stuk rustiger is.

   Ik probeer het vooral te combineren. Soms iets heel toeristisch want zulke plekken moet je misschien ook wel is gezien hebben en soms weer iets minder toeristisch. Ben benieuwd wat je er van gaat vinden als je er een dagje naar toe gaat.

   Antwoord
 3. Cindel bantjes

  Ik ben hier zelf nog nooit geweest! Maar wat ik kan zien van jouw foto’s, ziet het er echt prachtig prachtig! Ik ben er ook wel van overtuigd dat er in Nederland meer moois te zien valt, dan je denkt.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel voor je compliment. Zeker weten, Nederland is mooier dan dat vele (en ikzelf dacht) denken. Heb jij al veel van Nederland gezien?

   Antwoord
 4. Marijke

  Prachtige foto’s met die echte Hollandse luchten, het groene gras en die molens! En heel tof. Wij gaan ook te weinig weg in eigen land. Goed voornemen om vaker te doen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ja, ik was ook echt blij met deze luchten. Ook wel geluk want je kan het ook heel anders treffen. Alvast veel plezier met het ontdekken van Nederland.

   Antwoord
 5. sherry

  Wat een mooie plek. Ik kende het nog niet. Mij heb je zeker overgehaald om een keer te kijken. Prachtige foto’s.

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat fijn dat mijn blog jou heeft overgehaald om te gaan, het is het zeker waard. En dankjewel voor je compliment over de foto’s.

   Antwoord
 6. Jill

  Nee, ik ben nog nooit daar geweest. Ik kom ook niet zoveel op al die toeristische dingen af. Moet ook eerlijk zeggen dat ik nooit een echte molen heb gezien (cultuurbarbaar, ik weet het). Misschien moet ik toch maar eens dat gaan doen, want je hebt enorm mooie foto’s gemaakt.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Oe dan snel maar is een molen bezoeken. En ook toeristische dingen kunnen heel mooi zijn. Als je op het goede moment gaat valt het kwa toeristen wel mee. Ben benieuwd waar je uiteindelijk de molens gaat bekijken ;).

   Antwoord
 7. Marieke

  Geweldig! Mijn schoonmoeder is hier uit Afrika! Ik wilde hier naartoe, maar wist even de naam niet meer! Super fijn dat ik nu net jouw blog tegenkom 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat fijn dat mijn artikel je daar dan bij geholpen heeft. Super leuk ook dat je je schoonmoeder dan hiermee naar toe neemt. Even het echte Nederland zien. Veel plezier en ben benieuwd wat ze ervan vond.

   Antwoord
 8. Judith

  Wat leuk, ik ben wel eens naar een molen geweest maar dit kende ik zo niet

  Antwoord
  • Stripe Away

   Gelukkig dat je het nu kent en ik zou zeggen breng er is een bezoekje aan. Verzekerd van een leuk dagje uit!

   Antwoord
 9. Natalie

  Wat een mooi domein, veel natuur en heerlijk wandelen! Mooi voor foto’s als het goed weer is ook!

  Antwoord
  • stripeaway

   Gelukkig kan je ook met minder mooi weer (als er geen regen is) ook erg mooie foto’s maken. Vaak krijg je dan van die dreigende wolken die ook een prachtige toevoeging aan het Hollandselandschapsfoto kunnen hebben.

   Antwoord
 10. Maaike

  Wat een mooie foto’s en omgeving! Ik ben er nog nooit geweest, maar ben nu wel nieuwsgierig geworden 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Dan zeker een bezoekje brengen 😉

   Antwoord
 11. Daphne

  Ik zei laatst nog tegen een vriendin dat ik nog nooit in Kinderdijk was geweest. Iets waar ik in het kader van ‘Ondek Holland’ (dat ik zelf heb bedacht haha) toch maar eens moet doen! Ik ben afgelopen maand begonnen met de Keukenhof, wat prachtig was, maar waar ik me wel een beetje een buitenstaander voelde tussen alle bejaarden en Aziaten haha. Kinderdijk zal een goede opvolger zijn 😉 Prachtig al die molens!

  Antwoord
  • stripeaway

   Haha leuk want ik had zoiets ook voorgesteld aan een vriendin. Meer dagje uit in eigen land want merkte dat ik gewoon te weinig zag van Nederland. Ik heb die weken erna ook nog de Zaanse Schans en Volendam bezocht. Keukenhof is erbij mij dit jaar weer niet van gekomen helaas. Volgend jaar is dat echt een moet voor mij.

   Ik denk dat je bij zulke toeristische plekken altijd wel een buitenstaande voelt. Bij Kinderdijk waren er ook veel Duitsers en Chinezen.

   Antwoord
 12. Verena

  Wat tof dat je hier bent geweest! Ik woon hier nog geen kilometer vandaan (ik woon aan de overkant van de pont). Ik heb de windmolens altijd al mooi gevonden en ik ben er trots op dat ik hier zo dichtbij woon. Heel leuk om dit eens met eigen ogen te bewonderen

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat leuk dat je zo dichtbij woont. Ga je er vaak naar toe? Ik zou er denk vaak te vinden zijn om er even een stukje te lopen of fietsen.

   Antwoord
 13. Judith

  Nederland is een prachtig land! Jaren geleden was ik ooit in Kinderdijk toen we een rondreis door Nederland maakten. Tijd om eens terug te gaan.

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat leuk dat je op rondreis bent gegaan door Nederland. Zie je niet vaak. Zelf probeer ik op vrije dagen soort van minirondreis te maken. Laatst ook naar Volendam en de Zaanse Schans geweest.

   Antwoord
 14. Jenny

  Het is echt zo lang geleden dat ik de Kinderdijk bezocht! Ik zou er graag weer een keer heen gaan, zeker na het zien van jouw foto’s.

  Antwoord
 15. Denise

  Wauw, daar zitten een paar bijzondere foto’s bij! Ik wil dat ook nog steeds doen en had het zelfs voor deze week in mijn agenda staan, met een boottocht erbij, maar het kwam er niet van. Ik wil het nog steeds, en na je blog nog meer. Ik schaam me gewoon dat ik de halve wereld gezien heb, maar dit nog nooit!

  Antwoord
 16. Eva

  (De omgeving) Kinderdijk is prachtig. Eens fietste ik er vanuit Rotterdam een keer met een vriend naar toe. Een andere keer nam ik vanuit deze stad een boot naar het UNESCO werelderfgoed. Eigenlijk moet elke Nederlander hier geweest zijn, toch?

  Antwoord
 17. Kelly

  Ik ben er nog nooit geweest, maar hoop er in augustus naar toe te gaan. Ik heb dan een workshop in regio en als het lukt, hoop ik de Kinderdijk op de terugweg te bezoeken. Ik zal dan in de avond daar zijn 🙂 .

  Antwoord
 18. Caro

  zo herkenbaar, we waren er ook, … zeer leuk uitje, was tijdens onze citytrip Rotterdam

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.