Wandelroutes in de Eifel

Bezoek het prachtige Kinderdijk: een dagje molens spotten

Nederland

Dat je niet ver hoeft te reizen om prachtige dingen te zien begint steeds populairder te worden. Ons prachtige kikkerlandje heeft genoeg moois te bieden en dat moeten we wij absoluut niet vergeten. Afgelopen maand vond ik het hoog tijd om Nederland wat meer te gaan ontdekken. Als eerste begon mijn reis richting Kinderdijk…

Op een zonnige doordeweekse dag reisde ik samen met mijn moeder af richting dit prachtige landschap. Ooit eerder ben ik er een keer geweest om een bruiloft te fotograferen (maar toen was er regen en veel wolken). Dus het was nodig tijd om terug te gaan.

Molens van Kinderdijk

Een bezoekje brengen aan Kinderdijk is meer dan de moeite waard. Kinderdijk is een dorp in Zuid-Holland wat bekend staat om zijn 19 molens die het polderlandschap versieren. Kinderdijk bevind zich op de plek waar de Noord en de Lek samen komen. De eerste molens dateren uit het jaar 1738. Waar toen de eerste 8 molens werden gebouwd waar sindsdien op intensieve wijze aan watermanagement gedaan wordt.

Kinderdijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Sinds 1997 staat Kinderdijk op de Unesco Werelderfgoedlijst, dit terecht! De typische ironische molencomplex van Kinderdijk is de enige in Nederland. Al duizenden jaren is Nederland in strijd met de kracht van het water, elke keer zijn ze het water te slim af. Sinds 1738 staat dit stukje van Nederland droog en doen de molens hun werk uitstekend.

Wist je ook dat Kinderdijk onder de zeespiegel ligt en als we o.a. de molens van Kinderdijk niet hadden gehad dat 40% van Nederland onder water zou staan en 60% worden bedreigd door het water. Bizar hé?

Als ik er zo rond loopt bedenk ik me toch dat ik wel trots ben op dit kleine stukje land. Nederland weert zich toch al eeuwen tegen het water. En ja idd wij wonen onder zeeniveau…en we houden het nog steeds droog. Mogen we wel trots op zijn!

Lees ook: Nog meer molens spotten? Brengt dan een bezoek aan de Zaanse Schans en ga terug in de Nederlandse geschiedenis.

Kinderdijk is een uniek dagje uit

Op Kinderdijk kun je een mooi dagje genieten tussen de molens. Twee van de achttien molens kun je ook van binnen bezoeken. Bij een van de molens kun je zien hoe één van de families (die er wonen) het beroep als molenaar uitvoert en hoe het wonen in een molen is. Bij de tweede molen kun je een kijkje nemen in een heus museum. Beide een bezoekje waard als je, je even wilt laten onderdompelen in de geschiedenis van Nederland.

Je kan Kinderdijk op verschillende manieren ontdekken. Zoals ik heb gedaan met mijn eigen benen. Je hebt verschillende paden waar je overheen kunt lopen. Er zijn verschillende wandelroutes van tussen de 9 en 12 kilometer. Ook per fiets kan je de molens ontdekken. Ook hier zijn verschillende afstanden, een unieke fietsroute tussen de 40 en 60 kilometer kan je er afleggen. Je komt dan niet alleen langs de molens maar ook door de vele Zuid-Hollandse dorpjes en groene Hollandse landschappen.

Kinderdijk bezoeken

Houdt er rekening meer dat Kinderdijk een onwijs toeristische plek is. Veel toeristen uit Duitsland en China doen deze plek aan. Natuurlijk niet gek want het is zeker een van de best bezochte plekken van Nederland. Het kan dus in het weekend erg druk zijn. Wil je de drukte vermijden ga dan op een doordeweekse dag. Toen ik op dinsdag ging was het redelijk rustig. Ook vakanties is het altijd een druk bezochte plek.

Kinderdijk is het gehele jaar open en altijd toegankelijk voor bezoek. De wandel en fietspaden door het midden van het gebied zijn altijd geopend (boottocht is dan wel gesloten). Wil je echter de twee molens bezoeken dan zijn er openingstijden. Voor de actuele openingstijdens kun je het beste deze website checken voor je Kinderdijk bezoekt.

Parkeren bij Kinderdijk + openbaarvervoer

Parkeren bij Kinderdijk kan soms een opgave zijn. De parkeerplaats is niet erg groot en dus op drukke dagen snel vol. Je betaald voor het parkeren ook nog is 5 euro. Wil je nou niet met die drukte van parkeren te maken hebben dan raad ik je aan om met het openbaarvervoer of fiets te komen. Kinderdijk is ook goed met het openbaarvervoer te bereiken. Vanuit Rotterdam kan je in 40 minuten met de waterboot richting Kinderdijk. Ook met de gewone bus is Kinderdijk goed te bereiken.

Fietsen bij Kinderdijk

De omgeving rondom Kinderdijk strekt zich perfect uit voor een dagje fietsen. De fietspadden zijn flink aanwezig en er zijn verschillende fietsroutes aanwezig. Ook kun je er gemakkelijk een knooppuntenroute volgen. Let wel op dat het op drukke dagen lastig kan zijn om er met je fiets door heen te komen. Vele toeristen weten niet altijd goed wat een fietspad precies inhoud. Een bel op je fiets is dan wel erg handig.

Kinderdijk per boot

Wil je nou minder actief of ben je niet goed te been dan kan je de molens ook ontdekken per rondvaartboot. Deze boot stopt op verschillende plekken waar je op en af kunt stappen. Kom je met een grote groep dan kan je zelfs een eigen gids huren die je alles vertelt over de geschiedenis van deze plek.

Overige fijne tips

  • Ga vroeg in de ochtend zodat je de rust mee pakt.
  • Neem lekker wat eten mee om daar te picknicken.
  • Vergeet vooral je camera niet om deze plek op de gevoelige plaat vast te leggen.

Ik vond Kinderdijk erg leuk om te zien en wat meer van Nederland te ontdekken. Merk dat ik erg neig om te reizen naar het buitenland maar we (ik) moet vooral dit kikkerlandje niet vergeten. Want het heeft veel moois te bieden, zie je maar weer.

Zou jij een bezoek brengen aan de molens van Kinderdijk of ben jij al eens op Kinderdijk geweest?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Word lid

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

31 Reacties

  1. Jessica

    Wat ziet het er toch mooi uit in eigen land. Ik ben ooit bij Kinderdijk geweest om te filmen voor een nieuwsitem, maar nog nooit als ‘toerist’. Misschien deze zomer maar eens heen 😀

    Antwoord
    • stripeaway

      Dan moet je zeker is als toerist gaan ;). Ik was er ook alleen maar geweest als fotograaf en is toch anders als je gewoon in je vrije tijd gaat.

      Antwoord
  2. Niels

    Nee, nog nooit geweest. Eigenlijk mijd ik altijd toeristische attracties in eigen land. Misschien moet ik er toch eens aan geloven, want het ziet er wel prachtig uit op je foto’s. Maar dan wel op een doordeweekse dag en niet in het weekend. De reden waarom ik die plekken meestal mijd is vrij simpel. Te toeristisch en te veel toeristen. Ik geniet er meer van als er minder mensen in het beeld lopen 😉

    Antwoord
    • stripeaway

      In het weekend wordt je ook overspoeld door groepen Chinezen etc. Vind dat zelf ook niet fijn en daarom ook besloten om op een doordeweekse dag te gaan. En je ziet gelijk dat het een stuk rustiger is.

      Ik probeer het vooral te combineren. Soms iets heel toeristisch want zulke plekken moet je misschien ook wel is gezien hebben en soms weer iets minder toeristisch. Ben benieuwd wat je er van gaat vinden als je er een dagje naar toe gaat.

      Antwoord
  3. Cindel bantjes

    Ik ben hier zelf nog nooit geweest! Maar wat ik kan zien van jouw foto’s, ziet het er echt prachtig prachtig! Ik ben er ook wel van overtuigd dat er in Nederland meer moois te zien valt, dan je denkt.

    Antwoord
    • stripeaway

      Dankjewel voor je compliment. Zeker weten, Nederland is mooier dan dat vele (en ikzelf dacht) denken. Heb jij al veel van Nederland gezien?

      Antwoord
  4. Marijke

    Prachtige foto’s met die echte Hollandse luchten, het groene gras en die molens! En heel tof. Wij gaan ook te weinig weg in eigen land. Goed voornemen om vaker te doen.

    Antwoord
    • stripeaway

      Ja, ik was ook echt blij met deze luchten. Ook wel geluk want je kan het ook heel anders treffen. Alvast veel plezier met het ontdekken van Nederland.

      Antwoord
  5. sherry

    Wat een mooie plek. Ik kende het nog niet. Mij heb je zeker overgehaald om een keer te kijken. Prachtige foto’s.

    Antwoord
    • stripeaway

      Wat fijn dat mijn blog jou heeft overgehaald om te gaan, het is het zeker waard. En dankjewel voor je compliment over de foto’s.

      Antwoord
  6. Jill

    Nee, ik ben nog nooit daar geweest. Ik kom ook niet zoveel op al die toeristische dingen af. Moet ook eerlijk zeggen dat ik nooit een echte molen heb gezien (cultuurbarbaar, ik weet het). Misschien moet ik toch maar eens dat gaan doen, want je hebt enorm mooie foto’s gemaakt.

    Antwoord
    • Stripe Away

      Oe dan snel maar is een molen bezoeken. En ook toeristische dingen kunnen heel mooi zijn. Als je op het goede moment gaat valt het kwa toeristen wel mee. Ben benieuwd waar je uiteindelijk de molens gaat bekijken ;).

      Antwoord
  7. Marieke

    Geweldig! Mijn schoonmoeder is hier uit Afrika! Ik wilde hier naartoe, maar wist even de naam niet meer! Super fijn dat ik nu net jouw blog tegenkom 🙂

    Antwoord
    • stripeaway

      Wat fijn dat mijn artikel je daar dan bij geholpen heeft. Super leuk ook dat je je schoonmoeder dan hiermee naar toe neemt. Even het echte Nederland zien. Veel plezier en ben benieuwd wat ze ervan vond.

      Antwoord
  8. Judith

    Wat leuk, ik ben wel eens naar een molen geweest maar dit kende ik zo niet

    Antwoord
    • Stripe Away

      Gelukkig dat je het nu kent en ik zou zeggen breng er is een bezoekje aan. Verzekerd van een leuk dagje uit!

      Antwoord
  9. Natalie

    Wat een mooi domein, veel natuur en heerlijk wandelen! Mooi voor foto’s als het goed weer is ook!

    Antwoord
    • stripeaway

      Gelukkig kan je ook met minder mooi weer (als er geen regen is) ook erg mooie foto’s maken. Vaak krijg je dan van die dreigende wolken die ook een prachtige toevoeging aan het Hollandselandschapsfoto kunnen hebben.

      Antwoord
  10. Maaike

    Wat een mooie foto’s en omgeving! Ik ben er nog nooit geweest, maar ben nu wel nieuwsgierig geworden 🙂

    Antwoord
    • stripeaway

      Dan zeker een bezoekje brengen 😉

      Antwoord
  11. Daphne

    Ik zei laatst nog tegen een vriendin dat ik nog nooit in Kinderdijk was geweest. Iets waar ik in het kader van ‘Ondek Holland’ (dat ik zelf heb bedacht haha) toch maar eens moet doen! Ik ben afgelopen maand begonnen met de Keukenhof, wat prachtig was, maar waar ik me wel een beetje een buitenstaander voelde tussen alle bejaarden en Aziaten haha. Kinderdijk zal een goede opvolger zijn 😉 Prachtig al die molens!

    Antwoord
    • stripeaway

      Haha leuk want ik had zoiets ook voorgesteld aan een vriendin. Meer dagje uit in eigen land want merkte dat ik gewoon te weinig zag van Nederland. Ik heb die weken erna ook nog de Zaanse Schans en Volendam bezocht. Keukenhof is erbij mij dit jaar weer niet van gekomen helaas. Volgend jaar is dat echt een moet voor mij.

      Ik denk dat je bij zulke toeristische plekken altijd wel een buitenstaande voelt. Bij Kinderdijk waren er ook veel Duitsers en Chinezen.

      Antwoord
  12. Verena

    Wat tof dat je hier bent geweest! Ik woon hier nog geen kilometer vandaan (ik woon aan de overkant van de pont). Ik heb de windmolens altijd al mooi gevonden en ik ben er trots op dat ik hier zo dichtbij woon. Heel leuk om dit eens met eigen ogen te bewonderen

    Antwoord
    • stripeaway

      Wat leuk dat je zo dichtbij woont. Ga je er vaak naar toe? Ik zou er denk vaak te vinden zijn om er even een stukje te lopen of fietsen.

      Antwoord
  13. Judith

    Nederland is een prachtig land! Jaren geleden was ik ooit in Kinderdijk toen we een rondreis door Nederland maakten. Tijd om eens terug te gaan.

    Antwoord
    • stripeaway

      Wat leuk dat je op rondreis bent gegaan door Nederland. Zie je niet vaak. Zelf probeer ik op vrije dagen soort van minirondreis te maken. Laatst ook naar Volendam en de Zaanse Schans geweest.

      Antwoord
  14. Jenny

    Het is echt zo lang geleden dat ik de Kinderdijk bezocht! Ik zou er graag weer een keer heen gaan, zeker na het zien van jouw foto’s.

    Antwoord
  15. Denise

    Wauw, daar zitten een paar bijzondere foto’s bij! Ik wil dat ook nog steeds doen en had het zelfs voor deze week in mijn agenda staan, met een boottocht erbij, maar het kwam er niet van. Ik wil het nog steeds, en na je blog nog meer. Ik schaam me gewoon dat ik de halve wereld gezien heb, maar dit nog nooit!

    Antwoord
  16. Eva

    (De omgeving) Kinderdijk is prachtig. Eens fietste ik er vanuit Rotterdam een keer met een vriend naar toe. Een andere keer nam ik vanuit deze stad een boot naar het UNESCO werelderfgoed. Eigenlijk moet elke Nederlander hier geweest zijn, toch?

    Antwoord
  17. Kelly

    Ik ben er nog nooit geweest, maar hoop er in augustus naar toe te gaan. Ik heb dan een workshop in regio en als het lukt, hoop ik de Kinderdijk op de terugweg te bezoeken. Ik zal dan in de avond daar zijn 🙂 .

    Antwoord
  18. Caro

    zo herkenbaar, we waren er ook, … zeer leuk uitje, was tijdens onze citytrip Rotterdam

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.