Wandelen Noord Brabant Peelse Heide

Wandelen rondom de Peelse Heide in Reusel

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Ik denk dat het wel mee gaat vallen met de regen want ze voorspellen in de ochtend een beetje regen en halve wegen de middag ook wat regen. Zullen we het er op wagen? We gaan ervoor! Regenjas mee en wandelschoenen aan. Peelse Heide here we come…

De Peelse Heide

Een combinatie van bos en heide maakt de Peelse Heide een prachtige plek om te wandelen. Tot begin 1900 werd de Peelse Heide overspoelt met heide, helaas door de grote vraag naar stuthout voor de mijnen is er in 1920 veel van de heide verdwenen. Gelukkig is de natuur terug gekomen in vorm van een bos. Wel zijn er sommige heide gebieden gespaard gebleven, wat nu de fijne variatie geeft  en waar ook vele dierensoorten zich nestelen.

Wandelen in de Peelse Heide

Natuurpoort de Brandtoren

Beklim de 25 meter hoge uitkijktoren en geniet voor of na de wandeling van een prachtig uitzicht. De Nieuwe Brandtoren heeft niet alleen een uitzichtpunt maar ook een klimwand en een tokkelbaan. Leuk voor de avonturier met droog weer maar dat is niet alles want er is ook een outdoorpark en een trimbaan en na het wandelen kan je hier ook terecht voor een lekker hapje of drankje.

Wandelen in de Peelse Heide

Twee dikke regenbuien

Tsja dit hadden we niet zien aankomen want er zou maar een klein beetje regen vallen. Die buienradar is echt niet meer te vertrouwen. Wat wel het voordeel is, is dat ik eindelijk mijn dure oranje regenjas heb kunnen testen. We liepen in de ochtend door de bossen rondom de Peelse Heide toen we de eerste druppels voelde. We pakte buienradar erbij en het zag eruit als een mini bui maar uiteindelijk kwam het in twee minuten met bakken naar beneden. Schuilen onder een van de vele bomen hielp een beetje. Gelukkig hadden we veel te kletsen en vloog de tijd voorbij.

Lees ook: Wandel de mooiste route van Nederland: de N70 wandelroute in Berg en Dal

Rondwandeling Peelse Heide

Regen met onweer

Alleen was de tweede bui minder aardig voor ons want daar zat namelijk dikke onweer bij. Zo als vele misschien wel weten gaat onweer niet goed samen met bomen. Drie raden waar wij liepen, juist midden in het bos. Wat ik altijd heb geleerd met onweer is dat je niet bij een boom moet gaan schuilen. Dat probeerde we dus ook maar dat gaat niet altijd makkelijk als je in het bos loopt. Dit betekende dat we op het pad liepen waar de bladeren geen dak vormden en de regen er doorheen kwam. Met als conclusie dat wij natuurlijk, buiten het deel van onze goede regenjassen helemaal nat waren geregend. Eerlijk…het was best wel lekker.

Wandelen in de regen in de Peelse Heide
Wandelen Peelse Heide

Ontzettend droog

Ondanks het vele water wat uit de hemel kwam vallen merkte je wel dat het lang ontzettend droog is geweest. Op vele plekken liep het water niet weg en ontstonden er kleine watervallen. De padden liepen over en werden erg modderig. Ook de twee vennen waren behoorlijk droog. Het water was flink terug getrokken. Een bijzonder gezicht om te zien dat wel maar je beseft gelijk maar weer hoe extreem droog het is geweest de afgelopen tijd.

Wel blijf ik het toch verwonderlijk vinden dat ik onderweg overal sigarettenpeuken vind. Dit kleine gemene afval kan er wel voor zorgen dat er flinke stukken bos afbranden. Dus aub, ga je wandelen en rook je? Stop…of neem je opgerookte peuk mee en gooi het niet weg in de natuur. Dank!

Lees ook: Wandelen door de Cartierheide in de Brabantse Kempen

Rondwandeling Peelse Heide
Wandelen rondom Peelse Heide

Historische route informatie

  • Startpunt: Natuurtoren de Brandtoren
  • Bewegwijzering: Zelf een route gemaakt via het wandelknooppunten. Wij liepen via de volgende knooppunten: 2-11-12-13-14-47-45-44-43-42-46-2
  • Honden: Zijn welkom en op sommige plekken aangelijnd
  • Ondergrond: Grootste deel bospad
  • Lengte: 9,8 kilometer
  • Hoogte meters: 0 hoogtemeters

Vind hier je overnachting als je wilt overnachten in de buurt van de Peelse Heide.

Rondwandeling Peelse Heide

Wandelen over de Peelse Heide

Samen met Ivonne van My Footprints liep ik deze prachtige wandeling. De omgeving is ontzettend gevarieerd dat het geen moment verveeld. De 9.8 kilometer vloog letterlijk voorbij. Ondanks de regen is deze wandeling het zeker waard om een keer te lopen. Het is perfect te combineren met andere wandelingen in de buurt.

Wandelen op de Peelse Heide? Heb jij dit al eens gedaan?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

Wandelgidsen Nederland

GA GOED VOORBEREID OP PAD

Logeren & wandelen in natuurgebieden

Logeren en Wandelen in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Wandelingen in Nederland | Rother

Wandelingen in Nederland

Groenste wandelingen in de randstad

De groenste wandelingen in de Randstad

Wandelen op de rand van bos en boerenland

Wandelen op de rand van bos en boerenland

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.