Wandelen Moerputten Moerputtenbrug

Wandelen over de Moerputtenbrug in de Moerputten

Nederland, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

In een klein natuurgebied net naast Den Bosch, in Moerputten ligt een circa 600 meter oude treinbrug, de Moerputtenbrug. Een bekend stukje geschiedenis maar toch kennen velen het niet. Wij besloten dit natuurgebied een bezoekje te brengen en te gaan ontdekken waarom dit behoort tot één van de mooiste natuurgebieden in Brabant. Kom wij gaan wandelen bij de Moerputten. Ga je mee?

De Moerputten

De Moerputten is een klein natuurgebied dat ten westen van Den Bosch ligt. Een plek voor eindeloze wandelingen met echt prachtige uitzichten. Het gebied is 130 hectare groot en staat onder beheer van Staatsbosbeheer. Het is een klein paradijs vooral als je over de Moerputtenbrug loopt.

Wij zagen op internet al verschillende foto’s en artikelen voorbij komen en wilde ook graag dit met eigen ogen zien. Toen we daar aankwamen was de parkeerplek al behoorlijk vol. Het blijkt dus een populaire plek te zijn. We vonden nog een plekje en begonnen onze wandeling.

Wandelen Moerputten Moerputtenbrug

Wandelen over de Moerputtenbrug

In de Moerputten ligt de Moerputtenbrug. Een oude spoorbrug die is gebouwd tussen 1881 en 1887 en in 1890 werd deze spoorbrug in gebruik genomen. Tot het jaar 1972 was de spoorbrug onderdeel van de Langstraat spoorlijn. Het spoortraject werd gebouwd wegens de schoenindustrie en daarom heeft het ook de bijnaam het ‘Halve Zolenlijntje’ gekregen. Toen de vraag naar treinvervoer minder werd en er een ander bestemmingsplan was gemaakt, werden het verkeer over de Moerputtenbrug afgeschaft. Na een goede restauratie in 2011 is de brug opengesteld voor wandelaars en fietsers.

Drijvend ponton

Wil je niet alleen een wandeling maken over de Moerputterbrug dan raad ik je zeker aan om aan het begin links onder het drijvend ponton op te gaan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de spoorbrug.

Wandel in Brabant: Wandel de Smokkelroute en steek de grens over naar België

Wandelen Moerputten Moerputtenbrug
Wandelen Moerputten Moerputtenbrug

Genieten van de natuur

De Moerputten is een plek waar je unieke natuur kunt vinden. Buiten het open water en moeras vind je er namelijk ook blauwgraslanden. De flora en fauna is hier fascinerend. Zo vind je hier verschillende soorten vlinders bv de zeldzame pimpernelblauwtje die alleen hier in Nederland voorkomen. Natuurgebied de Moerputten is daarom ook een belangrijk onderdeel van de ecologische hoofdstructuur van Nederland.

Natura 2000

Eén van de weinige overgebleven laagveenmoerassen in Nederland is de Moerputten. Het is daarom ook niet gek dat deze plek op de Natura 2000 lijst staat. De Natura 2000 lijst, is een lijst met alle beschermde natuurgebieden in de Europese Unie. Zo worden er natuurgebieden beschermt. Ze willen voorkomen dat unieke natuurgebieden die belangrijk zijn voor de natuur vergaan. Ze worden beschermd voor het behoud en/of herstel van de biodiversiteit.

Wandeltip: wandel over het Klompenpad Dorenweertsepad in Gelderland

Wandelen Moerputten Moerputtenbrug

Wandelroutes Moerputten

Wandelen bij de Moerputten betekent niet urenlang wandelen en vele kilometers maken. Wandelen bij de Moerputten betekent genieten van de natuur en een stapje terug in de geschiedenis. Er zijn in totaal twee routes uitgezet de beide wandelingen brengen je naar de Moerputtenbrug.

Halve Zolenpad

1.6 KILOMETER

Deze korte wandeling brengt je direct naar de Moerputtenbrug. Je loopt over een lang pad waar vroeger de treinrails liep en je komt na 500 meter aan bij de spoorbrug.

Bruggenroute

5 KILOMETER

Deze wandeling is zeker een aanrader omdat deze je niet alleen bij de Moerputtenbrug brengt maar ook door het Moerasgebied en het vlonderpad. Een erg mooie wandeling.

Het gedeelte tot aan de brug is bij beide wandelingen hetzelfde.

Wandelen Moerputten Moerputtenbrug

Moerputtenbrug met honden

Honden zijn meer dan welkom bij de Moerputten en ze moeten op veel plekken aangelijnd. De Moerputtenbrug maakt veel lawaai als je eroverheen loopt. Onze honden vonden het behoorlijk spannend. Ze waren uiteindelijk erg blij dat ze aan de overkant waren.

Let er wel op dat als jouw hond in het begin al bang is en je wilt niet de gele route lopen dat je dan niet verder de brug op gaat. Je kunt namelijk niet zomaar een andere route nemen buiten de 5 kilometer wandelroute en je moet dan terug over de brug.

Wandeltip met honden: Tussen oktober en april mag je bij de Galderse Meren heerlijk loslopen.

Wandelen Moerputten Moerputtenbrug

Moerputten wandel informatie

Startpunt: Deutersestraat (kleine parkeerplek)
Bewegwijzering: Gele of blauwe route
Honden: Welkom en aangelijnd op veel plekken
Ondergrond: Deels verhard, deels onverhard
Lengte: 1.4 en 5 kilometer
Hoogte meters: 0 hoogtemeters

Ken je natuurgebied de Moerputten al? En zou jij ook over de Moerputtenbrug willen wandelen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Word lid

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.