Wandelen Markdal

Wandelen in het Markdal met Vereniging Markdal

Breda, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Net aan de rand van Breda ligt een mooi stukje natuur: het Markdal. Voor menig Bredanaar is dit een plek om even tot rust te komen, even doorheen te struinen op een lekker lente dag. Samen met de Buddy to Buddy gingen we op ontdekkingstocht door het Markdal en ontdekte we de bijzondere natuur.

Het Markdal

In het zuiden van Breda ligt het Markdal, een prachtig stuk natuur. Het is een open weidegebied waar ruilverkaveling nauwelijks of niet heeft plaatsgevonden. Daarom zie je ook kleinschalige, met struweel opgeven percelen. Het Nederlandse stuk Markdal loopt door tot aan de Belgische grens bij Meersel-Dreef. Vanuit daar zet de Mark zich voort nabij de Turnhoutse heide. De totale Mark is 93 kilometer lang en uit zich uit eindelijk in Dinteloord (Nederland).

Wandelen Markdal

De natuurlijke loop herstellen

In de jaren 60 werd een deel van de Mark bij Breda gekanaliseerd. Dit deden ze om het water sneller te laten afvoeren. Breda had anders veel last van overstromingen. Door dit te doen is de kans op overstromingsgevaar sterk verminderd. Helaas is het door dit proces ook veel flora en fauna verdwenen maar gelukkig is er nog genoeg over om van te genieten. Later is er besloten om de natuurlijke loop van de Mark te herstellen.

Wist je dat er in 1981 een zeehondje het Markdal in kwam zwemmen. Een bijzondere gebeurtenis omdat hier natuurlijk nooit zeehonden voorkomen.

Het landschap van het Markdal is een beekdallandschap met van oorsprong meanderende beek met drassige oevers. Je ziet op enkele plekken nog meanders en dit geeft een prachtige beeld aan het landschap. Ook ze je nog wat begrazing (koeien) en vele vogel soorten. Wel is het de bedoeling dat de komende jaren dit stukje natuur ook meer natuur gaat worden en minder landbouw.

Wandelen Markdal

Wandelen met Buddy to Buddy

Je zal wel denken: Buddy to Buddy? Buddy to Buddy is een stichting die nieuwe Bredanaars (vluchtelingen, statushouders) en oude Bredanaars (inwoners die er al langer wonen) koppelt. Je gaat samen leuke dingen doen en zo help je de nieuwe Bredanaar in de ontdekking in een nieuwe stad (woonplaats). Meerdere keren per maand worden er activiteiten georganiseerd om samen met alle Buddy’s leuke dingen te doen. Dit keer was het een wandeling met vereniging Markdal. We waren met een groep van 53 Buddy’s. Super leuk!

Start van de wandeling

Om half 2 was het verzamelen en 30 minuten later zouden we starten. We verzamelde bij het begin punt van de wandeling, bij de Duivelsbrug (wandelknooppunt 13) en vanaf daar wandelde we het Markdal op. Ik was deels mee als fotograaf maar ook als gezelschap. Mijn eigen Buddy kon niet meer dus ik sloot voor gesprekken vaak aan bij de andere Buddy-koppels. In het begin was het nog even aftasten en moesten we ook een paar keer uitwijken voor wat fietsers.

SUP tips: Ga suppen in Breda en ontdek deze oude stad vanaf het water.

Wandelen Markdal

Het Markdal in de winter

Genieten van de verhalen

Onderweg stopte we regelmatig om wat meer uitleg te krijgen van de gidsen. De gidsen van de vereniging Markdal zitten vol passie over dit gebied. Ze weten in de kleinste details te vertellen wat je allemaal om je heen ziet. Wat ik zo leuk vond is dat ze erg rekening hielden met de taalbarrière. Vele kunnen gewoon Nederlands en verstaan het ook gewoon goed maar word er dan te snel gepraat of met een dialect, dan wordt het even lastig. Gelukkig hielden ze daar goed rekening mee.

Tijdens de verhalen hadden ze ook een groot kartonnen bord bij met daarop de kaart van het Markdal. Zo kon je precies zien hoe het gebied zich uitstrekt. Wel sleurde een van de gidsen dit bord voor 3 kilometer mee. Lastig vasthouden ook.

Wandelen Markdal

Het Markdal in de winter

Kikkervisjes en witte koeien

Ondanks dat je het niet gelijk zou zeggen, zit dit gebied vol leven. Onderweg kwamen we een grote kudde witte koeien tegen. Normaal zie je gevlekte koeien maar deze waren gebroken wit. Ook zagen we veel kikkervisjes. Dit blijft ook leuk om te zien. Nieuw leven en nog zo kwetsbaar. We zagen ook nog een bloedzuiger of iets wat er op leek. Bah. Het allerleukste was toch ook wel de pappa en mamma gans met hun kleintje. Je zag het kleintje af en toe boven de gras sprietjes huppelen. Cute!

Buddy to Buddy, Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy wint Appeltje van Oranje, Appeltje van Oranje, Nacht van de Vluchteling, 40 kilometer wandelen, wandelen het marktdal,

Ooievaarsnest bij het Markdal

Elk jaar zit er rond deze periode (lente) een ooievaarsnest. Het is een prachtig gezicht om dit van best dichtbij te mogen zien. Je komt immers niet zo vaak ooievaarsnesten tegen. Ook zagen we nog een andere Ooievaar. Het blijven mooie aparte vogels om te zien. En die nesten zijn trouwens echt groot.

Picknicken bij de speelweide

Aan het einde van onze wandeling hadden wij nog een picknick. Toen wij daar aankwamen stond de gehele tafel vol lekkers. Het was een gezellig boel en de jongste doken het water in. We maakte nog een leuke groepsfoto en sloten de middag gezellig af. De speelweide ligt op de route en is een heerlijke plek om even te genieten.

Groepsfoto Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy, Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy wint Appeltje van Oranje, Appeltje van Oranje, Nacht van de Vluchteling, 40 kilometer wandelen,

Wandelroute Het Markdal

Wij liepen een kleine route van 5 kilometer. Deze route is makkelijk te lopen via het wandelknooppuntensysteem. Je begint bij knooppunt 13 en volgt dan 60, 18 en dan ga je via Restaurant de Kogelvanger, door het Mastbos naar knooppunt 17. Vanuit daar loop je terug naar je beginpunt.

Het is een leuke wandeling voor jong en oud. Net na knooppunt 17 heb je een speelweide. Hier kan je heerlijk je kinderen laten spelen en jij kan genieten van een heerlijk wijntje.

Vereniging Markdal

Samen met vereniging Markdal liepen wij deze route. De vereniging is er om het stukje Markdal meer levendig te maken. Ze willen meer ruimte creëren voor natuur en water. Ze willen het gebied aantrekkelijk houden voor iedereen die er graag gaat wandelen en fietsen. Bedankt voor deze toffe wandeling en het delen van jullie kennis en passie.

Wandelen Markdal

Markdal route informatie

 • Startpunt: Meerdere startpunten: Duivelsbrug (kleine parkeerplaats), Kasteel Bouvingne (grote parkeerplaats), restaurant Kogelvanger (kleine parkeerplaats)
 • Bewegwijzering: Vrij wandelen of via wandelknooppunten
 • Honden: Welkom maar wel aangelijnd – op sommige gebieden niet welkom
 • Ondergrond: Zowel onverhard en verhard
 • Lengte: 5 kilometer
 • Hoogte meters: 0 hoogtemeters

Vind hier je overnachting als je wilt overnachten in de buurt van het Mastbos.

Ben je al eens gaan wandelen in het Markdal?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

1 Reactie

 1. E. Hopstaken

  Jaaaaaa! Echt een heerlijke plek om te wandelen of te fietsen. En mooi dat je het aan dit goede doel gekoppeld is

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.