De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
wandelen in Tilburg Huis ter Heide

Wandelen in Tilburg en omgeving | de mooiste wandelroutes

Tilburg is een stad waar ik al jaren regelmatig kom. Is het niet voor werk dan is het wel om te wandelen. Tilburg en omgeving zijn bij uitstek een perfecte plek om wandelend te ontdekken. Zo heb je vlakbij het bekende Nationaal Park Loonse en Drunense duinen maar we nemen je in deze blog ook mee op de wat kleinere en minder bekende plekken rondom Tilburg.

Maak kennis met Tilburg

Tilburg is een stad in Noord Brabant en heeft flinke beschadigingen opgelopen tijdens de tweede wereldoorlog. Gelukkig is de stad door de jaren heen weer opgebouwd en dat begint nu zijn vruchten af te werpen. Tilburg is een stad voor een heerlijk weekendje weg waar je zeker goed de Brabantse gezelligheid kunt proeven. Veel meer de diepte in over een stedentrip naar Tilburg gaan we niet doen in dit artikel maar we gaan je wel laten kennis maken met wandelen in Tilburg en omgeving want dat kun je hier echt meer dan genoeg.

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Oke, hier lichten we niet speciaal een wandelroute uit maar wel een heel wandelgebied. Vele kennen de Loonse en Drunense Duinen wel als de Brabantse Sahara en is een ongekend populaire wandelbestemming. Ik zelf kom er regelmatig en juist door al het losse zand en de heuvels is de Loonse en Drunense Duinen ook erg handig als trainingslocatie voor een bergvakantie.

In deze blog lees je de leukste en mooiste wandelingen in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen.

Bosch en Duin Loonse en Drunense Duinen
Bosch en Duin Loonse en Drunense Duinen
Bosch en Duin Loonse en Drunense Duinen

Rondje Wandelbos met de Siberische Grondeekhoorn

Een niet heel groot rondje kun je hier wandelen maar wel eentje met een speciale belevenis. Vele vroege mij hier al naar toe ik enkele foto’s deelde van deze schattige diertjes: de Siberische Grondeekhoorn en ze zijn als enige plek in Nederland te vinden in het Wandelbos. Neem vooral je camera mee en als je die hebt een telelens.

Je hoeft hiervoor geen echte wandelschoenen aan want de wandelroute door het Wandelbos is niet zo heel groot. Neem wel wat lekkers voor jezelf mee als je aan het wachten bent op deze diertjes maar als je goed oplet en klein beetje geduld hebt duurt het niet lang voordat je de Siberische Grondeekhoorn spot.

Vennenroute en Schotse Hooglanders bij Huis ter Heide

Op zoek naar een vlonderpad met kans op Schotse Hooglanders dan is Huis ter Heide de perfecte plek om te ontdekken. Huis ter Heide ligt ten Noorden van Tilburg en je kunt hier verschillende wandelroutes lopen. De meest populaire is toch wel de Vennenroute van ongeveer 8 kilometer. Neem hier zeker langer de tijd voor want de kans dat je de Schotse Hooglanders tegenkomt is best groot.

Wij hadden geluk in de lente van 2022 want na een kleine 3 kilometer vanaf de parkeerplek stond de groep Schotse Hooglanders in het water met maar liefst drie baby’s. Dit is zo leuk om te zien dat ik mezelf even moest knijpen. Let wel op ondanks dat ze schattig zijn en er knuffelbaar uitzien is afstand houden (minimaal 25 meter) echt nodig. Ook knuffelen of aanraken…niet doen.

Lees hier alles over wandelen bij Huis ter Heide

Huis ter Heide
Huis ter Heide

Oisterwijkse Vennen – Vennenroute

Oke, Oisterwijk is niet Tilburg maar het is wel enorm dichtbij. De Oisterwijkse Vennen is dan ook echt aan aanrader want de omgeving is waanzinnig. Zoals de naam al zegt bestaat deze omgeving uit vennen en niet eentje. Nee, de Oisterwijkse Vennen is een verzameling van vennen en vooral hele mooie vennen. Je kunt hier verschillende wandelingen ondernemen en een tip is om bij zonsopkomst te beginnen. Ja, dit is vroeg maar heb je een beetje geluk (bv met mist en zon) dan krijg je een waar sprookje voor je kiezen. Verder is dit gebied ook erg mooi zonder een kleurrijke zonsopkomst.

Lees hier alles over de Vennenroute van de Oisterwijkse Vennen.

Wandelen Oisterwijkse Vennen
Wandelen Oisterwijkse Vennen

Regte Heide wandeling

Ten zuiden van Tilburg ligt De Regte Heide. Het is een bijzonder plekje en dat is niet alleen door de heidebloei maar ook de geschiedenis dat dit plekje met zich mee brengt. Als je hier gaat wandelen zie je veel grafheuvels. Je kunt ze herkennen aan de heuvels met houten palen erop die dan in een cirkel staan. Aanrader is om hier te gaan wandelen tijdens de heidebloei eind augustus / begin september. Dan kleurt de omgeving (bij een goede en beetje natte zomer) paars/roze.

Wandelen bij de Halve Maan

Rondje Regte Heide is ongeveer 6 a 8 kilometer en wil je nou langer wandelen dan is dit perfect te combineren met een wandeling bij de Halve Maan. Combineer je deze twee natuurgebieden, dan heb je de perfecte combinatie van heide, bos en vennen. De kans dat de ven (lijkt op een halve maan, daarvan de naam) droog staat is groot. Wil je echt de ven zien dan is het vroege voorjaar of late najaar een aanrader.

Lees hier alles over wandelen bij de Halve Maan in Goirle.

Halve Maan wandeling Goirle
Halve Maan wandeling Goirle

Wandelen in Tilburg

Zo zie je maar weer dat een stedentrip of dagje Tilburg perfect gecombineerd kan worden met natuur. Wandelen in Tilburg is verreweg van saai, juist door de grote variatie aan natuurgebieden. Heb je meer zin in een sahara omgeving, dan is Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen voor jou de uitkomst. Wil je toch meer dieren op je pad tegenkomen, ga dan naar het Wandelbos of Huis ter Heide. Laten we ook de Vennen bij de Halve Maan en Oisterwijkse Vennen en de heide bij Regte Heide niet vergeten. Vervelen zul je je niet en elke dag een nieuw wandelgebied in Tilburg ontdekken is niet verkeerd lijkt mij zo.

Ben jij ook al wel eens gaan wandelen in Tilburg en omgeving?

Overnachten in Tilburg en omgeving

Vrijstaand houten huisje met uitkijk op de natuur aan de rand van Tilburg.

Verblijf in een huisje in de Oisterwijkse bossen.

Uniek overnachten? Verblijf in een pod middenin de bossen.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee – vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen